Kan ik deze galette ook maken met diepvriespruimen?
Dit lijkt me geen probleem. Laat de pruimen volledig ontdooien en het overtollige vocht uitlekken voordat je de pruimen in de taart verwerkt.
Deze makkelijke pruimentaart is een van de lekkerste manieren om verse pruimen te verwerken. Dit Franse recept voor een pruimen galette van zanddeeg en met vulling van frangipane heb je zo gemaakt.
Een galette is bij uitstek een Frans recept, in dit geval gemaakt met een zanddeeg (pâte sablée). In deze pruimen galette heb ik ook nog een frangipane verwerkt. Dat is een soort luxe amandelspijs en geeft direct een op-en-top Frans gevoel aan je baksel. Voeg daar nog een lading verse pruimen aan toe en je hebt een fantastische Franse pruimentaart te pakken.
Het recept voor deze taart met pruimen komt oorspronkelijk uit Het complete basisbakboek, dat eerder dit jaar is uitgekomen. In het boek deel ik onder andere 40 basisrecepten en bij elk basisrecept twee variaties om te laten zien hoe gemakkelijk je kunt variëren als je de basis onder de knie hebt.
Bij het basisrecept in kwestie, zanddeeg, deel ik deze pruimen galette met frangipane en een lemon meringue taart. Twee compleet verschillende taarten, maar beiden een creatie met zanddeeg om je vingers bij af te likken. Meer weten over Het complete basisbakboek? Op deze uitgebreide pagina vertel ik je er alles over.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Het pruimenseizoen is in volle gang, dus ik kan iedereen aanraden om deze taart met verse pruimen te maken. Alle soorten pruimen zijn geschikt, ook al kan er een flink verschil zitten tussen verschillende pruimenrassen. Wil je een zoete pruimentaart, kies dan voor Mirabelle of Reine-Claude pruimen. Erg lekker om de galette in dat geval met wat frisse crème fraîche te serveren als tegenhanger.
Als je juist een iets zuurdere pruim in een taart wil verwerken kan dat ook heel goed, want de zoete vulling van frangipane houdt dat mooi in balans. Combineer het eventueel met een bolletje slagroomijs of een toef slagroom. Heerlijk!
BAKTIP: Om de randen mooi goudbruin te krijgen, bestrijk je deze met geklutst ei. Ik gebruik het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken is en vaatwasser-bestendig zijn.
Eerlijk is eerlijk, deze pruimentaart is het lekkerst als je hem binnen 1 à 2 dagen opeet, of misschien zelfs warm uit de oven. Als je er een bolletje vanille roomijs bij serveert, dan smelt dat zo weg bij de warme galette. Een onweerstaanbare combinatie!
Losjes afgedekt met aluminiumfolie kun je de taart tot twee dagen bewaren.
In een luchtdichte verpakking is de pruimentaart maximaal drie maanden in de vriezer te bewaren. Na het ontdooien is het extra lekker om de taart in 5-10 minuten nog even op te warmen in de airfryer of in de oven.
Dit lijstje wordt later deze maand aangevuld, want er staat nog meer lekkers met dit zomerfruit op de planning. Voor nu kun je alvast aan de slag met deze recepten met pruimen, waaronder deze lekkere taart!
Dit lijkt me geen probleem. Laat de pruimen volledig ontdooien en het overtollige vocht uitlekken voordat je de pruimen in de taart verwerkt.
Alle soorten pruimen zijn geschikt. Voor een zoete taart kies je Mirabelle of Reine-Claude. Liever iets zuurder in combinatie met de zoete frangipanevulling? Kies dan voor de Opal of Victoria.
In principe kan dat, maar je mist dan wel een grote smaakmaker en ook een toevoeging qua textuur. Voor een spijs zonder amandelen adviseer ik om in het recept voor frangipane het amandelmeel te vervangen door kokosrasp.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Deze cake bevat eigenlijk crème d’amandes en geen frangipane. Voeg je hieraan banketbakkersroom toe, dan krijg je frangipane (volgens de Fransen). Zonder al boter en banketbakkersroom heb je amandelspijs. Amandelspijs is dus de basis. Voeg je boter toe, is het crème d’amandes, voeg je banketbakkersroom toe is het frangipane 😉
Ok, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Maar dank voor de aanvullende informatie!
Hoi Laura, Fijn recept! Heb 2 tl gemberpoeder aan het zanddeeg toegevoegd. Topping op de rand aangevuld met greinsuiker en geraspte kokos. Volgende keer ga ik de partjes pruim vooraf eerst medium drogen.
Lekker om gember aan het zanddeeg toe te voegen. Heb je een specifieke reden om de pruim eerst een beetje te drogen?