Dit is het eerste baksel dat uit mijn nieuwe oven kwam gerold. Altijd weer even wennen hoe zo’n nieuwe oven nu werkt. Qua instellingen, maar ook vooral op het gebied van temperaturen. Zo heb ik na het indrukken van verschillende knopjes de oven aan gekregen, al weet ik nu nog steeds niets precies wat de juiste combinatie was. En deze oven bakt sneller dan de vorige. Wel veel mooier, deze koekjes kwamen echt perfect uit de oven. Het zijn trouwens walnoten-chocolate chip koekjes geworden. Als basis gebruikte ik mijn basisrecept, maar varieerde daar wel iets mee in de hoeveelheden. En ik gebruikte dit keer lichtbruine basterdsuiker in plaats van witte. Kleine aanpassing, maar je merkt het wel in het resultaat. Wij hebben gesmuld van de koekjes, jullie hopelijk ook!
Walnoten-chocolate chip koekjes
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl vanille-extract
- 280 gram bloem
- snuf zout
- 80 gram walnoten
- 80 gram chocolate chips (puur of melk)
Instructies
- Klop boter en suiker goed romig. Voeg dan vanille-extract toe en mix tot dit is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen, kneed tot een mooi stevig koekdeeg.
- De walnoten breek je in iets kleinere stukjes en voeg je samen met de chocolate chips toe aan het deeg. Deze kun je erdoor kneden of mixen, zorg dat ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
- Maak een rol (of twee) van het deeg, zorg dat hij ongeveer een doorsnede van 6 centimeter heeft. Wikkel de rol in keukenfolie en leg ze minimaal een uur in de koelkast.
- Met een scherp mes snijd je de rol(len) deeg vervolgens in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes in 14-16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
- Laat ze even afkoelen op de plaat voordat je ze verplaatst naar een rooster.
Tips
- Bewaren: In een afgesloten trommel blijven de koekjes zeker twee weken goed.
In een woord: HEERLIJK
Ik heb ze net gebakken. Wat een lekkere koekjes! Kan je het koekdeeg ook invriezen om er later koekjes van te bakken? Handig als je onverwachts visite krijgt.. 🙂
Ja hoor, dat gaat prima.
T valt me op dat zowel jij als Rutger ( ” bakbijbel”, “Koekjesbijbel ) de plastic wegwerp spuitzak propageren.
Ondertussen denken we allemaal ( ik ook) ” ach dat ene zakje…” en lopen de oceanen vol met ons plastic. Ten koste van alle dieren die daar enorm veel last (en pijn tot soms de dood er op volgt!) van hebben.
En omdat jullie een voorbeeld functie hebben, vind ik dat niet zo doordacht.
Ik ga een ” gewone” spuitzak bestellen. Vandaag nog;-)!!
Tevens mn complimenten met je blog en boeken. Ik heb ze onlangs gekocht en vind ze geweldig!!
Ik heb tijden een gewone gebruikt, maar uit hygiënisch oogpunt gebruik ik toch weer wegwerpzakken, dat heeft mijn voorkeur. Overigens zie ik dat bij elke patissier waar ik tot nu toe in de keuken ben geweest. Op andere punten probeer ik zo min mogelijk plastic te gebruiken en scheid ik mijn afval, want net als jij vind ik dit zeker een belangrijk onderwerp en moeten we goed omgaan met de aarde.
Ze liggen nu in de oven!
Ik heb een gewone chocoladereep gebruikt, die had ik nog. Waar haal jij je chocolate chips? Ik heb veel gezocht, soms wat gevonden en geprobeerd, maar nog nergens de echt lekkere chocolate chips gevonden. Hopelijk heb jij een goede tip!
Ik bestel ze meestal online of koop ze bij Makro (van Callebaut)
Is walnoot te vervangen door hazelnoot?
Ja hoor, dat gaat prima.
Hey hey ik ga ze vandaag proberen alleen valt het me op dat er geen bakpoeder of ei in zit. Kan ik het ook een vorm geven met een ijslepel? Dan worden ze ook bol.
Kan ook, je krijgt dan wel grotere koeken en dus een langere oventijd
Beste Laura,
Ik heb geprobeerd deze koekjes te maken, maar ze zijn helaas mislukt.
Ze waren helemaal uitgelopen en ze zagen eruit alsof ze gekookt/geborreld hadden op de bakplaat. Ze waren heel zacht toen ik ze net uit de oefen haalde, ik denk dat ze straks wel wat steviger worden. Wat denk je dat ik fout heb gedaan? Kan het aan de oven liggen? Volgens mij heb ik alle ingrediënten wel goed gemengd.
Nu ik er zo over nadenk was het boter-suiker mengsel wel aardig zacht en niet heel romig. Was de boter te warm toen misschien?
Hopelijk kun je me helpen, want het lijkt niet een heel moeilijk recept en de koekjes zien er zo lekker uit op jouw foto’s.
Heb je misschien grasboter gebruikt, dat is een hele zachte roomboter namelijk. Ik gebruik altijd de ‘normale’ ongezouten roomboter.
Heb ze gebakken voor de spreekbeurt van mijn zoon over walnoten. Vielen goed in de smaak, de extra gebakken koekjes waren op. Bedankt
Dat is nog eens een leuke reden om aan de bak te gaan! 😀
Hoi Laura,
Ik volg een glutenvrij dieet, maar ik vind deze koekjes er erg lekker uit zien. Als ik de bloem zou willen vervangen door een glutenvrije variant welke kan ik dan het beste gebruiken? en blijft de hoeveelheid dan ook hetzelfde?
Je leest hier mijn ideale mix: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/, maar let wel dat ik het nooit op deze koekjes heb getest.
Hoi, mijn koekjes waren helaas helemaal mislukt! Net als ik eerder heb gelezen zijn ook mijn koekjes helemaal uitgelopen. Na de baktijd waren ze nog enorm wak waardoor ik ze niet van de plaat kon scheppen. De roomboter was op kamertemperatuur waardoor het deeg zeer plat was. Kan het daaraan gelegen hebben? Daarna is de rol wel goed opgesteven in de koelkast en kon ik er mooie plakjes van snijden.
Ohnee wat vervelend! Misschien was de roomboter dan toch niet koud genoeg. Was je oven wel voorverwarmd en op de juiste temperatuur?
hallo laura welke bloem gebruik je voor dit recept gr ton
Patent of tarwe! 🙂
Hi Laura,
Dit recept leek ons erg lekker. We hebben gewone ongezouten roomboter gebruikt en de rol deeg ruim een uur laten opstijven in de koelkast. Vervolgens gebakken in een voorverwarmde oven. Helaas zijn onze koekjes ook heel erg uitgelopen. 🙁
Hopelijk smaken ze wel goed.