Waarom ik meer over margarine wil leren + jullie input gevraagd

Gepost: 21 augustus 2017 Laatst bewerkt: 12 juli 2024
Waarom ik meer over margarine wil leren + jullie input gevraagd

Vandaag een onderwerp waar de meeste mensen over het algemeen een veel kritiek op hebben of het juist allemaal niet zoveel uitmaakt. Uitgesproken voorstanders ben ik vooralsnog niet tegengekomen (al zijn die er vast ook). Enig idee waar ik het over heb? Juist, margarine. Ik wist zelf niet goed wat ik ervan moest vinden en iedereen lijkt er een oordeel over te hebben. Mede daarom heb ik lange tijd getwijfeld of ik hier nu wel over wilde schrijven, ik zit namelijk niet te wachten op het oordeel van de zogenoemde “roomboterpolitie”. Na een tijdje denken en twijfelen vond ik het eigenlijk weer belachelijk dat ik mij door alleen het oordeel van anderen liet tegenhouden, ik wilde er immers wel echt meer over weten en leren. Ik had namelijk al ontdekt dat enkele van mijn vooroordelen niet bleken te kloppen.

Waarom wil ik meer weten over margarine?

Ik merkte dat ik in de loop der jaren steeds meer in “kamp roomboter” was gaan zitten. Niets mis mee en daar voel ik mij nog steeds op mijn gemak, maar ik merkte ook dat ik mijn (voor)oordeel over margarine klaar had. Zo zou het bijvoorbeeld een onnatuurlijk fabrieksproduct zijn. Uit de fabriek komt het ja, maar de benodigde ingrediënten komen zeker wel uit de natuur. Dat las ik in een informatief stuk van Becel dat ik van ze ontving, samen met de vraag of ik niet meer over margarine wilde leren en hier iets mee wilde doen op mijn blog.

Door dat stuk te lezen merkte ik dat mijn mening grotendeels was gebaseerd op wat ik andere mensen had horen zeggen. Want heel eerlijk, echt verdiept in margarine had ik mij niet. Niet echt de juiste manier om daar je mening -en daarmee oordeel- op te baseren. Dus waar ik eerst gelijk nee wilde zeggen, begon ik toch te twijfelen. Want ik wilde eigenlijk best meer leren over margarine, zeker nu ik erachter kwam dat bepaalde vooroordelen niet bleken te kloppen.

Laura bakken 1a

Nooit meer roomboter?

Ik ben opgegroeid met pakjes margarine in de koelkast om mee te bakken en kuipjes margarine om het op ons brood te smeren stonden ook altijd in de koelkast. Nog steeds staan die bij mijn ouders in de koelkast trouwens. Zelf ben ik door het bakken langzaam maar zeker overgestapt op roomboter, dat vind ik fijner en prettiger werken. Maar is bakken met margarine wel mogelijk? Jazeker, je moet soms alleen rekening houden met andere resultaten. Daarover later meer, want ook dat wil ik onderzoeken.

Betekent mijn zoektocht naar antwoorden en informatie in de wereld van margarine dat ik roomboter voortaan links laat liggen? Zeker niet, daarvoor vind ik het een te fijn product om mee te bakken. Maar ik vind wel dat margarine een eerlijke kans verdient. Daarom wil ik er graag meer over leren, zodat ik mijn mening kan baseren op feiten en niet op dingen die ik heb gehoord.

Wat kun je verwachten?

Zoals gezegd wil ik meer leren en ontdekken. Over die zoektocht zal je de komende maanden dus meer lezen. Zo lijkt het mij leuk om jullie wat uitgebreider te vertellen waarom ik jaren geleden overgestapt ben naar roomboter, welke van mijn (en jullie) vooroordelen wel of niet blijken te kloppen, hoe je zelf margarine maakt, de voor- en nadelen van bakken met roomboter of margarine en wat de verschillen zijn met roomboter als je ermee bakt. Om zomaar wat onderwerpen te noemen.

Ik heb jullie input nodig!

En over die vooroordelen gesproken: daar wil ik graag jullie input voor hebben. Heb jij jouw mening klaar over margarine? Positief of negatief, ik hoor het graag. Ik heb zelf ook mijn lijstje en die wil ik aanvullen met jullie punten. Binnenkort ga ik dan met dit lijstje langs de experts om te vragen in hoeverre dit wel of niet klopt. Denk hierbij aan dingen als “margarine verschilt maar één molecuul van plastic” of “margarine is een chemisch product”. Samen met jullie input en de kennis van experts kan ik dan hopelijk een mooie rij met feiten en fabels over margarine samenstellen.

Dit artikel is in samenwerking met Becel gemaakt, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

61 reacties

 1. Geke schreef:

  Ik gebruik eigenlijk nooit roomboter, omdat mijn zoon allergisch is voor melk. Her vervangen van roomboter naar margarine is nooit het probleem, maar wel melk of karnemelk, crème fraiche vervangen….daar is een product voor en dat is vaak niet geschikt.

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan vaak een stuk lastiger worden ja. Sojamelk al eens geprobeerd (waarschijnlijk wel 😉 ). Voor crème fraîche durf ik nu ook niet zo een vervanger te noemen. Ik zal eens op zoek gaan, wil hier binnenkort ook een artikel over maken namelijk 🙂

   1. Henneke Versteeg schreef:

    Het grootste probleem voor mensen met allergie voor melkproducten is niet de AANwezigheid van Lactose, maar de AFwezigheid van Lactase. Lactase neutraliseert de lactose in melk, maar door verhitting tijdens het pasteurisatie of sterilisatieproces verdwijnt de Lactase die van nature in de melk aanwezig is.
    Helaas heeft onze overheid besloten dat melk verhitmoet worden voordat het in de winkel terecht komt, want rauwe melk is korter houdbaar. Bovendien kunnen er in rauwe melk bacteriën aanwezig zijn, nee, die horen erin aanwezig te zijn en die zijn goed voor onze darmflora. Maar we worden door zgn. wetenschappersbang gemaakt voor alle micro-organismen, ook degenen die we zo hard nodig hebben.
    Het gevolg is dat steeds meer kinderen èn volwassenen allerlei voedselallergiën ontwikkelen.
    De kans is dus groot dat je kind heel goed zou reageren op melk en melkproducten die rechtstreeks van de boer komen en zonder verhitting gemaakt zijn, maar ik kan me goed voorstellen dat je het doodeng vindt om dat te gaan proberen.
    We komen op een heel ander onderwerp, maar je zou eens kunnen overwegen om met je zoon een homeopaat te bezoeken. Die kan nl helpen de oorzaak van de allergie aan te pakken.
    Hoe dan ook, ik wens je veel succes en het allerbeste voor je zoon!

   2. Naomi schreef:

    Hoi! Ik heb zelf ook een lactose en koemelkallergie en ik gebruik voor het bakken vaak sojamelk of amandelmelk.
    Wajang boter ipv de roomboter
    Creme frais was er van soja maar is bijna nergens te verkrijgen, het staat namelijk wel op hun site.
    Als ik in een gerecht ergens mee moet koken gebruik dan vaak soya cuisine maar dit kan je niet voor bakproducten gebruiken maar wel als je bijvoorbeeld eigenlijk kookroom moest gebruiken in bijv kipkerrie of iets.

  2. Betsy schreef:

   Bij de Jumbo hebben ze in het gewone melk-vak een vervanger voor crème fraîche. In de Koeling hebben ze een vervanger voor slagroom.

  3. EddyB schreef:

   In België is in de supermarkten en onder de merknaam Dilea een reeks zero-lactose producten te koop. Aanbevolen.
   http://www.dilea.be/nl/

  4. viviana cuypers schreef:

   vaak ben je wel allergisch voor koemelk maar niet voor geitenmelk omdat die toch een andere samenstelling heeft. daarvan bestaat wel karnemelk

 2. Marleen schreef:

  Als je jouw vragen beantwoord wilt hebben door Becel, krijg je denk ik niet het goede beeld.
  De verhalen die mij weerhouden margarine te eten: Schadelijke transvetten, kankerverwekkend. Ik zie roomboter als een natuurproduct en margarine niet.
  Voor mij is de smaak echter het belangrijkst en, alhoewel ik margarine wel geprobeerd heb, blijf toch bij mijn roomboter.

  1. Laura Kieft schreef:

   De mensen waarmee ik de feiten en fabels wil bespreken ‘krijg’ ik wel via Becel, maar het zijn wetenschappers. Dus ik (we) gaan echt goed objectief kijken naar alle input. Dat vind ik juist belangrijk. Thanks voor je input!

   1. Henneke Versteeg schreef:

    Als wetenschappers betaald worden door Becel, zullen ze Becel altijd positief beoordelen. Ook wetenschappers zijn mensen en mensen zijn, hoe goed ze het ook bedoelen, nooit volledig objectief. En dan heb ik het nog niet over zgn wetenschappelijke raporten die in alle industriën gewoon gekocht worden.
    Maar wel goed dat jeop onderzoek uitgaat. Verdiep je dan ook gelijk in de laatste nderzoeken naar de effecten van cholesterol. Die geven namelijk een andere kijk dan die van pakweg 5 of 10 jaar geleden.

    Als we trouwens helemaal terug redeneren naar de bron van alle producten die met mensenhanden gemaakt worden en door menselijke breinen uitgedacht worden, dan komt alles wat we hebben uit de natuur. Want dat is de oorsprong van alles wat op aarde te vinden is. Toch zal niemand bijvoorbeeldplastic een natuurproduct noemen. Het gaat dus niet alleen om WAT erin zit, maar ook om HOE het erin zit. In welke vorm iseen grondstof gegoten voordat-ie gebruikt kon worden in een bepaald product.
    Heel veel succes met je speurtocht! Het zal niet zo eenvoudig blijken te zijn om alle waarheid objectief boven water te krijgen. Ik ben heel benieuwd naar je conclusies.
    Overigens blijf ik bij roomboter en daarnaast kokosolie. Het is vooral gewoon veel lekkerder.

    1. Rick schreef:

     Wat betreft kokos olie, daar zijn de laatste tijd steeds meer wetenschappelijk onderzoeken naar gedaan. Google maar eens. Kokos olie komt er vaak niet goed uit.

     1. Henneke schreef:

      Ik heb er verschillende gelezen, zowel van voorstanders als van tegenstanders. Ik denk dat het is zoals met alles: eiw betaalt het onderzoek. Aangezien daar vaak voor leken niet makkelijk achter te komen is, kies je dus wat je wilt geleoven en wat niet.

     2. Bas schreef:

      Moet je eens goed opletten…..alles waar de voedingsindustrie niet aan kan verdienen komt er niet goed uit. Bovendien…..heb je die onderzoeken zelf wel een s gelezen? Als je ze zelf leest dan zul je zien dat het allemaal nogal genuanceerder ligt en dat ze door de onderzoekers worden uitgelegd op de manier die hun het best uitkomt. ( lees door wie het onderzoek betaald is). Daarnaast staan dergelijke onderzoeken bol van de hypotheses i.p.v. feiten. Feitenonderzoek word tegenwoordig bijna niet meer gedaan en dus worden veronderstellingen “verkocht” als wetenschappelijke feiten terwijl dat geenszins het geval is. In het Framingham hartonderzoek werden de effecten van boter en margarine op hart- en vaatziektes onderzocht. Margarine verhoogde de kans op hart- en vaatziektes aanzienlijk, terwijl boter geen effect had.

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9229205

 3. Caroline schreef:

  Ik weet er zelf ook weinig vanaf. Pak automatisch roomboter dus ben wel benieuwd. Vind het wel tricky om onderzoek te doen waarbij je samenwerkt met de leverancier. Hopelijk blijf je kritisch en wordt het een goed objectief en onpartijdig onderzoek!

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik snap je punt. Ik blijf zeker kritisch en wil juist een goed objectief onderzoek doen. Dat was ook mijn voorwaarde om deze samenwerking aan te gaan.

 4. Banketbakker Henny schreef:

  Zelf gebruik in roomboter en margarine door elkaar, ze hebben beiden 15-20 % water in zich. Dus voor het bakken goed te gebruiken. Voor crème te maken gebruik ik bewust beide elk 50 %.
  Ik ben regelmatig in het buitenland en dan heb je vaak kuipjes margarine daar zit soms wel 55% water in, met als gevolg: verplicht je recept aan te passen, het deeg vloeit weg over de bakplaat en je krijgt een heel andere eindproduct dan je verwachten zou. De smaak van roomboter gaat toch wel boven alles uit en heeft mijn voorkeur.

 5. Natalie schreef:

  Margarine is een prima alternatief voor als je lactose-intolerant bent. Ik gebruik het vrijwel altijd om mee te bakken en heb nooit klachten gehad. Waarschijnlijk omdat ik nooit erbij zeg dat ik margarine heb gebruikt. De smaak van roomboter is zeker lekkerder, maar ik vind het zelf de buikpijn niet waard.

 6. Betsy schreef:

  Ik gebruik voor alles de ouderwetse Bleu Band (margarine). OOK om botercrème te maken. Ik werk zelf op de zuiverafdeling en roomboter MOET bewaard blijven ONDER de 7 graden. Dus als ik een taart maak met crème en fondant ( die normaal buiten de koelkast moet staan ) durf ik het niet aan omdat dan roomboter zuur kan worden.

  1. Betsy schreef:

   Zuivel-afdeling moet het zijn. (typefout)

  2. Marleen schreef:

   Ik bewaar mijn boter op kamertemperatuur omdat hij dan smeerbaar is. Ik heb nog nooit last gehad van zure roomboter. Het pakje is zeker een week buiten de koelkast.

  3. Inge schreef:

   Sorry, maar wat een ontzettende kul… Boter kan juist prima buiten de koelkast. Voorraad doe je in de koelkast, maar wat je gebruikt hou je eruit. Ik heb nog nooit zure boter gehad. We zijn 3,5 weken op vakantie geweest in juli-aug, koelkast uit gedaan maar er lag nog wel roomboter in. Thuisgekomen de koelkast weer aangezet, boter geroken en geproefd, niks mis mee en dus gewoon gebruikt ? Ik maak ook taarten op bestelling en juist een vulling obv botercreme is een niet-koelkastvulling. Taart met een vulling obv margarine…. ik zou hem niet hoeven.

 7. Ingrid schreef:

  Ik gebruik zelf meestal margarine. Als ik botercreme maak ( zo mag je het van veel mensen niet noemen als je margarine gebruikt maar ik noem het toch maar even zo) dan maak ik dat ook met margarine en banketbakkersroom. Slagroomtruffels maak ik ook met margarine en slagroom. Ik heb ze een poos terug een kee rmet roomboter gemaakt en ik vond ze echt minder lekker. Eigenlijk gebruik ik met bakken margarine voor bijna alles. En de reden is dat ik dat persoonlijk gewoon lekkerder vind. En er zijn mensen die heel regelmatig taart van me willen met chocolade creme (ook met margarine gemaakt) omdat ze die zo lekker vinden. Dus ik gebruik het omdat ik het persoonlijk lekkerder vind en mensen die taart of koekjes of wat dan ook van me eten geven nooit kritiek dat ze er iets vreemds aan proeven. Alleen is het wel eens jammer dat je het eigenlijk bij veel mensen beter niet kunt melden omdat er toch best veel mensen op oa facebook zijn die echt over je heen vallen. Margarine kan echt niet. Maar ik ga puur af op mijn eigen smaak en heb er verder geen redenen voor om geen roomboter te gebruiken. Als ik met chocolade werk en dan boter moet toevoegen gebruik ik wel roomboter want in Margarine zit water en dat gaat niet samen met chocolade 🙂 Verder heb ik me nooit verdiept in de samenstelling van roomboter en margarine en weet ik wat nog meer. ZO ver ging mijn interesse niet hahahah. Maar ik gebruik wel altijd BlueBand margarine want ik proef wel verschil in merken en deze vind ik het lekkerste. Ik ben benieuwd naar andere ervaringen 🙂

  1. Laura Kieft schreef:

   Leuk om jouw ervaringen te lezen! Smaken verschillen inderdaad. Ik bakte vroeger ook altijd met Blue Band trouwens, moest in het begin heel erg wennen toen ik met roomboter ging bakken.

 8. Dorien schreef:

  Ik gebruik bij het bakken bijna altijd roomboter, maar voor op brood heb ik van jongs af aan al margarine.
  Zelf vind ik becel het lekkerst, maar de blueband van mijn ouders lust ik ook wel.
  Ik ben eigenlijk benieuwd waarom er aan alle margarines een ander ‘smaakje’ zit, aangezien ik op vakantie vroeger echt geen margarine op mijn brood deed als het niet dezelfde was als thuis omdat ik ze niet lekker vond.
  Daarnaast ben ik erg benieuwd of het invloed heeft op de uitkomst van een baksel, aangezien een aantal vriendinnen sinds kort geen lactose meer mogen en margarine wel een uitkomst zou kunnen zijn om ook voor hen een taart te kunnen bakken 🙂

  1. Laura Kieft schreef:

   Goede vraag over het verschil in smaak. Ik schrijf hem op, ben nu ook wel benieuwd waar dat precies aan ligt 🙂

 9. Hanneke schreef:

  Hoi Laura, wat interessant dat je je onderzoek wijdt aan de (voor) oordelen over margarine en roomboter. Het is een lastig onderwerp; veel onderzoekers/wetenschappers zijn het al niet met elkaar eens laat staan dat wij als consumenten dan de “waarheid” kunnen achterhalen!
  Het voordeel van margarine en halvarine is dat er vit A en D aan toegevoegd is en dat het minder hoog in de verzadigde vetten zit. Echter roomboter is een “natuur” product waardoor onze darmen het beter kunnen verwerken! Mits men de boterhammen niet te dik besmeerd met roomboter kan het mijns inziens geen kwaad. Persoonlijk wissel ik het altijd af; voor doordeweeks gebruik ik halvarine en in het weekend komt de roomboter op tafel. Succes met je onderzoek!

  1. Henneke Versteeg schreef:

   Vitamine A en D zitten van nature al in roomboter en hoeven dus niet te worden toegevoegd. Over toegevoegde vitamines heb ik altijd mijn twijfels. Synthetische vitamines zijn veel goedkoper voor de fabrikant om aan een product toe te voegen dan natuurlijke vitamines, maar synthetische vitamines doen weinig tot niets voor ons lichaam…

  2. Laura Kieft schreef:

   Het is zeker een lastig onderwerp met veel verschillende meningen en bevindingen. Maar ik vind het een uitdaging om op onderzoek uit te gaan en zo met deze verzamelde info mijn eigen mening/standpunt bepalen.

 10. Ik ben heel benieuwd naar je onderzoek. Ik zit eigenlijk in geen van de 2 kampen. Ja, kamp roomboter op croissants zeg maar, omdat ik dat lekkerder vind. Maar ik bak met allebei, en soms doe ik roomboter omdat ik het lekkerder vind. Maar ik ben niet per se tegen margarine (op brood of om mee te bakken). Er zijn zoveel verschillende verhalen over het ‘slechte’ van margarine en ik ben wel eens benieuwd naar het wetenschappelijke onderzoek erachter.

 11. Lian van Rens schreef:

  Margarine gaat hier op de boterham en als kind werd er thuis altijd mee gebakken. Ik weet dat er (voor)oordelen over margarine zijn, maar heb me er nooit mee bezig gehouden. Bakken doe ik altijd met roomboter, maar ik vraag mij af of er echt smaakverschillen zijn of alleen als men het weet ?

  1. Laura Kieft schreef:

   Hoogste tijd voor een blinde smaaktest om dit te achterhalen 😀

 12. Annie van Es schreef:

  ik gebruik al een aantal jaren roomboter, heb zelfs geen margarine meer in huis. Voor braden gebruik ik al en toe vloeibaar maar ook kokosolie, wat me prima bevalt. De roomboter koop ik altijd de rol gezouten, die vind ik het lekkerst. Ik snij er een flinke schijf van en doe die in zo’n ovenpotje met dekseltje. Dit staat een week op de aanrecht, dus altijd voor gebruik smeerbaar. Ik heb al zoveel gelezen over alles wat in de margarine gestopt wordt dat dit voor mij een reden was op over te stappen op roomboter. Het smaakt ook veel lekkerder

 13. Truus schreef:

  Ik geef de voorkeur aan roomboter, zowel voor gebak als voor op brood. Gewoon omdat het véél lekkerder is! (P.s. mijn cholesterol is goed).

 14. Bas schreef:

  Ik werk bij een bedrijf die de oliën en vetten maakt voor de margarine industrie. Als de grondstoffen aangevoerd worden zijn die zo zwart als de kachel. Dat word eerst gesplitst in splitsingskolommen en daarna afgestookt in een destillatiekolom op 270 graden. Om een lang verhaal kort te maken, na alle bewerkingen zit er niets maar dan ook niets meer aan voedingsstoffen in. Later worden die er weer ingemengd en dat zijn meestal kunstmatige varianten. Zelf eet ik al jaren geen margarine meer, alleen al omdat ik weet wat er in zit en wat er niet in zit. Roomboter is vele malen gezonder en dat is wat ik op mijn brood smeer. Voor bakken gebruik ik Ghee en voor frituren kokosolie of arachideolie. Voor salades of ander koud voedsel gebruik ik olijfolie. In mijn opinie is margarine gewoon rommel, het is dat ze er witsel (titaandioxide) aan toevoegen anders was margarine een donkere, grijze massa en zou niemand het eten.

  1. Henneke Versteeg schreef:

   Oef

 15. Wil schreef:

  Mijn man heeft bijna 3 jaar geleden een hartinfarct gehad. Bij de nazorg, kregen wij te horen dat hij juist margarine ipv roomboter moest gaan gebruiken. Dit omdat aan margarine weer stoffen zijn toegevoegd, waar deze mensen veel baat bij hebben en deze stoffen zitten dus niet in roomboter.. dus schijnt het toch zo te zijn, dat margarine gezonder is dan roomboter..

 16. Monique schreef:

  Ik ben heel benieuwd wat er uit je onderzoek komt. Ik gebruik de ene keer roomboter en de andere keer margarine in mijn baksels. Volgens mij proefde ik geen verschil. Mijn botercreme maak ik wel altijd met roomboter maar dat heeft meer te maken met mijn eigen gevoel dat dat van roomboter “moet” zijn.
  Op mijn brood gebruik ik juist wel weer margarine omdat ik dan toch het idee heb minder calorieën binnen te krijgen. En omdat mijn voedingsdeskundige dat aanbeveelt. Maar ook onder voedings-deskundigen is daar verschil van mening over dus wat is nu wel goed of niet?
  Dus ik houd mij aanbevolen voor de uitkomst van je onderzoek. Succes.

 17. Sandy schreef:

  Leuk dat je dit gaat doen. Ik wissel het ook af. Gebruik zelf weleens vloeibare margarine met succes in een recept. ‘Broodje gezond’ had ook een uitzending waarin ze margarine met roomboter vergeleken, heel leerzaam.

  1. Laura Kieft schreef:

   Iemand anders tipte deze uitzending ook, ik ga eens zoeken of ik hem ergens nog kan kijken.

   1. Hanneke Pluijm schreef:

    Er is ook een aflevering aan gewijd bij de keuringsdienst van waren! Volgens mij kwam toen, geheel tegen mijn verwachting in, de halvarine/margarine als beste naar voren!

    1. Laura Kieft schreef:

     Iemand anders begon daar ook al over inderdaad, ga die aflevering ook nog even opzoeken!

 18. Diana schreef:

  Ik bak met margarine of lijnzaadolie. Mijn kleinzoon heeft een koemelk/lactose allergie dus nee voor mij geen roomboter. Ook voor botercreme dus margarine.
  Ja roomboter smaakt anders, margarine is een goed alternatief in dit geval.
  Over wat lekkerder is valt te twisten. Er zijn mensen die zweren bij roomboter, er zijn er die vinden dat margarine lekkerder is.
  Alles heeft zijn voor en nadelen.

 19. Goitske schreef:

  Wat mij tegen houd is de smaak TOV roomboter om mee te bakken.
  Ik ben wel benieuwd naar botercrème van margarine aangezien mijn zoon die op lactosebeperkt dieet is en ik nu dat soort recepten vermijd ivm lactose.

  Verder is margarine en halvarine geen beschermde naam qua wat er in het product zit. Waardoor ze er van alles in kunnen mikken qua vetten en andere stoffen. Hierdoor kan de inhoud per soort margarine erg verschillend zijn…

  Al smeer ik wel blueband op mijn brood hoor ?

  Bovenaan staat de smaak dus als reden voor roomboter maar misschien vaker toch kijken naar vervangers zoals margarine ivm lactosebeperkt dieet van mijn zoon

 20. Trudy schreef:

  Wat ik hier mis is de vloeibare boter om mee te bakken.
  En verder vind ik de Becel light heerlijk voor op mijn brood.
  Blijft lekker aan je mes plakken, geen geklieder.

  En heel soms, dan verandert mijn boterham in een “taartje”,
  Waarschijnlijk schreeuwt iedereen nu onverantwoord, maar het is zo lekker.
  Een koninklijke krul van Becel halvarine en dan een versiering met bijvoorbeeld vruchtenhagel van de Ruyter, zo lekker!!!! 🙂

 21. Trudy schreef:

  Overigens, margarine is al uitgevonden door Napoleon. Zou die nou werkelijk met synthetische vitamines in de weer zijn geweest??

  1. Henneke Versteeg schreef:

   Ik denk dat Napoleon helemaal nirt met gezondheid bezig was, alleen maar met de bruikbaarheid van het product. En het valt verder te betwijfelen dat er synthetische vitamines bestonden. Die kwamen later en brachten een keuze tussen dure of goedkope ingrediënten met zich mee. Welke denk je dat een fabrikant liever gebruikt? de dure (natuurlijke) of de goedkope (synthetische)

   1. Trudy schreef:

    Sorry Henneke Versteeg, op jouw belerende opmerking zit ik echt niet te wachten!
    Ik reageer op een site van Laura’s Bakery.
    Maak je eigen site als je het allemaal zo goed weet!

    1. Henneke Versteeg schreef:

     Sorry Trudy, ik had niet begrepen dat het verboden was op opmerkingen van andere mensen te reageren…

    2. Laura Kieft schreef:

     Zullen we het netjes en beschaafd houden in de reacties? Anders ben ik genoodzaakt reacties te verwijderen en dat doe ik liever niet. Met een gezonde discussie is niets mis en daarin hebben mensen nu eenmaal andere standpunten/meningen waarbij we iedereen in zijn waarde kunnen laten.

    3. Kimmy schreef:

     Kinderachtig!

 22. Kelly schreef:

  Ik ben wel benieuwd naar de ingrediënten lijst van margarine en de werkelijke herkomst van deze ingrediënten en de wijze waarop ze zijn behandeld/ bewerkt.

  1. Laura Kieft schreef:

   Staat op mijn lijst om mee aan de slag te gaan. Meeste info heb ik al, wijze waarop ze bewerkt zijn voeg ik nog even toe 🙂

 23. Marinda schreef:

  Snap Becel, Blue Band, Zeeuws meisje etc. heel goed. Unilever is van plan de margarine smeersels te verkopen. Dan moet er toch een nieuwe ”hype” gecreëerd worden voor kopers of als ze eventueel op eigen benen doorgaan.

  Plus dat de boter nu rond de €6,50 per kilo zit en margarine dus goedkoper is. Heel slim om er nu op deze manier op in te spelen vanwege de hoge prijzen van de boter.

  Gebruik zelf eigenlijk altijd roomboter, omdat ik het lekkerder vind.

 24. Jacoline schreef:

  Interessant om hier meer over te horen. Ik bak ivm lactose intolerantie altijd met wajang boter. En welk recept ik ook van jou probeer het pakt altijd goed uit en iedereen die hier is zit te genieten van de baksels. Ik heb het laatst gevraagd aan de dieetist in het ziekenhuis of margarine schadelijk is. Ze zegt dat het fabels zijn en je gerust margarine kan gebruiken. Wat melk betreft in recepten gebruik ik de houdbare lactose vrije melk van de aldi of lidl. Om te drinken niet lekker maar voor pannenkoeken ed een prima alternatief. Kookroom gebruik ik de soja variant en slagroom de houdbare pakjes van MinusL. Monchou de lactose vrije roomkaas van lactofree. Het enige nadeel is dat veel producten duurder zijn. Eerder bakte ik altijd met roomboter en nu dus met wajang en ik heb het echt nooit gemist die roomboter.

  1. Bas schreef:

   Het probleem is dat diëtisten tijdens hun opleiding worden geïndoctrineerd door de voedings- en farma industrie. Het probleem is namelijk dat heel weinig over voeding wetenschappelijk is “bewezen”. En dat komt weer omdat de “wetenschap” uitgaat van hypotheses i.p.v. feiten. Maar als je een klein beetje je boerenverstand gebruikt kan een een zwaar geraffineerd en bewerkt product als margarine nooit gezonder zijn dan een natuurproduct als roomboter. Zelfs het tientallen jaren gebruikte “bewijs” dat verzadigde vetten ongezond zouden zijn is de laatste jaren weerlegt in de meest recente onderzoeken. Dat diëtisten en het voedingscentrum nog steeds deze bewering handhaven in hun adviezen is te belachelijk voor woorden. Zelfs de Gezondheidsraad kwam met de conclusie dat verzadigde vetten niet schadelijk of verbeterend werken op je gezondheid, m.a.w. het is neutraal. In 2016 hadden we in Europa nog een boterberg van 102000 ton, op dit moment hebben we een tekort en rijst de prijs van roomboter de pan uit. Dat is niet voor niets, mensen begrijpen steeds meer dat natuurproducten veel beter voor je gezondheid zijn dan al die bewerkte en geraffineerde spullen van de industrie. Maar kennelijk is de lobby van de industrie nog steeds heel sterk gezien het aantal mensen dat hier reageert die zich nog steeds laten vergiftigen door dat soort “bewezen” onzin van de industrie. Je wil dus echt niet weten wat er gebeurt met de oliën en vetten die gebruikt worden voor de margarine alsmede de kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen die worden gedaan. Er zijn zelfs heel veel artsen die laten ge/misbruiken door de industrie ten behoeve van hun eigen portemonnee. Het is maar wat je “gezond” noemt!!

 25. Marleen schreef:

  Rutger ( van Rutgerbakt.nl) heeft zich laatst ook al eens laten misbruiken door de voedingsindustrie. Ik snap dat het verleidelijk is, maar wil je jouw site instant houden als objectief en lekker, dan zou ik de bronnen in de voedingsindustrie niet gebruiken. Hier worden jaarlijks miljoenen gestoken in het juist verwoorden van de boodschap. Als leek haal jij de waarheid hier niet vandaan. Als je dit wilt uitzoeken, gebruikt dan onafhankelijke laboratoria. Ook de gemiddelde arts is inmiddels goed geïndoctrineerd. Waar denk je dat alle snoepreisjes vandaan komen. Overigens worden jullie (jij en in elk geval Rutger) ook stevig in de greep gehouden. Wie levert immers alle ingrediënten om te testen en wie levert de nieuwste producten of te proberen????

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik snap je reactie en het is inderdaad een lastig en moeilijk onderwerp waar vele discussies over worden gevoerd. Zelfs wetenschappers zijn het niet met elkaar eens over de waarheid. Wat ik echter wel kan doen is een onderzoek op mijn manier, en ik ben zeker van plan om nog veel meer bronnen te raadplegen. Daar ben ik al mee bezig. Dat zal naarmate mijn onderzoek en de artikelen erover online komen ook duidelijk worden.

 26. Pauline schreef:

  Hoi Laura,

  Ik ben benieuwd naar de blinde smaaktest: welke is lekkerder de cake met roomboter of de cake met margarine.

  Voor de experts heb ik vooral de vraag: hoe duurzaam is margarine? Zowel roomboter (intensieve veehouderij) als margarine (ontbossing voor palmolieplantages) zijn op de een of andere manier schadelijk voor het milieu, maar welk van beide kun je beter gebruiken als milieubewuste liefhebber van koekjes?

  Veel succes met je onderzoek. Ik zie in je comments al dat er veel controverse is.

  1. EddyB schreef:

   Boter uiteraard. Smaak!!

   1. Dorien schreef:

    Ik vind cake met margarine lekkerder en dit zeg ik niet omdat ik pro margarine ben, het gaat puur om de smaak. Als ik een cake bak met roomboter vind ik het te vet en machtig smaken en daar hou ik niet van. Voor appeltaart gaat mijn voorkeur wel uit naar roomboter, maar voor cake kies ik margarine.

 27. Dina schreef:

  Na zoveel reacties wil ik alleen even doorgeven dat ik qua smaak liever voor margarine kies en wel de Jumbo margarine, die er in 250 gram of zelfs 500 gram te koop is Ik kreeg vaker te horen of ik met roomboter had gebakken, wat dus niet het geval is. Sindsdien gebruik ik altijd deze margarine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *