Heb jij ooit al eens zelf boter gemaakt? Ik tot vorige week niet en ik had nooit gedacht dat het zo ontzettend simpel was. Simpel dus, maar zo lekker! Dat is ook gelijk waarom ik Lurpak zo lekker vind, want zij maken boter volgens hetzelfde proces. Sinds ik vorig jaar kennis met ze maakte door middel van een smaaktest ben ik fan en sindsdien staat er vrijwel altijd een kuipje in de koelkast. Vorige week dinsdag werd ik uitgenodigd door Lurpak om naar Deens restaurant Bøg te komen in Den Haag. We zouden een blinde botertest gaan doen, zelf boter leren maken, maar ook genieten van een 7 gangen lunch waar in iedere gang op een andere manier Lurpak was verwerkt. Genoeg gekletst. Tijd om jullie te vertellen over de smaaktest, hoe Lurpak hun boter maakt en hoe jij dat zelf thuis ook kunt doen!
Zelf boter maken met Lurpak + recept
Na aankomst in het restaurant werd er eerst meer verteld over Lurpak en haar producten. Momenteel kun je in de supermarkt 3 producten vinden: een pakje licht gezouten roomboter en kuipjes Lurpak Smeerbaar in de gezouten en ongezouten variant. We kregen een uitleg in het verschil van de structuur tussen Lurpak Smeerbaar en margarines. Van Lurpak Smeerbaar kun je bijvoorbeeld een mooie krul maken, het product is glad en romig waardoor dit helemaal niet moeilijk is. Bij margarine zal je dit niet lukken, deze structuur is compleet anders.
Daarna kwam al snel het verschil in smaak aan bod. Er werden twee blokjes hout met elk drie stukken boter daarop voor ons neus gezet. Op het ene blokje stonden de producten in een pakje: Lurpak boter, huismerk roomboter en margarine. De margarine pikten we er gelijk uit zonder ook maar geproefd te hebben en het proeven bevestigde dit. Met de licht gezouten Lurpak boter en het roomboter huismerk hadden we toch iets meer moeite. Het verschil? Lurpak is fris-romig van smaak met een licht zoute nasmaak. Bij de huismerk boter proefde je dat zoutige ook wel, maar deze was minder fris en romig.
Op het tweede houten blokje stond Lurpak Smeerbaar, smeerbare roomboter van een ander merk en halvarine. Omdat ik zelf bijna altijd Lurpak Smeerbaar in de koelkast heb staan herkende ik hem al gelijk door de kleur, hij was namelijk lichter dan de andere twee. Hoewel we het andere plankje lastig vonden, waren we er bij deze gelijk uit. Lurpak Smeerbaar is fris-romig van smaak en daadwerkelijk smeerbaar, de huismerk smeerbare roomboter was toch echt nog een stuk steviger. De halvarine behoeft eigenlijk geen verdere uitleg, dat verschil zie en proef je gelijk.
Voordat ik je vertel hoe je zelf boter maakt, laat ik je nog even een video zien. Dit is een korte sfeerimpressie van het event waar ik vorige week was. Je ziet verrukkelijke hapjes voorbij komen, vast een voorproefje van het zelf boter maken en als je goed kijkt zie je mij ook een paar keer door het beeld komen (hint: groen vestje).
Zag je ons schudden met de weckpotten? Zo kun je dus thuis boter maken. Even flink de armspieren trainen en dan is na een paar minuten je boter klaar. Of de basis moet ik eigenlijk zeggen, dit heet wrongel en moet nog gezeefd, gekoeld en afgespoeld worden. Als je die stappen allemaal hebt gevolgd heb je boter zoals je op de foto ziet.
Na het boter maken gingen we lunchen met 7 gangen. Ik zal jullie niet hongerig maken door alle gangen uitgebreid te beschrijven, maar ik wil wel even mijn favoriete gang en de voor mij meest verrassende gang laten zien.
Mijn favoriete gang was -hoe kan het ook anders- het zoete toetje van de lunch. We kregen karnemelk ijs, in vlierbloesemsiroop gedrenkte aardbeien, en gekarameliseerde witte chocola. Heerlijk, hier kon ik nog wel een paar bordjes van op.
Het meest verrassende gerecht was een aardappeltje met Deense haring, Lurpak en lompvis kaviaar. Waarom deze het meest verrassend was? Ik ben niet zo’n liefhebber van vis en kaviaar had ik nog nooit gegeten. Ietwat twijfelachtig stopte ik toch maar het hele aardappeltje in mijn mond. Mijn verwachting was dat ik het niet zo lekker zou vinden, maar ik was blij verrast. Het was een heerlijk fris hapje! Dat kwam mede omdat de smaak van de haring totaal niet overheerste en je de dille goed terug proefde (en dat vind ik lekker!).
Boter
Ingrediënten
- 1 liter room (je kunt gewoon slagroom gebruiken)
- 165 gram karnemelk
- 2 gram zout
Instructies
-
Meng de room met de karnemelk en het zout. Giet het in een afsluitbare bak en laat in een ruimte van 22 graden aanzuren. Dit duurt minimaal 24 uur. Daarna zal het mengsel wat dikker zijn en iets zuurder smaken.
-
Giet het mengsel over in een goed afsluitbare pot. Wij gebruikten weckpotten. Schud flink met de pot tot het mengsel begint te klonteren en gelig wordt. Dit heet de wrongel.
-
Neem een kom waar je een zeef in hangt, in de zeef hang je een passeerdoek (kaasdoek of dunne schone theedoek zou ook kunnen). Giet de wrongel in de doek en pak de uiteinden van de doek bij elkaar. Druk de boter samen tot een bal, het vocht (de karnemelk) zal eruit lopen. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
-
Plaats de boter in een schaal en zet deze in de koelkast, als hij steviger is geworden kun je hem wassen met ijswater. Omdat hij stevig is kun je dit heel eenvoudig doen. Herhaal dit proces een paar keer tot het water na het wassen helder van kleur blijft.
-
Druk de boter nogmaals in de doek uit om al het vocht eruit te krijgen, dit verlengt de houdbaarheid van de zelfgemaakte boter tot ruim een maand.
-
Dol op gezouten boter? Dan strooi je er vlak voor serveren een beetje zout over.
Benieuwd hoe Lurpak in de fabriek (in grote hoeveelheden) wordt gemaakt, lees dan dit artikel nog even.
Dat was hem dan alweer. Het was echt een ontzettend leuk evenement op een hele leuke locatie. Ik dacht dat ik na vorig jaar thuis een smaaktest te hebben gedaan alles wel al wist over Lurpak, maar daar heb ik mij toch in vergist. Vooral het zelf maken van de boter vond ik heel erg leuk. Nu staat er stiekem ook een bezoekje aan de Lurpak fabriek op mijn lijstje om dit proces in het groot te bekijken.
Gaan jullie zelf aan de slag om boter te maken? Als je gewoon liever direct Lurpak wilt proeven kan dat ook. De verpakkingen zijn onder andere te koop bij Albert Heijn en Jumbo.
Dit artikel is een samenwerking met Lurpak, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Grappig, om zelf boter te maken. Maar hoe lang is dat houdbaar?
Net zo lang als gewone roomboter?
Goed afgesloten is het een week houdbaar, wel iets korter dus.
Hi laura, Wat een leuke post! Ik vraag me wel af, gebruikt lupark biologische room/karmemelk of maken ze gebruik van stalmelk?
Ik heb het even voor je nagevraagd, kan het nu niet met zekerheid beantwoorden namelijk. Kom er op terug!
Ik weet het hoor: Lurpak wordt gemaakt van Deense volle weidemelk 🙂
Dankjewel! Super, ik ga lupark zeker eens proberen 🙂 en natuurlijk het zelf maken!
Sommige dingen in het leven denk je gewoon niet over na. Zoals dat je boter dus blijkbaar makkelijk zelf kunt maken haha! Leuk om te weten en het lijkt of je een gezellige dag hebt gehad.
Wat leuk! Hoe houd je alles 24u op 22 graden?
Handigst is om te zorgen dat het in huis deze temperatuur is.
Hallo Laura,
Zou je Lurpak aanbevelen om als boter te gebruiken in koekjes?
Is het bijvoorbeeld goed om sprits mee te bakken, dat het deeg smeuiger blijft om op te spuiten?
Hoi Laura, Ik wil botercreme maken van Lurpak alleen kan ik in de supermarkt lurpak smeerbaar vinden. Weet jij waar ik de blokken boter van Lurpak kan kopen?
Alvast bedankt!
Dat zou ik eigenlijk niet weten. Dat kun je denk ik het beste bij Lurpak zelf navragen 🙂