Volkorenbrood

Gepost: 11 juli 2014 Laatst bewerkt: 3 oktober 2023
102

volkoren brood 1a

Na de kleine knoopbroodjes gemaakt te hebben kriebelde het om weer een brood te bakken. Ik besloot dit keer iets te maken uit het boek Bakken met Paul Hollywood en koos voor zijn volkorenbrood. Ik ben nog niet zo’n ervaren broodbakster maar met de uitleg in het boek ging het echt supergoed. Ongelooflijk hoe blij je kan worden als je deeg mooi gerezen is en er vervolgens een heerlijk knapperig brood uit de oven komt dat het hele huis zo lekker laat ruiken.

Ik had nu ook even een zwak momentje om niet gelijk aan te vallen. Al mijn baksels worden natuurlijk eerst op de foto gezet en ik heb er eigenlijk nooit moeite mee dat ik het nog niet direct kan proeven. Dit keer was dat anders, ik had zo’n zin in een vers plakje brood terwijl het nog warm was! Als de wiedeweerga sneed ik dus een paar plakken van het brood terwijl het nog redelijk warm was, maakte zo snel mogelijk de benodigde foto’s en belegde daarna mijn brood om het als avondmaaltijd te nuttigen. Heerlijk!

volkoren brood 2a

volkoren brood 3a

volkoren brood 4a

volkoren brood 5a

VOLKORENBROOD maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Volkorenbrood

Een lekker recept om zelf volkorenbrood te maken volgens het recept van Paul Hollywood. Nog een beetje warm is dit zelfgebakken brood heerlijk!
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 400 gram volkorenmeel
  • 100 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram instantgist
  • 40 gram zachte ongezouten roomboter
  • 320 ml lauwwarm water
  • olijfolie om te kneden

Instructies

  • Doe beide bloemsoorten in de kom. Voeg het zout en gist toe, elk aan een andere kant van de kom zodat ze nog niet met elkaar in aanraking komen (zout zorgt ervoor dat het gist niet meer goed kan werken). Voeg ook de boter toe en driekwart van het water.
  • Zet de mixer aan zodat alle ingrediënten zich met elkaar vermengen. Voeg de rest van het water beetje bij beetje toe. Ga hiermee door tot alle bloem aan de zijkanten ook gemengd is. Het kan zijn dat je minder water nodig hebt, of misschien een klein beetje meer. Uiteindelijk heb je een zacht deeg nodig, maar het mag niet al te nat zijn.
  • Ik vind het zelf prettig om het laatste stukje met de hand te kneden, zo voel je goed of het deeg wel of niet klaar is.Daarvoor vet je je werkoppervlak en handen met wat olijfolie in, dan blijft het niet plakken. Blijf kneden tot je een mooi soepel deeg hebt. In het begin kan het nog wat nat aanvoelen, maar als je eenmaal begint te kneden wordt het een hartstikke mooi deeg.
  • Als het deeg soepel en zacht aanvoelt leg je het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg rijzen tot het minstens twee keer zo groot is. Dit duurt zeker een uur, maar je kunt het ook goed 2 of 3 uur laten rijzen.
  • Als het deeg voldoende gerezen is leg je het op een met bloem bestoven werkblad. Druk alle lucht eruit door er op te drukken en het herhaaldelijk naar binnen te vouwen. Doe dit tot je weer een glad deeg hebt.
  • Rol het deeg dan tot een lange streng en maak hier een knoop van. Leg de knoop op een met bakpapier beklede bakplaat en doe hier een schone plastic zak omheen. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in ieder geval in volume verdubbeld is. Als je er met je vinger op drukt moet het deeg snel terugveren.
  • Terwijl het deeg rijst verwarm je de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Zet ook een braadslede op de bodem van de oven.
  • Zet het brood in de oven en vul de braadslede met heet water (echt alleen heet water, anders breekt de braadslede). De braadslede zorgt voor een knapperig laagje. Geen braadslede? Je kunt ook met een plantenspuit wat water op de bodem van de oven spuiten op het moment dat je het brood in de oven schuift, of een klein bekertje water leeggieten in de oven. Dat doen we hier thuis regelmatig en dat werkt ook prima. Het gaat om de stoomvorming.
  • Bak het brood in 30 minuten af.
  • Controleer of het gaar is door op de onderkant van het brood te kloppen, dit moet hol klinken.
Bewaren

In een zak 3-4 dagen houdbaar, houd er rekening mee dat de korst na verpakken niet meer knapperig is. Invriezen kan ook, dan kun je het tot 3 maanden bewaren.

volkoren brood 6a

Nog een beetje warm vind ik zelfgebakken brood het allerlekkerst. Lekker met een beetje boter of een plakje kaas. Genieten! Maar ook afgekoeld is het natuurlijk smullen van dit zelfgebakken volkorenbrood!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

54 reacties

  1. MySimplySpecial schreef:

    Dat ziet er goed uit! Ik wil ook weer eens brood maken.

  2. Dat ziet er heerlijk uit Laura!
    Ik vind het alleen altijd zo jammer dat een brood recept zoveel rijs tijd heeft want versgebakken brood bij het ontbijt zou zo lekker zijn. Kun je het deeg ook een nacht laten rijzen en dan ’s ochtends in de oven doen?
    Groetjes, Sanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dan rijst het te lang. Wat je wel kan doen is het brood vormen en dan in de koelkast zetten. De koelte stopt het rijsproces, dan zou je hem de volgende ochtend eruit kunnen halen en dan pas beginnen aan de tweede rijs voordat je hem afbakt. Ik heb dit nog nooit geprobeerd hoor, maar in theorie zou het moeten lukken 😉 Laat je het weten als je het test?? 🙂

      1. Sanne schreef:

        Het heeft even geduurd maar heb inmiddels een paar keer brood gebakken en dit weekend voor het eerst tussendoor deeg in de koelkast gezet.
        Ik had een rozijnenbrood en heb dit ’s avonds laat in de bakvorm afgedekt weggezet, dus voor de 2de rijs. ’s Ochtends was het deeg al in volume verdubbeld en kon ik het brood meteen afbakken. Het was super lekker, dus dit werkt goed 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Goed om te weten dat het werkt! Ik ga het ook eens proberen, lijkt mij erg handig 😉

  3. Sanne schreef:

    Bedankt voor de tip! Ik ga het zeker proberen al wordt dat waarschijnlijk pas na de vakantie. Maar ik laat je weten of het gelukt is 🙂

  4. Rebecca schreef:

    Ik maak wel eens een brood van te voren klaar, als ik wel tijd heb en vries het dan in. Dan in de ochtend 10 minuutjes op 200 graden (na ontdooien) en je hebt weer een heerlijk vers brood.

    1. Laura's Bakery schreef:

      goede tip! dan hoef je ook niet zo vroeg je bed uit voor een vers broodje 😉

  5. noah schreef:

    in de winkel kan ik geen tarwemeel vinden,
    is tarwebloem ook mogelijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

  6. Anita schreef:

    Ik was laatst brood aan het bakken maar dat wou niet zo snel rijzen,
    Het heeft 2 dagen geduurd en toen was het eindelijk gerezen.
    Oorzaak het was een oud pak broodmix maar met veel geduld toch een
    lekker brood geworden.

  7. neeltje schreef:

    Het brood is gelukt en ik ben trots. Ik vind wel dat er ivm andere recepten van brood veel gist in moet. Hoe komt dat? Groeten uit Zeeland!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien komt het omdat dit een Engels (van origine) recept is, maar dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen. Super dat het brood goed gelukt is!

  8. Ina schreef:

    Ik heb vandaag voor het eerst een brood gebakken. Het recept van Laura’s bakery voor volkorenbrood en het is heerlijk. Zou ik hetzelfde recept kunnen gebruiken maar dan met wit meel voor een wit brood?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee, maar ik denk dat het ook moet lukken hoor.

    2. Leon schreef:

      Ik zou dan wel beginnen met minder water, volkorenmeel heeft meer vocht nodig dan gewoon patentmeel 405

  9. Leon schreef:

    Momenteel broodjes aan het maken van dit recept. Vind alleen 4 gram gist wel erg weinig, ik heb 40 gram verse gist aan toegevoegd. We jullen het zien, broodjes gaan zo de oven in.

    1. Leon schreef:

      Sorry 10 gram staat in jouw recept en geen 4

    2. Laura schreef:

      Ik heb dit recept uit het boek van Paul Hollywood overgenomen en hier is het supergoed gelukt met deze hoeveelheid gist.

  10. Lien schreef:

    hoi Laura,

    Leuke site heb je! ik had zin in brood te bakken dus kwam ik bij jouw terecht 😉
    heb het alleen iets anders gedaan.. de gist alvast opgelost in het water, goed roeren en dan 5min laten staan. en dan in 1x het bij de bloem gedaan. goed mixen en nog een x met de hand kneden.
    het is nu voor de 2e x aan het rijzen, maar ik zie nu al dat het top word! :-))

    1. Lien schreef:

      oh ja, ik heb het trouwens met 1 zakje gist gedaan gaat ook super!

  11. Lenie schreef:

    Hallo Laura, dit recept gebruik ik ondertussen heel vaak en het brood is heerlijk. Wel een opmerking over het water. Ik had de 1e keer een braadslede (van glas) in de oven gezet en pas bij het brood in de oven doen, gekookt water, direct uit de waterkoker erin gedaan. Het temperatuurverschil was toen toch te groot en het glas brak. Je kunt beter direct een ovenvaste schaal of braadslede met koud water in de oven zetten zodat het gelijktijdig verwarmd.

  12. Martine schreef:

    Dag Laura,
    is er verschil tussen volkorenmeel en volkorenbloem ?
    en “spijs” , maak je dit zelf ?
    Een heel mooie blog, je bent een fantastische dame, om dit met iedereen te delen !

    Dank en veel bakgenot

    1. Laura schreef:

      Hoi Martine,
      Wat leuk om te horen, dank je wel 🙂
      Er is inderdaad een verschil, daar kun je hier meer over lezen: http://www.handigebaktips.nl/wat-is-het-verschil-tussen-meel-en-bloem/
      Ik gebruik meestal kant-en-klare spijs, maar wil het nog wel eens zelf maken.

  13. Scar schreef:

    Hallo Laura en alle anderen die dit recept uitgeprobeerd hebben,

    Ik heb nog nooit brood gebakken en wil deze straks uit gaan proberen! In de meeste recepten voor het bakken van brood vind ik alleen iets terug aan suiker/honing of andere zoeter. Wordt dit niet gemist in de smaak/rijzen van het brood?

    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Nee ik mis dit totaal niet.

  14. Annelies schreef:

    Hoi Laura,

    Bak jij altijd met hetelucht of alleen boven- en onderwarmte?

    Ik heb namelijk alleen heteluchtoven en dan moet ik de temperatuur met 15% verlagen.

    Groetjes Annelies

    1. Laura schreef:

      Alle temperaturen die in mijn recepten staan, zijn voor een oven met boven- en onderwarmte

  15. Linda reynheere schreef:

    ?ik heb al heel vaak je spelt brood gebakken,heerlijk,nu zou ik graag eens een rozijnenbroodje bakken,zou da lukken als ik rozijntjes bij de speltdeeg/of volkorenbrooddeeg doe? Of is rozijnenbrood een volledig ander recept???vriendelijke groetjes

    1. Laura schreef:

      Echt rozijnenbrood is een ander recept, maar je kunt prima rozijnen door dit deeg doen hoor.

  16. Yvan arleij schreef:

    Great recipes to discover here,thanks for sharing 🙂
    Greetings from the cold north ( Sweden )

  17. Sandra van Houten schreef:

    Hoi laura,

    kun je inplaats van instantgist ook gedroogde gist gebruiken? Of is dat echt wat anders?

    Gr. Sandra

    1. Sandra van Houten schreef:

      Laat maar, ik zag het al staan dat het ook gewoon instant gist is. = )

  18. E schreef:

    Als ik het recept halveer welke baktijd kan ik dan aanhouden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou beginnen met 2/3 van de originele tijd.

  19. Laurie schreef:

    Kan ik het zout ook weglaten, heb het gebakken zoals in het recept staat maar vind het erg zout, voor de rest wel erg lekker

    1. Bernou schreef:

      Zout niet weglaten. Wel verminderen eventueel. Heeft het deeg nodig voor elasticiteit.

  20. Wietske schreef:

    Super lekker! Heb er zelf na de eerste rijs wat pompoen pitten aan toegevoegd en de vorm rond gemaakt (zonder knoop). Persoonlijk denk ik dat er iets meer zout in mag, maar dat is voor iedereen verschillend. Dankjewel voor dit heerlijke recept! Het was mijn eerste zelfgemaakte brood.

  21. Bernou schreef:

    Zout Kun je niet weglaten. Wel verminderen naar smaak. Zorgt ook voor elasticiteit van het deeg namelijk.

  22. Chiel schreef:

    Hoi Laura,

    Dit ziet eruit als een leuk en haalbaar recept, zelfs in mijn studentenkamer. Maar ik heb een paar vraagjes.

    Waarvoor zit de boter erin? Is dat gewoon voor de smaak? Want ik heb nog nooit een recept voor brood gezien waar echt een flinke hoeveelheid boter in moest.

    En moet de gist niet eerst aangemaakt worden met lauw water? Ik heb altijd begrepen (hoewel eigenlijk maar van één persoon) dat ook droge gist eerst even “wakker” moet worden.

    Groetjes,
    Chiel

    1. Laura Kieft schreef:

      boter is altijd roomboter en is nodig voor het recept. En als de gist ‘aangemaakt’ moest worden stond dat erin, is bij droge niet per se nodig namelijk.

  23. Irma schreef:

    Hoi Laura, had al meerdere recepten geprobeerd tot ik deze tegenkwam op jouw site. Deze is echt de lekkerste van alle recepten die ik geprobeerd heb. Heb dit brood nu al een keer of 4 geprobeerd, en gaat altijd goed. Dankjewel voor het delen. Groetjes Irma

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te lezen, dankjewel!

  24. Jessica Nielsen schreef:

    Bij welke temperatuur kan je het deeg het best laten rijzen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bakkers streven vaak naar een temperatuur rond de 30 graden, maar kouder kan ook, dan duurt het alleen wat langer.

  25. Kim schreef:

    Beste Laura

    Zou ik de bloem ook kunnen vervangen voor volledig tarwemeel?

    Mvg

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk heb je dan meer vocht nodig.

  26. Anouk schreef:

    Hoi Laura,

    Ik kwam al verschillende keren leuke recepten tegen op je website! Maar waar ik deze keer vooral nieuwsgierig naar was, is het merk van je mengkom! Het lijkt me een elektrische mengkom die alleen op een voet staat? Aangezien ik zelf weer vaker wil beginnen bakken, lijkt me een elektrische mixer interessant, maar helaas heb ik niet de plaats voor een volledige keukenrobot.. Misschien mag je hier geen reclame maken, laat het maar weten. Dan stuur ik je wel een mailtje 🙂
    Alvast bedankt!!

    Anouk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit brood heb ik in de magimix patissier gemaakt. Maar een standmixer neem minder ruimte in (zeker qua accessoires).

  27. Kiki schreef:

    Zou ik dit brood ook in een (cake) vorm kunnen bakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  28. Helga schreef:

    Het is een prachtig brood, maar wel geheel wit op de foto’s, zo ook het deeg, terwijl volkorenmeel toch echt altijd heel lichtbruin is, eigenlijk een soort van gespikkeld. Al gebruik je maar 100 gram volkoren meel in je deeg, dan blijft het deeg en ook het brood zeker niet zo puur wit. Hoe dan ook, het proberen waard; het staat nu mooi te rijzen bij mij met 300 gram volkorenmeel en 200 gram bloem en een ietsje minder water. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *