Wil je maximaal genieten van het vlierbloesemseizoen? Maak dan dit heerlijke en supersimpele recept voor vlierbloesemsiroop! Het is mijn favoriete sirooprecept in de late lente en vroege zomer, wanneer de vlierstruiken volop in bloei staan.

Wat is vlierbloesemsiroop?

Vlierbloesem groeit aan een vlierboom of -struik, die je veel in bosachtige gebieden, in parken of langs de weg vindt. Door de schermen van de vlierbloesem (het deel met de bloesem, zonder steel) te weken in water en het water daarna aan de kook te brengen met suiker, kun je heel gemakkelijk jouw eigen vlierbloesemsiroop maken.

Waar vind ik vlierbloesem?

Vlierbloesem staat rond de maanden mei en juni volop in bloei, wellicht zelfs in jouw tuin! Als je het niet in eigen tuin hebt, dan is wildplukken een optie. Let goed op waar je plukt, want hier zijn uiteraard regels aan verbonden. Kijk hiervoor eens op de wildplukwijzer. Voor het plukken kies je het liefst vlierstruiken die ergens staan waar weinig verkeer is.

Wil je liever de verse vlierbloesem kopen? Houd dan de groenteboer, natuurvoedingswinkel of kruidenier in de buurt goed in de gaten, of vraag na of zij het binnenkort zullen verkopen.

BAKTIP: Bewaar jouw zelfgemaakte siroop in gesteriliseerde flessen, dan blijven ze lang houdbaar. Ik gebruik graag deze beugelflessen, omdat ze precies het goede formaat hebben voor mijn siroopverbruik.

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem geeft een lekkere, aromatische smaak en geur aan siroop of limonade. Het vormt een zoete, bloemige basis voor veel verschillende recepten, van drankjes tot cake. Persoonlijk vind ik het extra tof om de vlierbloesem zelf te plukken, mits je je natuurlijk aan de regels voor wildplukken houdt.

Dit heb je nodig

  • Vlierbloesem schermen. Dit zijn de bloesemkoppen bovenop de steel. Zorg ervoor dat de bloesem vers oogt, wit van kleur is en in bloei staat. Ze mogen niet in de knop zitten of juist al geel worden.
  • Water. Je weekt de bloesems voor 12-24 uur in koud water, op deze manier geven ze hun smaak af. Als het heel warm is buiten, is het aan te raden om de bak met water en bloesems in de koelkast te zetten.
  • Suiker. Een siroop maak je met behulp van veel suiker, maar gelukkig verdun je het in gebruik.
  • Citroen. Ik laat graag wat citroen mee weken met de bloesem. Ook voeg ik aan het uiteindelijke drankje of recept waarin ik de siroop verwerk nog wat citroensap toe.

Hoe kan ik vlierbloesemsiroop gebruiken?

Vlierbloesemsiroop is echt ongelofelijk veelzijdig. De verwerking in drankjes is wellicht voor de hand liggend, maar het kan ook op allerlei manieren in bakrecepten gebruikt worden als smaakmaker. Een aantal voorbeelden:

  • Meng met bruiswater of limonade
  • Voeg toe aan cocktails (zoals gin, wodka of prosecco)
  • Sprenkel over pancakes, yoghurt of over vanille-ijs
  • Roer door fruitsalades of dressings
  • Gebruik in gebak als trempeersiroop of door een glazuur voor een bloemige twist
Siroop maken met vlierbloesem

Vlierbloesemsiroop bewaren

Door de beugelflessen voor gebruik te steriliseren, kun je de siroop extra lang bewaren. Dit steriliseren doe je zo: doe de flessen in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze ze op een schone theedoek. Door de hitte zal het vocht verdampen zonder dat je het hoeft af te drogen.

Als je de flessen hebt gevuld met siroop en hebt laten afkoelen, dan maak je ze schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Ik gebruik zelf vaak deze lettertang of als ik weinig tijd heb deze labelprinter.

Hoelang blijft vlierbloesemsiroop goed?

Vlierbloesemsiroop blijft (als je de flessen hebt gesteriliseerd) wel tot een jaar goed. Bewaar de flessen wel op een koele en donkere plek.

Na het openen van een fles siroop kun je het 4-6 weken in de koelkast bewaren. Om die reden gebruik ik graag kleinere beugelflessen, zodat ik de siroop op tijd heb opgemaakt.

Kan je vlierbloesemsiroop invriezen?

Je kunt vlierbloesemsiroop ook perfect invriezen in een ijsklontjesvorm bijvoorbeeld. Gooi een paar siroop-ijsklontjes samen met wat schijfjes citroen in een kan met water en zo ontstaat vanzelf een heerlijk gekoelde vlierbloesemlimonade.

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: siroop maken met vlierbloesem

Waarom is mijn siroop donkerder dan normaal?

Donkere siroop is nog steeds veilig om te gebruiken, maar kan een sterkere, kruidigere smaak hebben. Veelvoorkomende redenen zijn:

  • De bloemen te lang laten trekken
  • Te veel groene steeltjes gebruiken
  • Gebruik van rauwe of bruine suiker, of donkere honing
  • Karamellisatie door hoge temperaturen of langdurige verhitting
  • Oxidatie door langdurige blootstelling aan de lucht

 

Moet ik citroen toevoegen?

Ja, dat zou ik zeker aanraden, omdat het citroensap de zoetheid compenseert, de bloemige smaak versterkt en als conserveringsmiddel werkt. Verse citroenschijfjes worden vaak met de bloemen geweekt.

Moet ik vlierbloesem wassen voor gebruik?

Het is beter om ze niet af te spoelen, omdat je daarmee het geurige stuifmeel wegspoelt. Schud of tik in plaats daarvan zachtjes op de bloemhoofdjes om insecten of vuil te verwijderen.

Wat is de beste tijd om vlierbloesem te plukken?

De periode van de late lente tot de vroege zomer is ideaal: wanneer de bloemen volledig open zijn, maar nog fris en wit. Pluk op een droge, zonnige dag voor de beste geur en nectar.

Hoe herken ik vlierbloesem veilig?

Vlierbloesems groeien in grote, platte trossen met kleine, crèmewitte bloemen en hebben een zoete, bloemige geur. De meest voorkomende eetbare soort in Noord-Amerika is Sambucus canadensis. Vermijd de rode vlier (Sambucus racemosa) en lookalikes zoals hemlockspar, die giftig zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een lokale plantengids of -expert.

Vlierbloesemsiroop bewaren

In gesteriliseerde flessen en op een koele, donkere plaats bewaard, is de siroop tot een jaar houdbaar. Na opening gekoeld bewaren en binnen 4 tot 6 weken gebruiken.

Vlierbloesemsiroop

 

Vlierbloesemsiroop recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Vlierbloesemsiroop recept

Vlierbloesemsiroop is een veelzijdige siroop die heerlijk smaakt door ijs, in thee, bij allerlei bakrecepten en nog veel meer!
Voorbereiding12 uur 10 minuten
Bereiding10 minuten
Porties: liter

Ingrediënten

  • 25 vlierbloesem schermen
  • 1 citroen in plakjes
  • 1 liter water
  • 750 gram suiker

Benodigdheden

Instructies

  • Schud de bloemen na het plukken voorzichtig om insecten en andere eventuele vuiligheid te verwijderen. Knip de bloemen van de steel af. Je wilt zo min mogelijk steeltjes gebruiken.
  • Doe ze in een grote kom, voeg de schijfjes citroen toe en giet er koud water overheen. Leg er een bordje op om ervoor te zorgen dat de bloemen onder water staan.
  • Laat het 12 tot 24 uur weken. Hoe langer je de bloemen laat weken, hoe donkerder de siroop wordt.
  • Giet het water met de bloemen en citroen door een fijne zeef en vang het vocht op in een andere kom. Knijp de citroen boven het water uit en gooi deze daarna samen met de bloemen weg. Herhaal dit met een schone theedoek waar je het water doorheen giet (met een kom eronder) om de laatste onzuiverheden (van het stuifmeel) te verwijderen.
  • Doe het vlierbloesemwater in een grote pan met de suiker. Verwarm tot de suiker is opgelost en laat het daarna nog een minuut zachtjes pruttelen.
  • Giet de siroop in gesteriliseerde flessen.
Bewaren

In gesteriliseerde flessen en op een koele, donkere plaats bewaard, is de siroop tot een jaar houdbaar. Na opening gekoeld bewaren en binnen 4 tot 6 weken gebruiken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept