Wil je maximaal genieten van het vlierbloesemseizoen? Maak dan dit heerlijke en supersimpele recept voor vlierbloesemsiroop! Het is mijn favoriete sirooprecept in de late lente en vroege zomer, wanneer de vlierstruiken volop in bloei staan.
Wat is vlierbloesemsiroop?
Vlierbloesem groeit aan een vlierboom of -struik, die je veel in bosachtige gebieden, in parken of langs de weg vindt. Door de schermen van de vlierbloesem (het deel met de bloesem, zonder steel) te weken in water en het water daarna aan de kook te brengen met suiker, kun je heel gemakkelijk jouw eigen vlierbloesemsiroop maken.
Waar vind ik vlierbloesem?
Vlierbloesem staat rond de maanden mei en juni volop in bloei, wellicht zelfs in jouw tuin! Als je het niet in eigen tuin hebt, dan is wildplukken een optie. Let goed op waar je plukt, want hier zijn uiteraard regels aan verbonden. Kijk hiervoor eens op de wildplukwijzer. Voor het plukken kies je het liefst vlierstruiken die ergens staan waar weinig verkeer is.
Wil je liever de verse vlierbloesem kopen? Houd dan de groenteboer, natuurvoedingswinkel of kruidenier in de buurt goed in de gaten, of vraag na of zij het binnenkort zullen verkopen.
BAKTIP: Bewaar jouw zelfgemaakte siroop in gesteriliseerde flessen, dan blijven ze lang houdbaar. Ik gebruik graag deze beugelflessen, omdat ze precies het goede formaat hebben voor mijn siroopverbruik.