Verschillende soorten KitchenAid mixers

Gepost: 3 mei 2018 Laatst bewerkt: 18 januari 2024
3

KitchenAid keukenmachines

Wanneer ik een kijkje achter de schermen geef via de behind the scenes artikelen of instagram zie je mijn bakhoekje in de keuken regelmatig voorbij komen. Grote kans dat je mijn twee KitchenAids al hebt gespot op een van die foto’s of video’s. Iedere keer komen daar weer veel vragen over binnen. Waarom heb ik er twee en gebruik ik ze ook echt alle twee? En als ik ze dan inderdaad beide gebruik, is dat dan nog voor verschillende toepassingen? Om het feest compleet te maken heb ik ook nog een handmixer die veel wordt gebruikt, dus in dit artikel komen er allerlei verschillende soorten KitchenAid mixers aan bod. Ik zal je vertellen hoe ze mij bevallen en wanneer ik ze wel of niet gebruik.

Verschillende soorten KitchenAid mixers

KitchenAid Artisan

De meest bekende KitchenAid kan ik wel zeggen, de Artisan 4,8L. Hij is in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar en het exemplaar dat bij mij in de keuken staat is ijsblauw. Ik schreef er een paar jaar geleden al een review over op Laura’s Bakery, daarin vergelijk ik hem met de 6,9L variant. Beide prachtige modellen, maar de 4,8L vind ik voor mijn gebruik als thuisbakker perfect. Maak je vaak in grotere hoeveelheden beslag of deeg, dan kan de 6,9L fijner zijn.

Op vrijwel elke bakdag mag deze staande mixer aan het werk. Ik gebruik hem voor elk soort gebak. Van koekjesdeeg tot cakebeslag en van brooddeeg tot een luchtige meringue. Ik heb slechts één keer meegemaakt dat hij een recept niet aankon en dat was toen nog mijn eigen schuld ook. Ik had de ingrediënten voor een koekjesrecept verdrievoudigd en dat was iets te enthousiast. Het lukte uiteindelijk, maar het duurde veel langer dan wanneer ik het in twee delen had bereid.

De KitchenAid Artisan 4,8L gebruik ik momenteel zelf voor zo’n beetje alles. In principe kan hij alles aan wat je als thuisbakker wilt maken. Bij de mini en handmixer zal ik vertellen waarom ik soms juist voor die opties kies, en niet voor deze variant.

KitchenAid Mini

De KitchenAid mini is ontwikkeld (volgens KitchenAid) voor gebruikers die wat minder ruimte in de keuken hebben, wel graag koken en bakken en er ook niet de volle prijs voor willen betalen. Hoewel hij zeker een stukje kleiner is dan de 4,8L, vind ik het verschil nu ook weer niet dermate groot dat ik zelf bewust die keuze zou maken. Mocht ik maar één staande KitchenAid mixer mogen houden dan is dat sowieso mijn ijsblauwe Artisan 4,8L.

Toch moet ik wel degelijk toegeven dat ik de mini op een andere manier gebruik dan zijn grote broer. Ik halveer bijvoorbeeld vaak recepten als ik deze voor het blog maak (12 koekjes kunnen ook prima, ik heb er niet altijd 24 nodig). Dan heb je net een wat kleinere hoeveelheid deeg of beslag, en dat gaat dan ook prima in de mini. De grotere mixer kan dit overigens ook prima aan, maar toch merk ik dat ik dan altijd voor de kleinere staande mixer kies. Kleine hoeveelheden brooddeeg kan deze mixer trouwens ook prima aan. Ik gebruik hem dan voornamelijk voor het maken van pizzadeeg of flammkuchendeeg, grotere broden maak ik met de grote staande mixer.

Wanneer ik een grotere hoeveelheid beslag (of deeg) wil maken, doe ik dat eigenlijk nooit in de mini. Ik heb het wel eens geprobeerd om het te testen en het kan prima (tot een bepaalde hoogte), maar ik vind het zelf prettiger om dan de ijsblauwe mixer te gebruiken.

KitchenAid handmixer

KitchenAid handmixer

Naast die twee staande mixers heb ik nog een handmixer welke ik ook heel vaak gebruik. Ik maak er soms kleine hoeveelheden koekdeeg of cakebeslag mee, vooral wanneer de andere mixers al in gebruik zijn (of wanneer de kommen vies zijn 😉 ). Op bakdagen probeer ik de recepten zoveel mogelijk over mijn drie mixers te verdelen. Waar ik deze handmixer vooral veel voor gebruik is het opkloppen van slagroom. Ik gebruik dan de garde en klop de slagroom in een maatbeker. Dat vind ik vele malen praktischer dan dit in een staande mixer te doen. Alleen de mengstaaf en kneedhaken van deze mixer gebruik ik (vrijwel) nooit.

Ik scheef ook al eens een review over deze handmixer.

Conclusie

Ik vind het ideaal dat ik zoveel opties heb in de keuken om te gebruiken voor mijn recepten. Op bakdagen maak ik soms wel 8 (of meer) recepten. Het komt dan ook regelmatig voor dat mijn mixers tegelijkertijd of al snel achter elkaar aan staan. Dat is een stuk productiever en het scheelt ook in het tussendoor afwassen van de kom voordat ik aan een nieuw recept kan beginnen (en dat gebeurt nog steeds hoor, maar veel minder). Ik weet ook heel goed dat het een luxe is, maar als je voor je werk veel en vaak bakt vind ik het wel echt ideaal om twee staande mixers te hebben.

Wat ik naast een staande mixer sowieso onmisbaar vind is een handmixer, deze gebruik ik echt zo ontzettend vaak. Ik hoor wel eens dat mensen hun handmixer willen vervangen door een staande mixer, maar dat zou ik niet aanraden. Het is veel fijner om deze naast elkaar te kunnen gebruiken.

Wat voor mixer gebruik jij om te bakken? Zou je graag een ander of extra model willen hebben?

Ik heb de producten gekregen, maar word niet betaald voor dit artikel.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

 1. Laura schreef:

  Ik heb als thuisbakker lang getwijfeld en uiteindelijk de kitchenaid mini in het roze besteld. Ik kan hier echt alles in maken!

  Ik snap dat jij de luxe hebt om 2 van deze prachtige apparaten te hebben, maar ik denk dat als je geen 8 recepten op een dag moet maken, je ook prima met de mini zou kunnen leven?

  En true, niet de handmixer wegdoen als je een staande mixer aanschaft. Altijd handig voor kleine dingen als slagroom opkloppen of stamppot fijn maken!

 2. Natalie schreef:

  Leuke artikel. Ik heb zelf een Kenwood terwijl ik zo graag een kitchenaid heel graag. Wou. Ik vind sparen te lang duren en kitchenaid is best prijzig voor mijn portemonee. Ben blij mee maar nu dat ikal poosje brood bakken goed onder de knie heb zou ik graag kitchenaid Artisan willen of een kleine planet menger. En handmixer heb ik ook de goedkoopste van Action en doet het al wat jaren… Wat ik never nooit had kunnen durven dromen

 3. Lydia Joosse schreef:

  Hoi Laura,

  Ik twijfel nog tussen de gewone artisan en de mini.
  Wat is jouw ervaring met de 1/2 (stir) snelheidfunctie op de mini? Die zit namelijk niet op de gewone artisan. Merk je daar nog verschil in dat dit prettiger werkt tenopzichte van de gewone artisan (bijv, bloem niet stuift)?

 4. Caro schreef:

  Hoewel ik blij ben met mijn kitchenaid Artisan vindt ik het raar dat de kop met 1 schroef vast zit. Het gebeurd af en toe dat schroef los gaat zitten en dus de pin die de kop vasthoudt eruit trilt. Ken je dit probleem of heb je een oplossing.

 5. Ineke schreef:

  Leuke artikel! Ik heb een vrij grote mixer alleen ik vind het soms onhandig. Vooral als ik eerst boter moet mixen alles blijft op de bodem en daar komt mijn mixer niet. Heb jij daar ook wel eens last van? Voor de rest een aanrader maar ik gebruik ook vaak de losse voor slagroom

 6. ineke schreef:

  Dank je wel voor de tip

 7. Hilda Meisters schreef:

  Hallo Ineke,

  Mijn Kitchenaid doet dat ook, ik heb dat aan Kitchenaid doorgegeven. Het hoort inderdaad niet, maar om het te verhelpen moet hij opgestuurd worden naar Kitchenaid. Dan ben je hem dus een tijdje kwijt. Ik heb er voor gekozen om de plug maar elke keer terug te duwen.

 8. Kitty schreef:

  Leuk artikel, ik heb de Kenwood Kmix, ook erg blij mee. Toen ik hem in huis haalde heb ik mijn ‘goede’ handmixer geruild met de oude mixer van mijn moeder. Zo had zij weer een degelijke mixer die goed werkt, en de anderhalve keer dat ik een handmixer nodig heb volstaat die oude van haar prima. In de drie jaar dat ik de Kmix heb, heb ik de hadnmixer drie keer gebruikt denk ik. Maar helemaal zonder zou ik toch niet kunnen.

 9. Inge schreef:

  Hi Laura,

  Hoe zijn je ervaringen met het kneden van brooddeeg in de Artisan? Ik hoor zoveel wisselende berichten. En hoe bevalt de bijgeleverde kneedhaak? Want ik hoor ook berichten dat je dan een spiraalhaak moet hebben.
  Ik heb zelf nu een solis en die bevalt niet meer vooral brooddeeg gaat niet goed. Niet dat ik nu heel vaak brood bak maar het moet wel gekneed worden. Daarom nu eerst maar even heel goed informeren en gebruikers ervaringen voor de nieuwe aanschaf 😉

  Gr. Inge

  1. Laura's Bakery schreef:

   ​Ik gebruik gewoon de meegeleverde kneedhaak en daarmee gaat het prima. En die is natuurlijk ook al ietwat spiraalvormig. Het is vooral belangrijk dat je niet te veel deeg in een keer wil maken en dat je de mixer zeker 10-15 minuten op medium snelheid laat draaien.

   1. Inge schreef:

    Oké bedankt voor je input 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *