Review KitchenAid Artisan mixer 4,8L en 6,9L

Gepost: 30 oktober 2015 Laatst bewerkt: 21 juli 2023
Review KitchenAid Artisan mixer 4,8L en 6,9L
1
KitchenAid 1

Ik geloof dat ik nog niet eerder een product in mijn bezit heb gehad waarvan zó vaak naar de review wordt gevraagd. Bijna wekelijks krijg ik wel een paar vragen over mijn ervaring met de KitchenAid Artisan mixers. Al voordat ik ze in mijn bezit had trouwens. Zoals bijna elke (hobby)bakker, had ook ik de droom om ooit zo’n mooie mixer op mijn aanrecht te mogen zetten. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen het eindelijk zover was! Ik zou twee mixers toegestuurd krijgen, de 4,8L en de 6,9L, zo kon ik ze niet alleen reviewen, maar ook met elkaar vergelijken. De rode 6,9L is inmiddels terug naar KitchenAid gegaan, maar de mooie ijsblauwe 4,8L mag op mijn aanrecht blijven staan. Beide mixers heb ik de afgelopen tijd goed kunnen testen en het werd dus hoog tijd voor een goudeerlijke review van deze KitchenAid Artisan mixers.

KitchenAid 7

Alleen door het uiterlijk wil iedere thuisbakker al een KitchenAid op zijn aanrecht hebben staan. Ik kan niet ontkennen dat ik ook één van die bakkers ben. Maar uiteindelijk draait het vooral om de inhoud. Wat kan deze mixer allemaal, wat kun je er niet mee, waar verschillen deze twee modellen in, wat is de beste keuze voor jou? Het antwoord op al deze vragen ga je lezen in deze review. Zit je klaar voor een flink artikel?

Eigenschappen KitchenAid Artisan mixer 4,8L

 • 300 Watt
 • 10 snelheden
 • In ruim 29 kleuren beschikbaar
 • €629,- (adviesprijs)
 • Formaat: 34,3 x 22,2 x 36,2 (lxbxh)
 • Gewicht: 10,6 kg
 • Accessoires: draadgarde, menghaak, flexibele menghaak, kneedhaak, spatdeksel.

Eigenschappen KitchenAid Artisan mixer 6,9L

 • 500 Watt
 • 10 snelheden
 • in 5 kleuren beschikbaar
 • € 869,- (adviesprijs)
 • Formaat: 36,8 x 28,6 x 41,9 (lxbxh)
 • Gewicht: 13,1 kg
 • Accessoires: draadgarde, menghaak, kneedhaak, spatdeksel.
KitchenAid 2

Belangrijkste verschillen KitchenAid Artisan mixer 4,8L en 6,9L

In bovenstaande overzichtjes kun je zelf al de belangrijkste verschillen zien in formaat, Wattage, etc.. De 6,9L kan net even wat meer aan dan zijn kleine broer. Zowel qua inhoud/hoeveelheid, maar ook als het aankomt op vermogen. Beide mixers worden geleverd met 4 accessoires; draadgarde, menghaak, deeghaak en een schenkschild. Hoewel dit hetzelfde soort accessoires zijn, verschillen ze wel van elkaar. Uiteraard in formaat (zie foto), maar de opzetstukken van de 6,9L zijn ook een stuk zwaarder.

De bekendste mixer -de 4,8L- open je door hem als het ware open te klappen terwijl de kom op zijn plek blijft staan. Je krijg daardoor gelijk meer ruimte om bijvoorbeeld even met je spatel in de kom alles bij elkaar de schrapen. Bij zijn grotere broer beweeg je de kom zelf in hoogte. Je kan er minder goed bij als je even iets bij elkaar wilt schrapen, maar het voelt wel robuuster en steviger aan. Ook draai je de kom niet vast in de mixer zoals bij de 4,8L, maar hang je hem in de armen van de mixer.

KitchenAid 3

Mijn ervaring met de KitchenAid Artisan mixer 4,8L

De mixer is makkelijk in gebruik. Er zitten weinig knopjes, schakelaars of andere dingen om hem te bedienen op. Alles spreekt voor zich. Als je recht voor de machine staat, zit aan de rechterkant een hendeltje waarmee je de kop omhoog of omlaag kunt zetten. Aan de andere kant zit nog zo’n hendeltje, hiermee zet je de mixer aan en bepaal je hoe snel hij draait.

De kom draai je eenvoudig vast en deze staat dan ook echt stevig. De opzetstukken zet je met een draaibeweging vast op de kop. Je moet de draai even onder de knie krijgen (bij mijn oude mixer ging hij precies andersom), maar dat is verder niet ingewikkeld. Als laatst zet je het schenkschild op de kom. Hiermee kun je het stuiven een beetje tegengaan. een beetje, want hij sluit niet de hele kom af. Als ik ingrediënten mix waarvan ik weet dat ze erg stuiven, leg ik even een theedoek over de mixer. Zo kun je het stuiven door je hele keuken redelijk voorkomen.

Ik heb alle veelvoorkomende soorten beslag en deeg gemaakt met de KitchenAid. Brood, koekjes, cakes, meringues, slagroom en nog veel meer. Dat kon hij allemaal prima aan. Ik heb zelfs deeg voor twee broden in de mixer gemaakt. Daar had hij wel iets meer moeite mee. Hij schudt dan wat meer heen en weer, maar toch kreeg ik een mooi brooddeeg en heerlijke broden als resultaat. Toch zou ik in het vervolg gewoon deeg voor 1 brood tegelijk maken.

Of je nu de maximum hoeveelheden in de kom doet, of slechts 1 bekertje slagroom, hij kan het allemaal aan. De opzetstukken komen ook goed bij de bodem van de kom en ook de zijkanten neemt hij redelijk goed mee. Als ik boter en suiker romig klop en daarna eieren toevoeg, hoef ik eigenlijk bijna niets meer bij elkaar te schrapen met de spatel. Dat was bij mijn vorige mixer wel anders. Als hij niet goed bij de bodem komt, kun je dit zelf ook nog verstellen.

KitchenAid 4

Mijn ervaring met de KitchenAid Artisan mixer 6,9L

Dit model is een echte krachtpatser. Iets dat je ook wel mag verwachten gezien het formaat. In de gemiddelde keuken is het best een flink apparaat dat op het aanrecht staat. Links van de mixer zit een schakelaar om hem op verschillende snelheden te zetten. Aan de rechterkant zit een hendel, door die omlaag te draaien gaat de kom ook omlaag en kun je hem losmaken. Aan de zijkant van de kom zitten twee metalen plaatjes met een gaatje, hiermee kun je de kom vast zetten in de armen. Eerst hang je hem erin en daarna klik je hem nog even extra stevig vast door de achterkant van de kom naar beneden te duwen. Ook bij deze mixer sluit het schenkschild de kom niet volledig af.

Deze mixer is in zijn geheel groter, en de kom natuurlijk ook. Ik was even bang dat hij hierdoor moeite zou hebben met kleine hoeveelheden, maar dat is dus niet zo. Een bekertje slagroom klopt hij net zo goed op als zijn kleinere broer. Dat maakt deze mixer interessant voor iedereen die regelmatig in grote hoeveelheden bakt, maar ook regelmatig iets kleins maakt. Brooddeeg leek deze mixer net iets beter aan te kunnen dan de kleinere Artisan mixer, logisch omdat hij ook meer vermogen heeft. Ik moest bij dit model wel iets vaker de spatel gebruiken om alles bij elkaar te schrapen.

KitchenAid 6

Welke KitchenAid Artisan mixer kun je het beste kiezen?

Bak jij puur voor de leuk af en toe een taart? Dan heb je aan de kleine Artisan van 4,8L meer dan genoeg. Een mixer voor de enthousiaste hobbybakker dus. Hij kan alles aan, is uit te breiden met vele verschillende opzetstukken en is verkrijgbaar in meer dan 29 kleuren. Je vindt er vast één die het best bij jouw interieur past.

Sta jij meerdere keren per week in de keuken en gebruik je daarbij een mixer? Dan kun je eens nadenken of een 6,9L niet een betere optie voor jou is. Let hierbij vooral op wat je bakt. Veel broden? De motor van deze mixer is net iets sterker en heeft hier minder moeite mee, goede keuze dus. Maar ook als je grote hoeveelheden tegelijk bakt, is deze mixer erg fijn. Misschien bak je wel op bestelling en wil je meerdere biscuits tegelijk kunnen mixen, tover jij ladingen cupcakes per week de oven uit of bak jij talloze koekjes per keer. Dan zou ik serieus overwegen om te kiezen voor de grotere variant. Daar zul je meer plezier van hebben.

KitchenAid Artisan mixer opzetstukken

Met een KitchenAid Artisan mixerheb je een goede basis in huis om te bakken. Je kunt kneden, mengen, mixen en kloppen. Alles wat nodig is als je graag bakt. Maar je kunt de mixer ook uitbreiden met vele verschillende opzetstukken. Vervang de kom door een ijsmaker of een heating bowl, bevestig een extra opzetstuk zoals een worstmaker of spiralizer of kies een extra kom of ander soort menghaak.

Ik ben van mening dat je niet gelijk allerlei uitbreidingen nodig hebt. Ga eerst maar eens met je mixer aan de slag. Je komt er dan vanzelf wel achter wat je er graag nog meer mee zou willen doen. Natuurlijk zijn het allemaal toffe opzetstukken, maar het is ook zonde als je ze uiteindelijk niet of nauwelijks gebruikt.

Zelf heb ik inmiddels meerdere opzetstukken voor mijn KitchenAid Artisan in huis en de twee waar ik het meest blij met ben zijn deze:

 • Menghaak met rubberen rand, de flexbeater. Dit opzetstuk gebruik ik áltijd. Het fungeert als spatel en neemt de randen goed mee. Ik gebruik hem nu al ruim 5 jaar intensief en hij is nog steeds goed. Wel merk ik dat hij iets minder goed schraapt dan voorheen omdat het rubber iets iets verbogen. Misschien dat ik binnenkort wel een nieuwe aanschaf. Tegenwoordig wordt dit opzetstuk vaak al standaard meegeleverd, samen met een kleinere mengkom.
  Koop hier de KitchenAid flexbeater.
 • De ijsmaker. Ik gebruik deze kom om ijs te maken enkele keren per jaar en wordt er iedere keer weer blij van. Het is leuk om te maken en de resultaten zijn altijd heerlijk. Als je graag ijsjes maakt is dit echt een aanrader!
KitchenAid 5

Mijn oordeel over de KitchenAid Artisan mixer

Laat ik beginnen met dat ik over beide mixers uitermate tevreden ben. Ik had al veel goede ervaringen gehoord, maar het is altijd maar afwachten hoe het jou persoonlijk bevalt. Vooral omdat ik soms ook het idee heb dat KitchenAid door zijn populariteit en uiterlijk een streepje voor heeft. Iets wat ik overigens kan begrijpen, maar ik heb zelf liever een goed werkende mixer die ik iets minder mooi vind, dan een mooie die het net niet is. Om jullie gerust te stellen, KitchenAid geeft je het alletwee. Een prachtige mixer die ook nog eens super werkt. Ik heb heerlijk luchtige cakes gebakken, perfecte broden en overheerlijke taarten.

Wat ik ideaal vind, is het handvat aan de kom. Zo kun je hem goed stevig vast houden terwijl je het beslag in een bakvorm overplaatst. En dan het geluid, ook niet geheel onbelangrijk. De herrie valt mij reuze mee. Als hij aanstaat en ik sta ernaast kan ik rustig een gesprek aangaan met iemand zonder je stem flink te moeten verheffen. Natuurlijk, je hoort hem, maar dat lijkt mij ook niet meer dan normaal.

Nadelen KitchenAid Artisan mixer

Om eerlijk te zijn kan ik niet veel nadelen bedenken. De knop om de snelheid te bepalen ging in het begin wat stroef bij de 4,8L, maar na enkele keren gebruiken gaat dit al veel soepeler. Wat voor mij niet een nadeel is, maar anderen misschien wel zo ervaren, is dat het schenkschild echt bedoeld is als schenkschild en niet als spatdeksel. Verder zijn er wat kiertjes waar je niet overal even lekker bij kan komen voor het schoonmaken, maar diezelfde ervaring heb ik ook met andere mixers. Als je hem gewoon goed schoonmaakt na elk gebruik moet dit geen enkel probleem zijn.

Ik zou nog uren kunnen doorvertellen over deze apparaten, maar volgens mij zijn de belangrijkste punten benoemd en besproken. Mocht je toch nog vragen hebben over deze mixers, laat het vooral weten!

De producten in dit artikel heb ik gekregen van KitchenAid, dat beïnvloedt mijn mening niet. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

88 reacties

 1. Joyce schreef:

  Waauw, hier ben ik stiekem wel jaloers op. Ik heb de kitchenaid-sprong nog niet gemaakt, omdat ik het moeilijk vind om zoveel geld neer te leggen voor een mixer. Toch wil ik er wel ooit wel graag een. Ik denk dat ik een spaarplan zal moeten opstellen 😉

 2. Jocelyn schreef:

  Je hebt een fijne review geschreven Laura! Ik kan niet wachten tot ik klaar ben met mijn studie, een eigen huisje met mega grote keuken en een Kitchenaid heb! Ik zou dan ook kiezen voor de 4,8 liter variant. Ik bak namelijk altijd redelijk kleine hoeveelheden, behalve rond Sinterklaastijd 🙂 Maar voor die ene keer in het jaar hoef ik echt geen grotere mixer hoor! Ik wens je veel plezier met je Kitchenaid mixer en een fijn weekend!

 3. Margot schreef:

  Wat leuk om te lezen! Ik heb zelf de ‘kleine’ versie en wist helemaal niet dat je daar iets aan kon verstellen zodat hij beter bij de bodem komt. En die menghaak met rubberen rand staat ook op mijn wishlist. 🙂

 4. Trudy schreef:

  Wat een prachtig review, duidelijk en eerlijk!!

  Als je een KitchenAid Artisan mixer hebt, dan ga je volgens mij veel meer bakken!
  Waarna het baksel ook veel beter wordt, toch?

 5. Mia Boer schreef:

  Ben het helemaal met je beoordeling eens,heb vorig jaar toen ik met pensioen ging bij mijn afscheid een kitchenaid artisan gekregen.Hij is helemaal top,ben er ontzettend blij mee.Deze reactie schrijf ik om mensen die twijfelen te zeggen,doe het

 6. Annemie schreef:

  Gebruik mijn Kitchenaid al jaren en wil hem voor geen goud meer missen!

 7. Marion schreef:

  Een helder review, Laura. Je hoefde mij niet meer te overtuigen want sinds september ben ik ook in het bezit van deze geweldige machine. Alles mengt beter én veel sneller dan met mijn vorige mixer.
  Ik ben er dan ook heel tevreden over en zou hem niet meer kwijt willen.

 8. Sandra(hpw) schreef:

  Fijne review! Wat is het toch ook een droomapparaat, wauwie! Ik zou er maar al te graag één willen hebben… nog even sparen 🙂

  Is een KitchenAid trouwens te vergelijken met een Kenwood Keukenmachine? Of vraag ik dan iets heel stoms, dat ik appels met peren wil vergelijken? 😛

  1. Laura schreef:

   Het zijn zeg maar twee verschillende soorten appels 😛 Zijn wel met elkaar te vergelijken qua soort hoor 😉 Alleen heeft Kenwood veel meer verschillende modellen.

   1. Claire schreef:

    Ha

    Ik twijfel dus weg over Kenwood patissier mx312 of een kitchen-aid. Ik heb al wat navraag gedaan en jouw beide reviews gelezen. Maar ben er dus nog niet uit. Heb jij echt grote voordelen van kitchen-aid boven de Kenwood… Die het prijsverschil rechtvaardigen ?

    1. Laura schreef:

     De herrie is voor mij het belangrijkste verschil. Verder vind ik ook het uiterlijk van de KitchenAid veel mooier. Maar eerlijk is eerlijk: Kenwood heeft ook goede mixers.

 9. Angelique schreef:

  Ik heb zelf sinds augustus een limited edition Lavendel-kleurige KitchenAid 4.8L. Helaas nog niet gebruikt omdat ik er een omvormer voor moet hebben. Die vertraagd de snelheid van de machine iets. Jammer, maar ik vraag me af hoe vaak je die hoge standen ook werkelijk gebruikt.

  Dus hier komt mijn vraag aan jou, Laura: hoe vaak zet jij hem op stand 9 of 10, en voor wat voor baksels gebruik je die standen het meeste?

  Dank je alvast!

  1. Laura schreef:

   Voor het maken van een biscuit en eiwitten zet ik hem lekker hoog 🙂

 10. Samantha schreef:

  Leuke review! Zelf ben ik sinds 2 jaren de trotse eigenaar van een 6,9l, parelmoer kleur. Ik ben er nog steeds super blij mee! Ik bak elke week 7 broden en 1daarvoor is dit toestel mijn beste vriend. Ik kneed telkens 2 broden van 1 kg tegelijk en dat gaat prima. En mijn biscuits zijn absoluut luchtiger dan vroeger, met mijn (wel een stuk kleinere) Kenwood. Alleen hele kleine hoeveelheden zijn soms wat moeilijk, maar dan houd ik de kom manueel wat hoger tegen de klopper aan, totdat er voldoende lucht in het ei zit en het genoeg volume heeft zodat de klopper er goed aan kan. Hij is niet goedkoop, maar wel zijn geld helemaal waard. Op de 6,9 krijg je ook langer garantie: 5 jaren.

 11. Babeth schreef:

  Wat een leuke site!!
  Ik woon in Frankrijk en geniet van alle recepten!
  Bedankt Laura!!

 12. Anke schreef:

  Ik had eerst de kleinere versie maar die heb ik verkocht in ruil voor de grotere, net om ineens meer brood deeg te kunnen maken. Maar evengoed gebruik ik hem voor zowat alles. Ik heb ook veel accessoires…pasta in alle vormen, rasp, … Enkel de citruspers is niet handig. Ik kan hem in elk geval niet meer missen.

 13. Margretha schreef:

  ik heb vorige week mijn 4,8 liter kitchenaid parelmoer kleur bij de bijenkorf besteld. ben er super blij mee! Hij is zo mooi en werkt super fijn.

 14. Mark-Jan schreef:

  Leuke review om te lezen! Wat je vergeet te melden is dat de grote versie niet alleen qua uiterlijk anders is. In het binnenwerk is er veel anders uitgevoerd en sterker. Hij heeft bijvoorbeeld een beveiliging wanneer er te zwaar werk van hem verlangt wordt. Nou is een ‘kleintje’ ook heel degelijk, maar het kan een overweging zijn als je toch genoeg plek hebt en vaak en veel tegelijk bakt om voor de grote te gaan…

  1. eric schreef:

   Ook de kleine bevat die beveiliging.

 15. Francien Boeve schreef:

  Ik heb sinds twee jaar een Kitchen aid 4,8 l. en hij bevalt heel goed. ik gebruik hem heel veel; voor taarten, cupcakes, koekjes, broden en allerlei sauzen en beslag.
  Het is werkelijk een supermachine en ik vind juist het spatdeksel wel handig om stuiven tegen te gaan. Je moet alleen niet alle bloem tegelijk toevoegen, dan gaat het wel goed.
  Ik heb geen andere accessoires, omdat ik ook al een keukenmachine heb die snijdt en raspt. Maar als ik het van te voren geweten had had ik die niet gekocht en de accessoires bij de kitchen aid gekocht.

 16. ilse schreef:

  Ik heb ook een kitchenaid 4.8 liter. Ben er hartstikke blij mee en raad hem zeker aan. Er is echter 1 dingetje wat me wel tegenvalt en dat is dat je die menghaak met rubberen rand er niet standaard bij krijgt. Ik heb hem er later zelg bijgekocht en vind hem veel fijner, omdat je dan inderdaad niet meer met een spatel in de weer hoeft. Maar voor zo veel geld, vind ik dat ze die er standaard bij moeten doen ipv zonder het randje.

 17. Riny schreef:

  Hallo Laura,
  Bedankt voor je revieuw. Ben ook van plan om deze maand een kitchenaid artisan te kopen. Wel een luxe, maar we bakken best veel ook ivm mijn glutenvrije dieet.
  Ik las dat er een nieuwe artisan is met verwarmde kom. Lijkt me handig om het beslag wat te verwarmen etc. Maar misschien valt het tegen. Heb jij er iets over gehoord? Ben erg benieuwd naar ervaringen. Groetjes, Riny

  1. Laura schreef:

   Je kunt inderdaad los een verwarmde kom bijkomen. Ik heb hem in mijn bezit en ben nog bezig met testen, uiteindelijk komt hier ook een review van online. Voor chocolade tempereren is hij in ieder geval ideaal! 🙂

 18. Wendy schreef:

  Super review!
  Ik ben heel happy dat ik de 6,9l nu 3 weken geleden van de Sint heb gekregen?.
  Hij werkt super fijn en is giga krachtig. Kan alles aan!

  Groetjes wendy

 19. Diana schreef:

  Thanks voor je review !
  Nou, het is dan eindelijk zover! Als het goed is wordt ie vandaag bezorgd.
  Het is een rode met glitters geworden. Ik ben helemaal happy !
  Ik kan niet wachten om ermee te gaan werken.
  Je review en de leuke reacties hebben me over de streep getrokken, bedankt iedereen !
  Groetjes Diana

  1. Laura schreef:

   Wat leuk om te horen, heel veel plezier met je KitchenAid!! 😀

 20. Harrie Wiertz schreef:

  Werk al 12 jaar met de kitchen aid, jouw review klopt helemaal.

 21. Alex schreef:

  Hallo Laura, Afgelopen week op een Bigg Green Egg evenement geweest en Pizza deeg mogen maken met een Kenwood, Dit gluten vrije deeg schijnt nogal “zwaar” te zijn, kun je er iets over zeggen ???
  Graag zou ik een onafhankelijke test zien van Kenwood en Kitchen Aid, beiden de meest verkochte machines, vormgeving en kleur zijn vind ik van ondergeschikt belang.
  Vind het lastig om voor een van beide te kiezen !!!!!

  Groet, Alex

  1. Laura schreef:

   Glutenvrij deeg is inderdaad stugger omdat het minder meewerkt, een mixer heeft het daar zeker wat moeilijker mee. Ik heb in het verleden met een kenwood gewerkt (zwaarder en duurder model, weet de naam even niet meer helaas, ik dacht major premier) en die was beter geschikt voor veel/zwaar brooddeeg dan de 4,8L KitchenAid, maar wel te vergelijken met de 6,9L versie. Maar qua geluid vind ik Kenwood juist weer beduidend meer herrie maken, iets dat ik toch wel vervelend vind aangezien hij veel aan staat bij mij. Waar je het best voor kunt kiezen hangt heel erg af van wat je er mee zou willen maken (en je budget natuurlijk).

 22. Tina schreef:

  Hallo Laura,
  Bedankt voor je review. Er is me een hoop duidelijk geworden. Heb nog wel 2 vragen wat de hoogte en het gewicht van de 4,8L betreft. Mijn aanrecht is wat hoger en m’n boven keukenkastjes hangen wat aan de lage kant. Ik vraag me af of er genoeg ruimte is/zal zijn als ik de kop omhoog zet/klap. Hoe hoog “wordt/is” hij met de kop omhoog? Ook ben ik gedwongen, door de afmeting van m’n werkruimte op het aanrecht de kitchenaid op een tafeltje in de keuken te zetten. Denk je dat het gewicht een groot probleem zal opleveren? Ik besef dat de 2e vraag misschien lastig te beantwoorden is omdat dit ook “persoonlijk is maar misschien zou je me toch je mening hierover willen geven. Alvast bedankt.
  Groet,
  Tina

  1. Laura schreef:

   Als je de 4.8 omhoog zet, wordt hij ongeveer 5-10 centimeter hoger. Op zich zou je hem op een tafeltje kunnen zetten, mocht de tafel niet heel stevig/sterk zijn kun je hem altijd op het aanrecht zetten wanneer je hem gaat gebruiken.

 23. Suheda schreef:

  Lieve Laura,

  Sindskort heb ik ontdekt dat ik het enorm leuk vind om te bakken! ik ben nog een lerende en daarom wilde ik je om hulp vragen. Wist echt niet wie ik makkelijker kon benaderen! 🙂 je bent behulpzaam en weet zoveel!

  Ik heb een kitchenaid waarmee ik graag donuts en broodjes probeer te maken, maar ik snap nooit zo goed wanneer ik kan stoppen met toevoegen van bloem/meel. Heel veel recepten schrijven dan zoiets als: knead the dough until its smooth and elastic, maar ik snap dan nirt of de deeg een stevige bal moet vormen of dat het nog best plakkerig mag zijn etc. Voor mij is het heel onduidelijk dus…

  Heb jij fijne tips misschien? of ga je hier nog iets over schrijven of ken je toevallig een goede boek waarin dat goed beschreven wordt ?

  Alvast bedankt en succes met je blog en verkoop van je nieuwe boek, waar ik mijn oogje op heb laten vallen 🙂

  Doeg!

  1. Laura schreef:

   Bij brood is het belangrijk om lang door te kneden. Met elastisch wordt eigenlijk bedoeld dat je er een dun vliesje van kunt trekken zonder dat het gelijk scheurt. Je zou eens kunnen kijken naar de boeken van Levine van Doorne (bijv. Brood uit eigen oven), dit zijn hele fijne en goede boeken over brood bakken.

 24. Bianca schreef:

  Hi Laura,

  Mss beetje rare vraag, maar kun je hem ook gebruiken voor het kneden van gehakt?
  Lijkt me zo makkelijk…. gehakt, eieren, kruiden enz erin en kneden maar.
  Daarna alleen de ballen nog draaien.
  Of is dit niet handig?!

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zou volgens mij prima moeten lukken hoor.

 25. Annemarie schreef:

  Super fijn uitgelegd Laura!!
  Bedankt!

  Ik heb nu een kenwood Prospero, maar na regelmatig gebruik van zeker 2 jaar is het totaal niet meer mijn favoriet! Allerlei probleempjes tijdens het bakken waar ik me mateloos aan irriteer omdat ik dan niet verder kon….. Tja bakken met een onzeker gevoel of dat hij mee werkt ja of nee, werkt niet echt ontspannend.
  Dus nu een sterke overweging om kitchenaid aan te schaffen.
  Daarom bedankt voor je uitgebreide en duidelijke uitleg!

 26. Maartje schreef:

  Beste Laura, ik heb een vraag. Ik overweeg om een Kitchenaid Artisan aan te schaffen en las jouw superfijne review. Ik vroeg me af of de onderdelen van beide machines allemaal in de vaatwasser kunnen. Bedankt vast voor je antwoord!

  1. Laura Kieft schreef:

   De ballongarde niet, maar de rest kan wel in de vaatwasser 🙂

 27. Renate schreef:

  Hallo Laura, ik had de KitschenAid 6,9L gekocht. Was er helemaal verliefd op. Hij stond ook mooi op mijn aanrecht. Na wikken en wegen heb ik m toch weer terug gedaan. Ook wat je vertelde, de spatel komt niet helemaal aan de zijkant van de kom. Dus vaak het beslag naar beneden schrapen. Ook de kom plaatsen vereist wat kracht. De doorslag dat ik m terug gedaan heb is dat de snelheidsregelaar haperde bij het verzetten naar een lagere snelheid. Het apparaat stopte dan met mixen. Ik kon het alleen oplossen door helemaal weer naar 0 te gaan en dan langzaam weer op te schakelen zeg maar. Heb de klantenservice van KitschenAid nog proberen te bellen om te vragen of dit normaal was en erbij hoorde. Helaas kom je er daar niet door. Heb 20 minuten in de wacht gestaan nadat ik het opgaf. Mijn vraag is dan ook herken jij dit ook met de snelheidsregelaar? Of misschien iemand anders die ook een kitschenAid 4,8 of 6,9 heeft?

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat je omschrijft over de snelheidsregelaar herken ik niet, dat lijkt mij een fout in het product. Wat betreft schrapen langs de kant, dat zul je met elke staande mixer hebben. Ik heb voor mijn 4,8L een opzetstuk met rubberen rand die tijdens het mixen al schraapt. Weet niet zeker of die voor de 6,9L ook verkrijgbaar is, maar dat is echt een aanrader.

 28. Renate schreef:

  Dank je Laura, denk ook (na verdere navraag) dat ik toevallig een KitchenAid had met een foutje. Ga toch een nieuwe proberen. Vond het namelijk wel jammer. Hij is namelijk erg mooi en krachtig. Ben nog wel aan het twijfelen of het een 4,8 of een 6,9 wordt.
  Bij de KitchenAid Artisan Elegance 4,8 zit het opzetstuk met rubberen rand er al bij. Hmmm, lijkt er op dat ik nu toch neig naar de 4,8.

 29. Jorien schreef:

  Ik heb sinds een tijdje de 4,8 l (ijsblauw) en ben er erg blij mee. Ik heb een vraag over het schoonmaken van de accessoires. Kan de rvs kom in de vaatwasser? En het plastic spatscherm?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja die kunnen beide in de vaatwasser.

 30. Priscilla schreef:

  Leuk artikel! Ik zit voor mijn verjaardag te kijken voor een Artisan. Ik zie alleen dat er verschillende types zijn. Zou het uitmaken of ik uiteindelijk de 5KSM125 of de 5KSM150 zou kopen? Ik vraag me namelijk af wat het verschil is tussen beide (behalve de prijs).

  1. Laura Kieft schreef:

   Verschil kan ook zitten in de meegeleverde accessoires, om het zeker te weten zou ik het even navragen bij KitchenAid zelf. Die kunnen je daar met zekerheid een juist antwoord op geven.

   1. Priscilla schreef:

    Klopt idd 🙂
    Dit is het antwoord van KA:

    Het verschil tussen mixers 5KSM150 en 5KSM125 is in de toebehoren. De toestellen zijn indentiek.

    5KSM150PS – wordt niet meer geproduceerd.

    toebehoren: 4.8L kom, draadgarde, platte menghaak, deeghaak en schenkschild

    5KSM125

    toebehoren: 4.8L kom, draadgarde, platte menghaak, deeghaak (geen schenkschild)

 31. Willem Sodenkamp Sr schreef:

  Hallo,
  Ik heb een vraag, welke kneedhaak is het beste om brood te bakken.
  De standaard of de spriraalkneedhaak.
  Ik hoor het graag, alvast bedankt.

  1. Lian van Rens schreef:

   Ikzelf gebruik altijd de bisschopshaak van mijn KitchenAid, maar met de spiraal kan het ook. Wat jij het fijnste vind.

   1. Willem schreef:

    Dan ga ik ook de bisschopshaak proberen,

    bedankt voor je antwoord.

   2. eric schreef:

    Steeds de deeghaak gebruiken.Nooit de bisschopshaak gebruiken.Anders gaat je Worm Gear eraan.

 32. Dries schreef:

  Dankje voor de review. Zou je iets meer kunnen vertellen over het gebruik van kleine hoeveelheden bij de 6.9l? Ik vind het erg moeilijk kiezen tussen de twee. Ik heb momenteel een 4.8l en die werkt best goed, maar voor mijn brooddeeg (dit maak ik het vaakst) heeft hij het toch moeilijk en kom ik vaak ruimte&kracht te kort. Anderzijds heb ik bij de 6.9l schrik dat hij geen 2eitjes kan kloppen (al minimum). Wat is jou/jullie ervaring? Alvast bedankt voor het antwoord! Groeten, Dries

  1. Laura Kieft schreef:

   Hele kleine hoeveelheden vind ik prettiger met de 4.8L

 33. Lotte schreef:

  Hoi Laura,

  Ik overweeg ook een KitchenAid aan te schaffen (de kleinere variant, 4,8).
  Mijn vraag aan jou: is deze krachtig genoeg voor twee porties / recepten Royal Icing?
  Groetjes Lotte

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, heb ik zelf ook wel eens gedaan.

 34. Marina schreef:

  Dank je wel voor de goede uiteenzetting!

 35. marina schreef:

  Vraagje welk type (nr)heb jij juist er zijn zeker 3 artisan kitchenAids … heel erg bedankt voor je ervaring hier op te schrijven… heb jij een tweede kom erbij is dat altijd een glazen?Het opzet stuk met rubberen band zou ik ook bijkopen 🙂

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb de 4,8L en een mini. Bij mijn 4,8 heb ik een tweede (glazen) kom.

 36. Marina schreef:

  Ik was daarstraks bij iemand die vond het moeilijk omdat ze altijd de klopper moest vervangen door de deeghaak bij het maken van cake is dat nodig?

  1. Laura Kieft schreef:

   Je gebruikt bij het maken van een cake gewoon constant hetzelfde opzetstuk, dat hoef je niet tussendoor te vervangen.

 37. Teun Eilers schreef:

  Hallo Laura,

  Ik heb nu een 4,8 liter mixer van kitchenaid (Die is al 20 jaar oud) en ik zou graag een 6,9 willen, maar ik heb ook opzetstukken van de kleine 4,8 l.
  Mijn vraag is of die opzetstukken ook op de 6,9 kunnen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik weet het even niet zeker meer, maar het lijkt me van niet. Dit kun je het beste aan de klantenservice van Kitchenaid vragen.

   1. Teun Eilers schreef:

    Hallo laura,

    Ik heb een paar maanden geleden de kitchenaid artisan 6,9 aangeschaft, wow wat een power! De enigste nadelen zijn de prijs en dat je geen kleine hoeveel heden kunt mixen, gelukkig heb ik daar een kitchenaid handmixer voor ? De opzet stukken passen allemaal op elke mixer van kitchenaid zei de klantenservice, bedankt dat je altijd voor iedereen klaar staat Laura! Ik heb trouwens met Pasen jou volkoren kaiserbroodjes gebakken met de kitchenaid foodproccesor? heerlijk!

    Groet,

    Teun Eilers

    1. Laura's Bakery schreef:

     Wat een leuk berichtje Teun! Thanks! En fijn dat je helemaal je weg hebt gevonden in alle apparaten 😉 goed bezig.

 38. Eeke schreef:

  Hi Laura,

  Ik heb zojuist een KitchenAid aangeschaft, en wil graag jouw oma’s appeltaart gaan maken. Welke haak raad jij aan om te gebruiken voor het deeg van de taart?

 39. jolanda schreef:

  Hallo Laura…sta op het punt de kitchenAid aan te schaffen…wat raad jij aan..de Classic 3.9 LTR of de 4.8 LTR ??

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan ik helaas echt niet voor je bepalen, ik hoop dat je zelf een goede keuze kunt maken aan de hand van mijn review. Lees vooral even het stukje: wat is voor jou de beste keuze?

  2. Ceciel schreef:

   Hoi Laura. De classic vergeleken met de artisan heeft volgens mij maar 2 verschillen. Het vermogen en de inhoud. Ik zelf heb al 15 jaar de classic (50watt minder vermogen) met meerdere accessoires en ben er nog steeds super tevreden mee.

 40. Carlien schreef:

  Beste Laura,

  Bedankt voor alle tips.
  Vraagje, kun je misschien aangeven waarvoor de accessoires allemaal dienen.
  De whisk (ik weet niet hoe het precies heet) gebruik ik voor cake, de deeghaken voor als ik brood wil bakken.
  Hoe heet de 3e (Net een driehoek) en waarvoor kan die gebruikt worden?
  Alvast bedankt!

 41. Door schreef:

  Hoi Laura,
  Ik bak vooral veel appeltaarten en cake, en heb nadat ik al een tijdje de Kitchenaid voorbij had zien komen en elke keer dacht WAUW….PRACHTIG! halsoverkop mezelf en ééntje voor mijn verjaardag cadeau gedaan.
  Nu heb ik (na te twijfelen tussen de mini en de Classic) de gekozen voor de Classic (met 4,3ltr kom) hij is echt prachtig maar nu hij er staat zegt mijn man “waarom heb je niet voor de Artisan (4,8ltr) gekozen???
  Ik kan ‘m nog ruilen…..
  Ik zou graag jouw advies hebben (behalve een cake en een taatr eens per week doe ik er (nog) niet zoveel mee (maar dat kan natuurlijk nog veranderen 🙂
  Ik vond wel dat als ik de suiker met de boter klop (met de garde, ik vaak met een spatel langs de kant moet voor stukken die hij overslaat (maar dat schijn je te kunnen instellen(?) en doe jij dan als je de bloem erbij doet een anders opzetstuk erop?

  Groet Door

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Door, de Classic heb ik persoonlijk niet getest dus dat vind ik lastig zeggen. In principe kun je goed toe met een kleinere variant als je niet zo vaak of niet zulke grote hoeveelheden wilt bakken. https://www.laurasbakery.nl/welk-opzetstuk-van-de-mixer-gebruik-je-voor-welk-deegbeslag/

 42. Christa Gmelig Meijling schreef:

  Hoi Laura,
  Ik bak om de dag een brood van 500 gram.
  Ik deed dat met een heel oude Kenwood, helaas is die vanmorgen letterlijk in rook op gegaan.
  Welke Kitchen aid zou jij mij aanraden?
  Als ik op internet zoek naar een Kitchen Aid dan zijn er zo ontzettend veel dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
  Alvast dank voor je hulp.
  Groetjes Christa

 43. Ddc schreef:

  Wij kochten onze kitchenaid 20 jaar geleden. Het is een 4,3l 300 watt.Tot heden werkt hij zoals weleer.’ Alleen 10 jaar geleden onderhoudsbeurt laten uitvoeren -nieuwe smering-.
  Elke week brood bakken enz.. hij staat niet stil.
  Goede investering nietwaar?
  Aan te raden!

 44. Gea Meems schreef:

  Als ik brooddeeg maak ik de ka 4,8 met de deeghaak, dan werkt hij dat deeg naar boven. Komt bijna boven de kom uit. Doe het dan maar weer met de hand. Wat doe ik fout?

  1. Laura Kieft schreef:

   Maak je misschien teveel deeg in 1 keer? Het kruipt altijd iets in de haak maar dat geeft hier nooit problemen (tenzij ik teveel wil maken).

 45. Ddc schreef:

  Ik maak steeds 1 kg bloem met tussen 500 en 620 ml water. ( afhankelijk van samenstelling bloem) 20 gr vetstof niet vergeten. Nooit problemen.

 46. Ellen van Schaik schreef:

  Dank voor je uitgebreide review, Laura. Kun je de 6,9 liter KA ook omhoog zetten en op deze stand een kleine hoeveelheid deeg kneden voor een brood op basis van b.v. 300 gram bloem/meel?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het kan, maar kleine hoeveelheden pakt hij wel minder goed mee.

 47. Kristin schreef:

  Hoi Laura

  Leuke review! Ikzelf twijfel over de 4,8 en de 6,9L. Ik heb een gezin van 5 personen maar bak nu ook niet elke dag. Zou ik toekomen met een 4,8L? Kommen lijken zo klein…

  1. Laura Kieft schreef:

   4,8 zou dan prima zijn hoor. Ik maak hier ook alles in.

 48. Fleur schreef:

  Bedankt voor de review! Een Kitchenaid staat boven aan mijn lijstje… Misschien wordt het toch maar eens tijd om het mezelf te gunnen.

 49. Tanja schreef:

  Hoi Laura,

  dank voor je uitgebreide review.
  Ik heb zelf onlangs een prachtig onyx zwarte Kitchenaid Artisan 4.8 liter gekocht en ben er heel erg blij mee. Bij kleinere hoeveelheden (specifiek 100 gram boter en 100 gram basterdsuiker) blijft er veel op de bodem van de beslagkom onaangeroerd liggen en lukt het niet om dit te mixen. Blijkbaar hangt de garde (te) ver boven de bodem van de kom. Nu lees ik in jouw review het volgende:
  “Als hij niet goed bij de bodem komt, kun je dit zelf ook nog verstellen.” Ik ben erg benieuwd hoe dit moet?
  Alvast hartelijk dank voor je antwoord, groetjes, Tanja

 50. Joy schreef:

  Hoi Laura

  Na een paar jaar er over na gedacht te hebben om dit keukenapparaat te kopen nu eindelijk de knoop door gehakt. Heb er zelf flink voor gespaard en nu eindelijk hem besteld.
  Ik kan niet wachten tot dat die binnen is en heerlijk aan de slag te gaan.
  alleen en samen met dochtertje lief 🙂

 51. Lina Hereijgers schreef:

  Hi,

  Ik wil graag keukenmachine voornamelijk voor brooddeeg. Ik maak meestal 1 a 2 broden dus grote hoeveelheden niet echt. Welke KitchenAid zou jij aanbevelen? Of toch beter een ander merk?

  Groetjes,
  Lina

  1. Laura's Bakery schreef:

   Voor 1 brood kan de 4.8 gewoon. 2 per keer weet ik even niet zeker, maar volgens mij heeft KitchenAid er wel richtlijnen voor.

 52. Silvia schreef:

  Hoi Laura, fijn die uitgebreide review. Ik wil zelf ook een artisan 4,8L aanschaffen, maar twijfel over het type. Bij de een zijn de onderdelen van kunststof en de ander van RVS (€100 verschil) Heb jij een idee of er veel verschil tussen zit qua kwaliteit?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik denk dat dit een hele persoonlijke keuze is. RVS zal sowieso erg goed zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *