Ik krijg vaak de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Heb ik nu echt altijd genoeg ideeën om mee aan de slag te gaan? Het antwoord is ja, aan inspiratie geen gebrek bij mij. Ik heb een schriftje waarin ik al mijn ideeën opschrijf, als ik dan weer een blogplanning maak pak ik die erbij. En de nieuwe ideeën komen er altijd in rapper tempo bij dan ik ze kan uitwerken. Hoe ik mijn recepten maak verschilt. Soms heb ik alleen een soort gebak en een smaakcombinatie in mijn hoofd waar ik mee de keuken in ga, een andere keer ga ik variëren met bestaande recepten. En over dat laatste vertel ik jullie vandaag meer.
Variëren met basisrecepten
Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat ik houd van basisrecepten. In Het Basisbakboek (hier te koop) staan deze recepten centraal. En nog belangrijker, ik laat je in dit boek zien dat je met een recept heel goed kunt variëren. Je neemt het basisrecept voor koekjes, voegt hier cacaopoeder en chocolate chips en maakt er triple chocolate chip koekjes van. Of je mengt chocolate chips door het deeg en verstopt een Rolo in het midden voor Rolo koekjes. Zo varieer je dus met basisrecepten. In mijn boek vind je nog veel meer variatierecepten, ook heel veel die niet op mijn blog staan (en komen).
Ik heb een basisrecept voor cake en koekjes dat ik vrijwel altijd gebruik en daar varieer ik op. Toch vind ik het met bakken vaak wat lastiger, omdat het sneller mis kan gaan en dat vind ik zonde. Met gewoon koken heb je dat bijvoorbeeld niet snel, maar het is inderdaad natuurlijk een kwestie van oefening. Het is in ieder geval wel leuk om te experimenteren 😉
Klopt, bij bakken luistert het soms nauw. Maar door te oefenen gaat dat steeds beter 🙂
Ik varieer ook regelmatig, helemaal sinds ik gezonder probeer te bakken (want al die cakejes gingen toch een beetje op de heupen zitten 😉
Hierdoor pas ik vaak een recept een beetje aan aan wat ik lekker vind en zo heb ik bijvoorbeeld jouw carrotcake zonder suiker gemaakt, met wat extra wortel en rozijn 🙂
Ook het bananenbrood heb ik al veranderd, en dat recept gaat na drie keer proberen zonder ei en chocola ook al helemaal goed, zo goed zelfs dat ik het nu ook als basis gebruik voor havermoutcakejes!
Hallo Laura,
Leuk en leerzaam artikel.
Mijn vraag is deze: Kun je in ieder recept minder suiker gebruiken als aangegeven wordt?
Hoor het graag van je.
Groetjes,
Yvonne
In veel gevallen kun je het verminderen, maar je krijgt altijd een ander resultaat. Het is vaak een kwestie van proberen, de suiker zit er voor een reden in namelijk. Niet alleen maar voor smaak 😉
Bedankt voor jouw antwoord. Ga het gewoon proberen.
Ik varieer graag, maar dan meestel de bodem van de ene taart, vulling van de andere, een andere topping of extra ingrediënt. Variaties schrijf ik dan vaak gewoon in mijn kookboek erbij. Ook maak ik versierde taarten, met als basis biscuit deeg en fondant versiering, maar dan juist variëren met de binnenkant. Laatst een cake uitgehold en er een kwarktaart in gemaakt inclusief koekkruimelbodem. Omdat de familie niet van fondant taart houdt, maar het kind dat wel graag wilde! Nou, hij zag er leuk uit en ging er heel goed in?. En curt maken… Laatst met rode bessen, maar ook framboos, kruisbes En aardbei is verrukkelijk. Maar citroen of limoen ook nog steeds favoriet?