Veelgestelde vragen #4

Gepost: 26 oktober 2016 Laatst bewerkt: 12 juli 2023
0

veelgestelde vragen 2 PNG

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik een artikel maakte met veelgestelde vragen, hoogste tijd voor een nieuwe editie dus! Dagelijks krijg ik via de mail en social media vele vragen. Over bakken, maar ook allerlei andere dingen rondom mijn blog. Sommige vragen worden zeer regelmatig gesteld, en daarom lijkt het mij handig om in een artikel zo nu en dan de meest gestelde vragen van dat moment te behandelen. Handig voor mij, maar ook zeker handig voor jullie 😉 .

Overigens kun je ook op de pagina met veelgestelde vragen een lange lijst vinden met de vragen (en antwoorden!) die ik het meest krijg. En op veel bakvragen geef ik in de categorie baktips antwoord. Dus staat jouw vraag er in dit artikel niet tussen, dan is de kans groot dat je hem bij op de genoemde pagina’s wel vindt! Goed, op naar de vragen die momenteel veel gesteld worden.

Waar is je boek te koop?

Vrijwel overal, zowel in webwinkels als boekhandels en kookwinkels. Kun je mijn boek niet vinden in jouw favoriete boekhandel? Vraag er dan gewoon even naar bij het personeel, het kan zijn dat hij tijdelijk niet op voorraad is, maar ze kunnen hem altijd voor je bestellen.

Online kun je mijn boek onder andere bij Bol.com kopen. Momenteel is er (nog) geen mogelijkheid om bij mij zelf of ergens anders gesigneerde exemplaren te bestellen. Wanneer ik ergens signeersessies doe, dan vermeld ik dit via mijn Facebook pagina.

Kan ik de tas van je boek ook kopen?

Toen mijn boek uitkwam had ik ter promotie tassen laten bedrukken met een illustratie die ook in mijn boek staat. Nooit verwacht dat jullie daar allemaal zo ontzettend enthousiast over zouden zijn!

Ik had mij helemaal niet ingesteld op de verkoop hiervan en dit is momenteel dan ook nog niet mogelijk, wel ben ik aan het kijken of ik dit mogelijk kan maken. Ik garandeer nog niets, maar mocht het zover komen laat ik dat uiteraard via mijn blog en social media kanalen weten!

winactie-goodiebag-uitgelicht

Baktijd en oventemperatuur aanpassen bij een ander formaat baksel

Volgens mij is iedereen de laatste tijd druk bezig met experimenteren door mijn baksels in andere formaten te maken, leuk! Vraag die daarbij veel komt kijken is het aanpassen van de temperatuur en baktijd, want is dat nodig? En zo ja, wat wordt die andere tijd en temperatuur dan als je een kleinere of grotere vorm gebruikt?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat dit voor elk recept en formaat verschillend is. Over het algemeen kun je de temperatuur hetzelfde laten en hoef je alleen de baktijd aan te passen. Op Handige Baktips heb ik hier laatst een uitgebreid artikel over geschreven (met voorbeelden!) wat je verder zal helpen bij deze vraag.

Lees hier het artikel

Hoeveel gram is een theelepel?

“Laura, kun je mij vertellen hoeveel gram 1 theelepel is?” Helaas, ging het maar zo makkelijk, dat verschilt per ingrediënt. Ingrediënten als bakpoeder, baking soda, kaneel, speculaaskruiden, etc. worden meestal aangeduid in theelepels en niet in grammen.

Er zijn verschillende soorten theelepels, maar bij het bakken van een theelepel wordt uitgegaan van een inhoud van 5 ml. Dat zou je kunnen meten door 1 theelepel water af te wegen. Als dat 5 gram is, weet je dat een afgestreken theelepel voor jou 5 ml is. Mijn theelepels zijn ietsje kleiner, dus ik weet dat er een klein bergje van bijvoorbeeld baking soda op mijn theelepel moet zitten.

Ditzelfde geldt trouwens voor eetlepels, alleen wordt hierbij uitgegaan van een inhoud van 15 ml. Ook handig is om een setje spoons aan te schaffen, daarmee kun je het snel en precies afmeten. Deze zijn te koop bij kookwinkels.

Welke bloem moet ik gebruiken?

In mijn recepten heb ik het altijd alleen maar over bloem en zelfrijzend bakmeel, daarmee bedoel ik gewoon de meest standaard pakken bloem en meel die je kunt kopen. Die zijn overal verkrijgbaar, ik wil namelijk graag dat mijn recepten lukken en lekker zijn met de ingrediënten die je in elke supermarkt vindt.

Ik heb hier laatst ook over geschreven op Handige Baktips. Dus als je wilt weten of dit dan ook de beste optie is en welke mogelijkheden er nog meer zijn, zou ik zeker dat artikel even lezen!

Lees hier het artikel

Hopelijk is zo weer het een en ander duidelijk geworden voor jullie! Vergeet vooral de pagina met veelgestelde vragen en baktips categorie niet als je zelf met een (bak)vraag zit. Kun je het niet vinden, vraag het dan gerust 🙂

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Kimberley D schreef:

  Naar de tas was ik ook nieuwsgierig 😉 Ook ben ik heel benieuwd wie de illustrator is!

  1. Laura schreef:

   Gemaakt door de vormgever van mijn boek, b’IJ Barbara 🙂 En who knows, lijkt mij leuk om straks iedereen met deze tassen te zien lopen 😉

 2. Dorien schreef:

  Ooeehh, ik ga echt duimen dat die tas er komt
  Die is echt super leuk namelijk 🙂
  Je kan haast wel een eigen winkel gaan beginnen Laura, als iedereen graag jouw spulletjes wil hebben 😉

  1. Laura schreef:

   Haha, dat zou wat zijn ja 😛 Ik moet even tijd vinden om mij te verdiepen in webshop mogelijkheden. Het is nu vooral het logistieke deel (en de tijd) dat het nog niet mogelijk maakt.

 3. rianne schreef:

  Ja ik wil ook heul graag de tas!:-)
  Werk zelf in een banketbakkerij en weet zeker dat de meiden daar de tas heel leuk gaan vinden!

 4. Trudy schreef:

  IK zie ook wel wat in die tas 🙂 🙂 Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *