Wanneer ik het deeg van mijn basisrecept voor koekjes maak, kan ik het nooit laten om gelijk meerdere soorten te maken. Het deeg verdeel ik in minimaal twee delen om vervolgens twee verschillende soorten koekjes te bakken. Voor de andere helft van het deeg had ik van tevoren een duidelijk plan, het deeg voor deze pecan-karamel koekjes had nog geen duidelijke bestemming. In zo’n geval kijk ik altijd in mijn keukenkastjes en aan de hand daarvan bepaal ik wat ik ga maken. Ik trok als eerst een grote pot met blokjes karamel uit te kast, die kocht ik ooit bij Makro. Chocolade dacht ik eerst, maar die combi had ik al vaker gebruikt de laatste tijd. Uiteindelijk stopte ik bij mijn voorraad noten en besloot ik de stukjes karamel te combineren met pecannoten. Een van mijn favoriete noten die ik de laatste tijd ook regelmatig gebruik. Mijn pot met deze noten is inmiddels op, dus ik ga maar weer eens een nieuwe voorraad inslaan. Al is het maar om deze heerlijke koekjes weer eens te maken!
Pecan-karamel koekjes
Ingrediënten
- 225 gram ongezouten roomboter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 eidooier (M)
- 280 gram bloem
- snufje zout
- 100 gram pecannoten (grofgehakt)
- 100 gram karamelblokjes
Instructies
- Mix de boter, suiker en vanille-extract tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix tot deze is opgenomen. Voeg daarna bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg. Als laatst voeg je de noten en karamel toe, kneed of mix door het deeg tot ze gelijkmatig verdeeld zijn.
- Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te laten rusten.
- Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
- Bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
- Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
Tips
- TIP: Koekjes zijn altijd zacht wanneer ze uit de oven komen. Tijdens het afkoelen harden ze uit.
- Bewaren: de koekjes kun je in een trommel tot wel 2 weken bewaren. In de vriezer zijn ze tot 3 maanden houdbaar.
Hoi laura
Misschien een domme vraag maar laat je het deeg rusten in huishoudfolie of aluminium folie?
Gr. Ingrid
Ik gebruik zelf huishoudfolie (maar aluminium kan ook)
Hey.. waar kan je caramelblokjes kopen ? grts
Ik kocht ze bij Makro, maar veel kookwinkels hebben ze ook.
Zijn dit speciaal bewerkte blokjes? Normaal smelten ze vaak uit vorm in de oven bij mij.
Deze smelten ook gewoon hoor, ontkom je met karamel niet aan.
Hi, gebruik je hiervoor gebrande of ongebrande noten?
Groetjes Monique
Beide kan, ik gebruikte ongebrande noten.
Hoi can je ook caramelpasta gebruiken.
In dit recept werkt dat niet met de omschreven bereiding.
Kan ik hiervoor ook vanille fudge blokjes gebruiken?
Geen probleem
Kan ik deze maken met je recept van caramel fudge? In plaats van caramelblokjes?
Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen! Zou het wel leuk vinden om te weten, mocht je het testen 🙂
Fudge raspen en aan beslag toevoegen gaat perfect.