Tips voor stempelkoekjes

Gepost: 16 juli 2017 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

Stempelkoekjes zijn leuk om te maken, maar het vergt soms best wat werk om echt een mooi resultaat te krijgen. En dan vooral een resultaat met een duidelijke stempelafdruk. Hier zijn ook heel wat koekjes uit de oven gekomen die een patroon hadden, maar waarvan je niet kon vertellen wat dat patroon nu precies was. Misschien heb jij ook wel zo’n leuke stempel in de keukenla liggen om koekjes te bakken en wil het maar niet lukken om een goed resultaat te krijgen. Dan wil je dit artikel graag verder lezen, want ik geef verschillende tips voor stempelkoekjes om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Het juiste deeg

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat een koekdeeg op basis van poedersuiker het beste werkt. Daar heb ik dan ook een fijn recept voor op Laura’s Bakery staan. Twee andere recepten die goed werken zijn de vanille suikerkoekjes en de chocolade suikerkoekjes. Toch gebruik ik die (vooral de vanille) minder vaak omdat die lekkerder zijn met wat glazuur erop. En dat doe je dan weer niet zo snel bij stempelkoekjes.

Zijn andere soorten deeg dan onmogelijk te gebruiken voor stempelkoekjes? Nee, niet per se. Ik heb ook echt wel eens goede resultaten behaald met andere recepten. De kans dat het dan niet lukt is echter wel veel groter, al zullen je koekjes er niet minder lekker op worden 😉 .

Koelen

Ja hoor, daar is ‘ie weer: laat je deeg rusten in de koelkast. Je koekjes worden er niet alleen lekkerder van, je behaalt zeker bij stempelkoekjes ook betere resultaten. Ik koel het deeg een uurtje voordat ik het uitrol, stempel en uitsteek. Daarna gaan de koekjes op de bakplaat en zet ik ook die weer in de koelkast. Soms zelfs in de vriezer.

Hoe kouder -en dus steviger- de koekjes zijn voordat ze de oven ingaan, hoe groter de kans is dat het stempelpatroon nog goed zichtbaar is na het bakken.

Goed stempelen

Wees niet te lief voor je koekjes, dat patroon mag je er echt wel goed in drukken hoor. Voorzie de stempel van een beetje bloem zodat hij niet aan het deeg blijft plakken en duw hem er dan stevig in. Als je dit niet zou doen, loopt het patroon in de oven ook veel makkelijker dicht. Hoe beter het zichtbaar is voor het bakken, hoe beter het resultaat zal zijn.

Stempelen na het bakken

Het is vrijwel onmogelijk om de koekjes net zo uit de oven te halen als dat ze erin gingen. Bij de suikerkoekjes is die kans het grootst, maar ik gebruik dus liever het shortbread stempelkoekjes recept. Door de werking van het deeg zal het altijd ietsjes minder goed zichtbaar zijn wanneer ze uit de oven komen. Wat je soms wel kunt doen is nog even stempelen na het bakken. Dit doe je direct nadat ze uit de oven komen. Zet de stempel heel voorzichtig en precies in het patroon en druk zachtjes aan.

Soort stempel

Er zijn veel koekstempels verkrijgbaar en die doen hun werk allemaal prima. Kies echter niet voor een te fijn/dun patroon. Daar zie je na het bakken geheid niets meer van terug. Hoe mooi die sierlijke patroontjes ook zijn. Kies liever voor een wat grover en groter patroon. Daarmee heb je de meeste kans op goed gelukte stempelkoekjes.

En dat zijn mijn tips voor stempelkoekjes! Heb jij wel eens stempelkoekjes gemaakt en lukten die niet zo goed? Probeer het dan vooral nog eens met deze tips.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Annette schreef:

  Ik had super resultaat met de anijskoeken van Rutgerbakt!

 2. Marjolein schreef:

  Hoi Laura,
  Bij het stempelen van koekjes blijft er altijd bloem op het koekje zitten, doordat ik de stempel met wat bloem bestrooi. Als de koekjes dan gaan bakken( vooral chocolade koekjes) dan zie je deze bloemvlekken na het bakken nog zitten. Hoe kan ik dit het beste voorkomen of de bloem eraf halen voor het bakken?

 3. Laura schreef:

  Ik had het mooi resultaat. Omdat het stempelen nooit lukte, heb ik het ook nooit meer gedaan. Per toeval bij het ‘surfen’ op jouw site, kwam ik stempelkoekjes tegen met de tips. Inderdaad… wouw. Heb ze ook, zoals je zei, in de vriezer gedaan. En bevroren op een blakplaat gelegd en in de voorverwarmde oven geschoven. 11 minuten (ook nog eens echt) en ze waren mooi van kleur. Top Laura! Dank je.

  Groetjes Laura

 4. Esther schreef:

  Beste Laura,

  Is het beter Zeeuwse bloem te gebruiken? Ook voor deze stempelkoekjes? Ik heb 1 keer koekjes en een paar keer kruidnootjes gebakken, maar altijd bleef het zacht van binnen, ook na afkoelen. Sindsdien durf ik geen koekjes of kruidnoten te bakken, bang dat het weer mislukt. Maar stempelkoekjes zijn wel heel leuk. Afijn, iemand had de tip om Zeeuwse bloem te gebruiken, dus ben benieuwd of dat voor de stempelkpekjes ook kan en goed werkt?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *