Stempelkoekjes zijn leuk om te maken, maar het vergt soms best wat werk om echt een mooi resultaat te krijgen. En dan vooral een resultaat met een duidelijke stempelafdruk. Hier zijn ook heel wat koekjes uit de oven gekomen die een patroon hadden, maar waarvan je niet kon vertellen wat dat patroon nu precies was. Misschien heb jij ook wel zo’n leuke stempel in de keukenla liggen om koekjes te bakken en wil het maar niet lukken om een goed resultaat te krijgen. Dan wil je dit artikel graag verder lezen, want ik geef verschillende tips voor stempelkoekjes om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.
Het juiste deeg
In de loop der jaren heb ik ontdekt dat een koekdeeg op basis van poedersuiker het beste werkt. Daar heb ik dan ook een fijn recept voor op Laura’s Bakery staan. Twee andere recepten die goed werken zijn de vanille suikerkoekjes en de chocolade suikerkoekjes. Toch gebruik ik die (vooral de vanille) minder vaak omdat die lekkerder zijn met wat glazuur erop. En dat doe je dan weer niet zo snel bij stempelkoekjes.
Zijn andere soorten deeg dan onmogelijk te gebruiken voor stempelkoekjes? Nee, niet per se. Ik heb ook echt wel eens goede resultaten behaald met andere recepten. De kans dat het dan niet lukt is echter wel veel groter, al zullen je koekjes er niet minder lekker op worden 😉 .
Ik had super resultaat met de anijskoeken van Rutgerbakt!
Hoi Laura,
Bij het stempelen van koekjes blijft er altijd bloem op het koekje zitten, doordat ik de stempel met wat bloem bestrooi. Als de koekjes dan gaan bakken( vooral chocolade koekjes) dan zie je deze bloemvlekken na het bakken nog zitten. Hoe kan ik dit het beste voorkomen of de bloem eraf halen voor het bakken?
Ik had het mooi resultaat. Omdat het stempelen nooit lukte, heb ik het ook nooit meer gedaan. Per toeval bij het ‘surfen’ op jouw site, kwam ik stempelkoekjes tegen met de tips. Inderdaad… wouw. Heb ze ook, zoals je zei, in de vriezer gedaan. En bevroren op een blakplaat gelegd en in de voorverwarmde oven geschoven. 11 minuten (ook nog eens echt) en ze waren mooi van kleur. Top Laura! Dank je.
Groetjes Laura
Beste Laura,
Is het beter Zeeuwse bloem te gebruiken? Ook voor deze stempelkoekjes? Ik heb 1 keer koekjes en een paar keer kruidnootjes gebakken, maar altijd bleef het zacht van binnen, ook na afkoelen. Sindsdien durf ik geen koekjes of kruidnoten te bakken, bang dat het weer mislukt. Maar stempelkoekjes zijn wel heel leuk. Afijn, iemand had de tip om Zeeuwse bloem te gebruiken, dus ben benieuwd of dat voor de stempelkpekjes ook kan en goed werkt?!
Waar koop je een goede koekjes stempel
Ik vermoed zeker bij (online) bakwinkels!