Dit is het nut van je bloem zeven

Gepost: 22 oktober 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

bloem zeven

Er wordt mij vaak gevraagd of het nu echt nodig is om je ingrediënten te zeven. Ja, voor het beste resultaat wel. Doe ik dat zelf altijd? Nee, ik zal heel eerlijk toegeven dat ik het zelf niet altijd doe, maar eigenlijk is het zo’n kleine moeite dat je het gewoon altijd moet doen. Daarmee krijg je namelijk een beter en luchtiger resultaat.

Waarom bloem zeven?

Je zeeft ingrediënten om er lucht in te krijgen, daarmee krijg je ook automatisch meer lucht in je baksel. De producent die al het bloem in de zakken doet wil zoveel mogelijk bloem in een verpakking krijgen en daarvoor wordt het aangestampt. Zo kunnen er meer zakken in een omverpakking, meer in de vrachtwagen en ga zo maar door. Kortom, de kosten (qua transport) zijn zo lager per pak. In de winkel staat er dus een pak op elkaar gedrukte bloem waar weinig lucht meer inzit. Er ontstaan hierdoor overigens ook klontjes.

Wat gebeurt er bij het zeven?

Als je je bloem zeeft haal je alle klontjes eruit, soms zelf nog een een stukje graankorrel of schilletje. Alle stukjes verwijder je dus, maar je zorgt er ook voor dat het lucht weer terugkomt in je bloem. Je raadt het al, dat zorgt ook voor luchtigere baksels.

Gelijk zeven

Als je net als ik je bloem niet in de zak, maar in een voorraadpot bewaart kun je het ook gelijk zeven zodra je het in de pot doet. Zo kun je het niet per ongeluk een keer vergeten. Het lucht kan een beetje verdwijnen in de pot, dus voor het allerbeste resultaat zeef je het voor gebruik nogmaals.

Zeef jij je bloem altijd?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Goh, ik wist helemaal niet dat het met luchtigheid te maken had, maar dat is best wel logisch als je er over nadenkt… Ik zeef m’n bloem bijna altijd, behalve bijvoorbeeld bij brownies of andere wat ‘groffere’ of dichtere baksels. Blijkbaar had ik onbewust toch de link al gelegd tussen zeven en luchtigheid, haha!

  2. angenita schreef:

    heey super handige tips en trucs! ik kwam het ineens tegen je blog en ik dacht hmm handig voor het bakken inderdaad. en ja ik vind het super leuk dus ben gelijk meer gaan lezen zo leer ik ook nog wat meer op bakgebied haha. wil later ook banketbakker worden denk ik omdat ik ook iedere week iets maak

  3. Marla schreef:

    Wat is een goede zeef? wil er graag 1 aanschaffen
    Meest voorkomende afmeting in de bakwereld?

  4. Dieme schreef:

    Welke zeef kan je aanraden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een fijne zeef.

  5. Marjan schreef:

    Kun je de achter gebleven bolletjes meel door je zeef heen drukken? Of beter om deze weg te gooien?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die kun je er zeker doorheen drukken met de achterkant van een lepel bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *