Stempelkoekjes recept

125

In vele winkels kun je tegenwoordig koekstempels vinden, zo kun je je koekjes allerlei leuke printjes geven. In de vorm van een tekst of juist met leuke figuurtjes. Zelf heb ik er ook een paar in mijn bezit en grijp daarvoor altijd weer naar hetzelfde recept om stempelkoekjes te maken. Dat is het recept voor shortbread koekjes, deze vind ik erg geschikt voor dit doel. Je gebruikt poedersuiker in dit recept waardoor het deeg heel fijn van structuur is, dat werkt goed in combinatie met de stempels.

Ja, het is mogelijk om nog strakkere resultaten te behalen. Dan gebruik je het recept voor suikerkoekjes, maar omdat je stempelkoekjes meestal niet decoreert vind ik het shortbread recept een betere optie. Deze koekjes zijn namelijk veel lekkerder, ik vind dat de suikerkoekjes toch wel iets extra’s nodig hebben voor de smaak. Glazuur bijvoorbeeld.

Stempelkoekjes

Met het recept voor suikerkoekjes of shortbread koekjes kun je deze super leuke stempelkoekjes maken. Simpel, lekker én leuk.
Porties: 17 koekjes

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem

Extra nodig

  • koekstempel
  • ronde uitsteker die iets groter is dan de print van de stempel

Instructies

  • Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg de vanille extract toe en mix even kort door. Als laatst voeg je de bloem toe, kneed tot een stevig koekjesdeeg.
  • Leg het deeg een uurtje in de koelkast om te rusten voordat je verder gaat.
  • Eenmaal afgekoeld bestuif je je werkblad met bloem en rol je het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte.
  • Bestuif de stempel met bloem (of strooi wat bloem op je werkblad waar je hem in ‘doopt’) en tik het overtollige bloem eraf. Door het laagje bloem zorg je dat de stempel niet aan het deeg blijft plakken. Maak een stempelafdruk in het deeg en duw hem goed aan. Bestuif je stempel weer opnieuw met bloem voor de volgende stempelafdruk.
  • Houd voldoende tussenruimte tussen de afdrukken in het deeg omdat je ze nog gaat uitsteken. Hiervoor gebruik je een uitsteker of glas dat net iets groter is. Steek de gestempelde koekjes uit en verplaats de koekjes naar een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Mocht het deeg nu iets zachter zijn geworden, zet de plaat met ongebakken koekjes dan nog even in de koelkast.
  • Bak de koekjes in 14 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.
Tips

Eenmaal uit de oven zul je zien dat de print nog goed zichtbaar is, mocht het nu naar jouw smaak toch iets minder goed zichtbaar zijn kun je daar nog iets aan doen. Net uit de oven zijn de koekjes heet, maar ook nog heel zacht. Door de stempel op precies dezelfde manier weer op de koekjes te zetten, kun je zachtjes het patroon als het ware weer erin stempelen. Doe dit voorzichtig, want je wilt niet dat het koekje breekt. Als je dit doet, kun je het best het siliconen gedeelte van de stempel afhalen. Zo heb je iets meer controle over wat je doet.

Bewaren

De koekjes blijven in een afgesloten trommel 3 tot 4 weken goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

59 reacties

  1. Phyllis schreef:

    Lekker, leuk en niet moeilijk 🙂

  2. Ingrid van Loon schreef:

    Ik gebruik altijd een recept met veel meer bloem en minder boter zodat ze zeker niet uitlopen, maar meer boter is natuurlijk wel lekkerder dus ik ga dit recept zeker uittesten. Ik heb genoeg koekjes stempels en koekjesplankjes 🙂

  3. Esmee schreef:

    Wat leuk! Ik heb hier ook nog wel een paar stempels hangen!

    Ik hou van recepten met ingrediënten die je altijd wel in huis hebt. Ook mijn koekjesrecept heeft minder boter, net als bij Ingrid, maar ik ben heel benieuwd naar deze (want met veel boter is wel altijd heel lekker). Ik ga dit recept dit weekend eens proberen om mee te nemen naar mijn oma!

    1. Laura schreef:

      Haha ja, dat wordt zeker lekkerder. Daarom kies ik voor stempelkoekjes liever voor een print die ietsje minder zichtbaar is, maar wel een heel lekker resultaat geeft.

    2. Sonja schreef:

      Hallo,

      De koekjes zien er heerlijk uit! Ik heb een tarwe-allergie en kan bijgevolg geen tarwebloem gebruiken.
      Ik heb al koekjes gemaakt met amandelmeel en speltbloem. Kan ik ook maisbloem, kokosbloem of andere bloem gebruiken? Geeft dat hetzelfde resultaat?

      1. Laura Kieft schreef:

        Daar heb ik geen ervaring mee, maar er komt later deze week een lekker recept voor glutenvrije koekjes online wat je hiervoor ook goed kunt gebruiken.

  4. Britt schreef:

    Deze koekjes is dan voor mij een voorbeeld van hoe de perfecte koekjes eruit zien, sowieso zijn zandkoekjes of iets in die trend mijn favoriet, deze ga ik gauw proberen!

  5. Tonny schreef:

    De koekjes zien er geweldig uit, ga ik zeker een keer maken. Heb ik nog een vraag, ik heb een deegroller waarin dezelfde tekst met mijn naam staat. Zou dit deeg hiervoor ook gebruikt kunnen worden? Groetjes Tonny

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker. Het is hetzelfde principe. Hoe goed het zichtbaar blijft hangt wel een beetje van het patroon af.

      1. Tonny schreef:

        Dank je wel voor je reactie, ik ga het uistproberen. Groetjes

  6. Elly schreef:

    Ik heb vanmiddag ook deze lekkere “”stempel koekjes gemaakt

    Wel heb ik ze iets anders verwerkt “”misschien ook een idee??

    Heb ze nl net als de meeste koekjes gewoon een bolletje gemaakt

    deze gelijk op de bakplaat uitgedrukt , stempelen en uitgerond met steker ”

    op deze manier liggen ze gelijk op de plaat .

    en kan je ze gelijk op goede plek leggen

    fijne avond laura , en groetjes van mij Elly

  7. Judith schreef:

    Super leuk! Mag ik vragen wat voor bloem je gebruikt? Ik heb namelijk tarwebloem en patentbloem in huis. Welke kan ik het beste gebruiken.
    Ik kijk alweer uit naar je volgende recept!

  8. Elly schreef:

    Ik heb idd Patentbloem gebruikt,

    veel plezier met het bakken , van de koekjes .

    groetjes Elly

  9. Draatje schreef:

    Koekjes geprobeerd. ..stempel ver te zoeken…wat doe ik verkeerd?

    1. Laura schreef:

      Het zou ook nog aan de stempel kunnen liggen, is het misschien een hele fijne print?

  10. Elly schreef:

    Bestuif je de stempel misschien niet ? “”of te weinig ?””

    ook kan het wat stempel betreft verschillen , maar wel goed drukken hoor !

    sukses !

    1. Draatje schreef:

      Stempel staat er goed is als ik ze in de oven doe maar in de oven verdwijnen ze bijna helemaal. ..koekjes zijn dr wel lekker om 😉 maar toch…

  11. Elly schreef:

    Het enige wat ik nog kan bedenken is dat er “”misschien “te veel boter is gebruikt?

    in het recept .

    dat daardoor ook de afdruk wegzakt .

    het deeg is het beste wanneer dat wat stevig op de plaat in de oven gaat

    ik zou het gewoon nog eens proberen , mij is het ook gelukt ”

    aanhouder wint groetjes Elly

  12. Marlies schreef:

    Ook ik heb vandaag iets geprobeerd, maar helaas de print weg. Waarschijnlijk door gebruik van zelfrijzend bakmeel. 🙁

    1. Laura schreef:

      Zelfrijzend bakmeel is inderdaad niet geschikt voor dit recept.

      1. Maaike schreef:

        Welke bloem nemen we dan wel best? Teleurgestelde kids hier want het lukt niet en had zelfrijzend bakmeel genomen. Is veel te plakkerig 🙈

        1. Laura's Bakery schreef:

          Tarwebloem of patentbloem. In dit recept kan je in ieder geval geen zelfrijzend bakmeel gebruiken, daar zit een rijsmiddel bij in. Als het plakkerig was, dan heb je het misschien niet lang genoeg laten rusten. Succes!

          1. Maaike schreef:

            Super bedankt voor je snelle reactie. We proberen het straks nog een keer. De volhouder wint hoop ik lekkere koekjes ♡
            Groetjes

  13. Janneke schreef:

    Ik volg sinds kort uw blog en dit is het eerste wat ik maakte, maar het is gelijk raak! Mijn ouders zijn er ook al verzot op! Ik kon precies van mijn vier stempels elk acht koekjes maken. Maar nog wel een vraag, elke keer als ik boter moet mengen lukt dat amper en kost veel tijd. En als er iets poederigs bij zit als poedersuiker of bloem stuift het alle kanten op en ligt er veel naast de kom… heeft u hier en tip voor?

    1. Laura schreef:

      Is je boter wel op kamertemperatuur, dan zou het mengen geen probleem moeten zijn.

  14. Linda schreef:

    Bedankt voor je lekkere, inspirerende recepten!

    Vind je dit recept ook t meest geschikt om vormpjes uit te steken?
    Of adviseer je dan een ander recept.

    Groetjes, linda

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze kun je ook gebruiken, maar als de vorm echt helemaal goed moet blijven zou ik de (chocolade) suikerkoekjes gebruiken.

  15. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    Het is misschien een domme vraag, maar wat is het verschil tussen deze koekjes en zandkoekjes? Want daar heeft u geen recept van op uw site toch?
    Alvast hartelijk bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb inderdaad geen recept voor zandkoekjes online. Meestal wordt voor zandkoekjes geen poedersuiker gebruikt.

  16. lisette schreef:

    Hallo laura,

    Ik zou graag deze koekjes willen maken maar ik heb geen vanille extract in huis, kan je dit ook vervangen door een zakje Vanille suiker toe tevoegen? al is de smaak denk dan iets minder sterk.

    Alvast bedankt!

  17. Sharon schreef:

    Ziet er goed uit! Zou dit recept ook makkelijk verdubbeld kunnen worden, denk je?

  18. Anne-Marie schreef:

    Heb het recept vandaag gemaakt.
    Het enige wat ik kan zeggen is dat je beter koude boter kunt gebruiken en deeghaken of een Standmixer kan gebruiken om te kneden. Ik heb boter op kamertemperatuur gebruikt de eerste keer en met mn handen geprobeerd te kneden, het resultaat was dat mn handen echt onder zaten en ik het haast niet meer van mn handen af kreeg. Heb het overnieuw met koude boter geprobeerd en deeghaken van de handmixer. Dat ging geweldig!

  19. Carla schreef:

    Ben een beginnende bakster
    Zojuist deze koekjes gebakken, het deeg ruim een uur in de koelkast gehad maar was zacht, kon het niet goed uitrollen en na het bakken zijn ze ook aan de droge kant.
    Heb wel vloeibare boter en een mix van poedersuiker en basterdsuiker gebruikt omdat ik niet genoeg poedersuiker had.
    waar zou het aan gelegen hebben?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zal waarschijnlijk door de vloeibare boter komen, dit is namelijk niet geschikt voor koekdeeg. Om er dan een deeg van te kunnen maken heb je waarschijnlijk ook meer bloem moeten toevoegen en dat maakt het droger.

  20. Caroline schreef:

    De koekjes zijn heel erg lekker maar ik vind het deeg lastig te bewerken. Ik had het te lang in de koelkast laten liggen, toen werd het keihard. Daarna was het weer snel te zacht. Ik gebruik voor het vormen het liefst een recept met minder boter.

  21. Lindsay Huyghebaert schreef:

    Hoi,

    Hoe lang kan je deze koekjes ongeveer bewaren?

    Dankjewel

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je ze goed verpakt zeker 3-4 weken

  22. Naära schreef:

    Vol goede moed en met mijn leuke “Home Made” stempel aan de slag gegaan. Koekjes zagen er voor het bakken geweldig uit. Helaas verdween tijdens het bakken de stempel volledig… 🙁
    En ik had het recept al wat aangepast dat er minder boter in zat. Had een aantal shortbread-recepten naast elkaar gelegd voor de verhoudingen.
    Maar helaas dus nog steeds niet goed. Weet niet hoe ik het nou wel voor elkaar kan krijgen.
    Smaak weet ik nog niet, ze liggen nog in de oven.

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat voor boter gebruik je, daar kan het ook aan liggen. Grasboter is bijvoorbeeld erg zacht en niet geschikt hiervoor. Een goede (harde) ongezouten roomboter is het best.

      1. Naära schreef:

        Ik heb gewoon ongezouten roomboter gebruikt.

  23. Valerie Van lokeren schreef:

    Hoelang kan je deze koekjes bewaren en waarin bewaar je ze het dan best?
    Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      In een trommel zijn ze minstens 2 weken te bewaren.

  24. Daniëlle schreef:

    Hoi Laura, bedankt voor het recept, ze zijn superlekker! Ik heb wel een vraagje, ik heb namelijk uitsteekvormpjes gebruikt met bijbehorende stempel, maar de vormpjes zijn erg ongelijk (dino’s met smalle poten en staarten, maar wel een groot lijf). Hierdoor zijn de poten en staarten steeds erg donker, bijna verbrand, terwijl het lijf amper gaar is. Heb jij hier tips voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt proberen ze op een lagere temperatuur te bakken en dan iets langer, maar kleurverschil zal niet te voorkomen zijn bij zo’n vorm.

  25. Laenen wendy schreef:

    Hoi eerst en vooral wil ik zeggen dat je super lekkere recepten hebt! Is het ook mogelijk om van de stempelkoekjes een chocolade versie te maken door cacaopoeder toe te voegen? Zo ja, hoeveel dan?
    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je vervangt dan wat bloem voor cacaopoeder. 15-20 gram zal voldoende zijn.

  26. Diewke schreef:

    Heel leuk receptje! Ik heb nu wat deeg over. Kan ik dit invriezen? En best oprollen in vershoudfolie of hoe? En indien dit kan, hoe ga ik dan te werk wanneer ik er een volgende keer koekjes van wil gaan maken? Dank je wel!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het prima invriezen, goed verpakken inderdaad.

      1. Leen schreef:

        Kan je de gebakken koekjes ook invriezen dat ze er nog goed uitkomen?

  27. caroline nuyts schreef:

    Waar haal je zulke stempels?

    groeten Caro

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij kookwinkels of online, maar ik zie ze ook vaak bij Hema, Xenos of Sostrene grene!

  28. AnneMo schreef:

    Hoi Laura
    Ik vind je geweldig !
    Simpele recepten om zeker uit te proberen!
    Ik bak graag zeker voor de kinderen en de enige keer gaat het aardig mooi en de andere keer lukt het gewoon niet !
    De stempel of motieven uit de deeg roller verdwijnen na het bakken dus dat was geen succes maar ik ik heb gewoon Dr Oeter zandkoekjes recept gebruikt maar ik ga jou recept uit proberen en jou tips volgen !
    De aanhouder wint zegt men dus next time ….zeker op nieuw uit proberen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zandkoekjes zijn ook niet vormvast tijdens het bakken en dus niet geschikt voor stempelkoekjes. Met dit recept gaat het vast goed! Veel bakplezier!

  29. Gerda Damen schreef:

    Vandaag dit recept gebruikt voor mijn kerstkoekjes stempels.
    De eerste lichting was helaas te donker en een vervaagde print.
    150 graden umluft ( help Nederlandse woord kwijt) werkte perfect. 10 minuten en prachtige koekjes.
    Ik heb aan de bloem kaneel, gember en kardemom poeder toegevoegd en een vleugje nootmuskaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *