Elke oven is anders, leer hem kennen voor het beste resultaat

Gepost: 17 maart 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1

oven kitchenaid

Ik heb het al vaak gezegd, maar ik herhaal het gewoon nog even in een apart artikel: elke oven is anders. En omdat elke oven anders is, werken ze allemaal ook net even op een andere manier wanneer het op de temperatuur aankomt.

Mijn cakes bak ik altijd op 180 graden, maar ik hoor ook wel eens mensen die hem op 160 graden bakken. Ik bak hem een uur, maar er zijn genoeg mensen die 55 minuten meer dan genoeg vinden of hem juist nog even wat langer in de oven laten staan.

In dit artikel geef ik je wat meer tekst en uitleg over de aangegeven temperaturen in recepten en hoe je die bij jouw oven toepast voor de beste resultaten.

Richtlijnen

De temperaturen en baktijden die in een recept staan zijn een richtlijn. Als jij dit precies aanhoudt is het mogelijk dat jouw cake nog niet helemaal gaar is, of juist net iets te droog is op het moment dat je hem uit de oven haalt. Dat betekent helemaal niet dat je iets fout hebt gedaan of dat het recept niet klopt. Het houdt alleen in dat jouw oven anders werkt dan die van de maker van het recept.

Ging het niet helemaal naar wens? Probeer de volgende keer dan een hogere of lagere temperatuur, of bak hem iets korter of langer. Afhankelijk van jouw eerdere resultaat natuurlijk. Het is een beetje zoeken naar de beste instellingen voor jouw oven. Neem de tijd om jouw oven te leren kennen, zorg dat je weet hoe hij het best werkt. Als je daar eenmaal achter bent, tover je de lekkerste baksels uit de oven. En ja, voordat het zover is zullen er eerst wat misbaksels uit de oven komen. Maar dat is niet erg, daar leer je je oven alleen maar beter van kennen.

Oventhermometer

Twijfel je of jouw oven de juiste temperatuur aangeeft? Schaf dan een oventhermometer aan! Best kans dat jij de oven instelt op 180 graden, terwijl hij in werkelijkheid 170 graden is. Dat verklaart dan ook direct waarom jouw baksel anders uit de oven komt dan je verwacht.

Hou je baksel in de gaten

Druk bezig met het testen van je oven? Houd dan jouw taart, cakes en koekjes in de gaten wanneer ze in de oven staan. Moeten de koekjes 15 minuten in de oven volgens het recept? Spiek dan al even na bijvoorbeeld 12 minuten als je weet dat jouw oven meestal minder tijd nodig heeft. Zo voorkom je eventuele misbaksels en leer je je oven nog sneller kennen.

Bron foto: KitchenAid (en nee, ik ben helaas niet in het bezit van zo’n beauty 😉 )

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

 1. Melanie schreef:

  Hoi laura,

  Ten eerste geweldige sites heb je. Ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd. Soms met een goed resultaat andere keren met een slecht resultaat. Het grootste probleem waar ik tegen aanloop is mijn oven. Eigenlijk moet ik hem vervangen maar ja, een goede oven is niet goedkoop. Ik heb een combi oven en dus een hetelucht oven. Het probleem is dat bijna alles verbrand aan de boven kant. Daarom haal ik het rooster eruit maar dan mislukt een deel van mijn baksels doordat de onderkant niet goed gaar wordt of dat het een erg vreemde structuur krijgt.

  In verschillende posts lees ik al dat ik beter de tijd kan verkorten ipv van de temperatuur te verlagen. Maar dan is de bovenkant mooi goudbruin en de binnenkant niet gaar.

  Heb jij nog tips voor mij, dingen die ik zou kunnen uitproberen?

  met vriendelijk groet,
  Melanie

 2. Lise schreef:

  Hoi Laura,
  Wat ik nu nog steeds niet snap; hoe kan ik zien of ik een heteluchtoven heb of niet? Wat zijn daar de kenmerken van? Mijn oven kan op verschillende standen, dus ook onder- bovenwarmte, alleen onder warmte etc. En het is ook geen combi met magnetron. Ik heb wel regelmatig dat ik de temperatuur even een graad of 5 lager moet zetten om een gelijkmatiger baksel of langzamer gaar baksel te krijgen.
  Ik hoop dat je mij kunt helpen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *