Makkelijk pannenkoeken recept (lekkerste basisrecept!)

Gepost: 5 oktober 2015 Laatst bewerkt: 9 mei 2024
Makkelijk pannenkoeken recept (lekkerste basisrecept!)

Ook zo dol op pannenkoeken? Dan mag een goed basisrecept niet ontbreken! Met dit recept bak je gelijk een hele stapel van die heerlijke dunne pannenkoeken.

Pannenkoeken maken

Regelmatig is het zo ver, dan heb ik plots ontzettend veel zin in pannenkoeken. Een pannenkoekenbeslag is erg makkelijk om te maken, maar toch heb je het recept er altijd even bij nodig voor de verhoudingen. Een mooi basisrecept om met jullie te delen dus!

Daarnaast behandel ik alle veel gestelde vragen die ik over de jaren heb binnengekregen. Bijvoorbeeld, waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd? En kun je pannenkoekenbeslag ook bewaren? Ik vertel het je allemaal!

Belangrijk om te vermelden is dat ik een groot fan ben van zo dun mogelijke pannenkoeken, zo hoort dat bij Hollandse pannenkoeken vind ik. Je kunt met dit basisrecept ook goed variëren door er luxe vullingen aan toe te voegen. Als je een vulling toevoegt aan het beslag in de pan, dan zul je automatisch een wat dikkere pannenkoek bakken en iets meer beslag gebruiken. Over vullingen en beleg lees je onderstaand nog veel meer!

BAKTIP: Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.

pannenkoeken maken

Ingrediënten pannenkoeken

Het maken van pannenkoeken is doodeenvoudig en dat is terug te zien aan de ingrediëntenlijst. Toch behandel ik de ingrediënten stuk voor stuk, zodat eventuele vragen hierover al beantwoord worden.

  • Bloem. Ik gebruik hiervoor altijd tarwebloem of patentbloem. Wil je ze graag met volkorenmeel maken? Gebruik dan mijn recept voor volkoren pannenkoeken!
  • Eieren. Voor mij essentieel in dit recept, want ze geven structuur en binding die mijns inziens niet zomaar te vervangen is. Zeker bij mijn recept voor volkoren pannenkoeken bleek dat het geval, daar had ik zelfs een extra ei nodig voor de perfecte pannenkoek gebakken kon worden.
  • Melk. Meestal gebruik ik halfvolle melk, maar volle melk is eigenlijk nog lekkerder. Dit kun je ook prima vervangen door een plantaardig alternatief voor melk, zoals sojamelk.
  • Zout. Brengt de boel in balans, dus laat het zeker niet weg. Anders wordt het eindresultaat erg flauw.

Pannenkoekenbeslag maken met een smaakje

Dit is een makkelijk pannenkoeken recept om mee te variëren en allerlei verschillende smaken pannenkoeken te maken. Je kunt het beslag zelf op smaak brengen, maar het is ook heel geschikt om je pannenkoeken luxe te maken met toppings. Daarover later meer.

In de receptkaart hieronder staan alleen de basis ingrediënten om gewone pannenkoeken te maken. Ik maak die meestal en voeg smaak toe door toppings toe te voegen aan de gebakken pannenkoek. Maar je kunt ook in het begin smaken toevoegen door het beslag een beetje aan te passen. Geloof mij: ook dat is echt ontzettend lekker.

Als je het beslag op smaak wilt brengen, zijn er meerdere opties. Ik noem een paar van mijn favorieten:

  • Wat extract aan het beslag toevoegen. Je kunt vanille, amandel, citroen of iets anders naar keuze gebruiken. In plaats van citroenextract kun je ook citroensap gebruiken.
  • Voeg wat kaneel toe aan het beslag, dat is heerlijk.
  • Vervang een klein deel van de bloem door cacaopoeder voor chocolade pannenkoeken!
  • Je kunt ook de melk vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk. Zo zijn de pannenkoeken ook zuivelvrij.

Het Kinderbakboek 2

30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding

Verschillende toppings voor pannenkoeken

De populairste toppings voor pannenkoeken zijn stroop en poedersuiker. Stroop lijkt een beetje op ahornsiroop, die je ook kunt gebruiken. Ik zal een aantal van mijn favoriete toppings met je delen en ze onderverdelen in zoet en hartig.

Als ik pannenkoeken eet, begin ik altijd met een zoete pannenkoek belegd met (veel!) poedersuiker. Daarna ga ik meestal over op hartige pannenkoeken.

Zoet pannenkoek beleg

De meest eenvoudige topping is poedersuiker, maar je kunt alles toevoegen wat je lekker vindt! Ik vind verse bessen op mijn pannenkoek erg lekker.

  • Poedersuiker
  • Stroop
  • Ahornsiroop
  • Karamelsaus
  • Chocoladesaus
  • Vanillesaus
  • Bruine basterdsuiker
  • Chocolade hagelslag of vlokken
  • Vers fruit
  • Lemon curd
  • IJs (maak er een dessert van met ijs, slagroom en vers fruit!)
  • Appel (bak de appelschijfjes mee met het beslag in de pan)

Hartig pannenkoek beleg

Als ik pannenkoeken eet, maak ik er altijd een met kaas. Dat is zo lekker. Maar spek én kaas is misschien nog wel lekkerder. Je kunt de topping toevoegen aan een gebakken pannenkoek, of je kunt de toppings meebakken in de pan.

In het geval van pannenkoeken met kaas en spek, doe ik altijd wat spek in de pan en bak het een paar minuten. Voeg dan het beslag toe en daarna doe ik er kaas op. Nadat je de pannenkoek hebt omgedraaid en de kant met kaas hebt gebakken, heb je een heerlijke knapperige kant. Ik ben aan het kwijlen terwijl ik dit schrijf. Deze pannenkoeken moet ik snel weer eens maken!

  • Kaas (ik gebruik graag belegen kaas of oude kaas voor extra veel smaak. Maar je kunt ook voor ander soort kazen als brie kiezen)
  • Kaas EN spek. De lekkerste combinatie vind ik.
  • Spek
  • Spek gecombineerd met appelschijfjes (een perfecte combinatie van zoet en zout)
  • Champignons, paprika, spek en ui, oftewel: de boerenpannenkoek! Een echte klassieker
  • Pizza pannenkoeken! Ik maak ze met tomatensaus, salami en kaas. En als de pannenkoek niet meer warm is, warm ik hem even een paar seconden op in de magnetron.

Dit zijn slechts een paar van mijn favorieten. De lijst zou minstens 10 keer langer kunnen zijn, er zijn heel veel opties.

Nog een tip: in plaats van bovenstaande ingrediënten als toppings te gebruiken, kun je ze ook in het beslag verwerken. Als je een pannenkoekenbeslag met hartige vullingen bakt, worden ze wat dikker. Het duurt dan uiteraard ook langer voordat ze gaar zijn.

Pannenkoekenbeslag maken

Pannenkoeken bewaren

Mijn familie bakt altijd flinke stapels pannenkoeken waar vrijwel altijd wel iets van over blijft. Geen enkel probleem, want wie is er nu niet dol om een dag later nog lekker een pannenkoek te eten? Ik geef je mijn tips voor het bewaren van pannenkoeken.

Hoe lang blijven pannenkoeken goed?

Verpak de pannenkoeken in keukenfolie en bewaar ze in de koelkast. Hier blijven ze 2-3 dagen goed. Je kunt ze op een bord bewaren of oprollen als je de ruimte nodig hebt in de koelkast. Dat maakt niet uit, maar zorg er wel voor dat je ze luchtdicht inpakt.

Kun je pannenkoeken invriezen?

Zeker! Verpak ze goed luchtdicht en dan kun je ze in de vriezer tot wel 3 maanden bewaren. Denk er van tevoren over na hoeveel je er per verpakking wilt invriezen, want je kunt er niet makkelijk eentje van de stapel halen als ze eenmaal bevroren zijn.

Hoe kan je pannenkoeken opwarmen?

Ik warm pannenkoeken altijd even op in de magnetron. Hoeveel tijd dat kost verschil per magnetron en hoeveel je er tegelijk wilt opwarmen. Voor 2 pannenkoeken zet ik de magnetron zo’n 15-20 seconden op de hoogste stand (800Watt) en dan zijn de goed warm.

Je kunt pannenkoeken ook even opwarmen in een droge koekenpan op het fornuis.

Pannenkoekentaart mascarpone

Meer tips voor pannenkoeken

Ze zijn op het eerste oog zo simpel die pannenkoeken. Toch zul je ervan staan te kijken hoeveel vragen ik al heb gekregen over dit recept. Geen gekke vragen overigens, allemaal dingen die ik me ook weleens heb afgevraagd. Ik zet nog wat extra tips voor je op een rij.

Hoeveel pannenkoeken per persoon?

Dit verschilt natuurlijk een beetje per persoon, maar als ik in mijn eigen omgeving kijk eten de meeste mensen gemiddeld 3 dunne pannenkoeken. Kinderen zitten misschien na twee pannenkoeken al vol, grotere eters kunnen met gemak 4 pannenkoeken op.

Ik bak altijd hele dunne pannenkoeken, en daarvan kun je er automatisch natuurlijk ook meer op. Houd jij van dikkere pannenkoeken? Dan heb je er ook minder per persoon nodig.

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Het antwoord is heel simpel, dan was de pan (en het vet erin) niet heet genoeg. Het duurt vaak veel langer dan je denkt voordat de pan goed heet is. En stiekem is het helemaal niet erg als de eerste ‘mislukt’, want het hoort er voor mij echt bij om er tijdens het bakken al eentje op te kunnen snoepen. Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.

En ik zal toegeven: hoewel ik weet dat ik geduld moet hebben tot de pan heet genoeg is, ben ik toch altijd ongeduldig zodat ik vast van die eerste pannenkoek met een beetje poedersuiker kan snoepen terwijl ik de rest sta te bakken.

Meer lekkere pannenkoeken recepten

Uiteraard kun je je pannenkoek vullen met de klassieke combinatie van spek en kaas, of in de zoete hoek misschien juist met plakjes appel en rozijnen. Daar maak ik tegenwoordig trouwens graag een combinatie van, de spek-appel pannenkoek. Maar je kunt ongelofelijk veel meer op het gebied van vullingen en beleg, je kunt er zelfs heuse (verjaardags)traktaties van maken! Een paar recept tips voor inspiratie:

Vragen over pannenkoeken bakken

Mijn pannenkoekenbeslag heeft klontjes!

In dit geval heb je de bloem waarschijnlijk te snel of in één keer toegevoegd, de kans is dan groot dat je beslag klontjes krijgt. Een paar kleine klontjes zijn niet erg, die proef je niet terug in je pannenkoekenbeslag. Helaas zijn de klontjes moeilijk te verhelpen, dus let er de volgende keer nog beter op dat je de bloem geleidelijk aan het beslag toevoegt.

Pannenkoeken zonder ei

Wil je Hollandse pannenkoeken zonder eieren maken? Dan kun je proberen om de eieren in onderstaand recept door 100 ml vocht en 2 tl bakpoeder te vervangen. Let wel: ik heb dit niet zelf getest, maar wel vaker gelezen dat dit zou werken. Heb jij het thuis getest? Dan vind ik het heel interessant om je bevindingen in een reactie onder het recept terug te lezen.

Pannenkoeken zonder melk

Afhankelijk van de reden waarom je jouw pannenkoekenbeslag zonder melk wil maken, zal ik enkele alternatieven delen. Bij een koemelkallergie kun je de melk bijvoorbeeld goed door een plantaardig alternatief vervangen, zoals sojamelk of amandelmelk. Als je helemaal geen ‘melk’ wil gebruiken, dan kun je ook kiezen voor water. Dit neemt in mijn optiek wel wat smaak weg, dus wellicht wil je dan nog een halve theelepel vanille-extract toevoegen.

Pannenkoekenbeslag bewaren

Je kunt jouw vers gemaakte pannenkoekenbeslag (goed afgedekt) maximaal een dag in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je het direct in de koeling zet nadat je het hebt gemaakt en mix het voor gebruik nog even goed door.

Hoe houd ik mijn pannenkoeken warm tijdens het bakken?

Bij ons thuis was altijd één iemand aan het bakken en de rest van de familie zat lekker te eten aan tafel. We probeerden elkaar dan tussendoor wel af te wisselen. In het geval dat je liever pas aanvalt als iedereen aan tafel zit, kun je de pannenkoeken warm houden op een paar manieren:

  • In de oven op een hele lage temperatuur (80 graden, onder- en bovenwarmte). Leg ze op een ovenbestendig bord en dek de pannenkoeken goed af met aluminiumfolie, anders drogen ze uit.
  • Je kan de pannenkoeken ook au bain-marie warmhouden.
  • En het makkelijkste en mijn persoonlijke favoriet: leg een ander bord op zijn kop (of een grote deksel) op de stapel pannenkoeken. Blijft dan ook echt warm genoeg om daarna aan tafel te gaan

pannenkoeken recept
Opslaan Recept afdrukken
4.66 van 41 stemmen

Makkelijk pannenkoeken basisrecept

Ook zo dol op pannenkoeken? Dan mag een goed basisrecept niet ontbreken! Met dit recept bak je een stapel heerlijk dunne pannenkoeken.
Voorbereiding5 minuten
Bereiding30 minuten
Totaal35 minuten
Porties: 18 dunne pannenkoeken

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1,5 liter melk
  • snuf zout

Benodigdheden

Instructies

Pannenkoekenbeslag

  • Doe de eieren en melk in een grote kom en mix door elkaar. Je kunt dit met een handmixer doen, maar met een garde gaat het ook prima. Voeg de bloem geleidelijk toe terwijl je blijft kloppen, vergeet de snuf zout niet toe te voegen.

Pannenkoeken bakken

  • Ik bak zelf de pannenkoeken het liefst in een pannenkoekenpan met een klontje boter. Dat vind ik het lekkerst werken en de boter maakt ze nog lekkerder. Je kunt ook olie of een bakspray gebruiken als je dat prettiger vindt.
  • Schep met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan en verdeel het over de gehele bodem door de pan even van het vuur te halen en een draaiende, kantelende beweging te maken. Wanneer het oppervlak droog is draai je de pannenkoek met een spatel om en bak je de andere kant ook goudbruin.
Tips
Pannenkoeken opwarmen? Dat gaat het meest makkelijk in de magnetron, maar je kunt ze ook (heel kort) opbakken in een droge koekenpan op medium vuur.
Bewaren
Je kunt pannenkoeken heel goed bewaren. Volledig afgekoeld en luchtdicht verpakt in de koelkast wel 2 tot 3 dagen. In de vriezer kun je de pannenkoeken op deze manier tot drie maanden bewaren. Vaak verpak ik ze dan nog in een extra plastic zak, zodat ze echt niet kunnen uitdrogen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

41 reacties

  1. Ellen schreef:

    Pannenkoeken zelf maken is eigenlijk zoo simpel dat het te zot is om het in een pakje te kopen! Héérlijk vind ik het, zo heel af en toe met lekker veel beleg ertussen 😉

  2. Marlotte schreef:

    Mmm, ik ben nu pannenkoeken aan het maken haha; alleen dan net iets anders. Ik ben echt dol op pannenkoeken!

  3. Victoria schreef:

    Ik maak regelmatig pannenkoeken met/voor mijn zoon van 2,5 en het is altijd weer leuk om te doen.

    Laatst een pakje geprobeerd, een groot drama. Ik doe het lekker zelf!

    Thuis aten wij altijd pannenkoeken met bacon en bruine basterdsuiker, yumm!

    Ik heb ook nog een tip, je kunt ook de helft van de bloem vervangen door boekweitmeel.

    Bak-ze allemaal! 🙂

  4. Simone schreef:

    Gebruik je half volle melk of volle melk?

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik halfvolle melk, maar volle melk is ook erg lekker 🙂

  5. Paula schreef:

    Heerlijk pannenkoeken, maak ze ook met enige regelmaat voor kleinkinderen en dan zo dun, dat je er bijna doorheen kunt kijken…….:-)

  6. Margot schreef:

    Pannenkoeken blijven lekker en een goed basisrecept is altijd handig!

  7. Meta Goudbeek schreef:

    Heerlijk om pannenkoek te bakken. Ik maak zelf altijd het beslag, geen pakje, 4 eieren en volle melk.
    Appel is favoriet met suiker. Soms ook met ontbijtspek.

  8. Jorinde schreef:

    Pannenkoeken!!! Altijd lekker… Afgelopen vrijdag nog gegeten!!
    Ik doe altijd wat custard bij de bloem worden de pannenkoeken nog wat zoeter van!!!
    Masr ja ik hou dan ook heel erg van zoet!!

  9. Anita schreef:

    O lekker pannenkoeken! Zelf doe ik altijd half bloem half Volkorenmeel en een scheutje vanille extract er door, zo lekker…..?

  10. Joyce schreef:

    Mijn vriend bakt de lekkerste pannenkoeken! Hij doet wat citroensap en cacao in het deeg

  11. Ann schreef:

    Pannenkoeken bak ik graag met kaas, appel of uitgebakken spek.
    Gebruik eens karnemelk i.p.v. volle melk ! Heerlijk !

  12. Mariette schreef:

    Ik vind pannenkoeken ook heerlijk maar het lekkerste zijn ze van kaboutermeel van Koopmans. Dat is een combinatie van tarwebroden en boekweitmeel. Heerlijk !

  13. Reny Bruin schreef:

    Maak altijd zelf mijn beslag,ik kreeg altijd barstende hoofdpijn van kant en klare pakjes.

    Het liefst eten we er hier hartig beleg op,kaas met sambal of Thaise kipfilet…..mmmmm,

    Ook bak ik regelmatig de Oostenrijkse kaiser schmarre,bij iedereen hier op dit moment weer de favoriet.

  14. Marieke schreef:

    Dit zijn echt de lekkerste! Al doe ik wel half volkorenmeel half bloem

  15. Marloes schreef:

    Hoi Laura,
    Als ik van dit recept de bloem wil vervangen door boekweitmeel is dat dan volledig vervang baar? Dus 600 gr boekweit ipv 600gr bloem?

    Groetjes marloes

    1. Laura schreef:

      Ik heb geen ervaring met boekweitmeel, maar denk dat het gewoon moet lukken hoor.

  16. Marloes schreef:

    Hoi Laura

    Hoelang kun je dit beslag goedhouden in de koeling?

    Groetjes marloes

    1. Laura schreef:

      Ik zou het maximaal een dag bewaren.

  17. Linda schreef:

    Ik maak ze altijd met een zakje vanillesuiker er doorheen. Dan zijn ze minder flauw. En zelf maken is zeker lekkerder en ook handiger als je alleen bent, want dan hoef je er niet zoveel te maken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ook lekker inderdaad, ik doe dat zelf niet omdat ik ze ook vaak hartig beleg en dan vind ik dat zoetige niet zo lekker. Beleg geeft genoeg smaak 🙂

  18. Hadassa schreef:

    Mijn basisrecept is per 100 gram bloem 1 ei en 225 ml melk en wen snuf zout. Bloem kan prima (deels) worden vervangen door volkoren of havermout. Melk door kokosmelk. Wij eten ook zeer regelmatig pannenkoeken.
    Oja, voeg een handje spinazie toe per ons bloem en je hebt gezondere groene pannenkoeken; vooral lekker met rode jam!

  19. Annelies schreef:

    Voeg voor een romige, goudkleurige pannenkoek, een flinke schep custardpoeder erdoor! En een snufje kaneel mag eigenlijk niet ontbreken. Verrukkelijk. Ik ga ze toevallig vanavond ook maken. Met spek, kaas of appel.

  20. Eline schreef:

    Vandaag je recept geprobeerd en ze waren heerlijk. 🙂 We gaan ze zeker zo blijven maken.

  21. J ocortle schreef:

    Hallo, vandaag zat ik met een grote zak zoete kersen en om die kwijt te worden heb ik ze toegevoegd aan pannekoekenbeslag. Het smaakt naar meer, maar dat kan aan mij liggen.

  22. ANNE schreef:

    Hoi! Ik zie dat jij geen zelfrijzend bakmeel gebruikt? Een recept dat ik gevonden heb en regelmatig gebruik heeft dat wel? Vind jij dat onnodig?
    Dit recept heeft ook relatief veel minder bloem en melk bij hetzelfde aantal eieren.

    Ik ga denk ik jou recept eensproberen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, ik vind dat absoluut niet nodig 🙂

  23. Irm schreef:

    Yes! Another recipe for the win!!! 😀 ik was kampioen in pannekoeken mislukken. Gisteren dan toch maar opnieuw een poging gedaan nadat ik je recept gevonden had. I won the golden medal!! ? Haha die gaan zeker vaker gemaakt worden!! Dankjewel voor al je recepten!!

    1. Irm schreef:

      Kan ik de melk trouwens ook vervangen? En zo ja door wat? (Melk allergie in de omgeving)

      1. Laura's Bakery schreef:

        Plantaardige melk moet ook prima kunnen.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha wat goed dit, geniet van je victorie moment!

  24. C schreef:

    Hoihoi,
    Ik bak regelmatig zelf pannenkoeken, maar net een beetje anders.
    Ik gebruik amandelmelk. En dan, vinden wij, smaken de pannenkoeken lekkerder als met koemelk 🙂

  25. Pauline schreef:

    Ik mag nooit meer een “pak” gebruiken , en eerlijk waarom zou ik, ze waren heerlijk!

  26. Irm schreef:

    Hoe kun je ze touwens weer opwarmen? Even in de pan of in de magnetron of in de airfryer? ???

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de magnetron werkt het best!

  27. Marina schreef:

    Waarom geen zelfrijzende ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Omdat er in zelfrijzend bakmeel ook bakpoeder zit, en dat gebruik ik niet in dit recept.

  28. Boaz schreef:

    Ik heb 2/3e van je recept genomen, en kwam hard richting de 18 pannenkoeken uit! Ik heb een Tefal pannenkoekenpan gebruikt, werkte prima.

    De verhoudingen in je recept zijn verder perfect, erg makkelijk beslag, in tegenstelling tot sommige andere die ik geprobeerd heb, houd die van jou ook 1 makkelijke consistentie. Ideaal voor dunne pannenkoeken!

  29. Petra schreef:

    5 sterren
    Ha laura, heel blij met jou boeken en website, nu vandaag na 13 jaar pannekoeken met een pakje te gemaakt hebben, dit recept gevolgd. Iedereen vond het lekker! Het was gemakkelijk te maken, verse volle melk gebruikt van de boer, en een scheutje olijfolie door het beslag gedaan. Heel blij mee. Ik koop geen pakje pannekoemic meer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept