Mueslibollen (mueslibroodjes)

Gepost: 2 januari 2021 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Mueslibollen (mueslibroodjes)
51

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij deze combinatie). Zelfgemaakte mueslibollen zijn als je het mij vraagt stukken lekkerder dan de gekochte variant. Je kunt ook helemaal zelf bepalen welke noten, pitten, zaden of rozijnen je er doorheen mengt en hoeveel precies.

Ik vroor de afgebakken mueslibollen  allemaal in en warm er dagelijks eentje op in de oven, heerlijk! En ook al had ik het niet verwacht, de kaas-abrikozenjam combinatie smaakt inderdaad erg goed op de mueslibollen.

Heb je een vraag over het bakken met brood? Ik verzamelde al mijn handige baktips die over brood bakken gaan hier.

Mueslibollen (2) watermerk
Mueslibollen (1) watermerk

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Mueslibollen (mueslibroodjes)

Mueslibollen zijn ontzettend lekkere broodjes die rijk zijn aan noten, pitten en zaden. Erg lekker met kaas!
Porties: 12 bollen

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 175 gram volkorenmeel
  • 10 gram droge gist
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram volle melk 20-25 graden
  • 1 ei
  • Rasp van 1 citroen
  • 7 gram zout
  • 75 gram ongezouten roomboter

VULLING

  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram hazelnoten en walnoten grof gehakt
  • 25 gram havervlokken
  • 50 gram zonnebloempitten

Instructies

  • Wel een paar uur van tevoren de rozijnen in lauw water. Laat 15 minuten staan en giet ze dan af. Laat uitlekken en dep ze goed droog.
  • Klop het ei los en hou hiervan 1/3e deel apart. Om het deeg te maken doe je 2/3e van het ei en alle andere ingrediënten voor het deeg in een kom. Kneed in een staande mixer in ongeveer 10 minuten of met de hand in ruim15 minuten tot een stevig deeg. Het deeg is klaar als je een stukje deeg dun kunt uittrekken en er bijna doorheen kunt kijken, denk hierbij aan kauwgom. Als het vliesje te snel breekt kneed je het nog kort door.
  • Hou 25 gram zonnebloempitten apart. Kneed de rest van de vulling er doorheen en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, draai de bal deeg even om zodat deze volledig bedekt is met een dun laagje olie. Dek de kom af met folie of een schone theedoek en laat opkamertemperatuur 60 minuten rijzen. Het zal ongeveer in volume verdubbelen.
  • Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke delen. Bol alle stukjes deeg losjes op en laat afgedekt zo’n 15 minuten rusten.
  • Maak de bovenkant van de ballen deeg nat met een beetje water en rol ze door de zonnebloempitten. Leg ze vijf cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met (ingevet) plastic folie of een schone theedoek en laat in 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het hoeft niet in volume te verdubbelen.
  • De mueslibollen zijn klaar voor de oven als je er met een vinger op drukt en het deeg langzaam terugveert nadat je vingerafdruk even zichtbaar is geweest. Bestrijk ze met het resterende ei en bak ze in 14-15 minuten gaar en bruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). Leg ze daarna direct op een rooster om af te koelen.
Tips

Vervang de rozijnen eens door stukjes gedroogde abrikoos of cranberry’s.
Bewaren

Bewaar luchtdicht verpakt twee dagen buiten de koelkast of tot drie maanden in de vriezer. Lees hier meer over brood bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. Myriam schreef:

    Zulke broodjes bak ik al jaren , belegt met kaas en abrikozen jam is de favoriet van mijn man , bijna dagelijks ?

  2. Bianca schreef:

    Blijven deze mueslibollen zacht? Zelfs het recept ‘zachte bruine bollen’ resulteert in een harde kap, ondanks bestrijken met boter direct uit de oven. Hoe doen ze dat toch bij de bakkers, dat geheim wil ik graag weten, want ik vind broodjes zacht het lekkerst.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit recept is niet in de categorie zachte kadetjes nee, ze zijn een beetje knapperig van buiten. Heerlijk vind ik dat persoonlijk. Bakkers voegen vaak andere toevoegingen nog toe aan het deeg, zoals broodverbeteraars etc.

    2. Rien schreef:

      Bakkers voegen allerlei dingen toe om brood langer houdbaar te maken, emulgatoren, broodverbeteraars etc.
      Het eigengemaakte brood moet je binnen 2 dagen opeten. Bij ons geen probleem 🙂

  3. yvonne schreef:

    Ha Laura,
    allereerst de beste wensen voor 2021.
    Deze broodjes zien er geweldig lekker uit. Sinds kort ben ik ook begonnen met brood bakken.
    Kun jij niet eens een filmpje maken als je dit soort broodjes maakt?
    Zou mij ( en hopelijk meer mensen) enorm helpen.
    Groetjes, Yvonne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ook nog de beste wensen! Het maken van filmpjes (en het bewerken etc.) kost me heel veel meer tijd en die heb ik eigenlijk niet, want ik wil jullie ook blijven voorzien van meerdere recepten per week.

  4. Ans schreef:

    Ha Laura,
    De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.
    Kan dit recept ook zonder suiker en alleen met volkorenmeel.
    Groetjes Ans

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zonder suiker werkt de gist niet en gaat het brood niet rijzen, de suiker heb je daarom dus nodig. Ik heb niet getest of je ze met enkel volkorenmeel kunt bakken, maar ik hoor het graag als je het getest hebt!

  5. Jacqueline schreef:

    Vandaag gemaakt en goed gelukt . Blij met het recept .

  6. M schreef:

    Heerlijk recept, genoten!

  7. Pauline schreef:

    Super lekkere muesli broodjes. Goed recept. Ik gebruik de helft van de suiker en broodjes zijn prachtig en lekker geworden. Dank!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn! Waren ze goed genoeg gerezen ondanks de verminderde hoeveelheid suiker?

      1. Pauline schreef:

        Ja perfect. Ik kan je een foto sturen als je wilt. Kan die hier niet plaatsen toch?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat goed! Een foto delen vind ik altijd leuk, dat kan via de Laura’s Bakery pagina’s op Instagram of Facebook!

  8. Nanda Felten schreef:

    Ik wil er een muesli brood van maken is de vaktijdschrift dan hetzelfde?

    1. Nanda schreef:

      Bak tijd bedoel ik

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me niet, maar hoelang je het moet bakken durf ik ook niet te gokken zo.

  9. Claudia schreef:

    Ik heb deze broodjes laatst gebakken en ik heb het ook al als een brood gebakken, maar ze worden beiden niet echt luchtig. Het wordt een vast brood en ook vaste broodjes. Wat doe ik fout?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Er kan vanalles verkeerd gaan bij het bakken van brood; te lang rijzen, te kort rijzen, gist die dood slaat of te oude gist die niet werkend meer is.

  10. Joke schreef:

    Heerlijke soepele broodjes. Tot nu toe werd al het brood dat ik maakte droog en brokkelig (ook uit de broodbakmachine). Nu ben ik heel fanatiek gaan kneden. Dát is dus het geheim. Ik heb geen keukenmachine, dus kneed met de hand. Minimaal 15 minuten.

  11. Claudia schreef:

    Ik bak regelmatig de müslibollen als müslibrood. Ik wil er graag een appel in stukjes gesneden bij doen. Moet ik dan iets aan het recept veranderen?
    Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet getest, maar vermoed dat je daarvoor niets aan het recept hoeft te veranderen. Succes! 🙂

  12. Hannah schreef:

    Hallo Laura,

    Net deze Mueslibroodjes gebakken, ze zijn erg lekker!
    Nog bijna nooit brood gebakken, maar dit smaakt naar meer, bedankt voor het recept!

  13. Claudia schreef:

    Hallo Laura, bak je deze broodjes met stoom?
    Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat heb ik niet gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *