Waar let je op bij de aanschaf van een mixer?

27 mei 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
2

mixer kopen

Naast mijn studie heb ik jaren bij Blokker gewerkt. Daar stond ik meestal bij de klantenservice, wat inhield dat onder andere de afdeling met elektrische producten voor mijn rekening kwam. Talloze klanten heb ik geadviseerd bij de aanschaf van strijkijzers, waterkokers, stofzuigers, handmixers en nog veel meer. Vooral bij die laatste kon ik uit ervaring een goed advies geven. Ook bij de staande mixers waar het assortiment op een gegeven moment mee werd uitgebreid wist ik klanten goed te adviseren.

Omdat ik ook via mijn blog heel vaak de vraag krijg of ik nog goede tips heb, leek het mij een leuk idee wat punten te geven waar je op dient te letten bij de aanschaf van een mixer. Je wilt immers een goede keuze maken. Let wel, het is slechts een advies dat ik geef. Het zijn geen regels waar je je aan moet houden 😉 .

Budget

Zowel handmixers als staande mixers zijn er in verschillende prijscategorieën. Omdat ik niet in iemands portemonnee kan kijken is het lastig hierin te adviseren. Duurder is niet per se beter namelijk. Dat hangt maar net van je wensen af. De prijs laat ik daarom buiten beschouwing.

mixer kopen

Koekenbakker, hobby bakker of professionele bakker?

Hoe vaak bak je? Dat was het eerste wat ik aan klanten vroeg. Iemand die wekelijks meerdere taarten op bestelling bakt zal meer eisen stellen dan iemand die in de weekenden voor de familie wat lekkers maakt. En dan zijn er ook nog genoeg mensen die misschien maar 1 keer per maand iets maken. Ga daarom eerst na hoeveel je nu eigenlijk jouw handmixer en/of staande mixer zou gebruiken. Als je wekelijks veel bakt, zul je meer verwachtingen van een mixer hebben. En heb je nu echt een een grote luxe mixer nodig als je maar heel af en toe wat cupcakes bakt?

Wat bak je eigenlijk?

Welk soort baksels tover jij uit de oven? Voor zo nu en dan wat koekjes, cupcakes en cakes kun je prima een handmixer gebruiken. Met brood, meringue en biscuits gebruik ik zelf liever een staande mixer. Een handmixer is niet gemaakt om 10 minuten lang te draaien op de hoogste stand voor een luchtig biscuit. Ook regelmatig een brood bakken zullen de meeste handmixers niet lang volhouden. Als frequente bakker zul je ook al sneller uitwijken naar een staande mixer.

Accessoires

Bij Blokker hadden wij een handmixer in het assortiment die alleen twee soorten kloppers had, geen deeghaken. Totaal niet praktisch als je het aan mij vraagt. Kijk van tevoren goed welke accessoires worden meegeleverd, maar ook welke je graag zou willen hebben. Je kunt nog zoveel accessoires bij een mixer geleverd krijgen, maar gebruik je al die opzetstukken ook echt? Ga voor jezelf na wat je echt nodig zou hebben.

Meerdere snelheden

Zowel handmixers als staande mixers beschikken over het algemeen over verschillende snelheden en vaak ook een turbo stand. De ene mixer houdt het bij drie snelheden, terwijl het bij de ander al snel oploopt tot vijftien. Ga voor jezelf na wat je prettig vindt. Bij een handmixer zijn over het algemeen 3-5 snelheden meer dan genoeg. Bij een staande mixer ligt dit tussen de 5-10.

mixer kopen

Gewicht

Ik heb zelf een vrij zware handmixer. Dan bedoel ik niet zijn vermogen, maar echt het soortelijk gewicht. Ik vind dat heel erg prettig werken. De mixer doet echt het werk en ik hoef zelf amper wat te doen. Maar er zijn ook genoeg mensen die helemaal niet zo’n zware mixer willen, dan is een licht model ook prima.

Dit werkt ook zo bij staande mixers. Heb jij een keuken waar je de staande mixer niet altijd op het aanrecht kan laten staan en verplaats je hem daarom regelmatig? Bedenk dan goed of je deze wel elke keer wilt verplaatsen als hij zo zwaar is, misschien is een iets lichter model dan handiger.

Productspecificaties

Ook niet geheel onbelangrijk, de productspecificaties van een mixer. Het wattage geeft bijvoorbeeld aan hoeveel kracht de mixer heeft. Een handmixer van 150 Watt heeft een minder sterke motor dan eentje van 300 Watt. Dit geldt ook voor staande mixers. Hoe hoger het wattage, hoe meer kracht de mixer heeft. Hoewel dit niet direct iets zegt over de kwaliteit, geeft het wel een beeld over de capaciteit van de mixer. Bak jij veel brood, dan is een krachtige motor belangrijk. Zo’n stevig deeg vraagt meer van je mixer dan het opkloppen van slagroom doet.

Ik ben benieuwd, waar let jij op bij de aanschaf van een mixer?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. chucky1012 schreef:

  Prachtige keukenrobot!

 2. Petra schreef:

  Ik heb na jaren ‘klungelen’ met een handmixer en kitchenaid artisan gekocht. Het is even een uitgave, al had ik in België echt een goede deal. Vooral met stevige mixen en degen echt ideaal. En handenvrij tijdens het mixen is toch ook echt een verademing. Al even snel iets afspoelen, afwegen of toevoegen….. ik gebruik mijn handmixer enkel nog met sabayon maken.

 3. Jocelyn Paul schreef:

  Al vanaf het moment dat ik wist wat een kitchenaid was (ik denk dat ik 10 jaar oud was) wil ik er al graag een hebben. Deze maand ga ik op kamers en zou wel graag eens wat willen bakken, maar is het aanrecht natuurlijk veel te klein voor een staande mixer. Het wordt dus een handmixer maar veel wijzer dan dat ben ik nog niet geworden. Gelukkig krijg ik een grote oven van mijn oma mee zodat ik af en toe wat lekkers kan bakken!

  Na mijn studententijd komt er een mooie kitchenaid in mijn keuken te staan, dat is zeker!

 4. Monique schreef:

  Persoonlijk vind ik het een beetje lullig dat je twee merken laat zien. Bewust? Daarmee heb je het , denk ik toch bewust, over een bepaalde prijsklasse, namelijk de Kenwood en de Kitchenaid. . Zelf sinds een week de Kitchenaid classic. Fijne machine maar ook de Bosch, die ik hiervoor had en die meerdere dingen kon (raspen, blenderen etc) ook een mooie krachtigeis een fijne machine. Je zegt: duurder is niet perse beter maar vervolgens lat je wel de duurdere merken zien …..

 5. Didi schreef:

  Hallo!
  Ik heb een vraagje. Ik wil gaan beginnen met het bakken en versieren van koekjes. Nu heb ik een staande mixer met een mengkom van 2 liter gekocht. Mijn vraag is of ik hier genoeg aan heb? Hoeveel kg deeg kan er gemaakt worden in een 2 liter kom en hoeveel koekjes kan ik daaruit maken?

  Groetjes Didi

 6. Maartje schreef:

  Wat is je mening over de Smeg staafmixer set met garde? Ik ben geen keukenprinses maar wil af en toe cake en pannenkoeken kunnen maken. Hij is 700W en heeft verschillende snelheidsstanden. Ik vraag me vooral af of het erg is om met 1 garde te werken ipv 2. Alvast bedankt!
  Groetjes Maartje

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb geen ervaring met die desbetreffende set! Mijn ervaring is dat zo’n enkele garde in een staafmixer set niet opgewassen is tegen een cakebeslag bijvoorbeeld, dat moet toch echt met een platte menghaak. Maar voor het mixen van enkele eitjes bijvoorbeeld werkt het prima. Je bent vooral wat langer bezig voordat je meerdere eiwitten tot een meringue opgeklopt hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *