Wanneer moet je een dijkje spuiten?

29 oktober 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
6

dijkje spuiten 1

Wie wel eens een taart heeft gedecoreerd, kent het misschien wel: een dijkje spuiten. Het klinkt misschien een beetje gek, maar eigenlijk is het heel logisch. Je spuit een dijkje om de taartvulling in de taart te houden. Van sommige vullingen wil je dat die niet in aanraking komen met de bekleding van fondant of marsepein, dan kan het namelijk smelten. Maar waarmee en wanneer spuit je nu eigenlijk een dijkje?

Waarmee moet je een dijkje spuiten

voor het spuiten van een dijkje gebruik je een 1:1 botercrème. Hierbij zijn de verhoudingen tussen ongezouten roomboter en poedersuiker gelijk. Gebruik je 100 gram boter? Dan ook 100 gram poedersuiker. Hoeveel je nodig hebt verschilt per maat taart, maar hangt ook af van hoe dik/groot jij je dijk wilt hebben.

De boter en suiker klop je lekker luchtig en romig, zo kun je er eenvoudig een dijkje mee maken. Je vult een spuitzak met de botercrème en spuit zo eenvoudig rondom een mooie dijk om de vulling tegen te houden. Ik kies er meestal voor om een dun en hoog dijkje te spuiten, ik maak dus twee laagjes. Je kunt ook een dikkere -en dus hogere- dijk spuiten, maar dan heb je dus ook een groter deel van deze crème in je taart.

Wanneer moet je een dijkje spuiten

Je spuit een dijkje wanneer je een vochtige vulling gebruikt. Door het vocht uit een vulling kan je fondant of marsepein smelten, door de dijk zorg je dat de vulling niet in aanraking komt met de bekleding. Voorbeelden van vochtige vullingen zijn slagroom, bavarois en jam.

Twijfel je of je nu wel of niet een dijkje moet spuiten? Dan kun je het best gewoon eentje maken, dat kan zeker geen kwaad. Liever een dijkje teveel, dan de bekleding die van de taart smelt 😉

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

 1. annemieke schreef:

  Vorige week uitgeprobeerd. Werkte top. Dank je wel voor de tip!

 2. Carmen schreef:

  Hoi Laura,

  Ik wil gaan proberen om een slagroom taart te maken, op de onderste cakelaagga ik jam gebruiken. De taart ga ik afsmeren met slagroom zodat ik de buitenkant kan decoreren met chocolade of nootjes.
  Moet ik een dijkje maken als ik jam gebruik bij een slagroom taart?

 3. Annemieke schreef:

  Ik wil een chocolade creme taart maken en erbovenop fondant letters leggen kan dat?

 4. Annemieke schreef:

  Tis een creme op basis van boter poedersuiker chocola en banketbakkers room bedankt voor de tip.. Is t misschien anders op te lossen als ik avond ervoor maak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *