Knapperige broodstengels

Gepost: 23 juni 2015 Laatst bewerkt: 22 april 2024
Knapperige broodstengels

Met dit recept maak je zelf in een handomdraai knapperige broodstengels. Lekker om te dippen bij de borrel of gewoon als snack tussendoor.

Recept voor knapperige broodstengels

Bladerend door het boek Samen brood bakken kwam ik dit recept voor knapperige broodstengels tegen. Wat een leuk idee! Ik dacht eerst dat het een soort soepstengels zouden zijn, maar daar zijn ze niet mee te vergelijken. Het zijn gewoon echt dunne broodstengels, maar dan super knapperig!

Ook heel fijn, ze zijn lekker makkelijk te maken. Binnen no-time heb jij een schaal vol broodstengels voor bij de borrel op tafel staan.

knapperige broodstengels

Broodstengels maken

Je hebt relatief weinig ingrediënten nodig om deze broodstengels te maken en de receptuur is lekker simpel! Helemaal Laura’s Bakery proof.

Via onderstaande foto’s kun je stap voor stap volgen hoe je deze knapperige broodstengels maakt. Hopelijk neem ik daarmee jouw laatste twijfels weg en ga je ook aan de slag met dit lekkere recept!

Ik maakte ook nog een lekkere kruidenboter bij de broodstengels, om ze lekker in te dippen. Maar er zijn uiteraard allerlei dips en sausjes te bedenken die hier lekker bij smaken.

knapperige broodstengels met dip

Lekker voor bij de soep

Deze knapperige broodstengels zijn hartstikke leuk om te serveren als borrelhapje met lekkere dips, maar je kunt ze ook op tafel zetten voor bij een kom soep. Wist je dat ik ook een aantal makkelijke soep recepten op het blog heb staan?

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel en bekijk hier!

Afbeelding
knapperige broodstengels maken
knapperige broodstengels maken

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Knapperige broodstengels

Met dit recept maak je zelf in een handomdraai knapperige broodstengels. Lekker om te dippen bij de borrel of gewoon als snack tussendoor.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 50 gram water
  • 25 gram olie
  • 40 gram bloem
  • 4 gram zout
  • 25 gram sesamzaadjes
  • 1 ei, geklutst

Extra nodig

  • spuitzak

Instructies

  • Bak de sesamzaadjes in een pannetje tot ze goudkleurig zijn. Voeg dan water, olijfolie, bloem en zout toe en roer dit tot een samenhangende bal. Zorg dat het niet aanbrandt!
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg het ei toe en roer tot deze helemaal is opgenomen in het mengsel.
  • Vul een spuitzak met het mengsel, knip het puntje er van af en spuit slierten van ongeveer 15 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zorg dat de oven ingesteld staat op 250 °C (boven- en onderwarmte) en dat je een braadslede onderin hebt staan. Zet de bakplaat met de stengels in de oven en giet een kopje heet water in de braadslede. Sluit de oven en verlaag de temperatuur naar 200 °C (boven- en onderwarmte). Bak de stengels nu in 10-15 minuten goudbruin.
Bewaren

Je kunt de broodstengels gemakkelijk bewaren. In een luchtdicht afgesloten verpakking blijven ze tot wel een week goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

37 reacties

  1. Joos schreef:

    Hoi laura
    gaat dat kopje heet water in de braadslee? Tussen de stengels of onder het bakpapier?
    Groetjes joselien

    1. Laura's Bakery schreef:

      De braadslede zet je op de bodem van de oven, daar gaat inderdaad het kopje water in. De bakplaat met stengels zet je in het midden van de oven.

    2. Magda schreef:

      Ik denk dat je het zo moet doen: Je trekt de braadslee een stukje uit de oven en giet dan het kopje heet water erin. LOL

    3. Ingrid schreef:

      De stengels gaan op de bakplaat in het midden van de oven en de braadslee zet je onderin met dat kopje water. Het staat volgens mij duidelijk beschreven.

  2. Corinne schreef:

    Mmmm, dat ziet er lekker uit. En inderdaad best makkelijk. Ik heb geen sesamzaadjes in huis anders zou ik er gelijk aan beginnen.

  3. Lilian schreef:

    Oh dat ziet er lekker uit! Lijkt me ook lekker met kaas erdoor.

  4. Becca schreef:

    Hai Laura
    Heb je een recept zonder de zaadjes er in? Ik vind ze heerlijk, maar de kinderen lusten dat niet. Dan zal ik minder water nodig hebben waarschijnlijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik geen recept voor. Je kunt proberen om in dit recept de zaadjes gewoon weg te laten.

  5. chucky1012 schreef:

    Goede tip als voor een feestje of gewoon voor als men televisie kijkt!

  6. Sandra schreef:

    Werkt het ook met speltmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb ik niet geprobeerd, maar je kunt het zeker proberen.

  7. Margot schreef:

    Dat ziet er goed uit! Zeker met die kruidenboter? erbij!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is kruidenboter inderdaad 😉 Smaakt er prima bij 🙂

  8. Kiss & Make-up schreef:

    Lekker! Hier kan ik me echt helemaal aan vol eten.

  9. Karin schreef:

    Met de kinderen gemaakt, met z’n allen van gesmuld. Snel, simpel en lekker!

  10. Marina schreef:

    Is inderdaad heel makkelijk te maken. Vond het resultaat erg zout. Volgende keer zal ik minder zout toevoegen. Uit de hoeveelheid deeg heb ik trouwens 16 stengels kunnen spuiten. Voor Sandra: ik heb speltmeel gebruikt en dat gaat prima.
    Lekker, gaan we nog eens maken – dank voor het recept!

  11. Marieke schreef:

    Heel makkelijk te maken maar inderdaad erg zout.
    Ook heerlijk met kaas erover.
    Ik ga dit zéker nog een keer maken! 🙂

  12. Ruud. schreef:

    Inderdaad vond ik ze ook heel erg lekker, maar zoals meerdere zeiden vrij zout.
    Ik ga er ook mee experimenteren, b.v. met kaas en/of kruiden. lijkt me leuk om ook eens iets ui te vinden.
    Groetjes Ruud.

    P.S. : ik vindt de site echt heel geweldig hoor, overal `n prima uitleg over.

  13. Rachelle schreef:

    Kunnen deze broodstengels ook worden gemaakt in een combi-magnetron? En hoe doe je dat dan met de braadslee?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee. Durf niet met zekerheid te zeggen of dat lukt, maar je kunt het proberen! Eventueel zonder braadslede als dat niet gaat.

  14. Hanneke schreef:

    Heb ze net gemaakt met i.p.v. Sesamzaad, kruiden de Provence. Het deeg was erg dun, plat en hol van binnen. Hoort dit zo? De smaak is wel lekker hoor. Ik heb maar 2 gr zout gebruikt de volgende keer doe ik er nog iets minder zout door.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien komt dat door je aanpassing in het recept, ik had hier namelijk geen last van.

  15. Mildred schreef:

    Hmmm, heb ze laatst gemaakt… Zijn echt heerlijk!!!

  16. Ramona schreef:

    Mooie blog!

    De broodstengels zijn erg lekker! Nav de reacties over het zout heb ik ongeveer 1 gram zout toegevoegd, wat naar mijn mening meer dan voldoende is…

    Voor de rest heb ik exact dezelfde hoeveelheden aangehouden, maar mijn substantie wordt erg vloeibaar nadat ik het ei erdoorheen verwerkt heb. Hierdoor loopt het bijna als vanzelf de spuitzak uit…echte stengels worden het dus niet, meer platte koeken 😉

    hartelijke groeten van,

    Ramona

    1. Laura schreef:

      Heb je misschien een heel groot ei gebruikt? Het hoort namelijk wel een wat dikker deegje te zijn.

      1. Ramona schreef:

        Ik heb inderdaad een L gebruikt 🙂 Omdat ik alleen formaat L in huis heb 😉 Dan compenseer ik dit door er een volgende keer meer bloem/meel bij te mengen…

        However, ze zijn beslist lekker!

  17. Jindra schreef:

    Hoi Laura, mijn stengeldeeg was ook een stuk dunner. Terwijl ik een dubbel recept had gedaan met 2 medium eieren. Maar goed. Kan dat dan liggen aan de zelfrijzend bakmeel. Of kies jij echt voor bloem. Verder waren ze echt heerlijk en ga ik ze zeker nog een keer maken want had er nu maar heel weinig. ( waren wel wat langer maar vrij dun)

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik echt bloem. Als je zelfrijzend bakmeel nodig hebt staat dat er echt bij in de ingrediënten lijst.

  18. Chantal schreef:

    Horen ze nog een beetje zacht te zijn? Is het knapperige aan de buitenkant of alleen van de sesamzaadjes? Ik heb ze net een kwartier in de oven gehad. Zijn heerlijk hoor, maar ik had ze harder verwacht, zoals een soepstengel 🙂
    Italiaanse kruiden erdoor gedaan.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is niet te vergelijken met een soepstengel, een betere vergelijking zou zijn met knapperige soesjes (daar lijkt het deeg meer op).

      1. Chantal schreef:

        Oke, bedankt voor je antwoord. Dan zijn ze dus wel goed gelukt haha! Jongste zoon heeft ze vandaag als 10-uurtje mee naar school 🙂 Want de smaak vinden we lekker!

  19. Francisca Hoek schreef:

    Dag Laura,

    Wat denk je, zouden ze ook lekker zijn met kummel? (komijnzaad)
    Hartelijks, Francisca

    1. Laura Kieft schreef:

      Denk dat dat heel goed zou kunnen ja!

  20. lonneke schreef:

    50 gr water??? of 50 ml water???

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gram, zoals in het recept staat. Gewoon afwegen dus 🙂

  21. José schreef:

    Beste Laura,
    Vandaag je recept gebruikt en gevold zoals beschreven. Alleen waren ze bij mij zo plat als een dubbeltje, en was het bijna niet te spuiten zo dun. Mis ik bakpoeder of gist om het te laten rijzen?
    Jammer dat ik hier geen foto kan toevoegen, dan had je het kunnen zien..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen! Zoals je wel kunt zien op de bereidingsfoto’s was het bij mij helemaal niet dun. Durf even niet te zeggen waar het dan bij jou is misgegaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept