Kerstboom breekbrood

49

kerstboom breekbrood 1a

Ik vind het toch zo heerlijk dat Kerst steeds een beetje dichterbij komt! Dit is echt mijn favoriete periode van het jaar. Ik kan niet zomaar één ding noemen dat ik leuk vind aan Kerst, het is gewoon alles bij elkaar. Zo ook het kerstontbijt, heerlijk vind ik dat. Lekker in onze pyjama’s aan een mooi gedekte tafel genieten van een lekker uitgebreid ontbijt. Vorig jaar maakte ik dit kerstboom breekbrood voor het kerstontbijt en dat was een succes. In de supermarkt had ik een paar keer een breekbrood in verschillende vormen zien liggen. Nadat ik met Pasen zo’n brood in de vorm van een konijn had gezien, noteerde ik op mijn lijst met ideeën voor Kerst dat ik een breekbrood in de vorm van een kerstboom zou gaan maken. Weer even heel iets anders dan de losse broodjes bij het ontbijt!

kerstboom breekbrood 3a

Kerstboom breekbrood

Een breekbrood voor het kerstontbijt is net een stukje leuker dan losse broodjes. Om helemaal in de kerstsferen te komen is dit brood in de vorm van een kerstboom. Kerstboom breekbrood dus!
Porties: 3 personen (1 kerstboom brood)

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 325 gram volle melk (lauwwarm)
  • Zaden en pitten (ik gebruikte sesamzaad, maanzaad en pompoenpitten)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten -behalve de zaden en pitten- in de kom en roer dit met een spatel even door elkaar. Zet de mixer aan op een lage stand en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg dat loslaat van de wand.
  • Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg nog even om zodat aan alle kanten wat olie zit. Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 11 gelijke stukken. Draai balletjes van de stukken deeg door het balletje op het aanrecht te leggen en hier je handpalm overheen te zetten. Door draaiende bewegingen te maken, worden het mooie stevige ballen deeg.
  • Nadat je de broodjes gevormd hebt, kun je ze met zaden bedekken. Ik smeerde de bovenkant licht in met water en drukte ze in een schaaltje met de zaden en pitten. Leg ze dan op de bakplaat in de vorm van een kerstboom. Leg ze losjes tegen elkaar aan, door het rijzen zal het straks één geheel worden. Dek de plaat af en laat 45-60 minuten rijzen tot het deeg bijna in volume verdubbeld is. Je kunt eenvoudig testen of het genoeg gerezen is. Druk met je vinger op het deeg, het zou nu langzaam terug moeten veren.
  • Bak het kerstboom breekbrood in ongeveer 15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Hoe leuk is het om deze kerstboom van brood te serveren op kerstochtend?! Iedereen kan zijn eigen broodje van de kerstboom afscheuren en beleggen naar keuze.
Bewaren

Ik maakte zelf het brood de avond van tevoren en warmde het vlak voor het ontbijt even op in de oven. Je zou het ook heel goed nog eerder kunnen maken en invriezen. Dan haal je het de avond voor het ontbijt uit de vriezer en warm je het ’s ochtends op in de oven.

kerstboom breekbrood 2a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

25 reacties

  1. Lianne schreef:

    Wat een leuk idee een kerstboom breekbrood. Ook handig dat het zo snel klaar is 🙂

  2. Nicole schreef:

    Wat leuk om zo zelf te maken! Het is gelijk heel feestelijk.

  3. Margot schreef:

    Wat ziet dat er leuk uit zo!

  4. Carolien schreef:

    Leuk zeg! Ze zien er heerlijk uit.

  5. Lianne schreef:

    leuk, een kerstboom brood! Dat ga ik zeker maken voor het kerst ontbijt!

  6. Dat ziet er heerlijk uit! Komt op de bak-kalender!

  7. Susanne schreef:

    Ik heb op internet zitten zoeken naar dit kerstboom breekbroden en deze ziet er heel lekker uit! Ik had wel een vraagje: denk je dat ik de bolletjes twee keer zo klein kan maken zodat ik 22 broodjes heb i.p.v. 11? We hebben heel veel hapjes en dit is meer een extraatje. Denk je dat ze te klein worden als ik de bollen halveer?

    Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Je kunt ze zeker kleiner maken, hou er wel rekening mee dat de baktijd dan waarschijnlijk ook korter is. Even in de gaten houden dus 🙂

  8. Sandra schreef:

    Wat een lekker en simpel recept. Wij hebben het brood zojuist gemaakt, maar dan met zaatar. Ruikt heerlijk. Fijne feestdagen!

  9. karin schreef:

    Vanavond gemaakt, echt superleuk geworden! Nu benieuwd naar de smaak. Het sneeuwde ook nog plaatselijk toen er een pond bloem uit de kast viel, kon er gelukkig om lachen. Hele fijne kerst en bedankt voor je advent!

  10. Ingrid schreef:

    Ik dacht ik maak het in de avond en bak het in de ochtend af. Helaas is de kerstboom een beetje plat nu. Volgende keer maar meteen afbakken en dan opwarmen. Ruikt wel heerlijk trouwens!

    1. Laura schreef:

      Dan rijst het te lang inderdaad en zakken de luchtkamers in. ’s Ochtends opwarmen is dan een betere keuze 😉

  11. Lovebaking schreef:

    Hee, ik wil dit graag maken maar dan voor pasen. Kan je het de dag van tevoren doen als je het als een deegbal in de oven zet? en er dus nog geen bolletjes van maakt?

    1. Laura schreef:

      Nee want dan rijst het veel te lang. Je kunt het beter gewoon helemaal van tevoren maken en dan opwarmen.

  12. Janine Ophorst schreef:

    zou ik dit recept ook met glutenvrije meel kunnen maken? heb je daar ervaring mee of tips voor?

    1. Laura schreef:

      Heb ik geen ervaring mee, maar zou je zeker kunnen proberen.

  13. Anneloes schreef:

    Kan je dit ook met volkoren meel maken?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, kun je zeker mee experimenteren.

  14. Jel schreef:

    Even een vraag met het deeg kneden 10 min dat hoefde niet echt heb eerst met mixer en dan met hand gekneed in 3 4 min is dat ook voldoende?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dat is niet voldoende. De 10 minuten staat met een reden in het recept, brooddeeg moet goed gekneed worden voor een luchtig resultaat.

  15. kitty greven schreef:

    mag het brood ook met verse gist.

  16. Josy schreef:

    Hallo Laura, ik heb een vraag over dit recept. Waarom gebruik je in dit recept tarwebloem en geen patentbloem? Ik dacht dat je voor het bakken van brood het beste patentbloem kunt gebruiken, maar ik wil voorkomen dat dat hier nu juist niet de bedoeling is.
    Hartelijke groet, Josy

  17. Daphne schreef:

    Hier staat dit breekbrood nu in de oven, voor bij het diner vanavond. Kom er alleen net achter dat ik de boter ben vergeten 🤭. Benieuwd wat er straks uit de oven komt 😬

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *