Spelt crackers met zaden

40

spelt crackers met zaden

Het eerste recept dat hier thuis werd gemaakt uit het boek Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven waren de spelt crackers met zaden. Mijn vader besloot deze te gaan bakken en begon enthousiast. Ik was nieuwsgierig en uiteindelijk stonden we gezellig met zijn tweetjes in de keuken om deze crackers te fabriceren. Wat waren ze lekker zeg! En nog eens gezond ook. Zo na de feestdagen dacht ik dat iedereen wel behoefte had aan een lekker en gezond recept. Zo kun je toch blijven bakken, want dat blijft nu eenmaal leuk om te doen! De komende tijd zal ik nog wat meer gezonde(re) bakrecepten plaatsen om al het lekkers uit de decembermaand een beetje te compenseren.

spelt crackers met zaden

spelt crackers met zaden

Spelt crackers met zaden

Een gezonde en lekkere snack: spelt crackers met zaden. Voor de lekkere trek een verantwoord tussendoortje. Recept van deze crackers vind je hier.
Porties: 30 kleine crackers

Ingrediënten

  • 350 gram volkoren speltmeel
  • 200 ml water ongeveer
  • 7 gram zeezout
  • 150 gram zaden mengsel (pompoenpitten, zonnebloempitten en een eetlepel sesamzaad)

Instructies

  • Verspreid de zaden uit op een bakblik en rooster ze ongeveer 15 minuten in de oven op 150 °C (boven- en onderwarmte).
  • Neem de helft van de zaden en meng deze met alle andere ingrediënten (tegelijk) in een kom. Kneed tot een soepel deeg, je hoeft niet heel erg lang te kneden.
  • Maak een bal van het deeg en rol uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het uitgerolde deeg in met water en strooi de rest van de zaden hier overheen. Druk goed aan.
  • Snijd het deeg alvast in stukjes, ik maakte er vierkantjes van. Voorzie het deeg daarna met een vork of deegprikker van talloze gaatjes.
  • Bak de crackers in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

In een trommel minstens een week houdbaar.

spelt crackers met zaden

En smullen maar! Lekker als tussendoortje voor de lekkere trek.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

28 reacties

  1. Emily van Kampen schreef:

    Dat is een stuk makkelijker dan ik dacht! En het lijken me heerlijke crackers.

  2. denise schreef:

    ze zien er heerlijk uit, en gezond!
    ga ze zeker eens maken!
    liefs,
    denise

  3. Margot schreef:

    Zie zien er lekker en gezond uit!

  4. Joke schreef:

    Ja, die waren erg lekker!
    Moeten we snel weer een keertje maken.

    Liefs, Mam ♥

  5. Emma schreef:

    Ziet er verrukkelijk uit!

  6. Hé Laura,
    Ik vroeg me af of deze crackers echt krokant werden bij jou? Bij mij werden ze dat namelijk niet en heb ze nog langer in de oven gedaan.

    Groetjes, Madelon

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb ze wel iets langer in de oven gehad dan in het boek stond, maar onze oven heeft wel vaker iets langer nodig (het is een oudje)

  7. Charissa schreef:

    Ik ga ze morgen proberen te maken.
    Heb nl al eerder zelf spelt crackers gemaakt maar deze waren niet hard.
    😉

    Hoe bewaar jij ze?

    Gr.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik had ze in een koektrommel bewaard.

  8. Marion schreef:

    Ik heb deze spelt crackers vandaag gemaakt, uiteraard wel een eigen touch eraan gegeven. Ze zijn erg lekker!
    Ik heb ze nu ook geplaatst op mijn eigen website. Daar heb ik ook een linkje geplaatst naar jouw versie van deze crackers.
    http://www.marionsrecepten.nl/recept.php?NID=spelt-crackers-met-zonnebloem-en-pompoenpitten
    Groetjes Marion

  9. Chantal schreef:

    Ik heb ze ook gemaakt voor het eerst 🙂 de smaak is heerlijk maar ze zijn wel erg taai bij mij.. Waar kan dat door komen? (Te weinig water of te kort/lang gebakken?) Heb ze wel laten afkoelen op een rooster, hoelang laat je ze luchten voor ze in een doosje gaan?

    Groetjes,
    Chantal

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat ze misschien iets te kort zijn gebakken of niet heet genoeg. Nadat ze zijn afgekoeld kun je ze verpakken.

      1. Chantal schreef:

        Bedankt voor je reactie, ik had nu een dichte bakplaat en heteluchtoven stand gebruikt.. heb jij ze ook op die manier gebakken? Dan doe ik ze nog langer de volgende keer 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wel een dichte bakplaat, maar ik heb geen heteluchtoven. Ik gebruik onder- en bovenwarmte.

  10. Rachida schreef:

    Deze speltcrackers zien er heerlijk uit en ook makkelijk om te maken. Hoe lang kun je deze crackers bewaren(hoelang blijven ze knapperig)?

    1. Laura schreef:

      Bij mij bleven ze wel een paar dagen knapperig, je kunt ze minstens een week bewaren.

  11. Joyce schreef:

    Bij mij zijn ze keihard… en al 15 min langer id oven gedaan dan er stond… iemand een idee om dit de volgende keer te voorkomen? Qua smaak zijn ze nl heerlijk!

    1. Laura schreef:

      Als ze te hard zijn hebben ze te lang in de oven gezeten, volgende keer dus niet die 15 minuten extra.

  12. Patricia schreef:

    hoe dik zijn de crackers

  13. Ria schreef:

    De smaaak is heerlijk, maar heel hard
    Ik zie hier staan te lang in de oven
    Maar dan zijn ze nog zo bleek.
    Klopt het dat er geen boter ofzoiets wordt gebruikt?
    Groetjes Ria

    1. Laura Kieft schreef:

      Het recept klopt zeker, zou ze dan toch iets korter bakken.

  14. Caitlin schreef:

    Ik heb ze vanochtend gemaakt en vind ze ontzettend lekke!! Enige probleem is dat ik er niet van af kan blijven en steeds weer een stukje uit de bak pak haha

  15. Julia schreef:

    Als je deze dikker maakt of er een beetje gist bij doet kun je dan ook soort broodjes maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, daar is dit recept niet voor geschikt.

  16. Crona schreef:

    Hi Laura, ik heb speltbloom in huis – kan ik die gebruiken in plasts van speltmeel? Alvast bedankt

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet vast lukken.

      1. Crona schreef:

        Ik ga proberen! En laat je weten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *