Hamburger uit de oven

29

Door Lian – Of ik even een maaltijd uit de oven kon toveren? Dat was de vraag die Laura mij stelde. Nou ben ik helemaal geen heldin in de keuken als het om koken gaat, tenzij het in de oven kan. Ovengerechten vind ik heerlijk om te maken. Voorbereiden en de oven doet de rest. Bij deze burger is dit een beetje anders, want het is niet echt een ovenschotel. Daarom is dit stiekem een gastblog van mijn man geschreven door mij. Natuurlijk heb je voor deze hamburger uit de oven de hamburgerbroodjes nodig die ik laatst al deelde hier op het blog. 

Toen ik zwanger raakte moesten we goed gaan letten op wat ik at, een hamburger mocht dus niet rosé zijn en toch wilden wij een sappige en smeuïge burger eten. Mijn man deed wat onderzoek en kwam zo op de hamburger uit de oven uit. Zoals hij de burger bakt blijft deze sappig, is de burger niet aangebrand en hard aan de buitenkant, maar wel doorbakken in het midden. Die bereiding wilden wij graag met jullie delen. En ziet deze burger er niet geweldig uit, alsof je ‘m hebt gekocht op een foodfestival.

Hamburger uit de oven

Voor een lekkere hamburger hoef je niet per see de koekenpan tevoorschijn te halen. Deze hamburger uit de oven is namelijk ook hartstikke lekker!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • hamburgerbroodjes (volgens recept)
  • 4 goede kwaliteit burgers (zoals een Angus burger)
  • 4 plakjes goede kwaliteit cheddarkaas
  • 1 vleestomaat
  • sla
  • mayonaise en/of ketchup
  • extra garnituur (zoals uienringen)

Instructies

  • Neem een koekenpan die ook geschikt is voor in de oven of zet anders een ingevette ovenschaal klaar. Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Zet de pan op hoog tot middelhoog vuur en voeg een klontje boter en een scheut olijfolie toe. Als de pan goed heet is doe je burgers in de pan. Bak de burgers zo’n 2 minuten aan beide kanten tot ze dichtgeschroeid zijn.
  • Zet de pan, indien geschikt, in de oven of doe de burgers in de ovenschaal. Bak de burgers in de oven gaar in 8 minuten. In de laatste 2 minuten leg je een plakje cheddarkaas op iedere burger, zodat deze smelt over de burger.
  • In de tussentijd snijd je broodjes open en besprenkel je de binnenkanten met olijfolie. Bak ze kort in een pan als je van een krokant broodje houdt. Zo niet, dan kun je deze stap overslaan.
  • Snijd de vleestomaat alvast in plakjes.
  • Doe wat mayonaise op de onderste helft van je broodje en leg hier wat blaadjes sla op. Plaats de burger op de sla en leg hier een plak tomaat op.
  • Kies voor nog wat extra garnituur zoals uienringen en maak af met een beetje ketchup.
  • Plaats de bovenste helft van je broodje op de hamburger en steek er een prikker in voor de stevigheid. Serveer de burger met wat extra salade en frietjes.
Tips

Dat is ‘m dan, de hamburger zoals mijn man hem maakt. Omdat iedere oven en hamburger kan verschillen kan het zijn dat je een beetje moet uitproberen wat voor jou het beste werkt. Maar door de burger niet dood te bakken in de pan behoudt hij zijn sappigheid en voorkom je een aangebakken harde korst op je burger.

Natuurlijk werkt het bakken van deze burger ook prima op de barbecue met een deksel, aangezien dit het effect van de oven nabootst.

Bewaren

Een onbereide hamburger kan 1 dag in de koelkast bewaard worden. De hamburgerbroodjes kun je net zoals gewoon brood makkelijk invriezen wanneer je ze niet gelijk wilt gebruiken.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

1 reactie

  1. Fred Bos schreef:

    Hallo Laura,
    Ik woon in Thailand en maak regelmatig jou “hamburgers uit de oven”. Het verschil is dat wij hier geen ronde broodjes hebben, maar tussen twee sneetjes bruinbrood gaat het ook prima. Ook de kaas is hier erg anders als in Holland en wij gebruiken vaak cheddar kaas. Vanavond is het weer Hamburgertijd. Mijn Thaise vrouw en haar kinderen zijn er gek op. Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *