Hamburgerbroodjes

Gepost: 17 april 2017 Laatst bewerkt: 8 november 2022
Hamburgerbroodjes

Het idee van zelf mijn eigen brood bakken vind ik af en toe nog best overweldigend. Er kan van alles misgaan in mijn ogen. Het deeg moet rijzen en nog meer rijzen om vervolgens afgebakken te worden en dan maar duimen dat het brood van binnen gaar is. Wat ik wel graag zelf bak zijn de broodjes voor een broodje pulled pork of bagels. Hamburgerbroodjes passen wel in dat rijtje en ik nam me voor dat ik hamburgerbroodjes zou gaan bakken voor het blog. De broodjes waren goed gelukt, maar ik had er weinig tot geen rekening mee gehouden hoe groot ze zouden worden en hoeveel ze nog zouden rijzen in de oven. Daarom zal ik hieronder een paar tips geven, zodat jouw broodjes wat platter blijven zoals hamburgerbroodjes horen te zijn. 

Denk bij deze broodjes trouwens niet aan die kleffe fast-food hamburgerbroodjes. Dit is een steviger broodje, zonder dat het een hard broodje is. Als ze uit de oven komen lijken ze wel hard, maar je kunt ze niet vergelijken met de harde broodjes zoals wij ze kennen. Ik vind ze het meest lijken op authentieke hamburgerbroodjes uit de Verenigde Staten. Hamburgerbroodjes zoals hamburgerbroodjes bedoeld zijn. Binnenkort komt er ook een lekker recept op het blog voor de meest smeuïge burger ooit en daar horen deze broodjes natuurlijk bij.

Het recept voor de broodjes is heel makkelijk, want alle ingrediënten gaan in één keer in de kom en je mixer met deeghaak doet de rest.

hamburger-broodjes2
hamburger-broodjesSVS

 

Hamburgerbroodjes

Opslaan
Recept afdrukken

4.82 van 16 stemmen

Hamburgerbroodjes

Je zelfgemaakte hamburgers smaken natuurlijk het lekkerst op zelfgemaakte hamburgerbroodjes. Heel moeilijk is het gelukkig niet.
Porties: 8 broodjes

Ingrediënten

  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 50 ml lauwwarm water
  • 250 ml lauwe melk (kamertemperatuur)
  • 1 el neutrale plantaardige olie
  • 1 tl zout
  • 500 gram bloem

Voor de afwerking

  • 1 ei + 1 el water
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een spatel de natte en droge ingrediënten door elkaar. Zodra het meel plakkerig begint te worden kneed je het deeg met een (staande) mixer op een lage stand in 5-10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg mag nog best een beetje plakken, maar moet wel makkelijk van je deeghaak afschuiven. Er moeten ook geen resten aan de zijkant van de kom blijven plakken. Voeg eventueel 1 el water bij een te droog deeg of 1 el bloem bij een te nat deeg per keer toe.
  • Haal het deeg als een bal uit de kom en vet de kom in met zonnebloemolie. Plaats de bal deeg terug in de ingevette kom. Dek deze af en laat minstens 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Sla de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Hoeveel broodjes je eruit haalt hangt af van de grootte van je broodjes, als je kleine hamburgerbroodjes maakt kun je meer broodjes uit het deeg halen.
  • Maak kleine rondje balletjes van het deeg en duw deze daarna plat. Dek af met een schone theedoek en laat zo’n 45 minuten rijzen tot de broodjes opnieuw in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en maak meng het ei en de eetlepel water samen om de broodjes mee in te smeren. Bestrooi de broodjes hierna met sesamzaadjes.
  • Bak de broodjes gaar en goudbruin in 18-20 minuten op 200 graden.
Bewaren

Als de broodjes zijn afgekoeld kun je ze ook net zoals gewoon brood makkelijk invriezen wanneer je ze niet gelijk wilt gebruiken.

Je zal je nu misschien wel afvragen waarom ik maar drie broodjes heb gebakken, maar dat komt omdat ik met dit recept nog iets anders lekkers ga maken dat later op het blog komt. Daarnaast was ik ook iets te gulzig met de grootte van mijn broodjes geweest. Als je bovenstaande stappen volgt, zal jou dat niet overkomen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Meike schreef:

    Hallo,

    Ik had dit recept graag gebruikt voor mini-broodjes te maken (diameter 4 cm).
    Wat zou de baktijd hiervoor zijn?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      als je mini cupcakes gebruikt zo’n 10 minuten.

      1. joop schreef:

        vraag: wat moet de temperatuur inwendig zijn bij bakken burger broodjes zelfde als brood 93 graden?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat durf ik niet zeker te zeggen omdat we dat niet hebben getest bij deze broodjes.

  2. johan schreef:

    hallo beste,
    je moet niet naar het deeg kijken of het kleeft ja of nee,je moet gluten kunnen trekken dan is deeg goed
    overigens is strijken met ei en water niet juist door dat je melk in het deeg verwerkt kleurt de melissuiker het broodje
    wat wel van belang is dat je de broodjes direct na het bakken nat maakt met plantenspuit

    zelf brood bakken is heel leuk
    tip,,door dat de meeste supermarkten bloem verkopen die vaak slap is,is het toevoegen van 1 eiwit nodig om gluten te verkrijgen
    om een vergelijkbaar broodje te krijgen als bij de bakker kun je een vitamine c tablet en een ei toevoegen

  3. jeroen schreef:

    Niet helemaal handig neergeschreven:
    “Doe ALLE ingrediënten in een kom en roer met een spatel de natte en droge ingrediënten door elkaar.”

    “Verwarm de oven voor op 200 °C en maak meng het ei en de eetlepel water samen om de broodjes mee in te smeren. Bestrooi de broodjes hierna met sesamzaadjes.”

    Ja duhh, dat ei zit al in m’n deeg……

    1. jeroen schreef:

      sorry, ik zie net dat er nog een ei voor de afwerking nodig is.
      Kwestie van beter lezen dus.

      bedankt voor dit recept…

    2. Daan schreef:

      Neergeschreven is ook een flinke contaminatie vriend, misschien eerst op je eigen taal letten voor je iemand gaat verbeteren.

  4. Liniek schreef:

    Ik wil morgen de broodjes serveren bij een hamburger, maar wil eigenlijk het deeg nu al klaar hebben zodat ik ze morgen alleen hoef af te bakken, kan dit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hebben wij niet geprobeerd. Ik zou ze gewoon bakken en dan even opwarmen wanneer je ze nodig hebt.

  5. Rene Alkema schreef:

    Ik heb de broodjes gemaakt. Zien er supermooi uit. Eentje geproefd, was erg lekker. Rook hier naar vroeger als je langs de lokale bakkerijen fietste.
    Dank voor het recept.
    Gr. Rene

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn. Heerlijk die geur inderdaad.

  6. Ann-Sofie schreef:

    Bedankt voor dit recept!
    Wil ik graag uitproberen maar mag dit ook met Volkoren bloem? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Volkoren meel bedoel je dan denk ik? Dat vraagt eigenlijk om receptaanpassingen. Misschien is dit dan meer voor je: https://www.laurasbakery.nl/volkoren-kaiserbroodjes/

  7. Chayenna schreef:

    Het afdekken doe je dat met een droge theedoek of een natte?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met een droge theedoek of ingevet vershoudfolie.

  8. Jessica schreef:

    Hoi,

    Ik zou ze graag maken met lactose vrije melk en glutenvrije meel… zou dat lukken denk je? of moet ik er dan nog iets aan toevoegen zodat ik op een andere manier gluten verkrijg. Ik las hierboven iemand die nog een extra eiwit toevoegd voor gluten.. maar je hebt ook wel al met de gist de rijs… Dank je wel alvast.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, dus zou ik eigenlijk niet zo goed weten. Wellicht dat deze artikelen je helpen bij het maken van een keuze: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/ en https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-melk/

  9. Luc schreef:

    Goed recept heb alleen de helft van het meel vervangen door volkorenmeel,iets gezonder en nog steeds erg lekker

  10. Hans van Beek schreef:

    Geweldig recept. Vandaag gemaakt en gevuld met pulled beef van de offsetsmoker.

  11. Dieter schreef:

    5 sterren
    De lekkerste hamburger broodjes ooit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept