Geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt van Ottolenghi

Geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt van Ottolenghi
15

Velen van jullie zullen het boek ‘Simpel‘ van Yotam Ottolenghi wel kennen. Volgens mij staat het boek al sinds het uit is in de kookboeken top 3. Ook binnen mijn team is het boek heel geliefd en dan met name dit vegetarische recept: geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt en een heerlijke hartige ‘crumble’ van geschaafde amandelen en ui. Een overheerlijk gerecht om op een tafel vol met Midden-Oosterse mezze te serveren, maar ook als een op zichzelf staande avondmaaltijd (met wat rucola en couscous) niet te versmaden. Ik heb het recept niet 1:1 overgenomen uit het boek, maar hier en daar aangepast op advies van Mariette. Zo heb ik de crumble gekarameliseerd door er een beetje honing aan toe te voegen en heb ik ook andere hoeveelheden aangepast zodat het nog lekkerder is. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Wil je een tafel vol met Midden-Oosterse mezze aan je gasten voorschotelen? Maak er dan bijvoorbeeld ook nog een lekkere couscous salade, falafel, tabouleh, hummus en pita’s bij. In mijn Borrelhapjes Bakboek staan bijvoorbeeld vijf verschillende soorten hummus, waaronder deze, een zalige dadel-walnoot roomkaasspread en een recept voor zelgemaakte pita’s. Als je dat allemaal combineert dan heb je een waar feestmaal!

Geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt

Deze geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt is een hit tijdens elk vegetarische etentje dat ik geef. Ook een heerlijk bijgerecht op een tafel vol met mezze.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 70 ml olie
  • peper en zout
  • 50 gram granaatappelpitten
  • Eventueel: verse koriander

Kerrie-yoghurt

  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 1 tl kerriepoeder
  • 0,5 tl kurkuma
  • 1 limoen rasp en sap

Hartige amandelcrumble

  • 1 grote witte ui in dunne plakken
  • 1 tl kerriepoeder
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 2 flinke mespunten zout
  • 1 el honing

Instructies

  • Was de aubergines schoon en snij de kontjes eraf. Schaaf met een dunschiller van bovenaf tot onderaan (in de lengte dus) repen schil van de aubergines af, zodat er een streepeffect ontstaat. Snijd in de breedte 2 cm dikke plakken van de aubergines en leg ze in een grote kom.
  • Meng de olie en wat peper en zout over de aubergines. Verdeel ze dan over een met bakpapier beklede bakplaat er rooster ze ongeveer 45 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) tot ze donker-goudbruin zijn. Zet opzij en laat afkoelen.
  • Meng de yoghurt met het kerriepoeder, de kurkuma, het limoensap- en rasp en maak op smaak met wat zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en zet op halfhoog vuur. Als de olie heet is voeg je de plakken ui eraan toe en fruit dit 8 minuten lang (blijf wel roeren) tot het gaar en bruin is. Voeg daarna het kerriepoeder toe, met de amandelen en de mespunten zout. Bak een paar minuten door (onder regelmatig roeren) tot de amandelen beginnen te verkleuren en verdeel dan ook de eetlepel honing erover. Bak nog 1 minuut en zet dan het gas uit, je hartige crumble is klaar.
  • Verdeel de plakken aubergine over één grote serveerschaal of over vier borden, top af met de kerrie-yoghurt, vervolgens de crumble en dan naar smaak nog wat granaatappelpitten en eventueel verse koriander.
Tips

Serveer op een bedje van rucola, samen met wat couscous salade om er een volwaardige avondmaaltijd van te maken.

Bewaren

Dit gerecht kun je goed een dag van tevoren voorbereiden, misschien zelfs twee dagen. Bewaar alle onderdelen los van elkaar, waarvan de aubergine en de kerrie-yoghurt in de koelkast.

OVER HET BOEK ‘SIMPEL’ VAN YOTAM OTTOLENGHI

Deze geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt komt nu tijdens de vegetarische themaweek op Laura’s Bakery online. Dat betekent niet dat alle recepten in het boek Simpel van Yotam Ottolenghi vegetarisch zijn, in tegendeel zelfs. En dat terwijl Ottolenghi toch wel echt bekend staat om zijn heerlijke repertoire aan vegetarische recepten. Maar dit boek staat dus juist in het teken van simpele gerechten en daar hou ik van. De gerechten kunnen op verschillende manieren simpel zijn, bijvoorbeeld doordat ze niet meer dan 10 ingrediënten bevatten, doordat de bereidingstijd kort is of juist doordat ze goed voor te bereiden zijn. Elke letter van het woord ‘Simpel’ staat voor een bepaalde mate van toegankelijkheid van het recept en die letters vind je dan ook terug boven elk gerecht in het boek.

Om je een idee te geven van de inhoud van het boek (naast dit lekkere recept dat ik vandaag met jullie deel) som ik even op in welke hoofdstukken de recepten opgedeeld zijn: brunch, rauwe groenten, gare groenten (daar staat deze aubergine in), rijst, granen en peulvruchten, noedels en pasta, vlees, vis en desserts. Voor iedereen wat wils dus eigenlijk! Een fijn boek om in huis te hebben en wat mij betreft een echte aanrader.

Je kunt het boek Simpel aanschaffen via Bol.com voor 32,-.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *