Favo keukenhulpje: suikerthermometer

Gepost: 4 december 2016 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Favo keukenhulpje: suikerthermometer
4

Voor deze nieuwe rubriek met favo keukenhulpjes heb ik laatst mijn hele keuken doorgespit. Waar kan ik nou echt niet zonder? Vrij weinig kwam ik achter, met alles dat ik in mijn keukenkastjes heb verstopt ben ik blij. Ik besloot daarom nu een product te laten zien wat ik niet per se heel veel gebruik, maar wat voor mij wel onmisbaar is bij bepaalde recepten. Waar ik het over heb? De suikerthermometer! Ik krijg ook altijd veel vragen over dit hulpje in de keuken, dus ik besloot het wat verder uit te lichten en jullie te laten zien welke suikerthermometer ik zelf heb.

Mijn suikerthermometer

Mijn exemplaar is van het merk CDN en heb ik inmiddels alweer een paar jaar in mijn bezit. Volgens mij heb ik er destijds zo’n 20 euro voor betaald. Toen ik er eentje ging kopen kwam ik dit merk veel tegen, net als dat er heel veel suikerthermometers bleken te zijn. Ik heb voor dit exemplaar gekozen omdat hij speciaal voor de zoete keuken is ontwikkeld. Zo heeft hij voorgeprogrammeerde standen voor alle verschillende stadia van suiker (dat zijn deze). Erg handig, zeker omdat hij je al een seintje geeft wanneer hij nog maar 2 graden hoeft tot de gewenste temperatuur. Je kunt trouwens ook zelf een temperatuur instellen, net als dat je zelf kunt selecteren of je in graden Celsius of Fahrenheit wilt meten.

suikerthermometer kopen

Verder vind ik dit een prettig model. Het is eigenlijk gewoon een lang staafje die je met de klem aan de rand van je pannetje kunt bevestigen. Je kunt zelf een beetje schuiven om hem juist te bevestigen en dat maakt hem voor vrijwel elke pan geschikt om suiker te smelten.

suikerthermometer-2a

Waar gebruik je ze voor?

De naam zegt het al, je gebruikt deze thermometer om de temperatuur van gesmolten suiker te meten. Bij het maken van karamel bijvoorbeeld. Waar ik hem zelf voornamelijk voor gebruik, is het maken van suikersiroop voor mijn Italiaanse schuim (recept).

Ook gebruik ik hem ieder jaar weer als ik oliebollen bak om de temperatuur van de olie in de gaten te houden. Dat geldt natuurlijk ook voor als je andere dingen wilt frituren in een braadpan.

Belangrijk om te weten is het volgende: de punt van de thermometer mag nooit op de bodem van de pan rusten. Want dan meet je de temperatuur van de pan, niet meer van alleen het mengsel. Ook een reden waarom ik dit model zo prettig vind werken.

Heb jij al een suikerthermometer in je bezit? Gebruik je hem veel?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

 1. Irma schreef:

  Hai, wat is het verschil tussen een vleesthermometer en een suikerthermometer?

 2. Lise schreef:

  Hoi,
  Gebruik jij ook een oventhermometer? Zo ja, welk merk raad jij aan of waar moet ik op letten? Ik wil er namelijk graag eentje aanschaffen, maar heb geen idee of het uitmaakt qua merk, prijs enz.

 3. Diane schreef:

  Waar worden de Favo keukenhulpjes zoals je suikerthermometrr in België verkocht (liefst omgeving Brussel) ?
  Dank je wel
  Diane

 4. Pepijn schreef:

  Kun je deze ook gebruiken om de temperatuur van frituurvet te bepalen in een pannetje? Handig voor als ik churros of oliebollen bak.. Ik gebruik namelijk een gewoon pannetje want het is maar voor af en toe voor mijzelf.. Ik gebruik zelf dan kokosvet, dat kun je oneindig lang blijven gebruiken zonder kwaliteitsverlies of dat er schadelijke stoffen vrijkomen zoals bij zonnebloemolie het geval is mits je het wel filtert door een zeef na gebruik.. Anders k=zitten er allemaal verbrande stukjes in..

 5. Suzanne schreef:

  Kun je deze ook gebruiken om chocola te temperaturen? Of heb je daar weer een andere voor

 6. Marcelle schreef:

  Heb sinds gisteren de CDN Suikerthermometer.
  Heb je misschien een recept voor karamel om met deze thermometer te maken?

  M.v.g,
  Marcelle

 7. Anja schreef:

  Goedemiddag,

  Is een digitale keukenthermometer ook gewoon geschikt?

  groetjes Anja

 8. Charlotte schreef:

  Ik heb deze suikerthermometer gekocht. Kent toevallig iemand het recept om kristallen lolly’s te maken?

  Groeten
  Charlotte

 9. liesbet schreef:

  hallo
  heb je misschien een handleiding van deze in het nederlands . bij mij zit er een heel gebrekkige bij en ik snap er niks van. kan je ook chocolade mee meten toch?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou het merk even benaderen als ik jou was, zij kunnen je vast helpen!

 10. Rinske schreef:

  Hoi! Ik zie de vraag hierboven staan. Maar zonder antwoord. Dus vandaar mijn vraag, kun je deze thermometer ook gebruiken om chocola te tempereren?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen! Kan prima dus 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *