In een recept vind je altijd een baktijd met bijbehorende temperatuur. Daarna is je baksel klaar. Of althans, meestal dan. De tijden en temperaturen in recepten gelden altijd als richtlijn, iedere oven is anders en het kan best zo zijn dat het bij jou iets meer of minder tijd nodig heeft. Zo had de oude oven van mijn ouders bijvoorbeeld altijd een paar minuten extra nodig. Mijn huidige oven is daarentegen bij sommige recepten vaak een paar minuten sneller. Hoe vaker je je oven gebruikt, hoe beter je weet hoe hij werkt. En dan weet je ongeveer wel hoe lang een bepaald (formaat) baksel nodig heeft in de oven totdat deze gaar is. Maar heb je die ervaring nog niet, dan kan soms de twijfel toeslaan als de kookwekker afgaat. Want is die cheesecake nu wel of niet gaar? Moeten de brownies nog wat langer in de oven of haal je ze er al uit? Gelukkig is er bij ieder baksel een richtlijn en zijn er trucs waarmee je kunt zien of je baksel gaar is. Over die trucs vertel ik je vandaag meer. Per soort baksel, wel zo duidelijk.
Maak je zelf een nieuw recept of pas je een recept dusdanig aan dat je niet meer weet of de originele baktijd volstaat? Dan is mijn tip om een vergelijkbaar recept met hetzelfde formaat op te zoeken, dat geeft je wel een idee. Hier lees je meer over het aanpassen van de baktijd en -temperatuur wanneer je wijzigingen maakt in een recept.
Kan ik in een recept minder suiker toevoegen? Sommige recepten vind ik nogal zoet.
Dit moet ik een keer proberen, ziet er goed en lekker uit.
Wat een fijne tips! Weet je misschien ook een tip om te controleren of een quiche goed is?
Dat is lastig! De vulling moet stevig voelen en de korst heel lichtbruin.
Zodra een baksel gaar is, haal je het dan altijd direct uit de oven of zijn er ook baksels die je nog even in de oven laat staan met de deur open (zoals de cheesecake) om bijvoorbeeld te voorkomen dat het instort/inzakt door bijvoorbeeld temperatuurverschil?
Vaak zijn cake’s ,biscuit taarten, muffins en andere luchtige baksels de baksels die je beter even in de oven kan laten staan afkoelen.
Wat moet ik doen als blijkt dat mijn korstdeeg (harde wener) niet gaar is in het midden maar wél al zo goed als afgekoeld? Kan ik hem terug zetten in de oven en verder afbakken of moet ik hem opnieuw maken? Ik weet dat dit bij cake niet kan maar bij dit harde korstdeeg? Help!