Wanneer is mijn baksel gaar?

Gepost: 21 juni 2018 Laatst bewerkt: 20 september 2023

WANNEER IS MIJN BAKSEL GAAR?

In een recept vind je altijd een baktijd met bijbehorende temperatuur. Daarna is je baksel klaar. Of althans, meestal dan. De tijden en temperaturen in recepten gelden altijd als richtlijn, iedere oven is anders en het kan best zo zijn dat het bij jou iets meer of minder tijd nodig heeft. Zo had de oude oven van mijn ouders bijvoorbeeld altijd een paar minuten extra nodig. Mijn huidige oven is daarentegen bij sommige recepten vaak een paar minuten sneller. Hoe vaker je je oven gebruikt, hoe beter je weet hoe hij werkt. En dan weet je ongeveer wel hoe lang een bepaald (formaat) baksel nodig heeft in de oven totdat deze gaar is. Maar heb je die ervaring nog niet, dan kan soms de twijfel toeslaan als de kookwekker afgaat. Want is die cheesecake nu wel of niet gaar? Moeten de brownies nog wat langer in de oven of haal je ze er al uit? Gelukkig is er bij ieder baksel een richtlijn en zijn er trucs waarmee je kunt zien of je baksel gaar is. Over die trucs vertel ik je vandaag meer. Per soort baksel, wel zo duidelijk.

Maak je zelf een nieuw recept of pas je een recept dusdanig aan dat je niet meer weet of de originele baktijd volstaat? Dan is mijn tip om een vergelijkbaar recept met hetzelfde formaat op te zoeken, dat geeft je wel een idee. Hier lees je meer over het aanpassen van de baktijd en -temperatuur wanneer je wijzigingen maakt in een recept.

Wanneer zijn mijn koekjes gaar?

Koekjes kunnen lastig zijn. Ze zien er gaar uit, maar wanneer je er eentje wilt pakken om te testen blijken ze nog superzacht te zijn en vallen uit elkaar. En dat kan kloppen, koekjes komen namelijk altijd zacht uit de oven, die laat je een paar minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster. Dan zul je zien dat ze perfect zijn.

Om te weten of koekjes gaar zijn, zul je goed moeten kijken. Bij lichte koekjes controleer je de rand, als die goudbruin gekleurd is zijn ze goed. Dat is bij chocoladekoekjes natuurlijk wat lastig, maar ook daarbij kun je wel wat verschil zien. Als je het echt niet zeker weet, raad ik je aan om heel voorzichtig het randje te voelen, die zou wel al iets harder moeten zijn (maar nog steeds redelijk zacht dus). Probeer dat anders gewoon eens een paar keer bij de lichte koekjes, dan weet je vanzelf wat ik bedoel.

Heb je een taartbodem van zanddeeg gemaakt? Die controleer je net zoals je bij koekjes doet. Alleen hoeft hier niet alleen de rand goudbruin te zijn, je wilt dat de bodem zelf ook al een beetje lichtbruin is.

WANNEER IS MIJN BAKSEL GAAR?
maken

Wanneer is mijn cake gaar?

Cakes kun je beter controleren, namelijk met een prikker. Er zijn speciale caketesters te koop, maar ik gebruik altijd een houten satéprikker. Aan het eind van de baktijd steek je die prikker in het midden van de cake en dan trek je hem er weer uit. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar. Een paar kruimeltjes die er al goed uitzien is ook niet erg. Wanneer er nog beslag of plakkerige stukjes cake/beslag aan de prikker zit is hij nog niet goed. Snel het ovendeurtje dicht en nog wat langer in de oven die cake.

Je kunt trouwens op precies dezelfde manier controleren of je cupcakes of muffins gaar zijn.

Wanneer is mijn cheesecake gaar?

Weer een baksel waar je je ogen voor moet gebruiken. Cheesecakes controleer je door de vorm een klein beetje heen en weer te bewegen. De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).

Wanneer zijn mijn schuimpjes klaar?

Schuimpjes of meringues zijn klaar wanneer ze makkelijk loslaten van het bakpapier. Ze zijn in het midden van vaak nog wat zachter. Vind ik zelf perfect, maar laat ze gerust wat langer in de oven staan als jij dat niet wilt. Schuimpjes bak ik zelf vaak in grote hoeveelheden, dus om het echt zeker te weten kun je er ook gewoon vast even proeven. Voor het beste resultaat laat je hem dan buiten de oven even afkoelen omdat het midden vaak nog wel iets steviger wordt (die paar minuutjes langer voor de rest maken niet een heel groot verschil).

Wanneer is mijn brownie gaar?

Veel mensen testen brownies net zoals een cake, vervolgens hoor je dan dat de brownies te droog zijn. Kan kloppen, want voor een smeuïge brownie werkt deze prikker test ook helemaal niet. Een brownie is goed wanneer de bovenkant er droog uit ziet en ietwat mat is. Haal hem dan uit de oven en laat in de vorm helemaal afkoelen. Echt helemaal, anders breekt hij in vele stukken. Wanneer je genoeg geduld hebt kun je daarna van een heerlijke brownie genieten.

WANNEER IS MIJN BAKSEL GAAR?
2

Wanneer is mijn biscuit gaar?

Om te kijken of een biscuit gaar is gebruik je je hand. Druk heel voorzichtig op de bovenkant van je biscuit, wanneer deze weer terugveert is hij gaar. Je hebt ook hier dus geen prikker nodig. Deze techniek gebruik ik zelf trouwens ook vaak bij plaatcakes, werkt ook prima.

Wanneer is mijn brood gaar?

Bij een brood klop ik altijd even op de onderkant van het net gebakken brood. Wanneer dit hol klinkt weet je dat het brood gaar is en zo niet, dan mag je brood nog even terug de oven in. Als je deze truc niet vertrouwt, dan kun je ook een digitale thermometer gebruiken. Ik leg dat uitgebreider uit in dit artikel dat ik specifiek schreef over wanneer je weet of een brood gaar is.

Ontbreekt er nog een baksel volgens jou in dit artikel? Laat het me dan even weten!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Janny Wiemelink schreef:

  Kan ik in een recept minder suiker toevoegen? Sommige recepten vind ik nogal zoet.

 2. Dit moet ik een keer proberen, ziet er goed en lekker uit.

 3. Kim schreef:

  Wat een fijne tips! Weet je misschien ook een tip om te controleren of een quiche goed is?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is lastig! De vulling moet stevig voelen en de korst heel lichtbruin.

 4. Wendy schreef:

  Zodra een baksel gaar is, haal je het dan altijd direct uit de oven of zijn er ook baksels die je nog even in de oven laat staan met de deur open (zoals de cheesecake) om bijvoorbeeld te voorkomen dat het instort/inzakt door bijvoorbeeld temperatuurverschil?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Vaak zijn cake’s ,biscuit taarten, muffins en andere luchtige baksels de baksels die je beter even in de oven kan laten staan afkoelen.

 5. Roza schreef:

  Wat moet ik doen als blijkt dat mijn korstdeeg (harde wener) niet gaar is in het midden maar wél al zo goed als afgekoeld? Kan ik hem terug zetten in de oven en verder afbakken of moet ik hem opnieuw maken? Ik weet dat dit bij cake niet kan maar bij dit harde korstdeeg? Help!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *