Chocolade muffins

Gepost: 25 februari 2017 Laatst bewerkt: 6 januari 2024

Chocolade muffins maken

Inmiddels zijn er meer dan genoeg muffins op Laura’s Bakery te vinden, het enige dat nog ontbrak was een goed basisrecept voor chocolade muffins. Ik gebruikte namelijk gewoon altijd een vanille muffins als basis voor al mijn recepten. Na wat experimenteren in de keuken heb ik ook een lekkere en eenvoudige chocolade muffin weten te creëren waarvaan ik het recept uiteraard met jullie deel. Zie dit recept vooral als basis om weer lekker verder mee te variëren, bijna alles is mogelijk!

Kun je de video niet zien, bekijk hem dan hier. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van alle nieuwe video’s die ik plaats? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal. Hier komen ook video’s online die niet op Laura’s Bakery geplaatst worden.

Chocolade muffins

Opslaan
Recept afdrukken

4.79 van 38 stemmen

Chocolade muffins

Een eenvoudig recept, met een heerlijk eindresultaat: chocolade muffins. Hier kun je natuurlijk ook weer lekker mee variëren.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 250 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 100 gram melk chocolate chips + extra ter decoratie

Instructies

  • Voeg in een eerste kom alle droge ingrediënten samen: suiker, bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en zout. Meng de ingrediënten door elkaar.
  • In een andere kom doe je de eieren, melk en zonnebloemolie. Mix met een garde door elkaar en voeg toe aan de kom met droge ingrediënten. Met een spatel meng je tot de droge ingrediënten zijn opgenomen. Het is niet erg als het beslag nog wat klonten bevat.
  • Voeg de chocolate chips toe en spatel deze door het beslag.
  • Met een ijsschep verdeel je het beslag over de muffinvormpjes. Strooi eventueel ook wat extra stukjes chocolade over de muffins.
  • Bak de chocolade muffins in 18-20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Hoe je deze muffins bewaart lees je hier.

Chocolade muffins bakken

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

61 reacties

  1. Marielouise schreef:

    Kan de zonnebloemolie vervangen worden door kokosolie? Of heb ik dan andere hoeveelheden nodig?

    1. Laura schreef:

      Kun je proberen, maar heb ik geen ervaring mee.

  2. Daar krijg je meteen trek van! Ziet er heerlijk uit! 🙂

  3. lya Brem schreef:

    Ik heb ze gemaakt maar ze waren erg droog

    1. Laura schreef:

      Dan heb je ze waarschijnlijk te lang of te heet gebakken. Temperatuur is voor boven- en onderwarmte, bij hetelucht moet de temperatuur lager.

    2. Toos schreef:

      Recept exact gedaan. Wij vinden er geen chocolade smaak aan. Al je recepten zijn top. De structuur is verder prima.

  4. Lekker recept! Chcolade muffins gaan er hier altijd wel in

  5. Conja schreef:

    Ze zijn perfect! Heerlijk smeuïg en niet té zoet. In plaats van zonnebloem- heb ik olijfolie gebruikt. Omdat het maar relatief weinig is in verhouding, proef je het totaal niet terug. Ik heb de muffins 18 minuten op 200 graden gebakken en toen nog 4 min. op 175, mijn combi-oven doet er altijd net wat langer over.

  6. Ilse schreef:

    Ik heb de muffins gemaakt, maar ze zijn niet zo smeuïg als ok had verwacht, eigenlijk zijn ze aan de droge kant. Hoe komt dit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zijn ze te heet en/of te lang gebakken. Volgende keer dus proberen de temperatuur wat lager te zetten en iets korter. Als je een heteluchtoven hebt moet de temperatuur sowieso al 10-20% lager.

  7. Yvonne schreef:

    Hallo Laura,

    Lijken mij heel erg lekker.

    Waar koop jij deze goede vormpjes.
    Ben er al heel lang naar op zoek.

    Groetjes,
    Yvonne

    1. Laura Kieft schreef:

      bij kook- en taartdecoratie winkels zijn deze te koop.

  8. Brenda schreef:

    Hoi Laura,

    kun je ook lichtbruine basterdsuiker of fijne kristalsuiker gebruiken? Zo ja, hoeveel gram?

    Alvast bedankt!

    Brenda

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou het in dit recept zelf niet doen omdat je smaak heel anders wordt, maar het kan wel. Hoeveelheid blijft hetzelfde.

  9. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben nogal fan van kokos, en dan vooral in combinatie met chocolade :). Ik weet dat jij geen fan bent van kokos, maar als ik naast de chocolate chips kokosrasp toe zou willen voegen aan dit recept, wat zou dan een geschikte hoeveelheid zijn om een mooie combinatie van kokos en chocolade te krijgen?

    Groetjes,
    Patricia

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou de rasp gewoon naar smaak toevoegen. Omdat ik het nooit gebruik durf ik niet te zeggen hoeveel gram dat zou moeten zijn helaas 😉

      1. Marieke schreef:

        Hoi ik ga muffins bakken voor Moederdag kan ik er ook gesmolten chocolade in doen?

        1. Laura Kieft schreef:

          Heb ik nog niet geprobeerd, maar je kunt het testen natuurlijk. Kans bestaat wel dat je beslag te zwaar wordt en daarmee niet luchtig.

  10. Marieke schreef:

    Er staat 100 gram melk wat bedoel je daar mee

  11. Marieke schreef:

    O er staat melk CHOCOLADE ooeps???

  12. Hoi Laura,

    deze muffins zien er echt superlekker uit! Het water komt me in de mond 🙂 ! Dankje voor het leuke receptje!

    Liefs,
    Maaike van Fairytale Flavors

  13. Rba schreef:

    Beste Laura,

    Ik heb dit recept vandaag met mijn dochter gemaakt. Het was binnen een mum van tijd klaar, zonder gedoe met mixer enz. En… ze zijn superlekker! Dit is vanaf nu ons vaste recept. Dank je wel! Groetjes

  14. CATHARINA schreef:

    Beste Laura,
    Ik heb dit recept vanmiddag gemaakt. Heerlijke muffins. Voor een nog intensere chocolade smaak heb ik er 100 gr gesmolten (au bain Marie) pure chocolade 85% aan toegevoegd. Wel eerst iets laten afkoelen voordat je het toevoegt aan de rest…

  15. clair1991 schreef:

    Ik heb er ook een theelepel chilipoeder doorgemixt. Ik vind dat erg lekker bij chocolade gebak ed. Dankjewel voor dit gemakkelijke recept.

  16. schreef:

    ik heb ze gemaakt, en ze zien er heerlijk uit. de smaak valt alleen een beetje tegen. ze zijn echt niet zoet en ze smaken ook niet echt naar chocolade. jammer! ik denk dat ik er nog een topping voor ga maken, om ze nog een beetje meer smaak te geven

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat zoetheid betreft: smaken verschillen, je kunt wat meer suiker toevoegen. Maar muffins horen ook niet heel erg zoet te zijn, die zijn altijd wat neutraler dan cupcakes bijvoorbeeld. Chocoladesmaak vond ik juist erg goed, zou kunnen liggen aan je gebruikte ingrediënten.

  17. Karen schreef:

    Hallo

    Om de chocoladechips toe te voegen aan het beslag, bedoel je dat die droog worden toegevoegd of eerst laten smelten?

    Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Die voeg je gewoon zo als stukjes toe. Als ze gesmolten moeten worden zou dit in het recept staan.

  18. Heidi schreef:

    Hallo,

    Welke cacaopoeder gebruik je?
    Ik heb er om ook chocolademelk mee te maken maar dan is de muffin lichter van kleur. Dus ik denk dat jij andere gebruikt…
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik droste, dat is echt cacaopoeder. Ik gok dat jij een speciale chocolademelk mix hebt, dat is geen cacaopoeder (maar al een mix van verschillende dingen).

  19. Emilie schreef:

    Meestal laat ik suiker weg bij het bakken, heb ik nu niet gedaan. Bij deze muffins heb ik het gevoel dat er juist meer zoet bij zou moeten. Mijn dochter van 5 vindt ze helaas niet zo lekker. Zien er wel mooi uit.

  20. Keukenmama schreef:

    Ik heb deze muffins gemaakt. Heerlijk smeuig maar niet zo’n duidelijke chocoladesmaak..

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat meer cacao naar jouw smaak toevoegen dan een volgende keer 🙂

  21. fedra schreef:

    Hallo Laura , kan je het recept ook makkelijk delen door 2 ?
    Voor 6 cakejes.

    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor geen probleem.

  22. Pien schreef:

    Ik vind jouw recepten normaal gesproken erg goed, maar deze was niet zo. Ik heb ze niet te heet en ook niet te lang gebakken, maar toch waren ze niet echt smeuïg, en echt helemaal niet zoet. Ik hou niet van te zoet, maar dit was echt te weinig suiker. Jammer..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te lezen! Door de cacaopoeder worden de muffins wat ‘bitterder’ en vinden sommigen dat er meer suiker nodig is. Ik vind dat persoonlijk niet nodig.

  23. Ilona schreef:

    Toch even iets tegen de reacties hier inbrengen, deze muffins samen met mijn peuterzoontje gebakken en er juist erg blij mee. Niet overdreven zoet en wat complexer door de donkerbruine suiker, prettig compact, goeie cacaosmaak en ik heb in plaats van de chips gehakte goeie kwaliteit melkchocolade gebruikt en dat viel ook niet tegen. Makkelijk recept ook, leuk voor samen met een nog niet al te behendige koter. Heb er overigens ene stel ingevroren, maar Laura: wat is naar jouw idee de beste manier om deze muffins weer te ontdooien? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Thanks voor je reactie! Ik vind het handig om ze per stuk in te vriezen, dan kun je er makkelijk eentje uithalen en ontdooien. Ik doe er verder niets spannends mee.

  24. Annemijn schreef:

    ik heb deze gister gemaakt en ben erg erg blij mee! Om ze wat zoeter en smeuïger te maken snij ik ze door en doe er (rode) jam tussen en wat poedersuiker erop. Dan heb je ineens een speciaal gebakje, zeker als je dan ook wat rood fruit ernaast legt. Mooi basisrecept wat mij betreft.

  25. Helena Kessen schreef:

    Hi, kan je de cacao ook vervangen door gesmolten chocoladereep? Zo ja, hoe veel en wanneer moet dat erbij dan? Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien dat dit artikel je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/bakken-chocola-cacaopoeder/

  26. Ingrid schreef:

    Net de chocolademuffins gemaakt. Heerlijk! Nu wil ik straks mini chocolademuffins maken om uit te delen. Hoe lang moeten ze dan in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze met een sateprikker in de gaten houden.

  27. Lien schreef:

    Hoi Laura
    Ziet er lekker uit.
    Zou je in plaats van chocolate chips bovenaan ook m&m s kunnen gebruiken?
    Onze kinderen waren immers dol op jouw m&mkoekjes van het kinderbakboek
    Dankjewel alvast!
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker!

  28. Silvia schreef:

    Hoi Laura,
    Zojuist deze chocoladecupcakes gemaakt, klopt het dat ze van binnen nog iets vochtig zijn of zijn ze dan net te kort gebakken??
    Ik heb er trouwens fudge en stukjes bakvaste chocolade door gedaan, ben benieuwd😋.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was dit toen ze afgekoeld waren? Doordat er olie in gaat en geen boter, stijven ze niet zo op zoals cupcakes (ze blijven daardoor wel smeuïger), maar echt nat zouden ze niet meer moeten zijn.

  29. Silvia schreef:

    Goed gegaan hoor, iets te snel in “paniek”, afgekoeld en lekker gelukt 😉

  30. Marcel schreef:

    Ik zie baking powder bij de ingrediënten staan. Dat reageert met zuur. Ik zie alleen niet een uitgesproken zuur ingrediënt in de lijst. (Bij andere recepten zie ik dan bijvoorbeeld karnemelk of yoghurt staan, in plaats van melk.) Baking powder dat niet (volledig) heeft gereageerd met een zuur ingrediënt, geeft een typische smaak aan baksels. Zit er bij dit recept niet die typische smaak aan de muffins?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier zie je een lijst van alles waar baking soda op reageert: https://www.laurasbakery.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/

  31. Marcel schreef:

    Dank je. Ik dacht dat het altijd iets zuurs moest zijn. Ik wist niet dat baking soda ook reageerde met bijvoorbeeld bruine basterdsuiker en chocolade.

  32. Rejo schreef:

    Alles gemaakt volgens recept, ze waren niet te eten. Het waren echt geen lekkere muffins! Echt jammer…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen, dan is er waarschijnlijk toch iets mis gegaan.

  33. Linda schreef:

    Ik heb deze muffins een hele tijd gebakken voor mijn zoon, hij vond ze altijd erg lekker, maar … inmiddels is bekend dat hij een lactose intolerantie heeft. Waar zou ik de melk door kunnen vervangen zonder dat het de smaak (te erg) beïnvloed?

  34. Linda schreef:

    Ik heb je lijstje met melkvervangers al gevonden, maar het gaat mij dus om de smaak, welke beïnvloedt de smaak het minste t.o.v. melk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed dat je het lijstje al gevonden hebt! Ik denk dat dit erg persoonlijk is. Maar soja vind ik bijvoorbeeld redelijk neutraal.

  35. Marieke Ponsteen schreef:

    Ik en mijn vriendinnen hebben dit recept uitgeprobeerd maar het is echt heel slecht.
    We hebben alles goed gedaan zelf 3 keer hebben we het opnieuw geprobeerd maar het beslag was heel vloeibaar en toen ze uit de oven kwamen waren ze nog half rauw terwijl ze zelfs iets meer dan 20 min. in de oven hebben gestaan.
    Waar komt dit door?
    Weet jij wat er mis is gegaan en hoe je dit kunt oplossen?
    Groetjes van ons

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vervelend dat het niet gelukt is. Heb je de video bekeken? Het hoort vrij vloeibaar te zijn. Mogelijk hebben ze in jouw oven wat langer nodig. Je kunt altijd even met een satéprikker testen. Als deze nog nat is, dan zijn ze nog niet gaar.

  36. Hoi schreef:

    5 sterren
    Heel lekker en makkelijk recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept