Toen ik tegen Lian zei dat ik chocolade boterkoek wilde maken was ze niet gelijk enthousiast, ze vroeg zich af of dat wel lekker zou zijn. Ik herinnerde haar nog aan haar heerlijke brownie boterkoek, maar dat kon haar nog niet helemaal overtuigen. Ik was wel overtuigd en ging dus gewoon aan de slag. Met een paar kleine wijzigingen in mijn boterkoek basisrecept stond daar al snel een heerlijke chocolade boterkoek op tafel. Na het afkoelen kon ik proeven en ik vind hem echt heerlijk. Ik gaf de rest van de boterkoek aan mijn vader mee aan het werk en het oordeel volgde al snel: ze vonden hem heerlijk en hij was zo op. Met vlag en wimpel geslaagd dus!
Chocolade boterkoek
Ingrediënten
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 200 gram ongezouten roomboter
- 1 tl vanille extract
- 1 ei (M)(helft voor het deeg, andere helft voor het insmeren)
- 220 gram bloem
- 30 gram cacaopoeder
- snuf zout
Instructies
- Halveer eerst het ei, dan ga je straks in het recept niet de mist in. Klop het ei los en verdeel over twee schaaltjes.
- Klop beide soorten suiker met de boter tot een romige massa. Voeg het vanille-extract en het halve ei toe en mix tot deze zijn opgenomen. Bloem, cacaopoeder en zout kun je tegelijk toevoegen. Mix tot deze droge ingrediënten volledig door het deeg zijn opgenomen.
- Bekleed een (spring)vorm met bakpapier en stort het deeg in de vorm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan.
- Smeer de boterkoek in met het resterende ei, daarna maak je met een vork een ruitpatroon. Of een heel ander patroon, de keuze is aan jou.
- Bak de chocolade boterkoek in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Laat de boterkoek helemaal afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.
Tips
- Boterkoekdeeg is altijd wat plakkerig, daardoor kan het lastig zijn om te verdelen in de vorm. Dit gaat makkelijker als je je vingertoppen/lepel/spatel nat maakt, je zult zien dat het dan veel minder blijft plakken.
- Boterkoek ziet er eenmaal uit de oven uit alsof het nog niet helemaal gaar is, dat is de bedoeling! De zachte boterkoek laat je gewoon afkoelen, dan wordt hij steviger. Zo krijg je een smeuïg resultaat. Bak je hem te lang? Dan zul je meer een droge cake-achtige structuur krijgen.
Lijkt mij heel erg lekker ! Ik houd van alles met chocolade ?
Kan je ook een glutenvrije variant maken? En het liefst ook zonder suiker 🙂
Je kunt met vervangers experimenteren, heb er zelf geen ervaring mee (en zal hem zelf ook niet zo maken, dus een recept ervoor zal niet online komen 😉 )
Wat een idee, om boterkoek met chocolade te maken. Lijkt mij erg lekker.
Bloem vervangen door amandelmeel en kristal- en basterdsuiker vervangen door kokosbloesemsuiker. Deze suiker smaakt naar karamel. Hij is wel iets zoeter.
Ahornsiroop is ook een optie, hoop ik.
Super lekker! Het is net klaar, en het is een heerlijk recept
Kun je dit ook maken zonder vanille extract?
Dat is mogelijk.
Hij is erg lekker! Ik kan er niet van afblijven…
Met het ei halveren bedoel je eigeel en eidooier scheiden?
Nee, gewoon een half ei. Dus even klutsen en dan de helft gebruiken. Als het ei gescheiden moet worden staat dit in het recept.
Ziet er lekker uit! Ik ga hem dit weekend maken.
T.a.v de instelling van de oven: is dit voor elektrisch of voor hete lucht oven?
Alvast bedankt,
Arjan
Temperatuur is altijd voor een oven met boven en onderwarmte. Dit is bij alle bakrecepten zo, tenzij anders vermeld.
Laura, ik ben helemaal niet van online reacties geven (dit is de eerste keer!), maar de chocolade boterkoek was zo ongelofelijk lekker, dat ik wel een reactie MOET geven! Heeeeerrrrlijk!!!! Ik ben na de bevalling van mijn twee zoontjes 13 kilo aangekomen en dit recept zou ik dan eigenlijk ook ergens ver weg moeten stoppen, maar het is zo hemels lekker dat ik het niet kan laten. Hartelijk dank :-), maar ook 🙁 Hihihihihi. Daarnaast wil ik ook mijn complimenten maken voor de heldere beschrijving van je recepten. Dank!
Hatice
Wat leuk om te horen, dank je wel!
Hoi Laura, ik heb moeten improviseren met smeerboter ipv roomboter omdat ik al dagen lang deze wilde maken, maar het niet in huis had (ik ben benieuwd of dat uitmaakt, we gaan het zien). Ik heb hem 1x eerder gemaakt volgens jouw echte recept. Hij was toen vrij snel op.. mijn vraag nu, kun je (deze) boterkoek eigenlijk invriezen?? Zo niet, haal ik het alsnog wel in 5-7 dagen maar een stukje voor later lijkt me eigenlijk fijner!!
Groetjes, Rochelle
Invriezen kan zeker! Tot drie maanden.
Dankjewel!! Hij was helaas helemaal niet lekker, ik denk door de plantaardige margarine. Dus voortaan toch maar even naar de supermarkt voor roomboter! Het was het proberen waard, maar ik heb er wel van geleerd. 😉 Dan weet ik dat ik de volgende keer in elk geval wel kan invriezen, bedankt Laura!
Oei wat jammer, ik kan het me wel voorstellen want roomboter is echt de smaakmaker in boterkoek.
Ik wilde voor vrienden die op visite kwamen wat bakken en ik dacht aan boterkoek. Ineens kreeg ik het idee om er cacao doorheen te doen, weer eens wat anders! Even googlen en ik kwam op jouw recept uit, het was heerlijk 🙂 (ik heb geen vanillesuiker gebruikt en zelfrijzend bakmeel ipv bloem)
Bedankt!
In hoeveel cm bakvorm zit die?
24 cm
Heel lekker!
wij hebben een nieuwe favoriet! Zo lekker, en vooral ook zo makkelijk te maken!
Voor de tweede keer in korte tijd gemaakt en nu familie maar laten meegenieten. De eerste keer was de boterkoek iets te snel op…..
Heerlijk!
Kun je deze boterkoek ook zonder boter, ei, suiker, bloem vanille extract en cacao maken? Die vind ik namelijk niet zo lekker, maar verder klinkt het heerlijk!
Groetjes,
Gerda
Hey, vorige week heb ik boterkoek gemaakt en ben helemaal fan van jou recept. Daarom dacht ik laat ik vandaag maar een chocolade boterkoek proberen. Ben super benieuwd!
Dankjewel voor jou heerlijke recepten 😊