Tips voor een stressvrije zoete Kerst

Gepost: 19 december 2017 Laatst bewerkt: 1 december 2023
13

Schiet jij zo vlak voor de kerstdagen compleet in de stress door al het geregel dat erbij komt kijken? Cadeautjes kopen, kids vermaken, kerstdiner en o ja, je wilt ook nog iets lekkers bij de koffie serveren. Het is dan misschien verleidelijk om in de winkel voor reeds gebakken lekkers te kiezen, maar ik zal je vandaag hulp bieden waardoor die stress helemaal niet nodig is. Je hoeft echt niet last minuten de keuken in om te bakken, heel veel is namelijk gewoon voor te bereiden. Dat doe ik zelf ook het liefst, dus de meeste baksels die ik maak zijn daar prima voor geschikt. Aan de hand van mijn bakplanning geef ik je tips voor een stressvrije zoete Kerst!

Wat ga je maken?

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Van al het eten zelf maken, een deel kopen tot alles kant en klaar kopen. De winkels maken het steeds makkelijker. Maar als je een beetje houdt van koken en bakken wil je natuurlijk zelf in de keuken staan en iets lekkers bereiden. Dan hangt het alleen van je tijd af hoeveel je zelf gaat maken.

Kijk eerst voor hoeveel personen je aan de bak moet gaan en wat je wilt bakken. Maak je alleen een taart of iets anders voor bij de koffie, of wil je ook een dessert zelf maken? Controleer vervolgens even je agenda wanneer je de recepten wilt voorbereiden en/of maken. Dan kun je straks gerichter naar kerstrecepten zoeken en dat scheelt ook weer tijd 😉 .

Zoek vervolgens naar recepten die je lekker lijken, op deze pagina vind je alle kerstrecepten bij elkaar. Bij veel recepten geef ik al aan hoe en hoelang je het kunt bewaren, maar ook wat je eventueel kunt voorbereiden. Staat dat er niet bij, dan vind je het vast hier op Handige Baktips. Kijk bij elk recept even of dat in je planning past, als dat niet het geval is kun je hem gelijk schrappen. Ook belangrijk: je kunt er beter te veel tijd voor uittrekken, dan dat je straks gehaast in de keuken staat en het nét niet redt.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Wanneer maak je het?

Alles valt of staat bij een goede bakplanning. Hoeveel tijd heb je rond en op de kerstdagen en wat wil je allemaal maken? Hoe je een bakplanning maakt, dat heb ik in dit artikel al uitgebreid beschreven. Daarmee kun je ook je bakplanning voor Kerst maken.

Ik zal je wat specifieke voorbeelden voor de kerstdagen geven. Zoek een kerstdessert dat je al eerder op de dag, of zelfs een dag van tevoren kunt maken. Of misschien kun je het deels al voorbereiden. Voor deze lavacakejes kun je het beslag bijvoorbeeld al enkele dagen eerder maken, dan hoef je het alleen nog maar samen te stellen en in de oven te zetten wanneer je ze nodig hebt.

Veel taarten kun je minimaal 2-3 dagen bewaren, bak hem dus ook gerust al 1-2 dagen voordat je hem nodig hebt. Mocht je koelkast heel erg vol zitten met ingrediënten voor het kerstdiner, zoek dan een taart uit die je buiten de koelkast kunt bewaren. Met cakes zit je dan sowieso goed, maar er is meer gebak dat hieraan voldoet.

Koekjes zijn al helemaal ideaal, die kun je vaak al 1-2 weken van tevoren maken (of langer!). In de trommel bewaren en je bent klaar voor de kerstdagen. Je loopt alleen risico dat je ze voor die tijd al op hebt gegeten 😉 .

Extra koekjestip: Bak (ruim) van tevoren koekjes die je de kinderen op een later moment kunt laten decoreren. Op zo’n moment kun jij ook weer rustig je gang gaan in de keuken met andere voorbereidingen.

Ook handig: je kunt veel gebak invriezen. Wie maakt het uit dat jij de kersttaart al ruim van tevoren hebt gemaakt? Niemand die dat merkt hoor, zolang je hem maar op tijd uit de vriezer haalt om te ontdooien. Daarover lees je hier meer.

Extra tips

Nu je weet wat je wilt maken en ongeveer hebt uitgedacht wanneer je dit wilt gaan doen, hoef je je plannen alleen nog maar uit te werken. Maak desnoods een uitgebreide bakplanning als je dat handig vindt. Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, geef ik je nog wat extra tips:

 • Lees van tevoren goed de recepten door.
 • Houd in je planning rekening met oventijd (een pavlova die 2 uur in de oven staat bijvoorbeeld).
 • Controleer (een dag) van tevoren of je alle ingrediënten en materialen in huis hebt.
 • Zet op je bakdag zelf alles klaar, je zult zien dat dit sneller werkt.
 • Werk netjes, zet afwas gelijk in de afwasmachine (of ergens anders aan de kant).
 • Geniet! Bakken moet natuurlijk wel leuk blijven 😉 .

Ik ben heel benieuwd wat jullie allemaal gaan maken voor de kerstdagen. Zelf heb ik mijn plannen zo goed als uitgewerkt en de meeste ingrediënten zijn ook al in huis. Ik heb zin om aan de bak te gaan 😀

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

 1. Yvonne schreef:

  Ha Laura,

  Bedankt voor alle uitleg.
  Sowieso mijn complimenten, alles op jouw site is heel gemakkelijk terug te vinden.

  Heel fijne kerstdagen !

  Groetjes,
  Yvonne

 2. Joyce schreef:

  Super tips! Ik maak op oudejaar het dessert en ben al aan het nadenken wat ik allemaal van te voren kan maken, zodat ik de dag zelf niet teveel moet stressen 😉

 3. Judith schreef:

  Ik ga suikerkoekjes maken, en cakejes met een aarbeienkerstboompje erop, en gebakken peren gevuld met noten ? echt zinnn innnn!

  Fijne feestdagen!

  Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *