Appel-karamel koeken

25 september 2015
52

Appel-karamel koekjes 1a

Toen ik laatst in appelboomgaard de Olmenhorst was voor een persevenement van Bosch heb ik bosbessen koekjes gebakken. Echt superlekkere koekjes waren dit! Die wilde ik thuis ook gaan maken, maar ik kreeg ineens een idee. Ik had namelijk geen bosbessen in huis, maar wel zelf geplukte appels. Appelkoeken gingen het dus worden. Om ze nog lekkerder te maken voegde ik karamelblokjes toe en ontstonden deze verrukkelijke appel-karamel koeken in mijn keuken.

Echt heel leuk trouwens om zelf appels te plukken, kan ik je aanraden om een keer (met de kids) te gaan doen! Dat kan bij de Olmenhorst (Lisserbroek) waar ik was, maar er zijn nog veel meer van deze boomgaarden.

Appel-karamel koekjes 2a

Appel-karamel koekjes 3a

Appel-karamel koekjes 4a

Appel-karamel koeken

Deze appel-karamel koeken zijn het ultieme koekjesrecept voor het najaar. Heerlijke brosse koeken met smeuïge stukjes karamel en frisse blokjes appel.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 185 gram ongezouten roomboter
  • 65 gram witte basterdsuiker
  • 65 gram poedersuiker
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 ei
  • 125 gram patentbloem
  • 125 gram Zeeuwse bloem
  • 1 kleine appel, geschild en in kleine blokjes
  • 75 gram karamelblokjes

Instructies

  • Doe de boter, basterdsuiker, poedersuiker, baking soda, zout, vanillesuiker en het ei in een kom. Meng dit goed door elkaar. Voeg nu de bloem toe en kneed tot een mooi koekdeeg.
  • Als het deeg mooi glad is, voeg je de stukjes appel en karamelblokjes toe. Kneed tot deze stukjes allemaal door het deeg verdeeld zijn.
  • Als het deeg heel plakkerig is, kun je het even koelen. Anders kun je nu gewoon gelijk beginnen met het draaien van 25 balletjes. Leg de balletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje platter. Je kunt nu eventueel nog wat extra stukjes karamel in het deeg duwen.
  • Zorg dat er voldoende afstand tussen de balletjes deeg op de bakplaat is, zo’n 5 centimeter is voldoende.
  • Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 190 °C (boven- en onderwarmte). Bij 15 minuten bakken zullen de randjes al lekker bros zijn terwijl ze van binnen nog wat zachter zijn. Als je ze langer bakt, worden ze in het geheel steeds brosser.
Tips

Heb je geen Zeeuwse bloem? Je kun ook gewoon 250 gram patentbloem gebruiken, het resultaat zal iets minder fijn en bros zijn.

Bewaren

Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, daar blijven ze wel een week goed. Als ze dat redden tenminste 😉

Appel-karamel koekjes 5a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Lydie schreef:

    Ai, dit recept is niet goed voor mij, haha! Maar ja, ik moet toch iets met die appels die in mijn tuin groeien… ;D

  2. Betty schreef:

    Wat voor caramel gebruik je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit zijn karamelblokjes die ik bij Makro kocht, maar je ziet ze ook wel eens in supermarkten (of je snijdt grotere blokjes wat kleiner)

  3. Marlotte schreef:

    Oeh, karamel in koeken is altijd goed. Zien er heel lekker uit!

  4. Margot schreef:

    Ik heb nog karamelblokjes in huis, dus dit ga ik zeker eens maken!

  5. Joyce schreef:

    Mmm, deze combinatie klinkt alleszins zeer lekker en bij mijn vriend groeien er appels in de tuin… 😉

  6. Anouk schreef:

    Ziet er lekker uit! Kan ik goed gebruiken voor de aanstaande appeloogst.
    Is het belangrijk om die twee verschillende bloemsoorten te gebruiken? Zou ik ook ander soort bloem kunnen gebruiken? (Ook amandelmeel?)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het zeker proberen met amandelmeel.

  7. Ellen schreef:

    Dit ziet er goddelijk uit! En de combo van appel en caramel is echt fantastisch!

  8. Sheila schreef:

    Oh heerlijk. Ga ik het weekend maken. Dat wordt smullen. Neem aan dat de oven op 190 moet? (Staat nu 19-)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een hele speciale instelling 😛 Nee hoor, foutje. Moet inderdaad 190 zijn.

  9. Carla schreef:

    Oh dat ziet er goddelijk uit! Ik kan het bijna ruiken! Het moet zalig zijn!
    Weet je wat me in eerste instantie te binnenschoot toen ik de foto zag?
    Dat je al bezig was met Halloween-koekjes. Waarom zul je denken?
    Nu als je de stukjes karamel zo in het deeg stopt en je gebruikt een
    koek-pompoenvormpje (geen idee of die bestaan) dan kan je er een
    gezichtje van maken! De karamel geeft van die alleraardigste kleine
    deukjes. Fijn weekend,
    Liefs,
    Car

  10. Tamara schreef:

    Aah dat wil ik zeker een keer uitproberen yum!

  11. Gerdien schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb de koeken vanmorgen gebakken, ze zijn heerlijk! Bedankt voor het recept.
    Groet,Gerdien

  12. Marleen schreef:

    Hoi Laura, hier zijn de koekjes ook gebakken inmiddels en ze zijn heerlijk! Ik heb alleen een vraag: waarom gebruik je in dit recept Zeeuwse bloem en in de witte chocolade, hazelnoot caramel koeken niet?

    Groetjes,

    Marlon

  13. Marleen schreef:

    Hoi Laura, hier zijn de koekjes ook gebakken inmiddels en ze zijn heerlijk! Ik heb alleen een vraag: waarom gebruik je in dit recept Zeeuwse bloem en in de witte chocolade, hazelnoot caramel koeken niet?

    Groetjes,

    Marleen

    1. Laura schreef:

      Zeeuwse bloem maakt je koeken fijner van structuur. Je hoeft het niet te gebruiken hoor, ook dan zullen ze lekker zijn 😉

  14. Pascale schreef:

    Ik heb ze net gebakken en ze zijn echt heel erg lekker!

  15. Anne schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb je koeken net gebakken en ze zijn heerlijk. Alleen is de karamal helemaal gesmolten terwijl de oven op 190 stond en baktijd 17 minuten is. Kan dit omdat ik fudge heb gebruikt ipv karamelblokjes?

    1. Laura schreef:

      Dat zou heel goed kunnen, fudge is zachter namelijk.

  16. Nina schreef:

    Ik heb gisteren de koekjes gebakken en toen waren ze heel lekker, de randjes waren bros en in het midden waren ze nog een beetje zacht. De overige koekjes heb ik in een trommel gedaan. Vandaag wilden we bij de koffie een koekje nemen maar ze zijn helemaal zacht geworden 🙁 Weet jij hoe dat kan? Het enige wat ik kan bedenken is dat ik ze te snel in een trommel heb gedaan, maar ze waren wel koud na een half uurtje.

    1. Laura schreef:

      Waarschijnlijk heb je de trommel luchtdicht afgesloten? Door het vocht uit de appel zijn de koekjes zacht geworden. Nog even in de oven zou het moeten oplossen 🙂 (en dan de trommel op een kiertje laten staan)

      1. Nina schreef:

        Klopt, ik had de trommel luchtdicht afgesloten en het deeg was ook al vrij nat geworden door de appel. Ik heb de koekjes net nog even een paar minuten gebakken en nu zijn ze inderdaad weer hard geworden 😀 Dankjewel!

        1. Laura schreef:

          Fijn dat het gelukt is! Het zou kunnen dat je een vrij vochtige appel had, want mijn deeg was niet echt heel nattig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *