Toen ik laatst in appelboomgaard de Olmenhorst was voor een persevenement van Bosch heb ik bosbessen koekjes gebakken. Echt superlekkere koekjes waren dit! Die wilde ik thuis ook gaan maken, maar ik kreeg ineens een idee. Ik had namelijk geen bosbessen in huis, maar wel zelf geplukte appels. Appelkoeken gingen het dus worden. Om ze nog lekkerder te maken voegde ik karamelblokjes toe en ontstonden deze verrukkelijke appel-karamel koeken in mijn keuken.
Echt heel leuk trouwens om zelf appels te plukken, kan ik je aanraden om een keer (met de kids) te gaan doen! Dat kan bij de Olmenhorst (Lisserbroek) waar ik was, maar er zijn nog veel meer van deze boomgaarden.
BAKTIP: Als de koeken uit de oven komen, moeten ze nog even afkoelen op een afkoelrooster. Wanneer je een flinke hoeveelheid maakt, is dit drielaagse afkoelrooster een uitkomst!
Ai, dit recept is niet goed voor mij, haha! Maar ja, ik moet toch iets met die appels die in mijn tuin groeien… ;D
Wat voor caramel gebruik je?
Dit zijn karamelblokjes die ik bij Makro kocht, maar je ziet ze ook wel eens in supermarkten (of je snijdt grotere blokjes wat kleiner)
Oeh, karamel in koeken is altijd goed. Zien er heel lekker uit!
Ik heb nog karamelblokjes in huis, dus dit ga ik zeker eens maken!
Mmm, deze combinatie klinkt alleszins zeer lekker en bij mijn vriend groeien er appels in de tuin… 😉
Ziet er lekker uit! Kan ik goed gebruiken voor de aanstaande appeloogst.
Is het belangrijk om die twee verschillende bloemsoorten te gebruiken? Zou ik ook ander soort bloem kunnen gebruiken? (Ook amandelmeel?)
Je kunt het zeker proberen met amandelmeel.
Dit ziet er goddelijk uit! En de combo van appel en caramel is echt fantastisch!
Oh heerlijk. Ga ik het weekend maken. Dat wordt smullen. Neem aan dat de oven op 190 moet? (Staat nu 19-)
Dat is een hele speciale instelling 😛 Nee hoor, foutje. Moet inderdaad 190 zijn.
Oh dat ziet er goddelijk uit! Ik kan het bijna ruiken! Het moet zalig zijn!
Weet je wat me in eerste instantie te binnenschoot toen ik de foto zag?
Dat je al bezig was met Halloween-koekjes. Waarom zul je denken?
Nu als je de stukjes karamel zo in het deeg stopt en je gebruikt een
koek-pompoenvormpje (geen idee of die bestaan) dan kan je er een
gezichtje van maken! De karamel geeft van die alleraardigste kleine
deukjes. Fijn weekend,
Liefs,
Car
Aah dat wil ik zeker een keer uitproberen yum!
Hoi Laura
Ik heb de koeken vanmorgen gebakken, ze zijn heerlijk! Bedankt voor het recept.
Groet,Gerdien
Hoi Laura, hier zijn de koekjes ook gebakken inmiddels en ze zijn heerlijk! Ik heb alleen een vraag: waarom gebruik je in dit recept Zeeuwse bloem en in de witte chocolade, hazelnoot caramel koeken niet?
Groetjes,
Marlon
Hoi Laura, hier zijn de koekjes ook gebakken inmiddels en ze zijn heerlijk! Ik heb alleen een vraag: waarom gebruik je in dit recept Zeeuwse bloem en in de witte chocolade, hazelnoot caramel koeken niet?
Groetjes,
Marleen
Zeeuwse bloem maakt je koeken fijner van structuur. Je hoeft het niet te gebruiken hoor, ook dan zullen ze lekker zijn 😉
Ik heb ze net gebakken en ze zijn echt heel erg lekker!
Hoi Laura,
Ik heb je koeken net gebakken en ze zijn heerlijk. Alleen is de karamal helemaal gesmolten terwijl de oven op 190 stond en baktijd 17 minuten is. Kan dit omdat ik fudge heb gebruikt ipv karamelblokjes?
Dat zou heel goed kunnen, fudge is zachter namelijk.
Ik heb gisteren de koekjes gebakken en toen waren ze heel lekker, de randjes waren bros en in het midden waren ze nog een beetje zacht. De overige koekjes heb ik in een trommel gedaan. Vandaag wilden we bij de koffie een koekje nemen maar ze zijn helemaal zacht geworden 🙁 Weet jij hoe dat kan? Het enige wat ik kan bedenken is dat ik ze te snel in een trommel heb gedaan, maar ze waren wel koud na een half uurtje.
Waarschijnlijk heb je de trommel luchtdicht afgesloten? Door het vocht uit de appel zijn de koekjes zacht geworden. Nog even in de oven zou het moeten oplossen 🙂 (en dan de trommel op een kiertje laten staan)
Klopt, ik had de trommel luchtdicht afgesloten en het deeg was ook al vrij nat geworden door de appel. Ik heb de koekjes net nog even een paar minuten gebakken en nu zijn ze inderdaad weer hard geworden 😀 Dankjewel!
Fijn dat het gelukt is! Het zou kunnen dat je een vrij vochtige appel had, want mijn deeg was niet echt heel nattig.