Het was alweer veel te lang geleden dat ik koekjes had gebakken, dus mijn handen jeukten om hiermee aan de slag te gaan. Aan inspiratie gelukkig geen gebrek, want de lijst met koekjes die ik nog wil maken is ontzettend lang. Kiezen welke van die lijst ik dan wil maken is moeilijker, want ze lijken me allemaal zo lekker. Daar had ik dit keer gelukkig minder moeite mee, want ik zou iets lekkers meenemen voor een meeting met Hero. Dit jaar mag ik ook weer voor ze aan de slag en daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik besloot amandel-abrikoos koekjes te maken met een hart van Hero Abrikozenjam. Ze vielen bij iedereen in de smaak gelukkig, en daarom deel ik het recept vandaag ook met jullie. Het zijn perfecte koekjes voor de paasdagen, een welkome afwisseling tussen alle chocolade paaseitjes. Maak er dus vooral genoeg, want ze zullen op zijn voordat je er erg in hebt.
Amandel-abrikoos koekjes
Ingrediënten
- 120 gram ongezouten roomboter
- 120 gram amandelmeel
- 70 gram lichtbruine basterdsuiker
- 125 gram bloem
- snuf zout
- 1 tl vanille extract
- 60 gram amandelen, fijngehakt
- Hero Abrikozenjam
Instructies
-
In een kom voeg je boter, amandelmeel, suiker, bloem, zout en vanille-extract samen. Mix of kneed tot een stevig en samenhangend deeg. Verdeel het deeg in gelijke delen en draai hier balletjes van.
-
Neem een schoteltje waar je de stukjes amandel op legt, rol hier de balletjes deeg doorheen. Omdat het deeg niet heel plakkerig is zal het niet overal even goed blijven plakken, maar dat is geen probleem. Duw eventueel de stukjes een beetje in het deeg zodat het beter vast zit.
-
Leg de balletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw met een klein lepeltje, achterkant van een pollepel of je duim kuiltjes in de koekjes. Het is niet erg als het deeg rondom wat scheurt, mocht het nou veel scheuren duw je het gewoon weer een beetje samen.
-
Vul de kuiltjes in het deeg tot aan de rand met Hero Abrikozenjam.
-
Bak de koekjes op 180 graden (boven- en onderwarmte) in 12-15 minuten of tot de randen goudbruin kleuren.
-
Laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat, tijdens het afkoelen worden ze ook steviger.
Op zoek naar meer bakinspiratie met Hero jam? Kijk dan eens in de Hero Jamstudio.
Dit is een samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
heerlijke recepten
Klopt het dat het recept van de amandel abrikooskoekjes niet zichtbaar is?
Dan heb je een adblocker aanstaan, als je die uitschakelt voor Laura’s Bakery kun je alles gewoon goed zien.
Heb vandaag de amandel-abrikozen koekjes gemaakt. Kreeg er geen samenhangend deeg van. Bleef hoofdzakelijk kruim.
Heb er uiteindelijk een half ei bij gedaan.
Is dit in het recept nodig of doe ik iets niet goed?
Ook niet als je het nog even met de hand kneed? Het kan ook liggen aan de gebruikte boter of wellicht is er iet niet goed afgewogen. Het ei is in principe niet nodig, maar kan geen kwaad hoor.
Dank voor de snelle reactie. Ik ben er achter gekomen waar het waarschijnlijk aan ligt.
Heb ipv zuiver amandelmeel zelfrijzend amandelbakmeel gebruikt. Dit is deels zelfrijzendbakmeel en deels amandelmeel. 38%.
Ga ze opnieuw weer proberen.
Oh dat zal zeker het verschil gemaakt hebben. Succes met de volgende serie koekjes 🙂
Zojuist de amandel-abrikooskoekjes gebakken. Een prima recept! Het ging heel goed en lekker dat ze zijn! Heerlijk bros.