5 Veelgestelde Vragen #1

Gepost: 16 februari 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1

veelgestelde vragen1a

In de tijd dat ik nu blog, heb ik al vele verschillende vragen mogen beantwoorden. Het valt mij op dat sommige vragen met enige regelmaat worden gesteld. Daarom leek het mij een leuk idee om een nieuwe categorie te maken voor veelgestelde vragen. Als ze vaker worden gesteld zijn er vast nog meer mensen die er iets aan hebben nietwaar? Dus vanaf vandaag een nieuwe categorie op het blog; ‘veelgestelde vragen’. Of het nu over bakken in het algemeen gaat, over het decoreren van taarten, over de verkrijgbaarheid van producten of over een recept. Alle veelgestelde vragen komen hier aan bod in groepjes van vijf. Vandaag de eerste vijf vragen.

Je kunt ook een kijkje nemen op Handige Baktips, mijn tweede blog die vol staat met allerlei – je raadt het al- handige baktips!

1. Mijn cupcakes ‘scheuren’ aan de bovenkant steeds open, hoe voorkom ik dit?

Cupcakes ‘scheuren’ tijdens het bakken wel eens open, niet handig als je ze graag wilt decoreren. Dan wil je een zo glad mogelijk oppervlak om op te werken. De reden hiervan is de temperatuur van de oven, deze staat dan te hoog. De bovenkant is al gaar en gebakken terwijl de cupcake van binnen nog niet gaar is en moet rijzen. Dat doet het dus ook en door die kracht van het beslag dat naar boven wil, scheurt het al gebakken laagje aan de bovenkant open. Dat is de enige kant waar het heen kan.

Als je de oven op een lagere temperatuur zet, gaart de cupcake gelijkmatiger en zal de bovenkant niet scheuren. Het is per oven vaak even uitzoeken wat nu de beste temperatuur is om cupcakes te bakken, daar zul je even mee moeten oefenen.

Een fijn basisrecept voor cupcakes zijn deze vanille cupcakes, deze mislukken bij mij nooit en blijven ook mooi glad van boven.

2. Ik probeer ook een cake met een figuur erin te maken, maar mijn figuur komt steeds omhoog. Hoe kan dit?

Voor wie niet weet wat bedoeld wordt met een cake waarin een figuur zit, neem even een kijkje bij deze kerstboom cake.

Het is belangrijk dat je 2 hele cakes bakt. Een gekleurde waar je de figuren uit steekt en eentje waar het figuur in komt te zitten. Die laatste is logisch natuurlijk, maar die eerste is minstens zo belangrijk. Je hebt misschien niet de hele cake nodig omdat je stukken over houdt, maar je hebt wel de hele lengte van de cake nodig. Snij de cake in plakjes en steek uit elk plakje een figuur. Als je al deze plakjes op een rij in het bakblik zet, moet dit er strak inzitten. Doordat de plakjes cake er strak inzitten zullen ze al veel minder snel naar boven ‘drijven’ door het rijzen van het nog ongebakken beslag.

Ook is het belangrijk dat je genoeg beslag op de figuren legt. Dit dient als wat gewicht, maar betekent ook dat dit beslag bij het rijzen de figuren niet omhoog kan drukken, want het zit er al boven. Ik doe altijd een héél dun laagje beslag op de bodem van het bakblik om de al gebakken cakefiguren een beetje in vast te zetten. De rest van het beslag gaat er allemaal naast/bovenop.

3. Kan ik ook Royal Icing maken zonder eiwitpoeder? 

Nee, dat is niet mogelijk. Als je er geen eiwitpoeder aan toevoegt heb je eigenlijk gewoon een glazuur. Dit hardt niet tot nauwelijks uit. Het buitenste laagje wordt wel iets droger, maar het geheel blijft zacht. Het eiwitpoeder zorgt ervoor dat je laagje glazuur (nu is het Royal Icing) wél uithardt.

Eiwitpoeder vind je niet op de bakafdeling van de supermarkt. Bij taartdecoratie winkels ligt het wel in de (virtuele) schappen.

Het recept voor Royal Icing vind je hier.

4. Waar koop je baking soda en is het niet gewoon hetzelfde als soda/bakpoeder etc.

Een tijd geleden schreef ik een artikel over wat je kunt doen met baking soda. Ik maakte een lijst van 50 verschillende dingen waarvoor je het kunt gebruiken naast alleen maar bakken. De vraag die ik door dit artikel het meeste krijg is de volgende: Waar koop je het en is het niet gewoon hetzelfde als bakpoeder?

Baking soda is dus niet hetzelfde als gewone soda of bakpoeder. Er zijn wel wat verschillende benamingen voor. Zuiveringszout en natriumbicarbonaat zijn namelijk exact hetzelfde als baking soda. Maar laat je de ‘bi’ weg, dan heb je weer een heel ander product. Natriumcarbonaat is namelijk de ‘gewone’ soda die je in de supermarkt koopt en waarmee je schoonmaakt (al kun je dat met baking soda natuurlijk ook). Deze kun je absoluut niet gebruiken bij het bakken.

De bakpoeder heeft wel dezelfde werking (rijsmiddel) als baking soda, maar het is echt iets anders dan bakpoeder. Bakpoeder is namelijk een mengsel van baking soda (een vierde deel) en een zuur (drie vierde deel). Nog steeds een rijsmiddel maar veel minder sterk dan baking soda.

Een hoop termen die veel op elkaar lijken en daarom dus ook wel eens voor verwarring zorgen. Voor alle duidelijkheid nog even de termen op een rij:

 • Baking soda = zuiveringszout = natriumbicarbonaat
 • Soda = natriumcarbonaat
 • Bakpoeder = mengsel van baking soda + een zuur

Waar koop je je baking soda nu eigenlijk? De meeste supermarkten hebben dit niet in het assortiment. Je kunt het kopen bij de Turk, de Toko, natuurvoedingswinkels en De Tuinen. Bij de drogist of apotheek kun je het meestal ook kopen, al wordt het daar onder de naam zuiveringszout verkocht.

5. Waar koop je chocolate chips?

De doorgewinterde baksters weten vast waar ik het over heb wanneer ik zeg dat je chocolate chips nodig hebt in een recept. Toch is het niet zo’n gangbaar product in Nederland waardoor ik er vaak vragen over krijg. Chocolate chips zijn niets meer dan hele kleine stukjes bakvaste chocolade. Bakvast houdt in dat je in je eindresultaat gewoon harde stukjes chocola hebt. De chocola smelt natuurlijk wel in de oven, maar na het afkoelen worden ze gewoon weer helemaal hard. Bij gewone chocolade is dit minder.

Chocolate chips kun je wel kopen in Nederland maar je ziet ze niet vaak. Bij taartdecoratiewinkels of supermarkten met een grote bakafdeling kun je ze vaak vinden. Je hebt vaak ook de keuze tussen chips en chunks. Chocolate chips zijn kleine stukjes chocola, chocolate chunks zijn een stuk groter.

Kun je geen chocolate chips vinden? Je kunt dan ook prima een reep chocola in stukjes hakken met een scherp mes. Enige verschil is dat deze chocolade niet bakvast is, maar het is natuurlijk een prima alternatief.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Else schreef:

  Baking soda kan je ook kopen bij de Dille en Kamille :). Van de week was ik op zoek naar cream of tartar. Weet iemand misschien waar ik dat kan halen?

  1. Ramona schreef:

   Cream of Tartar heb ik gekocht bij een goed gesorteerde drogist, maar kun je ook bij natuurwinkels krijgen. Het heet in Nederland wijnsteenzuurbakpoeder.

 2. Tabitha schreef:

  Baking soda kun je ook online kopen bij http://www.baking-soda.nl (al betaal je dan natuurlijk wel verzendkosten). Op die site staan ook heel veel ideeën wat je er allemaal mee kunt. Ik gebruik het af en toe als ik last van brandend maagzuur heb. Bij ons in Spanje haal ik het gewoon in de supermarkt, een kilozak voor € 1,05 (bij Mercadona).

 3. Ingeborg Stad schreef:

  Hoi Else,
  Is er een Toko in (de buurt van) je woonplaats? Zoja, kijk dan eens of ze Koepoe Koepoe verkopen, dat is hetzelfde. Het is een potje met een vlinder op het etiket. En anders kan je het natuurlijk altijd via de webshop van De Leukste Taartenshop bestellen.
  Succes,
  Gr. Ingeborg

 4. Eliane schreef:

  Hoi Laura,

  Natriumbicarbonaat en sodiumbicarbonaat zijn precies dezelfde stof (sodium is Engels voor natrium) en zijn dus allebei NaHCO3, dat zou betekenen dat baking soda en bakpoeder hetzelfde zijn.

  Het verschil tussen baking soda en bakpoeder is dat bakpoeder een mengsel is van natriumbicarbonaat en een zuur (citroenzuur of wijnsteen) en baking soda is alleen baking soda.

  1. Eliane schreef:

   *de laatste ‘baking soda moet ‘natriumbicarbonaat’ zijn

   1. Laura's Bakery schreef:

    Dankjewel voor je bericht. Ik heb het nogmaals uitgezocht en zie dat ik inderdaad een foutje heb gemaakt. Het bericht heb ik aangepast 🙂

 5. Elise schreef:

  Laatst kocht ik de baking soda, zuiveringszout bij de DA drogist.

 6. lisanne schreef:

  Ik heb laatst baking soda gekocht bij de jumbo!

 7. Noa schreef:

  Wie weet een specifieke winkel waar ik chocolate chips kan halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *