Op één of andere manier bedenk ik voor Valentijn bijna altijd iets met koekjes. Ik maak meestal van te voren een lijstje met ideetjes voor feestdagen, ongemerkt stonden daar dit jaar in eerste instantie alleen maar koekjes op. Ik heb daarom wat ideeën vervangen door bijvoorbeeld de harten cake en de cupcake party, een beetje variatie is wel zo leuk! Deze heerlijke sandwich koekjes heb ik niet van de lijst geschrapt. Daar vond ik ze veel te leuk voor 🙂 .
BAKTIP: Ik gebruik voor dit recept hartvormige en ronde geribbelde uitstekers. Deze vrolijke uitstekers van Colour Works zijn ideaal en gebruik ik zelf ook vaak.
Valentijn sandwich koekjes
Ingrediënten
- 225 gram ongezouten roomboter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 1 eidooier
- 280 gram bloem
- snuf zout
- jam in smaak naar keuze (of Nutella, ook heel erg lekker!)
- ronde en kleine harten uitsteker
Instructies
-
Klop boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg het eidooier toe en meng goed door. Voeg bloem en zout toe en kneed tot een stevig deeg.
-
Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast voordat je er mee verder gaat.
-
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van ongeveer 0,5 centimeter. Vind je het gelijkmatig uitrollen van zo’n lap deeg lastig? Lees dan deze tips eens.
-
Steek met de ronde uitsteker koekjes uit het deeg. Bij de helft van deze koekjes steek je er in het midden een klein hartje uit. Om te voorkomen dat je koekjes teveel uitlopen kun je de reeds uitgestoken koekjes nog extra koelen in de koelkast (of even in de vriezer).
-
Bak de koekjes in 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
-
Zijn de hartjes naar jouw idee net iets te veel dichtgelopen in de oven? Steek de hartjes dan nogmaals uit, doe dit zodra ze de uit de oven komen. De koekjes zijn dan nog zacht genoeg.
-
Laat de koekjes volledig afkoelen. Verdeel een beetje jam (of Nutella!) op de onderste helft van het koekje en druk de andere helft hier bovenop.
-
Van de jam worden de koekjes beetje bij beetje iets zachter. Voor knapperige koekjes breng je de jam dus zo kort mogelijk van te voren aan.
Zoo mooi! Ik maak zelf meestal wat rustiekere koekjes maar misschien moet ik me er toch eens aan wagen. 🙂
Wat een leuk resultaat! Ik ben op dit moment toevallig ook koekjes aan het bakken!
Zien er lekker uit!
En voor een kaartavond…..Harten, Schoppen, Ruiten en Klaveren?
Vanmiddag koekjes gemaakt met dit recept. Ik heb in plaats van vanillesuiker een vanillestokje gebruikt, ben namelijk helemaal fan van die zwarte vanillespikkeltjes…als vulling ben ik gegaan voor caramel van gecondenseerde melk. Super! Trouwens een heel mooi blog heb je Laura!
klinkt als een heerlijk koekje!
Glijden de koekjes niet makkelijk los van elkaar? Zou je ook eerst de jam kunnen vullen zodat je de jam meebakt?
Nee hoor, als je niet te veel jam gebruikt niet. Je kunt het niet meebakken bij deze koekjes, dan is het geen sandwich meer.
Kijk eens op internet bij Jammy Dodgers! Mijn favoriete koekje uit Engeland, waar wij veel vrienden hebben!
Hoe kun je het beste deze koekjes bewaren? (zonder jam of Nutella)
Gewoon in een koektrommel, tot 2 weken.
Ik ga het proberen.