Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Rijstevlaai

Laura Kieftdoor Laura Kieft
10 oktober 2015
in Taarten, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

rijstevlaai 1a

Eerder deze week vertelde ik nog hoe mijn recepten ontstaan en dat ik vrijwel nooit een recept exact namaak. Een enkele keer dus wel, zo ook deze rijstevlaai. Ik had nog nooit eerder een vlaai gemaakt, het leek mij dus niet zo’n succes om direct zelf een recept te bedenken. Eerst maar eens aan de slag met een bestaand recept, dan kan ik een volgende keer gaan variëren. Ik pakte het Nederlands bakboek van de plank en ging op zoek naar een recept voor rijstevlaai. Daar hadden jullie immers om gevraagd. Onder het motto ‘u vraagt, wij draaien’, haalde ik alle benodigdheden in huis en ging aan de slag. Stiekem had ik verwacht dat het maken van een vlaai heel moeilijk zou zijn, maar dit viel dus echt reuze mee. Verrassend simpel zelfs!

rijstevlaai 2a

UPDATE: januari 2018 heeft het recept voor de bodem een update gekregen. Je hebt nu wat meer deeg en het rijst beter wat voor lekkerdere en mooiere resultaten zorgt. Reacties (over de bodem) van voor die tijd hebben dus betrekking op de oude samenstelling.

rijstevlaai 3a

rijstevlaai 4a

rijstevlaai 5a

Recept afdrukken

Rijstevlaai

Altijd gedacht dat het moeilijk was om een rijstevlaai te bakken? Met dit recept bewijs ik je het tegendeel. Deze vlaai is zelfs verrassend eenvoudig!
Porties: 12 personen (taart van 24 cm)

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gram bloem
  • 5 gram droge gist
  • 3 tl suiker
  • snuf zout
  • 30 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 45 gram ei
  • 70 ml handwarme melk

Vulling

  • 700 ml volle melk
  • 115 gram dessertrijst
  • 100 gram suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 2 eieren (geklopt)

Topping

  • 400 ml slagroom
  • 3-4 el suiker
  • chocoladeschaafsel of -krullen

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Voeg hier de boter, ei en melk aan toe. Kneed tot een zacht en soepel deeg dat niet meer plakkerig is. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, ik had hiervoor iets meer dan een uur nodig.
  • Terwijl je deeg rijst, kunt je de vulling vast gaan maken. Je kunt gelijk beginnen, maar je kunt ook even wachten tot je deeg al een half uurtje tot drie kwartier heeft gerezen. Dan sluit het maken van de verschillende onderdelen straks net wat beter op elkaar aan.
  • Doe de melk en vanille extract in een pan, breng het aan de kook en voeg dan de rijst en suiker toe. Roer even los en breng weer aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het geheel inkoken tot de rijst gaar is. Het moet nu nog wel een vochtig papje zijn. Blijf tijdens het inkoken roeren om te voorkomen dat je rijst aanbrandt. Haal dan de pan van het vuur en roer de opgeklopte eieren door het rijstmengsel.
  • Terwijl je rijst staat te koken kun je even kijken of het deeg voor de bodem al is verdubbeld. Druk dan het lucht uit het deeg en kneed tot een gladde bal. Rol de bal deeg uit zodat hij in de vorm past. Bekleed de vorm met het deeg. Je hebt altijd stukjes die overlappen, dit kun je mooi afsnijden door je deegroller te gebruiken. Rol over de rand van de vorm heen (over het overlappende deeg dus) en je zult zien dat al het overtollige deeg netjes wordt afgesneden.
  • Prik nu wat gaatjes in de deegbodem, dek hem af en laat hem even een kwartiertje staan.
  • Nog even voor de duidelijkheid. Je kunt de bodem dus uitrollen en de vorm bekleden terwijl je rijst staat te koken. Vergeet niet de rijst met enige regelmaat door te roeren.
  • Wanneer je bodem en vulling klaar zijn, giet je de vulling in de vorm. Schuif de vorm in de oven en bak de vlaai in 25-30 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte). De vulling moet net gestold zijn. Laat de taart even in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt en op een rooster helemaal laat afkoelen.
  • Als de taart helemaal is afgekoeld, kun je de slagroom aanbrengen. Dit kun je het best kort voor serveren doen, dan blijft hij het mooist.
  • Klop de slagroom op met de suiker en breng aan op de vlaaibodem. Chocolade schaafsel kun je eenvoudig maken van een reep pure chocola, hier zie je hoe je dat doet.
Bewaren

De vlaai bewaar je afgedekt in de koelkast. Haal hem er een uurtje voor serveren uit, want op kamertemperatuur is hij het lekkerst. De vlaai blijft zo’n 2-3 dagen goed.

rijstevlaai 6a

Vorige post

Volgende post

Mini pizza rolletjes
Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht?

Related Posts

Kitkat chocolade fudge

Kitkat chocolade fudge

door Laura Kieft
17 april 2021
4

Chocolade fudge...

Bananenbrood tulband met noten

Bananenbrood tulband met noten

door Laura Kieft
14 april 2021
4

Zoals...

Chocolate chip koeken met pindakaas

door Laura Kieft
09 april 2021
9

Het...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 182

  1. kim van says:
    6 jaar geleden

    ziet er weer heerlijk uit. Ik heb veel aan je recepten, zo lekker makkelijk en lukken bijna altijd. top!!

    Beantwoorden
  2. Claudje67 says:
    6 jaar geleden

    Je recept voor de rijstenvlaai lijkt goed te doen @ ga hem ook proberen te maken. Eerst de ingredienten bij elkaar sprokkelen. Waar heb je de dessertrijst kunnen kopen?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      6 jaar geleden

      Ik kocht het bij Albert Heijn, staat op de bakafdeling 🙂

      Beantwoorden
  3. nicole says:
    6 jaar geleden

    De meeste vlaaibodums moeten blind gebakken worden voor de garing. Waarom deze niet?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      6 jaar geleden

      Dat verschilt per recept, bij veel vlaaien kun je de vulling gewoon gelijk meebakken.

      Beantwoorden
  4. Rineke says:
    6 jaar geleden

    Dat ziet er echt heel professioneel uit, Laura! ik heb dit boek ook en maak er af en toe iets uit, deze ga ik volgende week (weekend) uitproberen, dank zij jou ben ik enthousiast!

    Beantwoorden
  5. Mtee says:
    6 jaar geleden

    Lijkt me heerlijk! Ik vroeg me altijd al of hoe je rijstevlaai precies moet maken. Gelijk het recept opgeslagen; ik ga het zeker eens een keer maken. Lijkt me inderdaad heel goed te doen 😀

    Beantwoorden
  6. suzanne says:
    6 jaar geleden

    Nog lekkerder wordt het als je de eieren splitst (mag er gerust nog eentje meer zijn) en de eiwitten stijfgeklopt erdoor spatelt

    Beantwoorden
    • Laura says:
      6 jaar geleden

      Dat kan ik mij voorstellen, bedankt voor de tip! 🙂

      Beantwoorden
  7. Manon says:
    6 jaar geleden

    Hee Laura, dat ziet er lekker uit! Rijstevlaai is mijn lievelingsvlaai 😉 wel een vraagje, hoe krijg je je rijstevlaai zo mooi uit de vorm? Misschien kun je een keer een vlog maken? Lijkt me leuk 🙂

    Beantwoorden
    • Laura says:
      6 jaar geleden

      Ik heb een vorm met losse bodem, dat werkt heel gemakkelijk met dit soort taarten 😉

      Beantwoorden
      • Jolanda says:
        4 jaar geleden

        Ik leg altijd papier erin

        Beantwoorden
  8. Margot says:
    6 jaar geleden

    Wat ziet hij er mooi en lekker uit!

    Beantwoorden
    • Annelies says:
      5 maanden geleden

      Als je verse gist gebruikt, hoeveel heb je dan nodig?

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        5 maanden geleden

        Het staat allemaal uitgelegd: https://www.laurasbakery.nl/verschil-tussen-droge-en-verse-gist/#:~:text=Kun%20je%20verse%20gist%20vervangen,door%201%20gram%20droge%20gist.

        Beantwoorden
  9. Annette says:
    6 jaar geleden

    Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben echt dol op rijstelaai mijn absolute favoriete taartsoort.

    Beantwoorden
  10. Annette says:
    6 jaar geleden

    Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben echt dol op rijstevlaai mijn absolute favoriete taartsoort.

    Beantwoorden
  11. Emma says:
    6 jaar geleden

    Zo makkelijk! Dan moet ik het zelf ook maar eens proberen!

    Beantwoorden
  12. Maartje says:
    6 jaar geleden

    Als Limburger is dit een recept naar mijn hart! Vlaai is zo lekker, vooral rijstevlaai en kruimel pudding! Echte Limbo’s snijden een vlaai wel in 10 stukken in plaats van 12

    Beantwoorden
    • Laura says:
      6 jaar geleden

      Oh echt waar, nog niet eerder gehoord. Heeft dat een speciale reden of is dat gewoon gebruikelijk? Leuk om te weten!

      Beantwoorden
      • max says:
        5 jaar geleden

        Ik denk omdat ze dan een groter stuk hebben 🙂 Laura

        Beantwoorden
        • Anouk says:
          3 maanden geleden

          Ik zat ook al te kijken naar mijn vorm… Limburgers houden niet van kleine stukjes. Ik haal er denk ik 8 uit

          Beantwoorden
    • Marcel says:
      4 jaar geleden

      De echte “echte Limburger” komt niet verder dan 8 stukken, groetjes uit Heerlen 🙂

      Beantwoorden
      • Eefje says:
        10 maanden geleden

        Dat waren mijn gedachte ook meteen. 😂

        Beantwoorden
  13. martine says:
    6 jaar geleden

    Gisteren gemaakt en vandaag gegeten. Super lekker en inderdaad makkelijk. Ik had er zelf nog een vanillestokje door gedaan. Ik ga hem zeker nog een keer maken!

    Beantwoorden
  14. Rianne says:
    6 jaar geleden

    Jammer, mijn taartvorm is 31 cm!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      6 jaar geleden

      Je kunt heel eenvoudig recepten omrekenen hoor: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/ 🙂

      Beantwoorden
  15. Rianne says:
    6 jaar geleden

    Oh tijdens het doorscrollen kreeg ik al hoofdpijn.ziet er heel ingewikkeld uit haha #concentratieprobleem

    Beantwoorden
    • Laura says:
      6 jaar geleden

      Als je de tekst even rustig leest zul je zien dat het absoluut niet moeilijk is 😉

      Beantwoorden
  16. Priscilla says:
    5 jaar geleden

    Hallo,wat doe ik fout als mijn deeg niet echt rijst? Heb alles gedaan hoe het moet.gr priscilla

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Misschien stond je deeg op een te koude plek?

      Beantwoorden
  17. Priscilla says:
    5 jaar geleden

    Ik had zelfs de kom met het deeg op de verwarming gezet.en niets drie keer geprobeerd en niet gelukt :-(.gr

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Wel goed doorgekneed? Zou ook nog kunnen dat je gist niet meer goed was.

      Beantwoorden
  18. Harriëtte says:
    5 jaar geleden

    Geweldige site! Al veel van je mogen leren! Maar probeer nu de rijstevlaai te maken. De deeg verdubbeld niet. Heb de reactirs gezien. Gist is nog goed en het staat warm, heb ook nog een keer gekneed……what’s wrong? ?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Hmm, dat is vreemd. Het rijst wel? Of doet het helemaal niets? Als het wel al iets gerezen is zou ik het gewoon uitrollen en daarna gewoon even in de vorm verder laten rijzen.

      Beantwoorden
  19. Rianne says:
    5 jaar geleden

    Hmm vreemd ik zie dat mijn reactie van vorige week er niet tussen staat.blijkbaar toch iets niet goed gedaan!
    Ik vertelde in ieder geval dat ik erg blij met het recept ben. De bodem was makkelijk om te maken en kwam supermooi uit de oven. De vulling was stevig en de bodem goed gaar. Ik vond de rijstvulling alleen wat flauw naar mijn smaak. De volgende keer wat meer vanille en/of liqor 43 want deze vlaai is zeker voor herhaling vatbaar!
    Bedankt weer Laura!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Wat leuk om te horen dat hij in de smaak viel! Wat extra smaak toevoegen kan geen kwaad, klinkt heerlijk 🙂

      Beantwoorden
  20. Gaston says:
    5 jaar geleden

    Tip van een Limburger
    Pap mengsel beetje laten afkoelen dus niet warm in de vlaai gieten.
    Die 2 eieren scheiden eigeel beetje kloppen met 30gram suiker wat je door het rijstepap mengsel mengt.
    Daarna eiwit opkloppen zonder suiker( bij stevig eiwit) de helft van het eiwit doorspatelen bij je rijstepap en de helft ervan in de vorm doen, daarna de resterende helft eiwit doorspatelen bij je rijstepap en over de andere helft gieten. Beetje glad strijken en meteen de oven in .
    wordt ie luchtig en krijgt ie ook meteen een kleurtje zoals een rijste moet uitzien.
    misschien beetje moeilijk uitgelegd maar hoop dat heet iets duidelijk is

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Bedankt voor de tip, dit ga ik de volgende keer eens proberen!

      Beantwoorden
    • Nicole says:
      12 maanden geleden

      Ik heb hem vandaag gemaakt en hij is heerlijk!
      Alleen is de rijst niet gaar,20 minuten zachtjes laten koken in de melk maar hij is nog hard.
      De smaak is er niet minder lekker om maar toch jammer.

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        12 maanden geleden

        Dat is gek, die zou dan toch echt wel gaar moeten zijn.

        Beantwoorden
  21. Asankha says:
    5 jaar geleden

    Hallo Laura.
    Bedankt voor dit super recept! Heb hem vanmorgen gemaakt en is super geworden! Heb een paar vriendinnen die gevoelig op bepaalde levensmiddelen reageren en daarom heb ik wat dingen aangepast. De volle melk heb ik vervangen voor rijstmelk en de bloem door speltmeel. Ik heb bij de vulling wel een extra ei gedaan omdat je het vet van de melk mist, maar misschien was het niet eens nodig. En ik moest noodgedwongen bakpoeder gebruiken omdat mijn gist inactief geworden was. Was iets over datum. Maar dat is super gegaan! 190 Graden was alleen met mijn oven een beetje te heet, dus volgende keer gaat ie iets lager. Maar hij was echt super! Hoop dat ik met mijn reactie ook anderen met voedsel gevoeligheden geholpen heb zodat ze dit recept ook gaan proberen! 🙂

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Goed te horen dat hij met deze aanpassingen zo lekker is geworden! Thanks voor het delen 🙂

      Beantwoorden
    • miranda says:
      5 jaar geleden

      Ik ben op zoek na een glutenvrije variant om.uit te proberen voor mijn dochter

      Beantwoorden
      • Ellen Kuppens says:
        4 jaar geleden

        Hoi Miranda,
        Ik denk dat als je de bloem vervangt door glutenvrije bloem, je verder het recept gewoon kan volgen. Mijn dochter moet ook glutenvrij eten, en volgens mij is dat prima te doen.
        Succes!

        Beantwoorden
      • Paulien says:
        4 jaar geleden

        Ik ben hem op dit moment aan het bakken met glutenvrije bloem. Zal snel laten weten hoe dat is gegaan!

        Beantwoorden
  22. Simone says:
    5 jaar geleden

    Hoi Laura! Ik wil deze vlaai vandaag maken voor vrijdag. Kan ik dan voor de versheid het beste nu alleen nog maar de bodem en rijstvulling maken (en evt invriezen??) en dan vrijdag de topping doen? Hoor graag je advies!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Ik heb eerlijk gezegd geen ervaring met het invriezen van een vlaai, maar ik denk dat het wel lukt. Goed luchtdicht verpakken en dan vrijdag de topping inderdaad. (al kun je voor die ene dag ertussen ook gewoon de taart goed verpakken en buiten de koelkast bewaren, topping wel vrijdag dan)

      Beantwoorden
      • Eefje says:
        10 maanden geleden

        Ik als Limburger vries altijd vlaai in die over is van een feestje ofzo. Zowel die van de bakker als de zelfgemaakte. Komt er net zo lekker en vers uit als ie erin gaat.

        Beantwoorden
  23. Camilla says:
    5 jaar geleden

    Ik had een probleem met het deeg. Deze wilde niet rijzen, heb t zelfs op de verwarmig gezet maar werd nauwelijks groter. Ook na t uitrollen is het ook niet verder gerezen in de vorm. Jammer want de vulling was heerlijk! De gist was niet oud of zo dus begrijp niet wat er fout is gegaan.

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Heb je het deeg wel goed en lang genoeg gekneed?

      Beantwoorden
      • Nico says:
        5 jaar geleden

        Meestal is het voornoemde probleem dat de (verse) gist direct in aanraking is gekomen met het zout of de melk te warm is geweest. De melk om de gist te activeren mag beslist niet warmer zijn dan ca 38° C want dan sterft de gist. De meest wenselijke temperatuur is ca 28° C.
        Bij gebruik van droge gist moet deze gemengd worden met de bloem en het zout (even met een garde goed doormengen) alvorens de melk wordt toegevoegd.

        Het is ook niet verstandig de melk in de magnetron te verwarmen, en zeker nooit met de gist erbij!

        Vlaaideeg wordt in de regel kort gekneed omdat een grote gluut-vorming niet wenselijk is ivm met uitrollen en opdrukken van de vulling door ovenrijs.

        Beantwoorden
        • Babette says:
          5 jaar geleden

          Thanks Nico…gisteren was het rijzen een fiasco, ook bij mij (waar ik normaliter nooit issues met gist voor blini-mix oid). Ik meen me wel te herinneren dat ik wellicht eerst de handwarme melk en op het laatst pas de gist heb toegevoegd.

          Beantwoorden
          • Babette says:
            3 jaar geleden

            Ik heb een tijdje terug nogmaals de taart gemaakt, met goed gevolg. Ik heb echter nu het deeg laten rijzen in mijn oven (waar een rijs-programma op zit) IDEAAL! Verder heb ik de tips van gesplitse eieren e.d. van de Limburgers gevolgd en hij was heerlijk. Ik had alleen geen tijd meer voor chocokrullen of slagroom erop. Ik doe de volgende keer er denk ik een extra zakje vanillesuiker doorheen :P.

  24. caroline says:
    5 jaar geleden

    Ben nu toevallig de rijstevlaai aan het maken staat in de oven ben benieuwd hoe hij smaakt.

    Beantwoorden
  25. Rianne says:
    5 jaar geleden

    Hoi laura,
    Ik heb wederom de vlaai gemaakt nu met iets meer suiker en liqor 43 erdoorheen, echt heerlijk.
    Hij zag er zo mooi uit!
    Nu vraag ik me af: bij de rijstevlaai bij bijv. de multivlaai is de rijstvulling heel romig en zacht. Bij deze vlaai is het meer vaster. ( zag ik ook op jouw foto)
    Hoe kan je de vulling ‘losser’ maken? (ik weet even niet hoe ik het uit moet leggen)
    Bakken ze misschien de vulling niet mee met de vlaai of korter?
    Al was ie zo ook heerlijk!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Ik durf je niet te zeggen hoe zij het maken, het zal een andere samenstelling zijn en misschien bakken ze hem veel korter?

      Beantwoorden
    • Babs says:
      5 jaar geleden

      Is dat juist niet waar Gaston het over heeft? (zie eerdere reactie) Heb je zijn tip nog geprobeerd Laura? Ik wil hem deze week maken voor mijn verjaardag maar ben zenuwachtig dat het dan wellicht niet lukt of er niet zo uitkomt zoals ik zou willen :).

      Beantwoorden
      • Laura says:
        5 jaar geleden

        Heb ik nog niet geprobeerd. Ik zou hem gewoon maken, gaat vast goed 🙂

        Beantwoorden
  26. Leonie Raijmakers says:
    5 jaar geleden

    Ook hier het probleem dat het deeg niet rijst. Heb het nu nog een keer door gekneed en de verwarming aan gezet. Kijken of dat helpt

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Een goede warme plek helpt het best bij dit recept inderdaad, hopelijk rijst het lekker door nu 🙂

      Beantwoorden
  27. Lise says:
    5 jaar geleden

    Hee,

    Ik heb pas de rijstevlaai gemaakt, hij zag er prachtig uit, maar de smaak viel mij wat tegen.
    De rijstvulling was heel vast en droog en er zat eigenlijk niet veel smaak aan.
    Ik heb de rijst ongeveer 45 minuten laten inkoken op de laagste stand.
    Was dit te lang? Heb je nog tips voor een volgende keer?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      45 minuten is inderdaad wel heel erg lang, ik weet niet meer exact hoe lang ik het heb laten inkoken maar maximaal 15 minuten.

      Beantwoorden
      • Lise says:
        5 jaar geleden

        Vandaar! Ik dacht dat het niet zo heel vochtig moest zijn. Dus daarom had ik het zo lang gekookt. Ik probeer het gewoon nog een keer 🙂

        Bedankt voor je reactie!

        Beantwoorden
    • Desiree says:
      3 jaar geleden

      Ik heb hem 15 minuten laten koken en ook nog wat kaneel toegevoegt. Ook wij vonden de rijst te vast en niet smeuïg….
      Jammer 🙁

      Beantwoorden
      • Laura Kieft says:
        3 jaar geleden

        Zou goed kunnen dat het op jouw fornuis sneller gaat, kan ook aan de pan liggen. Volgende keer minder lang laten koken dus.

        Beantwoorden
  28. Ankie says:
    5 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Het is inderdaad een makkelijk recept en de smaak was prima! Toen ik de “rijstepap” op de bodem deed was de vorm helemaal gevuld. Nadat de vlaai gebakken was, was de rijstepap een heel stuk ingezakt. Heb je enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      De rijst neemt nog meer vocht op, dus het is niet gek dat het wat inzakt hoor

      Beantwoorden
  29. anoniem says:
    5 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Ik, meisje van twaalf, heb de vlaai ook gemaakt. Het is heel simpel en de smaak was ook super. Bedankt voor dit heerlijke recept!

    Beantwoorden
  30. Tamar says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Ziet er lekker uit, ik ga hem vandaag proberen. Even een vraagje, zou het een goed idee zijn wat slagroomversteviger toe te voegen aan de slagroom? We krijgen deze vlaai vast niet in een dag op en ik ben bang dat de room anders te slap wordt.

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      Kun je zeker doen!

      Beantwoorden
  31. Thea says:
    4 jaar geleden

    Mag het gist gelijk bij de bloem en het zout?
    Ik dacht dat het gist namelijk niet met het zout in aanraking mocht komen omdat anders het deeg niet rijst!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      Zout en gist voeg ik elk aan een eigen kant van de kom toe. Bij mixen komt het dan pas bij elkaar (met de rest van de ingrediënten)

      Beantwoorden
      • Thea says:
        4 jaar geleden

        Ook bij mij rijst het deeg niet, was nog kruimelig en heb nog een klein beetje boter er bij gedaan.
        Heb wel roomboter gebruikt, misschien ligt het daar aan.
        En het deeg had ik bij de houtkachel gezet voor de warmte.
        Word er een beetje door ontmoedigd.

        Beantwoorden
        • Laura says:
          4 jaar geleden

          Roomboter is wel goed. Belangrijk is het deeg lang genoeg kneden. Je gist was nog wel goed?

          Beantwoorden
          • Thea says:
            4 jaar geleden

            Ja had net nieuw gehaald, nu ga ik het zout maar denk ik onder in de kom doen misschien is het zout per ongeluk wel met het gist in aanraking gekomen en verder in de keukenrobot mixen.

            Dankje wel

  32. Lisette says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Eindelijk een haalbaar recept voor mijn favoriete vlaai!
    Wat ik me nog wel afvraag is: wat bedoel je precies met ‘geklopt ei’ bij de ingrediënten? Gewoon even losgeklopt? Of echt flink geklopt zoals je bijvoorbeeld slagroom moet kloppen?

    Ik hoor graag snel van je! Ik wil de taart graag maken voor mijn verjaardag komend weekend.

    Groeten,
    Lisette.

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      daar bedoel ik loskloppen mee 🙂

      Beantwoorden
      • Lisette says:
        4 jaar geleden

        Dankjewel!

        Beantwoorden
  33. Michelle says:
    4 jaar geleden

    Hoi, ik heb afgelopen zaterdag de rijstevlaai gemaakt en heel de middag mee bezig geweest om de bodem goed te krijgen. Eerste keer had ik de boter niet gesmolten waardoor het deeg te koud was. Tweede keer lukte ook niet met rijzen, derde keer 10 minuten gekneed, vochtige theedoek en op de verwarming gezet. Gelukkig was het de derde poging super gelukt. Heb dat ook nog nooit gedaan dus ff kijken hoe ik dat doe. Maar echt een makkelijk recept en de vlaai kwam heel mooi uit de oven. Het belangrijkste, hij is heerlijk en moeilijk om van af te blijven. Oeps, bijna al op. Paar stukjes aan visite gegeven. Ik dank dat ik wel minder suiker in de pap doe. Maar jij bakt zulke lekkere dingen. Dit is het eerste baksel van jou. Mijn complimenten hoor!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      Wat fijn dat het gelukt is! En inderdaad de bodem luistert vrij nauw om echt een goed resultaat te krijgen.

      Beantwoorden
  34. Gerrie says:
    4 jaar geleden

    Heerlijk! Ik heb een handje cranberry’s door de vulling gedaan. De chocolade bovenop heb ik ook vervangen door cranberry’s. Voor de topping cranberry’s mengen met wat suiker, daarna de staafmixer er op (niet te lang) zodat er kruimels ontstaan. Daarna over de slagroom strooien.

    Beantwoorden
  35. Suzan says:
    4 jaar geleden

    Kan de instant gist vervangen worden door gewone droge gist?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      instant gist is droge gist 😉

      Beantwoorden
      • Suzan says:
        4 jaar geleden

        Ah oke, las een artikel wat anders beweerde. Bedankt voor je snelle reactie!

        Beantwoorden
  36. Willem says:
    4 jaar geleden

    Zou het misschien makkelijker zijn om dit recept een update te geven met de tips die in de comments staan? Wij zien nu pas de tips (van jou) dat het gist en zout niet bij elkaar in de kom moet.
    En ons deeg rijst nu niet ?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Staat op de planning 🙂 En met instant (droge) gist zou dit overigens niet uit moeten maken. Goed kneden en laten rijzen op een warme plek is het belangrijkst.

      Beantwoorden
      • Thea says:
        4 jaar geleden

        Ik doe het zout eerst mengen met de bloem, even goed er doorheen mengen en dan pas de instant gist er bij doen dat gaat bij mij nu goed, want ook bij mij rijsde het deeg niet als ik het anders deed en verder doe ik het wel in mijn keukenmachine kneden.

        Beantwoorden
  37. Lieke says:
    4 jaar geleden

    Hoi, Ik lees dit recept en wil graag de rijstevulling vervangen voor een fruitvulling. Nou vroeg ik mij af of je deze bodem ook zonder de vulling kan bakken? Dan kan ik daarna het fruit erop doen.

    Beantwoorden
    • Lian van Rens says:
      4 jaar geleden

      Dan kun je beter een andere bodem maken. Het fruit/de vulling bak je altijd mee met de bodem, dat maakt het een vlaai. Dit recept: http://www.laurasbakery.nl/zandtaartdeeg-basisrecept/ is beter geschikt voor wat jij wilt.

      Beantwoorden
      • Lieke says:
        4 jaar geleden

        Dankjewel!

        Beantwoorden
  38. Ilse says:
    4 jaar geleden

    Hmmmm, waarom moet de taart zo lang afkoelen? 😉
    Hij staat nu in de koelkast, morgen met slagroom afmaken. Ben zó benieuwd!!
    N.a.v. alle reacties wat dingen aangepast: kaneelstokje en 2 kardemompeulen mee laten koken met de rijst. Qua kooktijd de tijd op het pak aangehouden. Mijn pap was toen nog behoorlijk vloeibaar, bij afkoelen dikte hij mooi in.
    Door de afgekoelde pap de opgeklopte eidooiers gedaan en de stjjfgeslagen eiwitten. Dat in de bodem gedaan.

    Ik werk vaker met gistdeeg, zonder problemen. Toch rees bij mij het deeg ook niet zo heel erg. Uiteindelijk toch maar gebruikt,benieuwd dus of de bodem gelukt is.

    To be continued…… 😉

    Beantwoorden
  39. Sylvia says:
    3 jaar geleden

    Vandaag de rijstevlaai gemaakt voor een verjaardag. Hij was heerlijk. Bij mij rees het deeg ook niet zo erg maar hij is toch goed gelukt. Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  40. Emmy says:
    3 jaar geleden

    Het vernieuwde recept geeft idd een andere dikkere bodem. De reacties van mijn bezoek waren positief. Wat maakt nu het verschil? En wat waren de oude verhoudingen nog maar weer?
    Dank voor je heerlijke recepten!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      de verhoudingen waren nagenoeg hetzelfde. Dit is meer deeg en in verhouding ook iets meer gist. Fijn te horen dat de reacties positief waren!

      Beantwoorden
  41. Patricia says:
    3 jaar geleden

    Hij staat nu in de oven alles ik goed gelukt hopelijk ook het eind resultaat fijn dat je alles uitgelegd krijgt. Bedankt Laura heerlijk on het te zien hoe ik een goede bakker kan zijn.

    Beantwoorden
  42. Edi says:
    3 jaar geleden

    hi Laura moet je de ei eerst kloppen en dan wegen. is 40 gr misschien gelijk aan 1 ei?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Gewicht van het ei is zonder schil. Een M ei is gemiddeld 50 gram.

      Beantwoorden
  43. Carina says:
    3 jaar geleden

    Oh Laura, ik heb je rijstevlaai gemaakt
    En die is lekkerrrr maar ik heb een 18 cm springvorm gebruikt
    en ik heb alles minder gebruikt
    Maar zooooo goed gelukt.

    Beantwoorden
  44. Eline says:
    3 jaar geleden

    Altijd al gek geweest op rijstevlaai en wilde het al zolang zelf een keer proberen. Nou dat was vandaag het geval en wat een succes! Ik heb de eieren bij het papmengsel eerst gescheiden en opgeklopt voordat ik ze erdoor spatelde, resultaat een heerlijk luchtig rijstmengsel. De taart is niet te zoet en de slagroom en chocolade maken het echt af! Voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
  45. Sandra says:
    3 jaar geleden

    Goeiemorgen Laura, gisteren deze rijstevlaai gemaakt op mijn verjaardag voor mijn ouders! Ze vonden hem heerlijk, en ik ook! Bedankt voor dit lekkere recept! Groetjes Sandra

    Beantwoorden
  46. Steven says:
    3 jaar geleden

    Hey Laura,

    Ik heb deze vlaai van het weekend gebakken en hij was erg lekker! Goed gelukt en goed in de smaak gevallen. Wel had ik de vlaaibodem volgens eigen recept gemaakt en nog een dun laagje banketbakkersroom toegevoegd onder de rijstevulling voor net een subtiele smaak om de rijstevulling wat te breken. (Ik was bang dat alleen rijstvulling wat saai zou worden.) Hij was erg populair, dus dit is zeker een recept om nog vaker te maken! 🙂

    Beantwoorden
  47. Marlies says:
    3 jaar geleden

    hoi Laura vandaag de rijstevlaai gebakken. Fijn recept!
    Maar vond de rijst erg stevig en de bodem vrij droog. Ik sneed een stuk en kon hem zo als een pizzapunt eten.
    Heb jij nog tips?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Misschien heeft hij in jouw oven wat minder lang nodig.

      Beantwoorden
  48. jorian says:
    2 jaar geleden

    hoe komen jullie aan een ei van 45 gram ?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Door het ei te kloppen en daar 45 gram van af te wegen 😉

      Beantwoorden
  49. safiera says:
    2 jaar geleden

    Moet er echt volle melk in het recept? Ik gebruik normaal lactose vrije melk vanwege een allergie en deze melk is halfvol.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat is vanwege het vetpercentage, in het geval van lactosevrije melk zal dat sowieso wel anders zijn. Ik heb er geen ervaring mee, maar zou het gewoon proberen. Smaak wordt hooguit anders 🙂

      Beantwoorden
      • safiera says:
        2 jaar geleden

        Bedankt voor je reactie!
        Oké ga de vlaai snel maken en ben benieuwd naar het resultaat. Ik houd je op de hoogte!

        Beantwoorden
  50. Hans says:
    2 jaar geleden

    Helaas, deeg wilde niet rijsen en vulling te nat…
    Denk dat masterchef voor mij niet inzit dit jaar.

    Beantwoorden
  51. Stephanie says:
    2 jaar geleden

    Hoi hoi,

    ik heb eerder een vraag als een reactie. ik ben lactose intolerant, zou de melk en de slagroom ook vervangen kunnen worden door de lactose vrije variant of beïnvloed dit het recept te veel?

    groetjes

    stephanie

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar denk dat het zou moeten lukken. Gewoon eens proberen dus 🙂

      Beantwoorden
  52. Eveline says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Is het mogelijk om op de ene dag de bodem te maken incl bakken en de volgende dag de vulling erin te doen en dan nogmaals te bakken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat zou ik niet doen in dit geval.

      Beantwoorden
  53. Charlotte says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Ik heb gisteren deze rijstevlaai gemaakt. Hij smaakt goed alleen is hij erg machtig. Klopt dit of heb ik iets verkeerd gedaan?

    Groetjes Charlotte

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat is lastig te zeggen, wat de een machtig vindt hoeft de ander natuurlijk niet zo te vinden 😉

      Beantwoorden
    • Leida says:
      2 jaar geleden

      Jammie! Ik ga m binnenkort proberen! Kan ik ipv een vlaai vorm ook een aardewerk quichevorm gebruiken?

      Beantwoorden
      • Laura Kieft says:
        2 jaar geleden

        Dat moet lukken hoor 🙂

        Beantwoorden
  54. Maaike Walsweer says:
    2 jaar geleden

    Ik heb een vraag over de eieren moet je de ei splitsen voor het opkloppen of niet
    Groeten maaike

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Nee dat hoeft niet, anders zou het in het recept staan.

      Beantwoorden
  55. Marianne says:
    2 jaar geleden

    Bak je de vlaai in een hete lucht oven of in een gewone oven?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Boven- en onderwarmte

      Beantwoorden
  56. Anne says:
    2 jaar geleden

    Ik heb net de rijstevlaai gemaakt in een 24cm taart vorm.
    Maar ik vind hem zo hoog voor een vlaai. Ik wilde er een foto van plaatsen maar dat lukt niet.
    Ik heb ook geen vlaaibakvorm.
    Kan hij evt in een 26cm bakvorm gemaakt worden, en hoe lang zou hij dan in de oven moeten?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      rijstvlaaien zijn altijd wat hoger. In een iets grotere vorm zal de tijd niet veel verschillen, gewoon even goed in de gaten houden dus.

      Beantwoorden
  57. Es says:
    2 jaar geleden

    Mijn taart is afgekoeld, maar niet gaar. Kan ik hem nog eens afbakken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Kun je zeker proberen.

      Beantwoorden
      • Es says:
        2 jaar geleden

        Was super gelukt!

        Beantwoorden
  58. Marjolein says:
    2 jaar geleden

    Super recept! Ziet er goed uit en smaakt heerlijk!
    Ik had alleen wat moeite de bodem en rand gelijkmatig bekleed te krijgen (in springvorm, bij gebrek aan vlaaivorm), en de randen vielen steeds terug. Uiteindelijk wel gelukt, maar is daar eventueel nog een slim trucje voor?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Heel flauw: maar een vlaaivorm gebruiken. Die randen staan niet helemaal rechtop waardoor het beter blijft zitten.

      Beantwoorden
  59. Anouk says:
    2 jaar geleden

    Hi, ik ben van plan om morgen voor het eerst rijstevlaai te maken en dit recept klinkt super! Denk je dat ik voor de 70ml handwarme melk ook volle melk kan gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ja hoor, geen probleem.

      Beantwoorden
  60. Annie Supheert says:
    2 jaar geleden

    Hallo Laura, hoe komt het dat de rijstevlaai niet stijf word ?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 jaar geleden

      Lastig om te beoordelen op afstand. Heb je iets veranderd aan het recept of de bereiding?

      Beantwoorden
  61. Jolisa says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Ik wil graag de rijstevlaai maken maar dan alleen de vulling. Ik koop al een kant en klare bodem. Moet ik de rijstevlaai dan ook nog afbakken? Of is het voldoende om de vulling op de bodem te doen en dan in de koelkast te bewaren?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 jaar geleden

      Hoe je dat het beste aan kunt pakken durf ik niet te zeggen, gezien ik de bodem en de vulling samen afbak.

      Beantwoorden
    • Nico says:
      2 jaar geleden

      Beste,
      Met een kant-en-klaar bodem kan je geen rijstevlaai “bakken”!
      Het eigeel in de vulling zorgt voor de (tweede) binding van de vulling in de oven. De kerntemperatuur van de vulling mag dan de 85°C niet overschrijden omdat het eigeel dan overgaat in “gebakken ei”.

      Het enige dat je zou kunnen doen is rijstpudding maken met de gewenste dikte (zoals je die zou kunnen storten uit een vormpje) en die over de kant-en-klaar bodem verdelen. Je moet dan wel rekening houden dat je ook geen mooi bruin velletje op de bovenkant van de vlaai krijgt … opspuiten met slagroom zal dan ook noodzakelijk zijn, anders val je gelijk door de mand dat het geen echte rijstevlaai is 😉

      Succes!

      Beantwoorden
  62. Nico says:
    2 jaar geleden

    Beste,
    Met een kant-en-klaar bodem kan je geen rijstevlaai “bakken”!
    Het eigeel in de vulling zorgt voor de (tweede) binding van de vulling in de oven. De kerntemperatuur van de vulling mag dan de 85°C niet overschrijden omdat het eigeel dan overgaat in “gebakken ei”.

    Het enige dat je zou kunnen doen is rijstpudding maken met de gewenste dikte (zoals je die zou kunnen storten uit een vormpje) en die over de kant-en-klaar bodem verdelen. Je moet dan wel rekening houden dat je ook geen mooi bruin velletje op de bovenkant van de vlaai krijgt … opspuiten met slagroom zal dan ook noodzakelijk zijn anders val je gelijk door de mand dat het geen echte rijstevlaai is 😉

    Succes!

    Beantwoorden
    • Jolisa says:
      2 jaar geleden

      Hey ja ik heb een half recept van mijn oma. En daar komt bakken niet in voor. Heel apart. Want in alle recepten zie ik afbakken staan. Zal nog eens vragen hoe ze het precies doet. Hij is wel altijd super lekker 🤤

      Beantwoorden
  63. Aimée says:
    2 jaar geleden

    Prima gelukte rijstevlaai, met jouw recept. Mijn Limburgse visite was onder de indruk.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 jaar geleden

      Kijk, dat is nog eens een compliment!

      Beantwoorden
  64. Sietske says:
    1 jaar geleden

    Rijstevlaai staat in de oven, geklopte eieren nog op het aanrecht….
    Komt dit nog goed of kan ik opnieuw beginnen??

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Dat gaat helaas niet meer goed komen.. Eieren zorgen voor de binding.

      Beantwoorden
  65. A. says:
    1 jaar geleden

    Ik wil graag een rijstevlaai met sloffenbodem maken. Hoe bak ok dit af en hoe heet en hoelang?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Dat durf ik zo niet te zeggen.

      Beantwoorden
  66. jan says:
    1 jaar geleden

    hallo Laura

    ik heb vandaag een rijstevlaai gemaakt ik ben zelf benieuwd of het is gelukt ik kook heel graag maar hier in de filipijnen kun je niet alles vinden ik hoor graag of je nog meer recepten hebt

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Wat leuk Jan, hopelijk vind je nog meer lekkers op mijn blog. Genoeg keuze!

      Beantwoorden
  67. Jan Middel says:
    1 jaar geleden

    Ben nu de rijstevlaai aan het maken.
    Zal wel een keer laten weten of deze smaakt.
    Overigens al div keren iets van de site gemaakt en dan gaat goed TOP!

    Beantwoorden
  68. Marjolijn says:
    1 jaar geleden

    Hij komt net uit de oven. Maar voor mijn gevoel is de bodem nog al klef, en niet krokant. Klopt dat?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Oei, dat is niet de bedoeling! Ook al hoort een vlaaibodem ook nooit echt ‘knapperig’ te zijn, maar het moet natuurlijk wel gaar zijn.

      Beantwoorden
  69. Jan Middel says:
    1 jaar geleden

    Heb de rijstevlaai laten proven door een liefhebber en die vertelde dat de vlaai erg lekker was !

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Wat leuk, bedankt Jan!

      Beantwoorden
  70. Merijn says:
    1 jaar geleden

    Hallo,
    Leuk om alle reacties en tips te lezen.
    Gister heb ik de rijstevlaai gemaakt. Met de tips om de eiwitten appart erbij te doen! Goeie tip!
    Voor het deeg had ik een ander recept gebruikt.
    Het rijsde bij mij de pan uit! Een deel van het deeg in de diepvries gelegd zodat ik er deze ochtend nog een kruimelpudding vlaai van kon bakken.
    Ik las over deeg in de diepvries leggen. Daarvan wordt de gist inactief. Toch maar weer in de koelkast gelegd, zodat ik er meteen mee aan de slag kon. Tot mijn verbazing was het deeg nog gerezen!
    Goed! Aon de geng! (Zeggen we in Maastricht) Pudding gemaakt van custard via hetzelfde principe als de rijstenpap. Kruimels gemaakt. Deeg nog doorgekneed en nog een half uur laten rijzen op een warme plek.
    De vlaai zit nu in de oven. Het ziet er goed uit!

    Beantwoorden
  71. Butterfly says:
    1 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Heerlijk recept. Ik wil hem graag opslaan in mijn collecties, maar dat lukt niet. Ik vermoed dat het linkje niet goed gekoppeld is, er wordt namelijk steeds de foto van de rijstevlaai groot geopend. Kun je daar iets aan doen zodat ik het recept altijd snel kan vinden?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Ohjee dat is echt niet de bedoeling. Ik ga er achteraan! Hopelijk is het snel gefixt 🙂

      Beantwoorden
      • Butterfly says:
        12 maanden geleden

        Helaas, ik kan het recept nog niet opslaan. Krijg wel telkens de mooie foto van de vlaai te zien! Ook leuk 😉

        Beantwoorden
  72. Jan says:
    1 jaar geleden

    Zo deze rijstevlaai vandaag voor de 2 e keer gemaakt.
    Nog steeds erg lekker !

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Wat goed Jan!

      Beantwoorden
  73. Anna says:
    11 maanden geleden

    Hoi Laura,

    Ik blijf aan ’t kneden maar het blijft plakkerig. Hoe kan dit?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      11 maanden geleden

      Zonder verdere info lastig te zeggen, maar je zou wat extra bloem toe kunnen voegen.

      Beantwoorden
      • Anna says:
        11 maanden geleden

        Dat ga ik proberen. Heb er weinig verstand van 😉 vroeg me al af of dat kon.. Dankje

        Beantwoorden
  74. H Reiniers says:
    11 maanden geleden

    Ik mis bij jou rijstevlaai het mooie bruine velletje aan de bovenkant. De eieren moet je scheiden, dooier en eiwit. De dooiers roer je door het afgekoelde rijstmengsel en het eiwit klop je op tot dit stijf is. Let op: als het rijstmengsel te heet is zullen je eidooiers stollen, dus laat voldoende afkoelen voordat je de eidooiers erdoor roert.
    Zodra de vlaai is gevuld leg je het geklopte eiwit op de vulling en roer je dit voorzichtig in de bovenlaag van de rijstvulling (eiwit goed verdelen over de gehele vlaai). Tijdens het bakken ontstaat dan een mooi bruin velletje op de vlaai zoals je hem ook in de vitrine van de bakker ziet liggen.
    Probeer maar eens en succes.
    Groet van een voormalig bakker

    Beantwoorden
  75. Loes says:
    11 maanden geleden

    Ik heb thuis een quiche vorm, die is wat dikker (soort steen) dan jij op de foto’s gebruikt? Maakt dit uit voor het deeg? Kan mij voorstellen dat het hierdoor misschien wat langer duurt voordat deze gaar is?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      11 maanden geleden

      Dat kan er inderdaad invloed op hebben.

      Beantwoorden
  76. Petra says:
    9 maanden geleden

    Ik heb vandaag jouw recept voor rijstevlaai gemaakt. En hij was heerlijk. Alleen 190 graden is veelste hoog voor de vlaaibodem. 180 zou beter zijn

    Beantwoorden
  77. Emmy says:
    9 maanden geleden

    Ik heb perongeluk vluggort ipv desserrijst uit de supermarkt meegenomen. Is het mogelijk om dit te gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      9 maanden geleden

      Dat denk ik niet.

      Beantwoorden
  78. Lola says:
    7 maanden geleden

    Hoi Laura,
    Moet het na de eieren nog wat verder koken of helemaal van het vuur? Ik ben bezig met de rijstevlaai, benieuwd hoe het zal smaken.

    Beantwoorden
  79. Astrid says:
    7 maanden geleden

    Ook lekker om sloffendeeg te maken en samen met rijstpap af te bakken.

    Beantwoorden
  80. Anouk says:
    3 maanden geleden

    Ik heb ook problemen met het deeg. In het recept staat niet duidelijk hoe lang je moet kneden. Er staat als het niet meer plakt. Dat deed ie niet meer. Ik moest met de hand doen. Denk dat dit bij mij de oorzaak is

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 maanden geleden

      Het moet zeker 10 minuten gekneed worden, afhankelijk van of je het met een staande mixer doet of met de hand.

      Beantwoorden
  81. Arriette says:
    3 maanden geleden

    Recent gemaakt in mini, cupcake vorm bekleed met deeg en dan vullen, ook goed gelukt en leuk als dessert op bv buffet met frambozen.
    Ivm lactose vrij melk vervangen door amandelmelk en daarom helft van de suiker gedaan, was heel goed gelukt.

    Beantwoorden
  82. Anja says:
    2 maanden geleden

    Zou ik ook kant en klare rijstepap van de zuivelboerderij kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Ik durf het niet te zeggen.

      Beantwoorden
  83. Anja H. says:
    2 maanden geleden

    Hallo Laura,
    Met veel plezier bezoek ik regelmatig je site en maak er van alles van. Succes verzekerd. Dus dank daarvoor. Het laatste wat ik gemaakt heb is de rijstevlaai. Inmiddels zelfs twee keer en hij is heerlijk. Wel kwam ik er de eerste keer achter dat ik de rijstepap wat te veel had laten inkoken, dus dat heb ik de tweede keer beter gedaan. De bodem blijft echter aan de droge kant. Heb je nog tips om dat te verbeteren? Binnenkort maak ik hem weer omdat mijn zoon dan jarig is en het zijn lievelingstaart is.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Misschien de taart toch iets te lang gebakken?

      Beantwoorden
  84. Elyanne says:
    2 maanden geleden

    Hoi… Vraagje… Kan het ook met halfvolle melk?? Of moet het perse volle melk zijn? 🤔
    Alvast bedankt
    Groetjes
    Elyanne

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Het kan zeker, met volle melk is het vooral lekkerder 😉

      Beantwoorden
      • ELYANNE says:
        2 maanden geleden

        OK bedankt ! Dan gaan we volle kopen!! Enne ik ben Limburger… We zullen zien of deze net zo lekker is als de Limburgse Vlaai 😉😂

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          2 maanden geleden

          Spannend! Laat je het even weten? 😀

          Beantwoorden
          • ELYANNE says:
            2 maanden geleden

            Yes! 😊 Al maak ik me niet druk… Alle recepten van je zijn top! De no bake stroopwafel cheesecake is mijn lievelings so far… 😂

  85. Nina says:
    2 weken geleden

    Hi!

    Ik zie dat je hier dezelfde hoeveelheden voor de bodem hebt gebruikt als bij het basisrecept voor vlaaibodem, maar hier heb je een vorm van 24 cm en in het basisrecept 25 cm. Is dat zodat de rijstevlaai zo wat hoger wordt, of is het een foutje of maakt het niet zoveel uit welke vorm je gebruikt?

    Alvast bedankt!
    Liefs

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      1 week geleden

      Je houdt dan iets meer deeg over, een iets kleinere (of grotere) vorm kan dus prima.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Kitkat chocolade fudge, je kunt je er vast wel iets bij voorstellen hoe ongelofelijk lekker dit is. Je hebt er maar vier verschillende ingrediënten voor nodig en het is gevaarlijk snel gemaakt 😉.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#bakken #chocoladefudge #kitkat #kitkatfudge #chocolade
  • BAKTIP! Een typisch Hollandse cake: de stroopwafel tulband. Samen met de oranje sprinkles perfect voor Koningsdag! Is een complete tulband te groot? Maak dan gewoon minder beslag en bak er cupcakes van.⁠
⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekbalk op het blog. Link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#tulband #koningsdag #oranjeboven #stroopwafel
  • BORRELHAPJE! Als je op Koningsdag een lekker hartig hapje in oranje kleuren op de borreltafel wilt serveren, dan zit je helemaal goed met deze pompoen-feta bruschetta. Heerlijk zijn ze!⁠
⁠
Het recept staat al even online en is via de zoekbalk op het blog te vinden, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#pompoen #feta #bruschetta #borrelhapje
  • NIEUW! Je kunt een bananenbrood in vele vormen en maten gieten. Natuurlijk in de bekende cakevorm en  ik bakte er ook al eerder muffins van! Deze keer koos ik voor de tulband. Daarmee kun je heel wat mensen blij maken en als je er nog een lekkere cream cheese frosting bij maakt is het meteen een enorme traktatie.⁠
⁠
Het recept staat vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#bananenbrood #tulband #bananencake #bananenbroodtulband #bakken
  • GLUTENVRIJE BAKTIP! Bloem en zelfrijzend bakmeel met gluten laten zich niet zomaar een op een vervangen door een glutenvrije meelsoort. Voor de beste en lekkerste resultaten gebruik je een mix van verschillende soorten meel. De mix die ik het liefst voor mijn glutenvrije baksels gebruik bestaat uit witte rijstmeel, boekweitmeel en tapiocameel. De exacte verhoudingen vind je op het blog in het artikel @laurasbakery.⁠ ⁠ #glutenvrij #glutenvrijeappeltaart #glutenvrijbakken' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/172161823_3829677197145882_6782183361967113970_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=UkVsInqPusYAX_I-YVf&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=f592ec44ded5caec5cd8acfa0721c5e7&oe=609F0365' title='GLUTENVRIJE BAKTIP! Bloem en zelfrijzend bakmeel met gluten laten zich niet zomaar een op een vervangen door een glutenvrije meelsoort. Voor de beste en lekkerste resultaten gebruik je een mix van verschillende soorten meel. De mix die ik het liefst voor mijn glutenvrije baksels gebruik bestaat uit witte rijstmeel, boekweitmeel en tapiocameel. De exacte verhoudingen vind je op het blog in het artikel 'Glutenvrij bakken doe je zo!', samen met nog veel meer tips over glutenvrij bakken.⁠ ⁠ Deze glutenvrije appeltaart staat ook al even online en vind je via de zoekfunctie op het blog, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #glutenvrij #glutenvrijeappeltaart #glutenvrijbakken'>
  • NIEUW! Met filodeeg kun je zoveel leuke hapjes maken. Van zoet tot hartig, en van klein tot groot. Ik heb de lekkerste filodeeg inspiratie voor jullie op een rijtje gezet. ⁠
⁠
Wist je dat het maandthema van de Laura @laurasbakery. ⁠ ⁠ #filodeeg #filodeeginspiratie #LaurasBakeryBakgroep' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/172146132_162167219111167_167097550645834483_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=0u1pZzSiTaYAX_PAL_3&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=6b6b2e383c750b48d43946413287790c&oe=60A1AF2F' title='NIEUW! Met filodeeg kun je zoveel leuke hapjes maken. Van zoet tot hartig, en van klein tot groot. Ik heb de lekkerste filodeeg inspiratie voor jullie op een rijtje gezet. ⁠ ⁠ Wist je dat het maandthema van de Laura's Bakery Bakgroep deze keer filodeeg is? In deze groep kun je jouw filodeeg baksels (en andere baksels) delen met andere thuisbakkers. ⁠ ⁠ Je vindt de link naar het artikel en de link naar de Laura's Bakery Bakgroep in mijn profiel > @laurasbakery. ⁠ ⁠ #filodeeg #filodeeginspiratie #LaurasBakeryBakgroep'>

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Snelle cinnamon rolls

Biscuit recept

Basisrecept vanillecake

Volgende Post
Elke oven is anders, leer hem kennen voor het beste resultaat

Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht?

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent
Kitkat chocolade fudge

Kitkat chocolade fudge

17 april 2021
Bananenbrood tulband met noten

Bananenbrood tulband met noten

14 april 2021

Filodeeg inspiratie

12 april 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Kitkat chocolade fudge

door Laura Kieft-17 april 2021-4

Chocolade fudge is één van de meest makkelijke recepten om te maken, maar toch kreeg ik het voor elkaar dat ik dit recept opnieuw moest maken. En wel om deze reden: ik had de eerste keer...

Bananenbrood tulband met noten

door Laura Kieft-14 april 2021-4

Zoals je inmiddels misschien wel weet koop ik alleen maar bananen om later iets mee te bakken. De laatste tros bananen die na een week rijp genoeg was om mee aan te bak te gaan...

Filodeeg inspiratie

door Laura Kieft-12 april 2021-0

Heb jij het al gezien: begin deze maand is de Laura’s Bakery Bakgroep op Facebook van start gegaan! Een leuke online groep waarin iedereen zijn of haar baksels kan delen. Daarmee wil ik graag iedereen...

Chocolate chip koeken met pindakaas

door Laura Kieft-09 april 2021-9

Het gebeurt maar weinig dat ik spontaan de keuken induik om wat lekkers te bakken. Voor Laura’s Bakery sta ik altijd veel in de keuken en de recepten die ik dan maak liggen vrijwel eigenlijk...

Veelgestelde bakvragen #5

door Laura Kieft-07 april 2021-4

Zoals sommigen van jullie zullen weten proberen wij met ons team meerdere keren per week al jullie bakvragen te beantwoorden (die kunnen jullie stellen onderaan de recepten). Zelfs per mail, via Instagram en via Facebook...

Paasei arretjescake

door Laura Kieft-05 april 2021-3

Ben jij iemand waar thuis al voor Pasen geen paasei meer in huis te vinden is, of ben jij toch meer iemand die na de paasdagen nog een pot vol met chocolade eitjes op tafel...

Lemon meringue bananenbrood gebakje

door Laura Kieft-03 april 2021-0

Had jij al eens bedacht om een simpele plak bananenbrood om te toveren tot een waar lemon meringue bananenbrood gebakje? Het kwam laatst in mij op toen ik nog een half bananenbrood had liggen en...

Lancering Laura’s Bakery Bakgroep

door Laura Kieft-01 april 2021-2

Het is feest: vanaf vandaag start officieel de Laura’s Bakery Bakgroep via Facebook. Een online groep om jouw baksels te delen, baktips uit te wisselen en om je vragen over een recept te stellen. Daarnaast...

Deense appel-kaneel broodjes

door Laura Kieft-29 maart 2021-10

Na de snelle Deense abrikozen broodjes kon ik het niet laten om een nieuwe versie te maken. Het werden deze Deense appel-kaneel broodjes. Wederom een snelle versie, maar wel een overheerlijke versie. De combinatie van...

Lammetjes taart (4 persoons)

door Laura Kieft-27 maart 2021-16

Ik wilde weer eens een grote spektakel taart maken voor Pasen, alleen bedacht ik me al snel dat dit jaar maar weinig mensen zo’n grote taart zouden maken. Dus het werd alsnog een spektakel taart,...

Breekbrood voor kleine broodjes

door Laura Kieft-24 maart 2021-18

Dit breekbrood uit mijn borrelboek stond hier twee jaar geleden op tafel voor de paasbrunch. Mooi geserveerd op een taartstandaard in het midden van de tafel en eromheen stonden allerlei soorten beleg. Iedereen scheurde steeds...

Paasontbijt inspiratie

door Laura Kieft-22 maart 2021-0

Het is bijna Pasen en zoals jullie van Laura’s Bakery gewend zijn deel ik dan ook weer de nieuwste recepten. Ik kan jullie vertellen: er komen deze week ook weer heerlijke nieuwe recepten online die...

Lemon meringue pie fudge

door Laura Kieft-20 maart 2021-22

Voordat ik aan een bakdag begin, schrijf ik de recepten die ik wil maken op verschillende briefjes. Dat is dan een snelle uitwerking die in de keuken vaak nog iets wordt aangepast. Het recept voor...

Witte chocolade-frambozen scones

door Laura Kieft-17 maart 2021-3

Driemaal is scheepsrecht, want ik had precies zoveel pogingen nodig om deze witte chocolade-frambozen scones met succes te maken. Waar ik normaal na een misbaksel ga sleutelen aan de ingrediënten, was dat nu niet het...

Basisrecept: trempeersiroop

door Laura Kieft-15 maart 2021-8

Een trempeersiroop is ongelofelijk makkelijk om te maken en je kunt er allerlei leuke smaken aan geven. Op deze manier voorkom je niet alleen dat je gebak uitdroogt, maar kun je ook een lekker smaakje...

Kaaskroketjes

door Laura Kieft-13 maart 2021-11

Het liefst maak ik deze kaaskroketjes iedere week, zo lekker vind ik ze. Eerst maak je een overheerlijke kaasragout die je vervolgens met onder andere paneermeel omtovert tot kleine kroketjes. Nog even frituren en daarna...

Pizza quattro formaggi

door Laura Kieft-12 maart 2021-2

Voor echte kaasliefhebbers bestaat er natuurlijk maar één pizza: de pizza quattro formaggi. Op deze ‘vierkazen pizza’ hoor je vanzelfsprekend vier verschillende Italiaanse soorten kazen te vinden. Naast de basis van mozzarella bestaan deze kazen...

Pulled jackfruit wraps

door Laura Kieft-11 maart 2021-1

Alweer het derde derde vegetarische recept dat deze themaweek online komt! En best een bijzondere vind ik zelf: pulled jackfruit wraps, met BBQ-saus en koolsalade. Van de meeste recepten tijdens deze vegetarische themaweek is Mariette...

Klassieke gevulde champignons

door Laura Kieft-10 maart 2021-0

Ik zal meteen toegeven: ik hou totaal niet van champignons. Toch vond ik dat klassieke gevulde champignons niet mochten ontbreken in mijn borrelhapjesverzameling. Mijn testpanel heeft daarom extra veel hapjes kunnen proeven en keuren: ze...

Geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt van Ottolenghi

door Laura Kieft-09 maart 2021-0

Velen van jullie zullen het boek ‘Simpel‘ van Yotam Ottolenghi wel kennen. Volgens mij staat het boek al sinds het uit is in de kookboeken top 3. Ook binnen mijn team is het boek heel...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 116
  • 117
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan