Kerst marmercake met witte chocola

9 december 2017
45

Wanneer ik een tulband maak, focus ik mij normaal gesproken alleen maar op de smaak. Dit keer wilde ik meer aandacht besteden aan het uiterlijk. Dat is lekker vrolijk geworden met de typische kerstkleuren. De smaak is gewoon basic, het is een heerlijke vanillecake. Helemaal niets mis mee natuurlijk. Als extra smaakmaker gebruikte ik witte chocolade als topping, een heerlijke combinatie als je het mij vraagt. En de kerstsprinkles bovenop maken het helemaal af. Een perfecte cake voor de kerstdagen!

Kerst marmercake met witte chocola

Een klassieke marmercake, maar dan met kerstkleuren. Ik geef het recept voor deze kerst marmercake met witte chocola, hij is heerlijk!
Porties: 18 personen (20-22 cm)

Ingrediënten

  • 300 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 6 eieren
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Ter decoratie

  • groene kleurstof (ik gebruike bright green van rainbowdust progel)
  • rode kleurstof (ik gebruikte tulp red van Americolor)
  • 150 gram witte chocolade
  • kerstsprinkles naar keuze (de gebruikte sprinkles zijn van het merk Wilton)

Instructies

  • De start is heel simpel, we beginnen met het maken van het beslag. Klop boter en suiker romig en voeg het vanille-extract toe, mix er doorheen. De eieren voeg je een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de eerste goed is opgenomen. Zelfrijzend bakmeel en zout voeg je tegelijk toe, mix tot een mooi beslag. Je stopt met mixen, zodra deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Dan is het tijd om het beslag te verdelen over 3 kommen en het te kleuren. Ik hield onderstaande aan:

    – twee vierde beslag normaal (niet kleuren)

    – een vierde beslag rood

    – een vierde beslag groen

  • Vet je tulband in en bestuif deze eventueel met bloem. Het beslag kun je op verschillende manieren in de tulband doen. Ik bouwde het in lagen per kleur op en ‘roerde’ dit vervolgens met een prikker door elkaar voor het marmer effect. Je zou echter ook lepels beslag van de verschillende kleuren afwisselend in de bakvorm kunnen doen. Het is niet per se nodig om dan ook nog met een prikker voor het marmer effect te zorgen.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat 10-15 minuten afkoelen in de bakvorm, stort hem dan op een rooster waar je hem in zijn geheel af laat koelen.
  • Wanneer de cake helemaal is afgekoeld, smelt je de chocolade au bain-marie. Doe twee derde van de chocolade in de kom boven het pannetje water en roer door tot deze volledig gesmolten is. Verwijder de kom van de pan, voeg de rest van de chocolade toe en roer wederom door tot het helemaal gesmolten is.
  • Giet dan de chocolade over de cake heen, strooi er gelijk sprinkles naar keuze over. Laat de chocolade nu volledig uitharden.
Bewaren

De cake kun je 4-5 dagen bewaren, dek hem af met folie (als de chocolade hard is) en laat het gewoon op het aanrecht staan.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

9 reacties

  1. Jolanda schreef:

    Héérlijk kersterig! Deze komt met kerst bij de koffie!

  2. Genevieve schreef:

    Waar koop je de kleurstoffen en de sprinkler?

    1. Genevieve schreef:

      de sprinkels…

    2. Laura Kieft schreef:

      Die kun je kopen bij (online) kookwinkels en taartdecoratiewinkels.

  3. Yolanda schreef:

    Deze kerst tulband ziet er heel erg lekker uit!

  4. Sandra schreef:

    Dat ziet er echt ontzettend leuk uit!!

  5. Corrien schreef:

    Hoi Laura, jij gebruikt zelfrijzend bakmeel in dit recept. Is dat een bewuste keuze?
    In mijn beleving vallen de cakes wat droger uit met zelfrijzend bakmeel, daarom gebruik ik 1/2 cakemeel en 1/2 tarwebloem. Ik weet niet of het te verklaren is, maar dit maakt mijn cake wat minder droog.
    Wat een leuk effect met deze kleuren in de tulband. Echt een kersteffect!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik maak cakes altijd met zelfrijzend bakmeel. Het is niet meer dan bloem met wat rijsmiddel (net als cakemeel, al zitten daar ook nog wat smaakstoffen in). Als je cake droog is, zal dat eerder komen omdat hij te heet of te lang gebakken wordt.

  6. Daniëlle schreef:

    Wat een prachtige kerstcake!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *