Het meringue recept van de Meringue Girls

12 juni 2015
30

Meringue Girls meringue recept

Afgelopen woensdag liet ik Hilde aan het woord, zij vertelde alles over haar stage bij de Meringue Girls. Toen zei ik ook al dat Hilde nog het recept voor meringue met ons zou delen, dat de Meringue Girls zelf altijd gebruiken. Inclusief duidelijke instructies. Over de bereiding uiteraard, maar ook over het spuiten en kleuren van de meringues. Na het lezen van dit artikel maak jij met gemak ook zo’n regenboog aan meringues.

Meringue Girls meringue recept

Het basisrecept voor meringue van de Meringue Girls

Ingrediënten
  • 150 gram eiwit ( = ongeveer 5 eiwitten)
  • 300 gram fijne kristalsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200ᵒC en bekleed een diepe bakvorm ( rond of vierkant, dat maakt niet uit) met bakpapier. Weeg hierin de suiker af en zet de vorm gedurende 5 minuten in het midden van de oven. Klop ondertussen de eiwitten in een kom stijf. Begin eerst op de laagste stand van de mixer te kloppen en verhoog de stand telkens zodat er een stijf schuim ontstaat. Dit kun je checken door de kom boven je hoofd te houden: als er niets uit valt, zijn de eiwitten stijf genoeg!

Neem dan de suiker uit de oven: de suiker is lichtbruin geworden en de randjes kunnen al een beetje gekaramelliseerd zijn. Verlaag de oventemperatuur naar 100ᵒC (voor de meringues zelf straks).

Voeg hierna de warme suiker, lepel voor lepel, toe aan de eiwitten terwijl je op de hoogste stand van de mixer blijft kloppen. Voeg de gekaramelliseerde ( goudbruine) stukjes suiker niet toe aan het mengsel, want dit zal klontjes veroorzaken! Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen nadat je alle suiker hebt toegevoegd.

Het mengsel is klaar als het stijf, glanzend en glad is. Je kunt een beetje mengsel tussen je vingertoppen wrijven om te voelen of de suiker is opgelost. Als het mengsel nog korrelig aanvoelt, klop het dan nog een paar minuten extra.

Meringue Girls meringue recept

Meringues spuiten

Nu is het basismengsel van de meringue klaar! Dit is het moment om speciale ingrediënten aan het mengsel toe te voegen, zoals cacaopoeder, gemalen nootjes, specerijen, extracten of gevriesdroogde vruchten.

Vul een spuitzak met het mengsel en knip het uiteinde van de spuitzak af ( je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt). Een grootte van ongeveer 3,5-4 cm doorsnede zal zorgen voor een meringue van ongeveer 5 cm in doorsnede en 7 cm hoog.

Spuit de meringues op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringues gedurende 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven ( 100ᵒC). Ze zijn klaar als je ze van het bakpapier kunt afhalen zonder dat de bodem plakkerig is. Laat ze afkoelen en genieten maar!

Gekleurde meringues

Wil je in plaats van witte meringues ook eens gekleurde meringues maken? Keer dan een lege spuitzak om en verf met een kwastje met eetbare kleurstof ( op waterbasis!) een aantal strepen op de spuitzak van het puntje tot aan 5-10 cm van de bovenkant. De bovenzijde van de spuitzak hoef je dus niet te verven.

Met 5 gekleurde strepen krijg je een prachtige meringue, maar natuurlijk kun je ook 3 strepen verven of zelfs de hele spuitzak een kleurtje geven. Vul de spuitzak met de meringue door te spuitzak voorzichtig om te keren en het mengsel in de spuitzak te scheppen. Daarna kun je het basisrecept weer gewoon volgen!

Meringue Girls meringue recept

De meringues kun je natuurlijk gewoon zo opeten, maar je kunt het ook verwerken in desserts. Net zoals de Meringue Girls doen met hun Eton Mess, yum!

Dankjewel Hilde dat je dit recept met ons wilde delen, je hebt het onwijs duidelijk uitgelegd. Ik ga hier zeker een keer mee aan de slag!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

35 reacties

  1. Marijke schreef:

    Hee Laura,

    welke kleurstof kun je daarvoor gebruiken?
    De PME Natural Food Coloring?
    Of weet jij een andere (evt te bestellen via deleukstetaarten)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee, ik gebruik meestal Wilton of Americolor.

      1. Hilde schreef:

        Hoi Marijke,
        Je kunt PME Natural Food Colouring denk ik wel gebruiken, want deze is op waterbasis. Het is belangrijk om een kleurstof op waterbasis te hebben. Ik zou zeggen, probeer het eens uit en kijk wat de resultaten zijn! 🙂

  2. nadine schreef:

    Hoi Laura,
    Wat mooi zeg maar kun je ook kleurstofgel gebruiken ?
    Alvast bedankt !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik doe dat zelf wel, werkt voor mij ook prima.

  3. Joyce schreef:

    Dit is ongeveer ook hoe ik altijd mijn meringues maak, maar ik verwarm mijn suiker niet op voorhand. supergemakkelijk recept en vanbinnen zijn ze nog heerlijk marshmelowy :d

  4. Margot schreef:

    Wat zien ze er prachtig uit met al die kleurtjes!

  5. Bas schreef:

    Allemaal hele handige tips! Prachtig met al die kleuren!

  6. Dinja schreef:

    Oeeeeh lekker ik houd van meringues!
    En gekleurde lijken me alleen maar lekkerder 😉

  7. chucky1012 schreef:

    Dit ziet er heerlijk uit ;-).
    Ik heb dit recept nog nooit gemaakt.

  8. Marloes schreef:

    Leuk recept. Hoelang kan je dit bewaren?

    Groetjes Marloes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Meringues kan je zeker wel een week in een afgesloten trommel bewaren.

  9. Marloes schreef:

    Hoi Laura, de baktijd is véél korter dan in jouw recepten. Zijn ze dan wel gaar?

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik heb zelf dit recept nog niet getest, maar zoals ik begrijp van anderen werkt dit prima. De werkwijze is natuurlijk ook anders doordat de suiker al verhit wordt.

  10. DaniRi95 schreef:

    Zien er heerlijk en supervrolijk uit! Ga ze zeker een keertje proberen. Kun je om ze te kleuren ook de kleurstof al door het mengsel spatelen ipv de spuitzak vanbinnen te verven?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan ook. Spatel de kleurstof er wel voorzichtig doorheen.

  11. Caroline schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn meringues van 4 cm groot breken steeds als ik ze bak bij 100 graDen. Ze scheuren aan de onderkant. Staat de temperatuur dan toch te hoog? De thermometer in de oven geeft de juiste temperatemperatuur aan. Ik hoor graag van je.

    Groeten, Caroline

    1. Laura schreef:

      Je zou inderdaad kunnen proberen om de oven op een iets lagere temperatuur te zetten.

  12. Kelly schreef:

    Mijn eiwitten worden mooi stevig schuim (ik kan de kom op z’n kop houden) en blijft ook stevig als ik de suiker er lepel voor lepel bij doe maar bij de laatste 2 lepels wordt het ineens weer vloeibaar… dit is al 2 keer gebeurd. Enig idee hoe dit komt? Ik heb alles vantevoren vetvrij gemaakt met citroensap en gebruik gepasturiseerd eiwit uit een pak dus daar kan het niet aan liggen.

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je op dat moment te lang geklopt, dat je de lucht er weer uit (ipv in) slaat.

  13. Irene schreef:

    Hoeveel van die kleine torentjes kun je ongeveer met dit recept maken? Heel veel volgens mij he..

    1. Laura schreef:

      Inderdaad een hele hoop 🙂

  14. Marjolein schreef:

    Deze ga ik zeker uitproberen, met die kleurtjes ?
    Kan ik het best de heteluchtoven gebruiken of boven/onder warmte?

    1. Lian van Rens schreef:

      De oventemperaturen in de artikelen op Laura’s Bakery zijn altijd voor een standaard oven. Daarmee bedoelen we boven/onderwarmte en electrisch. Voor een heteluchtoven houd je een lagere temperatuur aan: http://www.handigebaktips.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

  15. Marjolein schreef:

    Kun je met dit recept ook meringue lollies maken of moet daar echt nog maïzena en poedersuiker bij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan ook met dit recept.

  16. Janneke schreef:

    Ik heb het recept gemaakt en was in eerste instantie heel blij, maar nu de toefjes een poosje uit de oven zijn worden ze helemaal lelijk, komen allemaal barstjes in de meringue. Iemand een idee hoe ik dit kan voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als de barstjes in de oven zijn ontstaan dan zijn ze te heet gebakken. Bij scheuren daarna heb ik zelf nog nooit meegemaakt, maar het zou kunnen dat ze misschien nog niet helemaal gaar zijn?

      1. Janneke schreef:

        De barstjes kwamen nadat ze uit de oven waren gehaald en stonden af te koelen. De schuimpjes waren van buiten mooi krokant en van binnen nog een klein beetje zacht. Misschien toch langer bakken de volgende keer?

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik zou ze dan nog iets langer bakken ja.

        2. Katja schreef:

          Ik laat meringues /pavlova’s altijd heel langzaam in de oven afkoelen. Dus als ze klaar zijn oven uitzetten en op een kiertje. Pas als de oven zo goed als dezelfde temperatuur is als de omgeving haal ik ze er uit. Dit voorkomt dat de buitenkant van de Meringues sneller afkoelt dan de binnenkant. Dat is waar de barsten kan veroorzaken.
          Je moet er wel extra geduld voor hebben want het duurt dan dus nóg langer voor je ze op kunt eten 😉

  17. Tweeling die van bakken houdt schreef:

    Hoe doe jij het netjes in de spuitzak bij mij gaat het de helen tijd plakken van binnen en van buiten heb jij een oplossing?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik houd de spuitzak zelf altijd open in mijn hand, maar je kunt hem ook in een groot glas zetten en over de randen vouwen om te vullen.

  18. Marielle schreef:

    Als ik Meringue maak dan doe ik dit vaak in een vuurvaste pyrex litermaat in een pannetje met heet water zodat de suiker goed oplost. Is het niet omslachtig dat je een ovenschaal in de oven zet met suiker om te smelten en dan die hete schaal er weer uit moet halen en is het dan niet te heet als je het bij de eiwitten doet? Dan kan het eiwit toch stollen? De suiker kan ook nog caramelliseren als het er te lang in staat. En lost die suikersiroop dan wel goed op in de eiwitten. Misschien zie ik beren op de weg maar dit klinkt nogal omslachtig. Io ben bang dat het mislukt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is hoe de bekende Meringue Girls ze maken. Als je liever mijn eigen recept gebruikt dan kan dat ook: https://www.laurasbakery.nl/schuimpjes-recept-handige-tips/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *