Appel-kaneel cupcakes

18 oktober 2014
180

appel-kaneel cupcakes 1a

De herfst heeft nu toch wel echt zijn intrede gedaan en ik merk dat het soort gebakjes dat ik maak veranderd qua smaak. Geen frisse en fruitige baksels meer, die hoorden bij de zomer. We gaan nu voor herfstige ingrediënten. Kaneel bijvoorbeeld, één van mijn favoriete smaken die echt bij de herfst (en winter) hoort. Kaneel combineer ik vooral graag met appel om er toch net die wat frissere smaak aan te geven. Zoals in deze appel-kaneel cupcakes bijvoorbeeld. Een mooi voorbeeld van een lekker herfstig recept!

appel-kaneel cupcakes 2a

Appel-kaneel cupcakes

Een heerlijk herfst recept voor appel-kaneel cupcakes met een verrukkelijke toef kaneelcrème of vanillecrème. Uit dit eenvoudige recept haal je 12 cupcakes.
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 3 tl kaneelpoeder (voor de cupcakes)
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 appel
  • 3 el grove kaneelsuiker
  • 1 portie vanille botercrème
  • 3 tl kaneelpoeder (voor de botercrème)

Instructies

  • In een kom mix je de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel. Voeg de eieren toe en mix tot deze goed zijn opgenomen.
  • Meng in een andere kom het kaneel door het zelfrijzend bakmeel heen, voeg dit beetje bij beetje toe aan het andere mengsel terwijl je blijft mixen.
  • Schil de appel en snij in kleine blokjes, spatel deze samen met de grove kaneelsuiker door het beslag heen.
  • Bak de cupcakes in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je beginnen met het maken van de botercrème. Maak deze volgens recept maar vergeet niet de kaneelpoeder toe te voegen voor een heerlijke kaneelcrème.
  • Met een gekartelde spuitmond spuit je mooie toeven op de cupcakes. Strooi ter decoratie nog wat grove kaneelsuiker over de toeven.
Bewaren

Wanneer je cupcakes met toeven maakt spuit je die toeven er vaak al van tevoren op. Zelf doe ik dit maximaal 1 dag voordat ze gegeten worden. Zet de cupcakes in een taartdoos en bewaar deze op een koele plek (maar niet in de koelkast).

appel-kaneel cupcakes 3a

Smullen maar! Wat trouwens ook heel lekker is, is een vanillecrème. Laat dan het kaneelpoeder achterwege voor de toeven.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

35 reacties

  1. Malou schreef:

    Oh wat zien ze er weer prachtig uit! Lijken mij echt heerlijk!

  2. Michelle schreef:

    Ze zien er in ieder geval heel erg lekker uit!

  3. Marja schreef:

    Oh wat zien ze er weer lekker uit! En die grove kaneelsuiker….kun je die gewoon zo kopen?Ik heb het nog nooit gezien of van gehoord. Of heb je het zelf gemaakt? En als dat het geval is…..mag ik dan het recept asljeblieft?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor het beantwoorden!
    Een heel fijn weekend, Laura en tot de volgende keer!
    Liefs, Marja. 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Grove kaneelsuiker kun je kopen. het ligt niet meer standaard bij alle supermarkten, maar ik geloof dat Jumbo het verkoopt!

      1. Nicoline schreef:

        Bij de G&W winkels of de Tuinen verkopen ze dit ook. (Gisteren nog ;))

  4. MySimplySpecial schreef:

    Nu heb ik zin om meteen de keuken in te duiken!

  5. Hmmmm krijg hier spontaan trek in! De ’to bake’ lijst wordt zo steeds langer 😉

  6. Anoeska schreef:

    Oh yum deze zien er verrukkelijk uit! Zeker met de herfst lijkt me dit heerlijk.

  7. Prisca schreef:

    Ziet er goed uit! Hoelang van tevoren kan je de botercrème erop spuiten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan best al even van tevoren hoor. max een dag. en bewaar de cupcakes dan afgesloten op een koele plek (maar niet in de koelkast!).

  8. Nicoline schreef:

    Heerlijk recept! Meteen de eerste keer gelukt als op de foto! Duidelijk en goed beschreven dus! 🙂

  9. Lianne schreef:

    Ze smaakte heerlijk en super goed gelukt 🙂

  10. Marja schreef:

    Vandaag gemaakt, wilde iets met mijn restjes doen. 1 appel over en wat slagroom en monchou. Kaneelstokjes zelf gemaakt, half om half kaneelpijpen met kristalsuiker. Smaak is prima! De topping heb ik gemaakt van slagroom met suiker en monchou…smullen!

  11. Nancy Poppe schreef:

    Dag Laura; heerlijke site heb je!
    Je zegt dat de cupcakes best niet in de koelkast bewaard worden; mag ik je vragen waarom? Aangezien er botercrème op zit, zou ik daar toch wat huiverig mee zijn.

    1. Laura schreef:

      Cupcakes drogen uit in de koelkast, een botercrème kun je best buiten de koelkast bewaren. Wel handig om ze op een wat koelere plek te zetten.

  12. Lea Wolf schreef:

    Even een vraagje. Ik heb een hete-luchtoven. Moet het aantal graden dan niet wat lager voor
    cake en cupcakes?

    1. Laura schreef:

      Ja, dan zet je de temperatuur 20% lager, dat geldt voor alle recepten op mijn site.

  13. Bakkie schreef:

    Dit is veel te veel voor maar 12 cupcakes, je kan er veel meer mee maken

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je een vorm voor kleinere cupcakes? Ik haalde er precies 12 uit.

  14. Karin schreef:

    Wauw super recept video or in de herfst en winter. Ik weet niet wat ik heb gedaan maar ik heb er 49! Uit kunnen halen !

    1. Laura schreef:

      Heb je misschien een mini muffinvorm gebruikt?

  15. Charlie schreef:

    Hey! Als beginneling heb ik dit recept gemaakt!

    Ik had geen grove kaneelsuiker want ik zit in het buitenland, dus heb gewone kaneelsuiker gebruikt. Ik had ook geen zelfrijzend bakmiddel want dat bestaat hier niet, dus ik heb zo’n 12 gram bakpoeder bij de gewone bloem gedaan. Verder heb ik exact het recept aangehouden.

    Er staat “mix” de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel. Nou denk ik bij mix altijd aan een staafmixer of een gewone handmixer, hoe heten die dingen eigenlijk, waarmee je zeg maar pannekoekenbeslag maakt – maar dat gaat natuurlijk voor geen meter, dus ik heb het beetje oliebollenstijl met mijn handen zitten “mixen”. Vervolgens voegde ik de eieren toe en toen ben ik wel met een staafmixer aan de gang gegaan, maar ik durfde het niet teveel op te kloppen, en er bleven altijd wel wat brokjes over. Verder recept zonder problemen gevolgd.

    Nu smaken ze nogal wat “melig”, als je begrijpt wat ik bedoel. Wat heb ik dan fout gedaan?

    En hoe vol moet ik die cupcakejes dan inscheppen? Heb ze tot ongeveer de rand gedaan, maar dan rijzen ze er wel wat bovenuit, ze lijken een beetje op platte muffins nu. Geeft opzich niet zo heel erg maar is het beter als ik de volgende keer ze ongeveer driekwart vul? Of had ik dan teveel bakpoeder gebruikt?

    Sorry voor de dommige vragen, maar al die beginnerboeken en beginnerinleidingen enzo, die zijn toch vaak geschreven door mensen die echt niet meer weten wat voor rare vragen er in een échte beginnerskoppie ronddwalen… Nou ga ik graag je boek proberen zodra ik weer in nederland ben! Maar tot dan…. Zou iemand mij willen helpen? Vandaag was de testrit, en volgende maand moet ik ze aan gasten presenteren…..

    1. Laura Kieft schreef:

      Boter en suiker mix je met een handmixer, dan ontstaat er echt een mooi romig mengsel, iets dat niet lukt als je het met je handen doet. Cupcakes vul je verder voor 2/3 en dat ze niet heel bol zijn kan kloppen, want dat hoort zou bij cupcakes. Misschien heb je wat aan mijn andere blog handigebaktips.nl 🙂

  16. Maxime schreef:

    Ze zijn echt super lekker! Met de helft van het recept haalde ik er 10 uit 🙂

  17. Eva schreef:

    Wat een heerlijke cup cakes, mijn collega’s waren erg blij mee. Zou je deze ook in de giant cupcake variant kunnen maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, je kunt dit beslag uiteindelijk voor elke vorm (en maat) gebruiken.

  18. Joke schreef:

    Wat een geweldig lekker recept is dit.
    Had ze al een paar keer gemaakt en mijn man vond ze zo lekker, dat hij vroeg ik deze de chocolade en vanille cupcakes ook hier van de site, wilde maken. Kon hij ze op het werk trakteren nog voor zijn verjaardag. Natuurlijk gedaan en er werd hem door collega’s gevraagd in welke winkel hij ze gehaald had? Haha compliment voor jouw recept dus 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Aaah top dit! Mooie combinatie van jouw bakkunsten en mijn recepten 😉

  19. alanna schreef:

    Hey laura,
    De boter die je gebruikt is dit altijd ongezouten roomboter of kan het ook bv. met solo pattiserie?
    Grts

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ik er niks bij heb vermeld dan is het inderdaad ongezouten roomboter. Ik ken het product dat jij noemt eerlijk gezegd niet, maar als het harde margarine is dan kan je dat ook prima gebruiken.

  20. carolina Jennebauve schreef:

    dag Laura,
    wat een lekker uitziend recept! Nu vind ik helaas geen kaneelsuiker, kan ik eventueel en snufje gewone kaneel gebruiken in de plaats of zal dit niet lukken denk je?

    met vriendelijke groeten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat werkt net zo goed!

  21. Kristel schreef:

    Hi Laura
    Ik wil deze cupcakes volgend weekend maken als traktatie voor mijn dochtertje. Kan ik ze ook in een stoomoven afbakken? Zo ja, hoe heet en hoeveel procent stoom?!

    Dankjewel voor jouw reactie!
    Gr. Kristel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, maar volgens mij moet het wel kunnen. Misschien wel extra lekker want door de stoom blijft de cake wél lekker smeuïg en zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *