Veelgestelde vragen over (nog niet) actieve starters
Hoe weet ik of mijn starter actief is?
Een actieve starter herken je aan:
- Verdubbeling (of meer) in volume binnen 8 uur na het voeden
- Luchtbellen
- Een aangenaam zurige geur met een lichtzoete ondertoon
Twijfel je alsnog? Doe dan de drijftest! Neem een kommetje met water en doe hier een klein stukje van de starter in. Als het blijft drijven, is je starter goed.
Hoe snel kan ik met mijn actieve starter een brood bakken?
Hou er rekening mee dat het 10 dagen duurt voordat je aan de slag kunt met het bakken van een zuurdesembrood. Als je geluk hebt is je starter na 5 – 7 dagen actief. Hierna moet je nog ontdekken wat het ideale piekmoment is waarop je aan de slag kunt met de starter. Ook het maken van het deeg vergt een flinke planning, dus dit moet goed afgestemd worden met de voeding en daarmee het piekmoment.
Heb je eenmaal een actieve starter en bewaar je deze in de koelkast? Voed je starter dan eerst twee keer buiten de koelkast, voordat je het in een desem verwerkt.
Waarom zakt mijn starter in?
Op het moment dat je zuurdesemstarter inzakt, heeft het de voeding die je hebt gegeven verbruikt. Het is onderdeel van het fermentatieproces en niks om je zorgen over te maken. Het is vooral belangrijk dat je ontdekt wanneer jouw starter na het voeden (binnen 8 uur) de piek bereikt voordat het weer inzakt. Die piek is het ideale moment om het te verwerken in het desemdeeg.
Als je vindt dat je starter te snel inzakt, dan kun je proberen om het vaker te voeden of om de omgevingstemperatuur van de starter iets te verlagen zodat het proces vertraagd wordt.
Waarom stinkt mijn starter?
Een stinkende starter ruikt naar aceton of extreem zurig. Dit is een teken dat je de starter vaker moet voeden. In een warme omgeving wordt een starter sneller actief en heeft hierdoor vaker voeding nodig. Wat je hieraan kunt doen:
- Voed je starter elke 12 uur, totdat de geur weer prettig is (of hou dit ritme aan, als dat beter werkt).
- Roer de starter goed door en draai de deksel niet stevig op de pot, zodat er zuurstof bij kan komen.
Wordt de geur niet beter nadat je bovenstaande twee actiepunten in meerdere voedingen hebt toegepast? Dan kan het helpen om de voeding te verhogen, in een verhouding van 1:2:2 (starter, meel, water).
Waarom wordt mijn starter niet opnieuw actief?
Dit kan aan verschillende factoren liggen:
- Luie starter. Soms heeft een starter een soort oppepper nodig, in de vorm van meer voeding (dan normaal). Verhoog de hoeveelheid voeding in de verhouding van 1:2:2 (starter, meel, water).
- Ingrediënten. De kwaliteit van het meel/bloem kan wisselen en dit heeft invloed op de activiteit van de starter. Als je wisselt van meel/bloem kan dit ook effect hebben. Een starter met roggemeel wordt sneller actief dan een starter met bloem.
- Gelijke omstandigheden. Zorg ervoor dat je je starter altijd op hetzelfde moment van de dag voedt en dat de omgevingstemperatuur gelijk blijft. Als de omstandigheden van de starter wisselen, zal de activiteit ervan dat ook doen.
Er zit schimmel op mijn starter, kan ik ‘m nog gebruiken?
Nee, een starter met schimmel erop is niet veilig om te gebruiken. De schimmel kun je herkennen aan een verkleuring of aan het ontstaan van een harig laagje. Maak al je materialen heel goed schoon voordat je aan een nieuwe starter begint.
Wat kun je doen met de restanten van de starter?
Van alles eigenlijk! In het recept voor mijn zuurdesemstarter tip ik een pannenkoekenrecept. Let wel, je kunt alleen de restanten van een actieve starter gebruiken. Als een starter nog niet actief is geweest, dan zul je de dagelijkse restanten na het voeden steeds moeten weggooien, helaas.
Heb je toch nog een vraag die niet in dit artikel omschreven is? Laat het dan weten in een reactie onder dit artikel of lees het recept (en de reacties daaronder) eens door. Grote kans dat de vraag daar al tussen staat. Binnenkort volgt ook een artikel over de veelgestelde vragen rondom het maken van een desemdeeg en het bakken van een zuurdesembrood.
Hoi Laura,
Toch nog een vraag; hoe voed je de starter? Meng je de ingrediënten 1-1-1 in een kommetje en dan in de starter of leg je dit mengsel gewoon bovenop de starter?
Of gooi je de ingrediënten gewoon bovenop de starter (en/of roer je dat er dan door)?
Met vriendelijke groeten,
Marieke
Dat kun je precies terugvinden bij het recept: https://www.laurasbakery.nl/zo-maak-je-je-eigen-zuurdesemstarter-en-zuurdesembrood/
Een paar dingen die niet kloppen.
Een desem in de verhouding 1:1:1 moet in 4 ac6 uur al verdubbeld zijn om mee te bakken.
Drijftest is niet betrouwbaar. Lang niet alle desem drijft maar kan wel goed actief zijn.
En de deksel draai je niet losjes op de pot omdat er zuurstof bij moet maar om de gassen te laten o trappen. Desem is anaeroob.
Is zoiets ook zonder gluten te maken? Of kun je dan geen zuurdesembrood maken?
Dat is volgens mij wel mogelijk! Je kunt even Googlen ernaar.
Hoeveel zuurdesem moet ik bij een brood van 750 gram toevoegen? Vr.gr. Hetty
Ik begrijp je vraag niet helemaal? Zie hier mijn recept voor zuurdesembrood: https://www.laurasbakery.nl/zo-maak-je-je-eigen-zuurdesemstarter-en-zuurdesembrood/
Ik heb net een starter gekregen van iemand en deze 1:1:1 gevoed. De starter zit in een weckpot, zonder schroefdop dus. Ik begreep dat deze niet dicht mag. Moet ik de deksel er nu losjes op leggen of puur de deksel van het slot af halen? (dan staat de pot op een kiertje open zeg maar).
Dank je wel alvast
Er losjes op leggen is voldoende.
Hoi,
Wanneer kun je de discard van de starter gebruiken voor andere recepten?
Ik weet dat hij eerst actief moet zijn geweest. Kun je de discard van de voeding nadat hij een week in de koelkast gestaan heeft wel gebruiken?
En als er vocht op heeft gestaan en je deze regelmatig voed?
Ik neem aan in het laatste geval niet, maar ik vind het zonde bruikbaar eten weg te gooien.
Je gebruikt het beetje starter dat je overhoudt op het moment dat je je starter hebt gevoed. Daarvoor moet je starter inderdaad wel gezond zijn en geen hooch (dat laagje vocht) bevatten. Direct uit de koelkast durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar je kunt het altijd proberen! Leuk om terug te horen over je bevindingen.
Komt het er dan op neer dat je elke dag de helft van je starter in de pot moet wegdoen?
Ja dat staat hier duidelijk omschreven https://www.laurasbakery.nl/zo-maak-je-je-eigen-zuurdesemstarter-en-zuurdesembrood/