Kan ik een ingrediënt vervangen of verminderen

Gepost: 11 september 2016 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Kan ik een ingrediënt vervangen of verminderen
2

Inmiddels kun je hier op Handige Baktips al vele artikelen vinden over het vervangen van ingrediënten. Of het nu om boter, bloem of eieren gaat, voor elk heb ik een lijstje met vervangers gemaakt. Toch krijg ik nog dagelijks vragen over het vervangen van ingrediënten in een recept, maar ook of ze bijvoorbeeld een ingrediënt kunnen verminderen. Omdat dit onderwerp dagelijks terugkomt, besloot ik een wat uitgebreider artikel te schrijven over de volgende vraag: “Kan ik een ingrediënt vervangen of verminderen?”

Ingrediënten vervangen

Alle vragen die ik krijg over het vervangen van ingrediënten kan ik eigenlijk op dezelfde manier beantwoorden. Recepten zoals ik die online zet, zijn precies zoals ik ze heb gemaakt. Ik heb hierbij niet geëxperimenteerd met vervangende ingrediënten en kan je dus ook niet met volle zekerheid zeggen of het werkt.

Natuurlijk, veel ingrediënten kun je gemakkelijk vervangen met een lekker baksel als resultaat. Maar houd wel in gedachten dat je resultaat altijd (iets) zal afwijken van het originele recept. Je gebruikt immers een ander ingrediënt. Het is onmogelijk om met een ander ingrediënt exact hetzelfde resultaat te krijgen.

Benieuwd wat voor vervangers je zou kunnen gebruiken? Kijk dan even op deze pagina, hier kun je klikken op het ingrediënt dat je wilt vervangen en vervolgens wordt je doorverwezen naar een lijstje vervangers en meer informatie.

Ingrediënten verminderen

Waar ik voor het vervangen van ingrediënten nog lijstjes online heb staan, heb ik totaal geen informatie over het verminderen van ingrediënten in een recept.

Het verminderen is weer heel iets anders dan vervangen. In sommige recepten kun je best een beetje minder suiker gebruiken als je dat wilt, maar vergeet niet dat ieder ingrediënt zijn functie heeft. Is het niet voor smaak, dan is het wel voor de binding en structuur van een baksel. Zomaar een ingrediënt weglaten kan dus niet, dan zul je echt op zoek moeten naar een alternatief recept dat daar speciaal voor is ontwikkeld.

Wil je een ingrediënt verminderen? Dan kun je daar het best mee experimenten. Begin niet te rigoureus door het direct te halveren, maar begin met een klein deel. Zo kun je steeds verder gaan en het recept ontwikkelen tot je de voor jou perfecte verhouding hebt gevonden.

Overigens loont het ook om de reacties onder een recept te lezen. Soms zijn anderen je al voor geweest met het vervangen of verminderen van ingrediënten en delen ze hun ervaring in een reactie. Heel erg fijn, want daar leren we allemaal weer van. Laat het zelf ook vooral weten als je met succes een aangepaste versie hebt gemaakt, daar helpen we elkaar mee.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

 1. Maikel schreef:

  beste.

  heb jij ook een recept voor chocolade biscuit. ?
  voor in de vorm te bakken

  vriendelijke groet

 2. Brigitte schreef:

  Beste,

  Daar ik tarwe intolerant ben vervang ik bij al mijn recepten de tarwebloem door REX BLANDINK 100% spelt.
  Alles lukt exact hetzelfde en is zelfs nog lekkerder.
  Ik koop deze bij Vangansewinkel in Helchteren Limburg aan 3,10€ per kilo.

  Brigitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *