Speculaasbrokken

113

speculaasbrokken 1a

Stiekem at ik al lekkere pepernoten voordat Sinterklaas in het land was, maar nu hij weer in Nederland is kunnen we allemaal ongegeneerd al die lekkernijen snoepen. Niemand die zegt dat het eigenlijk nog veel te vroeg is. Tijd dus voor een lekker recept waarmee je zelf aan de slag kan: speculaasbrokken. Een heerlijk recept dat nog eens eenvoudig te maken is ook. Nog een leuke bijkomstigheid: het huis ruikt heerlijk bij het maken van deze speculaasbrokken. Alleen daarvoor zou je nu gelijk de keuken induiken!

speculaasbrokken 2a

speculaasbrokken 4a

speculaasbrokken 5a

Speculaasbrokken

Hierbij een handig en lekker recept voor speculaasbrokken, op naar Sinterklaas!
Porties: 18 stukken

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 5 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 125 gram koude harde boter
  • 7-8 el melk
  • ei + melk voor bestrijken
  • halve amandelen ter garnering

Instructies

  • Meng zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. Begin met 7 eetlepels melk, mocht het deeg te stug blijken kun je een extra eetlepel melk toevoegen. Je kunt het deeg gelijk verwerken maar het wordt lekkerder als je het in de koelkast laat rusten, het liefst een hele nacht. De smaak wordt er alleen maar beter van!
  • Rol het deeg uit, maak het niet te dun. Kluts een eitje en verslap dit met een beetje melk. Dit geeft een mooie glans en voorkomt dat er vellen op het speculaas komen, dat gebeurt wel als je met alleen ei afsmeert. Smeer het speculaas in met het ei-mengsel. Garneer je speculaas met de amandelen in een patroon naar wens en smeer dan nogmaals een laagje ei op het speculaas.
  • Bak het speculaas gaar in 30 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Breek de speculaas in stukken en geniet! Heerlijk bij een kop thee of koffie maar ook tussendoor niet te versmaden.
Bewaren

In een trommel buiten de koelkast een paar weken te bewaren.

speculaasbrokken 3a

Z Liefs Laura PNG

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

63 reacties

  1. denise schreef:

    oooh klinkt heeeerlijk!
    wil t zeker eens uitproberen.
    liefs,
    denise

  2. Francien schreef:

    Ik wil je complimenteren met de uitstraling van je Blog

  3. Tamara Butter schreef:

    Makkelijk recept!

  4. Trudy schreef:

    In gedachten ruik ik het al, en ben weer kind in huis bij mijn ouders!
    Recept is inderdaad niet moeilijk zo te lezen, zou ik misschien ook wel kunnen, alleen…
    Hoe kom je aan speculaaskruiden?

    1. Janneke schreef:

      @Trudy, ik heb een potje van S.ilvo (?) gekocht in de supermarkt.

    2. Angelique schreef:

      Je kunt de kruiden in bijna elke supermarkt tegenwoordig kopen, maar ik raad je aan om naar de toko te gaan. Je betaalt daar de helft van de prijs voor kruiden. Bak ze!

    3. bianca schreef:

      Koek & Speculaaskruiden. Gewoon te koop bij AH Vomar Jumbo etc.

  5. Janneke schreef:

    Dit ziet er weer lekker uit. Bedankt voor het recept.

    1. Judith schreef:

      Vandaag deze gemaakt.
      Smaak..heerlijk! Makkelijk te maken alleen…hij blijft redelijk zacht aan de binnenkant/midden.
      De randen zijn wel heerlijk knapperig.
      Heb hem al 5 minuten langer gebakken dan aangegeven.

  6. Sanne schreef:

    Lekker!!!! Ga ik morgen maken 😀

  7. Jolanda schreef:

    Er staat 1 oventemp bij, is dat voor een gewone oven?
    Voor mijn hetelucht moet ik er 10% afhalen denk ik.
    Ik ga het proberen op 155 graden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Jolanda,
      Voor een hetelucht oven moet je inderdaad 10-20% van de oventemperatuur afhalen. Ik zal er eens een informatief bericht over maken, veel mensen weten dit namelijk niet. Succes en veel plezier met bakken!
      Liefs, Laura

      1. Sanne schreef:

        Graag!! Ik vergeet dit altijd!! Speculaas staat net in de oven terwijl ik dit lees dus snel op 155 graden gezet 😀

        1. Jolanda schreef:

          Ik moet nog even om de juiste ingrediënten naar de winkel.
          Sanne ik ben benieuwd of het bij jou gelukt is op 155 graden?

          1. sanne schreef:

            Hoi Jolanda,
            Helaas niet… ze zijn zacht gebleven. Ik ga het vanmiddag opnieuw proberen en dan gewoon op 175 graden.
            Ik moet zeggen dat ik me 9 van de 10x aan het recept houd qua temperatuur en dat gaat eigenlijk altijd goed… Geen idee dus of je alle hete luchtovens qua temperatuur moet terug draaien…?
            Ik ben benieuwd hoe het bij jou gaat!

  8. Danielle schreef:

    Lekker, dat ga ik van het weekend maken!
    Bedankt voor het recept!

  9. Reijer schreef:

    Vanmorgen speculaaskruiden gekocht ja ze waren al op aan de pepernoten jee die waren lekker
    Nu staat het deeg in de ijskast te wachten om morgen te worden gebakken
    voeg beginnen dan hebben we een stukje bij de koffie haha

  10. Jennie schreef:

    Oeh heerlijk! Als ik dit weekend weer lekker ga bakken weet ik al wat er in elk geval gemaakt zal worden!

  11. Sanne schreef:

    Moet hij al heel hard uit de oven komen? Bij mij is hij na de 2e poging nog steeds zacht. Ik denk niet dat hij hard op zal drogen…. En hij is niet zo donker als bij jou.. Ik snaper niks van..:S

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Sanne,
      Bij mij was het speculaas niet ‘keihard’ zoals je het in de winkel koopt, hij was wel iets zachter. Het is normaal dat koek(jes) zacht uit de oven komen, ze garen nog door op de plaat en worden dan ook harder. Je zou hem dunner kunnen uitrollen en/of iets langer laten bakken. Wel gek dat de kleur niet hetzelfde is, je hebt wel de donkerbruine suiker gebruikt en niet per ongeluk de lichtbruine?
      Liefs, Laura

      1. sanne schreef:

        Hoi Laura,
        Fijn dat ze dus “zachter” zijn dan in de winkel! Ik begreep er helemaal niks van.
        Ik heb na de 2e gelijke een 3e poging gewaagd 🙂 en heb de koek dunner uitgerold. Dat ging idd beter! Wat de temperatuur betreft heb ik hem gewoon op 170 graden gebakken ook al gebruik ik een heteluchtoven,
        Misschien lijkt de jouwe door de belichting donkerder 🙂 Ik heb de donkerste basterdsuiker gebruikt die er is 😀
        Bedankt voor je reactie!!
        Groetjes Sanne

        1. Mieke schreef:

          Gebruik eens Zeeuws Bloem, dan krijg je een brosser resultaat. Groet

  12. Marian schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb de speculaas brokken nu 2x gebakken.
    Ze zijn heerlijk, maar ze worden niet hard (zijn nog gedeeltelijk zacht)
    Eerst dacht ik dat ik de plak te dik had, nu heb ik hem uitgerold tot ongeveer 1 cm dik.
    Ik bak hem in de heteluchtoven op 170 graden.
    Suggesties?
    Groetjes Marian

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Marian,
      Deze brokken blijven inderdaad iets zachter dan je gewend bent uit de winkel. Je kunt de melk weglaten/verminderen voor een brosser resultaat.

  13. a. gerds schreef:

    vraag: mijn speculaas is vreselijk hard geworden,heb een oud recept gebruikt.Weet iemand hoe ik de brokken alsnog zachter kan maken?
    De smaak is wel lekker en ik viind het zonde om ze weg te gooien…..

    1. Laura's Bakery schreef:

      je kunt proberen ze in een trommel te bewaren met iets vochtigs, de koekjes zullen vocht opnemen waardoor ze zachter worden.

  14. Anja schreef:

    Bedankt weer voor alle fijne tips ,en recepten .
    Speculaas gaat zo de oven in .?

  15. Quirina schreef:

    Bedankt voor het recept! Vandaag gemaakt, en het smaakt heerlijk, de geur inderdaad alleen al… Het deeg viel wel een beetje uit elkaar, maar na opnieuw even kneden toch twee gladde plakken kunnen maken :). Kwam zacht uit de oven, werd hierna hard = geslaagd dus!

    Eventueel nog een tip: ik vond het moeilijk inschatten hoe nauwkeurig de tl speculaaskruiden afgemeten moesten worden (netjes afgestreken of met kop?). Wat mij betreft 5 tl met kop, ik ben iets te voorzichtig geweest. Wellicht kun je dit nog toevoegen aan het recept.

    1. Laura schreef:

      Ik doe ook inderdaad met kop, maar het kan ook zomaar aan het soort kruiden liggen hoor. Ik haal speculaaskruiden bij de molen en deze hebben veel meer smaak dan koek/speculaaskruiden van de supermarkt 🙂

      1. Quirina schreef:

        Ik had inderdaad ook ‘echte’ speculaaskruiden gebruikt. Overigens heb ik ook de koek/speculaaskruiden in huis, ik denk dat je hiervan dan nog wel wat meer mag gebruiken :).

        Thanks nogmaals, meerdere mensen hebben er heerlijk van zitten smullen! Ik ga ‘m zeker nog eens maken…

  16. Louise schreef:

    Leuke site, Laura!

    Hoe lang zijn de brokken houdbaar in een afgesloten pot? Kan ik ze ongeveer een maand van te voren maken?
    We hebben bij ons (in het buitenland) geen zelfrijzend bakmeel. Ik moet het dus doen met bloem en bakpoeder. Weet je hoeveel theelepels bakpoeder ik dan nodig heb?

    1. Laura schreef:

      In een afgesloten pot/trommel blijven ze wel 2 weken goed. Waarschijnlijk wel langer, maar ik zou ze niet een maand van tevoren maken, tenzij je ze invriest. Meer over het vervangen van zelfrijzend bakmeel lees je hier: http://www.handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

      1. Louise schreef:

        Bedankt! 🙂
        Ik ga ze nu maken…

      2. Karin schreef:

        Hoi Laura,

        Heb je een tip hoe ik ze het beste kan invriezen?

        1. Laura Kieft schreef:

          Persoonlijk vries ik ze nooit in omdat je ze in een trommel lang kunt bewaren (paar weken). Maar als je ze invriest in een goed afgesloten verpakking.

  17. Sabine schreef:

    Hoi!
    Zojuist het deeg gemaakt, ik heb de tijd om deze een nacht in de koelkast te laten rusten…..
    Maar, is het handig om deze af te dekken? En zo ja… Met wat? Natte theedoek…. Keuken plastic?

    Ik lees het graag!

    1. Laura schreef:

      Ja dat is het best, anders droogt je deeg uit. In folie verpakken is voldoende

  18. Severien schreef:

    Hallo, ik heb deze eerder deze week gemaakt en ze waren echt ongelofelijk lekker. En echt iedereen thuis vindt ze fantastisch! Vandaag maak ik ze terug zodat de kinderen ze kunnen meenemen naar hun kerstfeestje morgen. Dankjewel!

  19. Leonie schreef:

    Hey Laura, ik heb vrijdag deze speculaas brokken gemaakt. De buitenste kanten zijn heerlijk knapperig, zoals de brokken horen te zijn maar steeds meer richting de binnenkant wordt het iets taaier en zachter. Moet ik dan volgende keer de baktijd verlengen of de graden verhogen? Ik hoor het graag, dan staat dit 5 december hier op tafel!

    Groetjes Leonie

    1. Laura schreef:

      Je zou ze iets kleiner kunnen maken (dus meer repen), zodat ze makkelijker knapperig worden van binnen. En anders op een iets hogere temperatuur en wat kortere baktijd.

  20. Stef schreef:

    Heel fijn recept! Mijn oven (hetelucht) heeft geen 170 graden optie, alleen 160 of 180. Ik heb voor 35 minuten op 160 graden gekozen, dat ging prima. Daarna heb ik de speculaas in de oven met de deur open laten afkoelen, wat volgens mij ook wel helpt om hem door en door krokant te laten worden. Dankjewel voor je mooie recepten Laura, ik zal nog vaak terug komen!

  21. Thomas schreef:

    koekjes die zacht uit de oven komen, heeft weinig met het vocht gehalte te maken, maar meer met de temperatuur en het suikergehalte… suiker is namelijk vloeibaar als het warm is… meestal harden producten met veel suiker pas uit als ze afkoelen.

  22. Tamara schreef:

    Ik ga deze vandaag lekker maken! (Nu het deeg en vanmiddag bakken) Vraag: Ik heb altijd moeite om die harde boter goed door de droge ingredienten te krijgen, ik neem aan dat de boter zo koud mogelijk moet blijven (ivm brosheid)? Heb je daar nog tips voor? Is het handig om een keukenmachine daarvoor te gebruiken of juist niet?

    Groet Tamara

    1. Laura schreef:

      Met koude boter duurt het altijd iets langer voordat het deeg goed is, dat hoort erbij. Een staande mixer is wel handig in dit geval ja 🙂 (maar niet onmogelijk zonder hoor)

  23. Frans schreef:

    Hoi
    Ik bak nog niet zolang. Ik heb gisteren per ongeluk tarwemeel gebruikt in plaats van bakmeel. Vanmorgen toch maar afgebakken en smaakte toch niet verkeerd.
    vanmorgen toch maar weer met zelfrijzend bakmeel het beslag gemaakt, eerst mengen met de broodbakmachine, daarna nog met de hand. Toen een paar uur in de koelkast.
    Vanmiddag afgemaakt en in de oven. Speculaas komt nu net uit de oven het ziet er goed uit.
    Maar klopt het dat hij nog wat zacht is van binnen. Die van de tarwemeel, werd in de loop steeds harder. Dus neem aan dat het normaal is ?
    Ik had wel het idee dat ik wat meer melk moest gebruiken dan jij opgeeft.
    Hopelijk smaakt hij zoals die ruikt! 😉

    1. Laura schreef:

      Deze blijven inderdaad iets zachter in het midden dan bij de randen, maar door het toevoegen van meer melk kan dat versterkt worden.

  24. Laura schreef:

    Ik heb de brokken gemaakt en zijn erg goed gelukt, al zeg ik het zelf 😉
    Heb wel een theelepel extra speculaas kruiden gedaan, want ik heb ook de gevulde speculaas boterkoek gemaakt en die mocht van mij iets sterker naar speculaas smaken. (Kan ook aan mijn kruiden liggen haar hihi)
    Ook de suiker verhouding in het recept is precies goed, meeste recepten uit kookboeken zijn zo onwijs zoet.

    Laura ga zo door met je heerlijke recepten!

    1. Laura Kieft schreef:

      Qua smaak met kruiden kan het inderdaad heel persoonlijk zijn, en soms heb je van bepaalde kruiden ook echt meer nodig voor een goede smaak. Fijn dat hij zo goed is bevallen!

  25. Marit schreef:

    Bedankt voor het delen van het recept Laura. Ik woon op Mauritius en had van vrienden die langs kwamen speculaas kruiden gekregen. Vandaag het speculaas gebakken. Wat een heerlijke geur in huis en super lekker.

  26. Kiki schreef:

    Zou dit recept ook gebruikt kunnen worden om met een speculaasplank vormen te maken ipv brokken? Ziet er erg lekker uit

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast wel. Het is wel wat grover dan een klassiek speculaasjesrecept.

      1. Kiki schreef:

        Dankjewel voor je antwoord 🙂 binnenkort eens speculaas zelf maken

  27. Danielle schreef:

    Kan je de brokken ndat ze zga afgekoelt zijn nig een keer bakken om ze wat harder te maken ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik (nog) niet getest.

  28. De speculaasbrokken gemaakt. Sorry maar ik vond recept niet kloppen, was zoals vele reactie ‘s veel te zacht. Meer een soort kruidcake met een hardere rand dan speculaas. Heb vroeger heel veel gebakken, recept van Cees Holtkamp 👍🏻 schreef:

    Gisteren de speculaas

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze brokken blijven inderdaad iets zachter dan je gewend bent uit de winkel, maar een kruidkoek zou het zeker niet moeten zijn. Je kunt de melk weglaten/verminderen voor een brosser resultaat, of de koek kleiner maken of dunner uitrollen.

  29. RoB schreef:

    Ik maak dit nu voor de vierde keer. Het is erg populair hier in huis. Niet aan te slepen eigenlijk. Dat zachte binnenin waar men het over heeft vinden we juist prettig.

  30. Mirjam Muilman schreef:

    Ik heb deze vorige week gemaakt. Ik vond ze ook nog iets te zacht, maar zo eigenwijs als ik ben, ik heb de (inmiddels in stukken gebroken) brokken nog even een paar minuten extra in de oven gedaan. Het resultaat was goed! Toch dat brosse en zeker niet te donker. Het blijft goed vers in een koekblik.
    Ik ben echt fan van jouw recepten Laura, bedankt voor het delen!

  31. Erik schreef:

    Klopt het dat de speculaasbrokken van binnen zacht blijven? Of heb ik dan iets niet goed gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij mij was het speculaas niet ‘keihard’ zoals je het in de winkel koopt, hij was wel iets zachter. Het is normaal dat koek(jes) zacht uit de oven komen, ze garen nog door op de plaat en worden dan ook harder. Je zou hem dunner kunnen uitrollen en/of iets langer laten bakken.

  32. M.J.C schreef:

    Het zit nu in de oven, Het is denk ik heel lekker maar bij mij blijft het beslag licht van kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *