Zelf Royal Icing oogjes maken

16 oktober 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
13

royal icing oogjes maken 1a

Wanneer ik cake pops, koekjes of andere creaties met een gezichtje maak, grijp ik graag naar kant en klare oogjes (van Wilton). Ze zijn handig, maar niet ideaal. Naast dat ze behoorlijk dik zijn vind ik ze soms ook net een tikkie te groot. En ze kijken altijd recht naar voren, dat geeft mijn creaties niet altijd een heel schattig uiterlijk. Laatst kreeg ik het geniale idee (althans, dat vind ik zelf 😉 ) dat ik ze natuurlijk ook gewoon zelf kan maken. Met royal icing maak je eenvoudig allerlei soorten transfers, waarom dan niet in de vorm van oogjes? Zo kan ik ze op elke manier maken die ik maar wil! Jullie nu ook, want ik leg haarfijn uit hoe ik te werk ging bij het maken van mijn eigen royal icing oogjes.

royal icing oogjes maken 2a

Dit heb je nodig:

 • 20 seconden icing in kleuren naar keuze
 • Eventueel zwarte parels voor de pupillen (kan ook met zwarte icing)
 • Showtas met een stevig vel papier hier in
 • Een snijplank of groot boek waar je het vel op kan leggen om te verplaatsen

Voor wie geen idee heeft wat ik bedoel met 20 seconden icing. Hier vind je het basisrecept en in dit artikel lees je meer over deze soort icing en hoe je dit maakt.

Ik heb bij deze oogjes de volgende spuitmondjes gebruikt:

 • #3 voor de oogbollen
 • #2 of  #1 voor de pupillen

Ik heb deze oogjes allemaal uit de losse hand gemaakt, als je dit lastig vind kun je eerst op het vel papier een patroon tekenen. Of maak dit op de computer, dan kun je ze gemakkelijk even groot maken en hoef je met de icing alleen maar binnen de lijntjes te werken.

royal icing oogjes maken 3a

Het maken van deze oogjes is echt heel simpel. Begin met witte icing en maak daar de oogbol van. Maak deze in elk formaat dat je maar wilt. Als je dit uit de losse hand doet, hou je bij de tweede oogbol goed in de gaten of deze net zo groot is als de eerste. Als je een template hebt gemaakt, hoef je alleen maar binnen de lijntjes te blijven. Het is vaak mooi om de oogjes niet te plat te maken, ze mogen best wel wat boller zijn.

Terwijl de witte icing nog nat is maak je direct de pupillen. Doe dit met een kleine druppel zwarte icing of met een zwarte suikerparel. Je kunt de pupillen in het midden plaatsen, maar het is ook leuk om ze aan de rand te plaatsen zodat ze naar de zijkant kijken. Varieer met de ogen in verschillende vormen en groottes.

Je zou de oogjes ook helemaal wit kunnen laten. Dan teken je er met een eetbare stift de pupillen in op het moment dat je ze nodig hebt.

Laat de oogjes goed drogen, de grotere ogen hadden bij mij zeker 24 uur nodig. Als ze helemaal zijn uitgehard kun je ze eenvoudig los maken door de showtas een beetje te buigen. Bewaar de oogjes in een luchtdicht afgesloten potje.

royal icing oogjes maken 4a

Je hoeft het natuurlijk niet alleen maar bij witte ogen met zwarte pupillen te houden. Ik had van Halloween koekjes nog wat oranje en paarse icing over en besloot hier griezelige monster ogen mee te maken. Hartstikke leuk om te gebruiken voor Halloween projecten. De paarse ogen deden mij denken aan zo’n blauw Turks oog, die zou je dus ook kunnen maken met blauwe icing om te verwerken op koekjes of ander lekkers.

Ik experimenteerde ook nog wat met Valentijn oogjes, met een hartje als pupil. Vooral degene met een zwarte pupil en daarin het rode hartje vind ik erg leuk geworden.

royal icing oogjes maken 5a

Ter vergelijking nog even mijn zelfgemaakte Royal icing oogjes (linkt) naast de kant en klare Wilton oogjes (rechts). Het voordeel van de Wilton ogen is dat ze heel erg stevig zijn. De zelfgemaakte ogen zijn toch iets fragieler. Maar je kunt er wel veel meer kanten mee op. Je bepaalt zelf de kleur, vorm, het formaat en de expressie.

royal icing oogjes maken 6a

Hier zie je ook dat de Wilton ogen een stuk dikker zijn, dat maakt het soms lastig om te verwerken omdat ze echt bovenop je kunstwerk komen te liggen. De zelfgemaakte Royal icing ogen komen veel mooier uit.

Heb jij wel eens zelf ogen of andere transfers gemaakt van Royal icing?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. Francis schreef:

  Hoi Laura,

  Wat een leuk artikel en idee om de oogjes zelf te maken. Duidelijk geschreven hoor dus daar kan ik wel wat mee als ik ze zelf wil gaan maken! Ik heb ze zelf al eens gemaakt maar dat was van fondant en dat bleek nog een heel priegel karwei. Zoals jij het nu omschrijft met icing lijkt me dit veel sneller gaan dus dat wil ik zeker gaan proberen.
  Zou je me kunnen vertellen waar ik de producten om de oogjes op deze manier te maken het beste kan bestellen?
  Bedankt alvast voor de goede tip!

  Groetjes Francis

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Francis, ik koop mijn taartdecoratie spulletjes bijna allemaal bij deleukstetaartenshop.nl

 2. MySimplySpecial schreef:

  Wat zijn ze leuk! Slim om ze gewoon zelf te maken.

 3. Milou schreef:

  Heyy Laura,
  Ik heb een vraagje, ik zou graag willen weten wat voor soort kleurstof jij gebruikt (misschien van wilton) en welke spuitmondjes je gebruikt. Ik had een keer kleurstof van de xenos gekocht maar dat werkte niet echt :-(.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik gebruik meestal Wilton en Americolor kleurstoffen. Mijn spuitmondjes zijn van de merken Wilton en PME. Wilton gebruik ik het meest.
   Met dit soort basisdingen kun je (vind ik) beter voor de iets duurdere producten gaan, dat werkt echt veel beter.

 4. lenicka schreef:

  Hoi Laura,

  Hoe maak je de zwarte icing? Lijkt me best ingewikkeld om van wit naar zwart te gaan, of gewoon heel veel kleurstof?
  Iets kant en klaar zou ook goed zijn maar degene van wilton die ik zag, werd niet hard en dat wil ik wel (voor schuimspookjes)

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb de zwarte Americolor kleurstof gebruikt, hier had ik verrassend weinig van nodig. Als het donkergrijs is, is het vaak al goed omdat de kleur nog doortrekt en dus donkerder wordt.

 5. lenicka schreef:

  Oké bedankt!

 6. Anne schreef:

  Hallo,
  Heb een vraagje ivm bolletjes spuiten in RI! Bij mij krijgen die kleine kratertjes of beter gezegd die bolletjes krijgen dan kleine gaatjes?weet jij hier raad op?
  Mvg

  1. Laura Kieft schreef:

   Dan zit er teveel lucht in de icing denk ik. De icing in de kom even laten staan of ermee tikken op het werkblad laat ze naar boven komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *