Zandtaart met fruit en banketbakkersroom

Gepost: 7 juni 2021 Laatst bewerkt: 6 juni 2024
Zandtaart met fruit en banketbakkersroom

Het is gewoon alweer bijna 5 jaar geleden dat mijn eerste boek uitkwam: Het Basisbakboek. Nog steeds verkoopt het boek ontzettend goed en ligt het bij velen van jullie regelmatig in de keuken. Destijds droomde ik al een hele tijd van een eigen boek en had ik nooit verwacht dat het zó’n groot succes zou worden dat ik inmiddels al met boek nummer 5 bezig ben. Als bedankje -want zonder jullie was het nooit zo’n succes geweest- deel ik graag een recept met jullie uit mijn allereerste bakboek: een heerlijke zandtaart met fruit en banketbakkersroom. Is hij niet prachtig?

Wil je meer weten over mijn boeken? Hier staan alle Laura’s Bakery bakboeken op een rij.

BAKTIP: Ik gebruik graag voor dit soort taarten een taartvorm met losse bodem. Hierdoor kan je de bodem voor de zandtaart zonder problemen uit de vorm halen en is de vorm eenvoudig schoon te maken.

Zandtaart met fruit en banketbakkersroom-1a

 

ZANDTAART MET FRUIT EN BANKETBAKKERSROOM

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 12 stemmen

Zandtaart met fruit en banketbakkersroom

Deze zandtaart met fruit en banketbakkersroom is een perfect frisse en zomerse taart. Ik koos voor een regenboog aan verschillende soorten fruit.
Porties: 12 -14 personen
Voor een 25 cm taartvorm

Ingrediënten

  • 1 bodem voor zandtaartdeeg (volgens recept)
  • 1 portie banketbakkersroom (volgens recept)
  • 100 gram witte chocolade
  • 3 perziken in partjes
  • 10-14 aardbeien gehalveerd
  • 1 kiwi in plakjes
  • 10 bramen
  • 8 blauwe bessen
  • 1 framboos

Instructies

  • Bereid de taart voor door zowel de taartbodem als de banketbakkersroom vooraf te maken. Volg hiervoor de individuele recepten.
  • De taartbodem bak je 20 minuten met een blindbakvulling op 180 °C (boven- en onderwarmte). Verwijder daarna de vulling + bakpapier en zet de taart opnieuw in de oven, bak hem nu nog 10 minuten, ook op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Als de taartbodem is afgekoeld, smelt je de chocolade au bain-Marie. Giet de chocolade op de bodem van de taart en gebruik een spatel of bakkwastje om de taartbodem ermee in te smeren. Vergeet de randen niet. Deze coating van chocolade zorgt ervoor dat het vocht van de banketbakkersroom niet in de bodem trekt en lekker bros blijft.
  • Wanneer de chocolade is gestold, roer je de banketbakkersroom los. Verdeel de room over de bodem.
  • Versier de taart met het fruit. Begin aan de buitenrand met de partjes perzik, gevolgd door de aardbeien, kiwi, bramen, blauwe bessen en de framboos. Zorg dat de partjes en plakjes elkaar overlappen zodat er een mooie waaier aan fruit ontstaat.
Tips

Je kunt deze taart maken met zoveel soorten fruit als je zelf wilt, in de hoeveelheden die je zelf wilt.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Anita schreef:

    Hoi Laura,
    Heb je misschien tips hoe je een taart met zandbodem het beste aan kunt snijden? Welk soort mes gebruik je?
    Groet, Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik er geen bijzonder mes voor, maar je zou een kartelmes kunnen gebruiken en ‘zagen’ om afbrokkelen te voorkomen (daarom vraag je het denk ik?)

  2. Petra schreef:

    Kun je de bodem een aantal dagen van te voren maken? En zo ja, hoe houd je het dan goed?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! In een luchtdichte bak bewaren.

  3. Danielle schreef:

    Welke bakvorm van 24 cm kan je het beste gebruiken?
    Ik ben bang dat als ik hem maak in een taartvorm met vaste bodem, dat ik hem er niet heel uit krijg…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan er altijd een bakpapiertje inleggen, want zo kun je hem er makkelijker uit tillen.

  4. Daan schreef:

    Hoi Laura, wat kan ik doen om het verkleuren tegen te gaan. Ik ga er een maken met peer, maar dat verkleurd zo snel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het verkleuren van de peer bedoel je? Fruit verkleurd minder snel als er weinig zuurstof bij komt, dus goed luchtdicht bewaren!

  5. Sam schreef:

    Kan je ook de chocolade vervangen voor iets anders? Mag geen chocolade?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De chocolade smeer je op de bodem zodat deze niet nat en zompig wordt door de vulling, dus als je de taart vlak voor het serveren vult dan kun je dit voorkomen (als je de chocolade dus weg laat). Ik durf zo gauw niet te zeggen waardoor je dit kunt vervangen om hetzelfde effect te creëren.

  6. Sanne schreef:

    Hoi Laura kan je ook melk chocolade gebruiken in de plaats van witte chocolade ☺️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan!

  7. Ingrid schreef:

    Dag Laura, ik wil voor kerstdag een fruittaart maken. Een fruittaart met bladerdeeg vind ik persoonlijk niet zo heel lekker. Ik hou meer van zanddeeg, kruimeldeeg; wat ook het verschil mag zijn tussen deze twee…. Ik bakte al volgens jouw recept de fruittartelettes met banketbakkersroom en vers fruit. Dat vind ik een heerlijk recept. Voor een grote fruittaart, ook met banketbakkersroom, weet ik niet welke bodem ik best zou gebruiken. Een zandbodem zoals je gebruikt bij deze grote fruittaart, of gebruik ik beter het deeg dat ik gebruik voor de tartelettes met banketbakkersroom? Wat is precies het verschil in smaak tussen deze twee? Welk geniet jouw voorkeur voor een grote fruittaart (ongeveer 28 cm diameter)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is redelijk vergelijkbaar. Tartelette deeg is meestal net iets steviger en zanddeeg (je raadt het al) iets zanderiger. Ik denk dat de tartelettes beter samen gaan met de room omdat het vocht de bodem wat zachter zal maken (tenzij je het direct serveert, dan maakt het niet zoveel uit).

  8. Ellen schreef:

    Hoe voorkom ik dat de banketbakkersroom dun wordt nadat ik het fruit er op gelegd heb?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zorg dat fruit op kamertemperatuur is en goed droog. Dan moet het goed komen! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept