Het is gewoon alweer bijna 5 jaar geleden dat mijn eerste boek uitkwam: Het Basisbakboek. Nog steeds verkoopt het boek ontzettend goed en ligt het bij velen van jullie regelmatig in de keuken. Destijds droomde ik al een hele tijd van een eigen boek en had ik nooit verwacht dat het zó’n groot succes zou worden dat ik inmiddels al met boek nummer 5 bezig ben. Als bedankje -want zonder jullie was het nooit zo’n succes geweest- deel ik graag een recept met jullie uit mijn allereerste bakboek: een heerlijke zandtaart met fruit en banketbakkersroom. Is hij niet prachtig?
Wil je meer weten over mijn boeken? Hier staan alle Laura’s Bakery bakboeken op een rij.
BAKTIP: Ik gebruik graag voor dit soort taarten een taartvorm met losse bodem. Hierdoor kan je de bodem voor de zandtaart zonder problemen uit de vorm halen en is de vorm eenvoudig schoon te maken.
Hoi Laura,
Heb je misschien tips hoe je een taart met zandbodem het beste aan kunt snijden? Welk soort mes gebruik je?
Groet, Anita
Ik gebruik er geen bijzonder mes voor, maar je zou een kartelmes kunnen gebruiken en ‘zagen’ om afbrokkelen te voorkomen (daarom vraag je het denk ik?)
Kun je de bodem een aantal dagen van te voren maken? En zo ja, hoe houd je het dan goed?
Dat kan zeker! In een luchtdichte bak bewaren.
Welke bakvorm van 24 cm kan je het beste gebruiken?
Ik ben bang dat als ik hem maak in een taartvorm met vaste bodem, dat ik hem er niet heel uit krijg…
Je kan er altijd een bakpapiertje inleggen, want zo kun je hem er makkelijker uit tillen.
Hoi Laura, wat kan ik doen om het verkleuren tegen te gaan. Ik ga er een maken met peer, maar dat verkleurd zo snel.
Het verkleuren van de peer bedoel je? Fruit verkleurd minder snel als er weinig zuurstof bij komt, dus goed luchtdicht bewaren!
Kan je ook de chocolade vervangen voor iets anders? Mag geen chocolade?
De chocolade smeer je op de bodem zodat deze niet nat en zompig wordt door de vulling, dus als je de taart vlak voor het serveren vult dan kun je dit voorkomen (als je de chocolade dus weg laat). Ik durf zo gauw niet te zeggen waardoor je dit kunt vervangen om hetzelfde effect te creëren.
Hoi Laura kan je ook melk chocolade gebruiken in de plaats van witte chocolade ☺️
Ja hoor dat kan!
Dag Laura, ik wil voor kerstdag een fruittaart maken. Een fruittaart met bladerdeeg vind ik persoonlijk niet zo heel lekker. Ik hou meer van zanddeeg, kruimeldeeg; wat ook het verschil mag zijn tussen deze twee…. Ik bakte al volgens jouw recept de fruittartelettes met banketbakkersroom en vers fruit. Dat vind ik een heerlijk recept. Voor een grote fruittaart, ook met banketbakkersroom, weet ik niet welke bodem ik best zou gebruiken. Een zandbodem zoals je gebruikt bij deze grote fruittaart, of gebruik ik beter het deeg dat ik gebruik voor de tartelettes met banketbakkersroom? Wat is precies het verschil in smaak tussen deze twee? Welk geniet jouw voorkeur voor een grote fruittaart (ongeveer 28 cm diameter)?
Het is redelijk vergelijkbaar. Tartelette deeg is meestal net iets steviger en zanddeeg (je raadt het al) iets zanderiger. Ik denk dat de tartelettes beter samen gaan met de room omdat het vocht de bodem wat zachter zal maken (tenzij je het direct serveert, dan maakt het niet zoveel uit).
Hoe voorkom ik dat de banketbakkersroom dun wordt nadat ik het fruit er op gelegd heb?
Zorg dat fruit op kamertemperatuur is en goed droog. Dan moet het goed komen! 🙂