Wat zijn candy melts?

Gepost: 22 oktober 2017 Laatst bewerkt: 12 juli 2023
Wat zijn candy melts?

Een aantal jaar geleden had ik ze in alle kleuren van de regenboog: candy melts. Ik dipte mijn cakepops en ander lekkers op een stokje erin, gebruikte ze voor het decoreren van taarten en maakte er ook ooit een candy bark van. Typisch Amerikaans dat laatste, net als de candy melts zelf overigens. Daar worden ze veelvuldig gebruikt en ingezet als een soort chocolade. Een soort chocolade ja, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit geen chocola. Ikzelf heb momenteel eigenlijk nooit meer candy melts in huis omdat ik liever chocolade gebruik, maar ik zal niet uitsluiten dat ik ze voor een speciaal project toch weer aanschaf.

Wat zijn candy melts

Candy melts bestaan voornamelijk uit suiker en vetten. De smaak is -meestal, afhankelijk van het merk- een beetje vanille achtig en de structuur heeft ergens iets weg van chocolade. Hoewel het daar het best mee te vergelijken is, zijn candy melts absoluut geen chocola. Er zit namelijk geen cacaoboter in, een belangrijk ingrediënt in chocolade.

Er zijn verschillende merken die candy melts in het assortiment hebben. Wilton is de meest bekende, Merckens vond ik zelf het fijnst werken. Nadeel is alleen dat die niet goed verkrijgbaar is in Nederland (de winkel waar ik ze kocht bestaat helaas niet meer). Het merk Wilton kun je kopen in de meeste kookwinkels en (online) taartdecoratiewinkels.

candy melts 2a

Verschil candy melts en chocolade

In veel (web)shops worden candy melts aangeduid als smeltchocolade, een verkeerde benaming dus. En nee, het is ook geen witte chocolade met een kleurtje. Die bevat namelijk wel cacaoboter en dat is gelijk het grootste verschil. Kijk maar eens naar de ingrediënten van witte candy melts en witte chocolade:

 • witte candy melts: Suiker, gedeeltelijk gehydrogeneerde palmpitolie, melkeiwit, volle melkbestanddelen,
  magere droge melkbestanddelen, emulgator (soja-E322), zout, smaakstoffen
 • witte chocolade: Suiker, volle melkpoeder, cacaoboter, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanillearoma, melkbestanddelen ten minste 29%.

Zoals je ziet ontbreekt de cacaoboter in de candy melts. Oké, heel officieel is witte chocola ook geen chocola omdat er geen cacao in zit, maar die cacaoboter is toch wel heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat chocolade goed smelt, terwijl dat bij candy melts wat lastiger is. Dit blijft vaak dikker en heeft nog wat handelingen nodig om het goed werkbaar te krijgen.

Hoe verwerk je candy melts?

Candy melts zijn voor vele verschillende dingen te gebruiken, meest bekende is het dippen van Oreo- of cake pops. Ik heb ze zelf ook regelmatig gebruikt, en dat werkte altijd prima. Het laagje om de Oreo stolt snel en blijft er mooi uitzien.

Ze smelten wel minder goed dan chocolade, dat komt door het ontbreken van cacaoboter. De melts blijven wat dikker wat niet zo fijn werkt. Gelukkig is het vrij eenvoudig om candy melts te verdunnen, ik vertel er alles over in dit artikel.

Gek genoeg is het ontbreken van cacaoboter ook weer een voordeel van candy melts, je hoeft het namelijk niet te tempereren en bent er dus zeker van dat de coating goed uithardt. Bij witte (en melk en pure) chocolade is tempereren juist wel belangrijk. Alleen dan stolt de chocolade goed en gaat het er niet dof uitzien.

Mijn voorkeur gaat toch uit naar chocolade. Smaak is de belangrijkste reden, ik vind het gewoon veel lekkerder dan candy melts. En oké, het tempereren is even iets dat je onder de knie moet krijgen, maar dan werkt dat ook heel fijn zonder extra toevoegingen te moeten doen.

Heb jij wel eens candy melts gebruikt? Wat vond/vind je ervan?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

 1. Suzanne schreef:

  Candymelts zijn ook handig als je een giant cupcake maakt en de onderkant in candymelts wilt doen

 2. chucky1012 schreef:

  Zo leuk ?

 3. Ordesia schreef:

  Hallo bedankt voor de uitleg . ik heb toch nog een vraag wat is het verschil candy melts en candy buttons.?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik weet het eigenlijk niet zeker, ik weet dat candy buttons harde snoepjes zijn, maar ook voorkomen als candy melts van het merk PME. Dus misschien is het gewoon hun merknaam voor candy melts? Gokje hoor.

 4. Miranda schreef:

  Ik vind candymelts niet lekker. Dan maar chocola kleuren, is echt lekkerder vind ik.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Precies, dat werkt ook prima.

 5. Shahram schreef:

  Beste
  Ik zo k al tijdje Candy melts voor grote hoeveelheid kan kopen maar vind ik Max tot 340 Gr ,

  Kan iemand mij helpen aub !
  Groetjes

 6. Gaëlle schreef:

  Hallo
  Ik wil graag een kerstboompje maken op en pretzelstokje. Zou ik hiervoor toch witte chocolade kunnen gebruiken met groene kleurstof? Ik kan nier zo gemakkelijk aan candy melts geraken.
  Bedankt 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan! Zolang de kleurstof niet op waterbasis is.

 7. Susmayline schreef:

  Wat is het beste om te gebruiken bij strawberries dip candymelt of chocolade?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Bij dit recept heb ik bijvoorbeeld candymelts gebruikt, misschien kun je hier wat hulp uit halen: https://www.laurasbakery.nl/koningsdag-aardbeien/

 8. Viviane schreef:

  Ik zou graag shotglaasjes maken met verschillende kleuren (streepjes van een paar milimeterl. Is dat het beste met candy melts of beter chocolade kleuren. Beide zou de eerste maal zijn voor mij zijn 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *