Welk opzetstuk van de mixer gebruik je voor welk deeg/beslag

11 juni 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
14

Mixer opzetstukken 1

Bij je (hand)mixer worden altijd verschillende accessoires meegeleverd, de opzetstukken om al die lekkere baksels mee te maken. Maar welk opzetstuk van de mixer gebruik je nu eigenlijk voor al die verschillende soorten degen en beslagen. Het lijkt heel simpel, maar ik merk dat er soms toch nog wel eens opzetstukken niet optimaal gebruikt worden.

Ik noem het niet optimaal, omdat een garde voor een cake niet per se fout is, maar naar mijn mening kun je beter de platte menghaak gebruiken. Er zullen vast meerdere manieren zijn voor sommige beslagen en degen, maar ik laat je zien hoe ik de opzetstukken gebruik en waar ik de beste resultaten mee behaal.

Staande mixer opzetstukken

De ballongarde op bovenstaande foto is bedoeld voor het luchtig kloppen van een mengsel. Hier klop je dus je slagroom mee op, maar ook eiwitten klop je gemakkelijk stijf. Voor het maken van een biscuit en andere dunne beslagen gebruik je ook dit opzetstuk.

In principe zou je hier ook een cakebeslag mee kunnen maken, maar ik vind dat zelf niet zo prettig werken en bovendien is het resultaat beter wanneer je de platte menghaak gebruikt.

Mixer opzetstukken 2

De kneedhaak (links op bovenstaande foto) gebruik je voor brooddeeg en andere zeer stevige degen. Bij een brooddeeg laat ik de mixer het meeste werk doen, maar het laatste stukje kneed ik nog even met de hand door.

De platte menghaak of de vlindergarde (rechts op bovenstaande foto) gebruik ik verreweg het meest. Voor cakes, cupcakes, koekjes en brownies bijvoorbeeld, maar ook bij een cheesecake of vullingen voor een taart gebruik ik dit opzetstuk.

Mixer opzetstukken 3

Handmixer opzetstukken

Bij een handmixer zijn over het algemeen bovenstaande accessoires meegeleverd. Kloppers (links) en deeghaken (rechts)

De kloppers zul je waarschijnlijk het meest gebruiken. Deze zijn geschikt voor het opkloppen van slagroom en eiwitten, maar je kunt er ook prima een mooi cakebeslag mee mixen. Alle beslagen die niet al te stevig zijn dus. De deeghaken zijn juist wel voor de stevigere degen. Koekjesdeeg bijvoorbeeld, maar ook brooddeeg.

Hoe gebruik jij de opzetstukken meestal? Hetzelfde, of toch anders?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

 1. Yolanda van der Lek schreef:

  Super bedankt voor bovenstaande tips! Ben sinds ruim een jaar in het riante bezit van een zeer luxe Kenwood Major Titanium, maar vind de uitleg van het bijgaande boek niet zo duidelijk,, waardoor ik m eigenlijk minder gebruikte dan zou kunnen… ben helemaal blij nu en ga meteen ermee aan de slag!

  1. Gerritje schreef:

   fijn dat je ermee geholpen bent, ik had het nodig voor mijn spreekbeurt

 2. chucky1012 schreef:

  Handige tips hoe men de opzetstukken van zo een mixer kan gebruiken en waarvoor.

 3. Naima schreef:

  Hoe lang klop je de suiker en de boter.

 4. Ellen Gerritsen schreef:

  Hoi Laura.
  Ik heb je website nog niet zo lang geleden ontdekt.Ik was toen op zoek naar een recept voor
  biscuitdeeg.Ik wil je wat vragen.Hoe komt het toch dat brooddeeg of pizzadeeg zo omhoog
  kruipt,tegen de mixer aan.En ook in de gaten waar de klopper/deeghaak in gaat?Ik heb
  beide haken geprobeerd.Ik heb gewoon een eenvoudige mixer.
  Met vriendelijke groeten Ellen

 5. Jacqueline de Rijcke schreef:

  Hoi Laura
  Ik heb sinds kort een staande keukenmachine gekocht.
  Hoe kan ik voorkomen dat bij het roeren van cakebeslag het deeg tegen de rand en op de bodem blijft zitten en daardoor niet mee geklopt wordt.
  Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je steeds het apparaat moet stoppen om het beslag van de kanten en bodem te halen zodat het weer mee geklopt kan worden.
  groetjes Jacqueline

 6. Eef schreef:

  Hey Laura,

  Welke opzetstuk gebruik je voor je crème au beure te maken ?
  Ik kreeg onlangs voor mijn verjaardag ook een KITCHEN AID (? verrassing van jewelste).
  Maar ik vind hem met de platte menghaak precies alsof er nog brokjes suiker inzitten.
  Ik moet er natuurlijk ook nog mee oefenen!
  Bedankt alvast!

 7. GB Ynnaf schreef:

  Hoi Laura, een vraagje, in het engels heb je de term “fold” (voorzichtig omroeren van de deeg?). Heb je hiervoor een opzetstuk? , Ik krijg met de hand niet goed gemegd. Na het bakken zie ik nog korreltjes deeg (ik heb het deeg ook gezeefd).

  Alvast bedankt

 8. Gita schreef:

  Hoi Laura,

  Sinds kort maak ik botercreme met een pate a bombe. Nu nis mijn vraag: de pate a bombe maak ik met de ballongarde. Maar als de boter erbij gaat, kan ik dan het beste de ballongarde verwisselen met de bisschop/k-klopper?

 9. Carole schreef:

  Een biscuit gemaakt met de mixer van kitcenaid en ben niet zo blij ermee, meestal met de gewoon klopper + bloem mengen met de pottenlekker en alles wat perfect, nu heb ik een mislukte biscuit, kan het zijn omdat de eieren uit de frigo kwamen???

  Dank u
  Groetjes
  Carole

  1. Laura Kieft schreef:

   Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, maar het is voor mij zo zonder verdere info lastig te zeggen of dat ook echt de oorzaak was.

 10. Carole schreef:

  Aaahhja de eieren moeten uit de frigo zijn hé, denk dat het dat is en is de mixer ok om een biscuit te maken of moet ik de Kstuk gebruiken??
  Dank u wel

 11. Jalissa schreef:

  Hi Laurah,

  Ik heb nu al 3x een garde van een handmixer kapot gemaakt tijdens het mixen van botercreme.

  Heb jij tips. Wat doe ik verkeerd.

  Gr
  Jalissa

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat zou ik eigenlijk niet zo goed weten, want dit heb ik zelf nog nooit gehad.

 12. Vlinder schreef:

  Hi Laura,

  Handig deze pagina. Welke haak kan ik het beste gebruiken voor pannekoekenbeslag? Ik heb gisteren pannekoekenbeslag gemaakt met de ballonklopper, maar ik had daarna een klonterig beslag en ik moet zeggen dat de pannekoeken ook niet echt smaakten.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou voor pannenkoekenbeslag ook voor een ballonklopper kiezen, maar misschien wel even nakloppen met een garde ivm klontjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *