Wafels bakken in een wafelijzer of de oven?

Wafels bakken in een wafelijzer of de oven?
5

Ik heb de afgelopen jaren verschillende wafelijzers kunnen proberen, zelf gebruik ik inmiddels al mijn derde exemplaar. Dit is wel het eerste exemplaar dat echt alleen een wafelijzer is. Hiervoor had ik multifunctionele ijzers waar ook platen voor tosti’s en de grill in konden. Die waren alleen niet bestand tegen mijn liefde voor panini broodjes. Nu heb ik dus een losse grill en een wafelijzer in huis. Over soorten wafelijzers straks meer, want ik wil jullie vooral vertellen over de verschillen tussen wafels bakken in een wafelijzer of in de oven. Ik bak ze altijd in een ijzer, maar krijg regelmatig vragen of en hoe je ze in de oven kunt bakken. Tijd om het uit te testen en hier een verslag over te schrijven dacht ik zo! En ben je op zoek naar lekkere recepten voor wafels? Hier vind je al mijn wafel recepten!

Wafels uit een wafelijzer

Al jaren bak ik mijn wafels in een wafelijzer en ik vind het ideaal. Kwestie van het apparaat verwarmen, de platen met een bakspray inspuiten en het beslag erin scheppen. Paar minuten wachten en daarna zijn de wafels klaar. Resultaat is een wafel die aan beide kanten het bekende ruitpatroon heeft. De meeste wafelijzers hebben ook verschillende warmtestanden.

Voordelen wafelijzer:

  • Echte wafels qua uiterlijk met een ruitpatroon aan beide kanten.
  • In 5-7 minuten is een wafel gaar, daarna kun je gelijk nieuwe bakken in het ijzer.
  • Verschillend warmtestanden.

Nadelen wafelijzer:

  • Het is wel weer een apparaat in de keukenkastjes en eentje die je (meestal) niet wekelijks gebruikt.
  • In het geval van mijn wafelijzer zijn de platen niet verwisselbaar, dat vind ik een groot nadeel (dit geldt uiteraard niet voor ieder wafelijzer).

Wafels uit de oven

Sinds kort ben ik in het bezit van een siliconen wafelvorm om wafels in de oven te maken. In één zo’n mal passen drie wafels en in het doosje zitten twee mallen. Je kunt er dus zes tegelijk bakken in de oven. Ik verdeel voor mijn recept eerst de blauwe bessen in de mallen en schep daarna het beslag erover, net genoeg tot je de ‘blokjes’ niet meer ziet. In de oven hebben ze ongeveer 12 minuten nodig op 240 graden (boven- en onderwarmte). Dat is ongeveer twee keer zo lang als met een wafelijzer, maar in diezelfde tijd maak je er wel meer.

Eenmaal uit de mal zien ze er superstrak uit, maar ik mis wel het ruitpatroon aan beide zijdes. Ook heb ik meer het gevoel dat ik cake eet in plaats van een wafel. Dat komt omdat ze in deze mal meer kunnen rijzen en niet worden tegengehouden door de bovenkant van het ijzer. Het resultaat was heerlijk, maar voor mijn gevoel niet een échte wafel.

Voordelen wafels uit de oven:

  • De mallen nemen weinig ruimte in beslag.
  • Makkelijk schoon te maken.

Nadelen wafels uit de oven:

  • Ik mis het ruitpatroon aan beide kanten.
  • Ik heb meer het gevoel dat je cake eet in plaats van een wafel.

Conclusie

Ik vind de mallen voor wafels uit de oven leuk, maar ik blijf toch meer fan van het bekende wafelijzer. Naar mijn mening maak je daar de echte wafels in. De wafels uit de oven waren heerlijk, maar toch ook net niet omdat ik het resultaat meer op cake vond lijken.

Bak je graag wafels en heb je de ruimte, ga dan zeker voor een wafelijzer. Heb je die ruimte niet en bak je misschien 1-2 keer per jaar wafels, dan is een wafelvorm voor de oven wel een prima alternatief vind ik.

Een wafelijzer kopen

  • Ik heb momenteel zelf een exemplaar van Domo in huis. Bakt prima wafels, maar de platen zijn niet uitneembaar. Schoonmaken is dus wel even een klusje als je wafels met een vulling (ik noem blauwe bessen) meebakt.
  • Tristar heeft ook een wafelijzer in het assortiment, lijkt op het Domo exemplaar maar dan wel iets goedkoper. Deze heeft ook geen uitneembare platen.
  • Eerder heb ik twee exemplaren van Tefal gehad waarin ik ook tosti’s kon maken. Voor mij niet ideaal omdat ik ook graag panini bak, maar wel ideaal omdat de platen verwisselbaar zijn. Dit multifunctionele ijzer is een nieuwer model dan het exemplaar dat ik zelf heb gehad.
  • Mocht het bakken van wafels nou echt jouw ding zijn, probeer deze van Tefal dan eens. Ik ben er erg nieuwsgierig naar. De platen zijn uitneembaar en je kunt hem 180 graden draaien om het beslag goed te verdelen. Het is wel nogal een flink apparaat en de prijs is ook niet heel zacht te noemen.

Een siliconen wafelvorm kopen

  • Ik heb zelf deze wafelvorm van Lurch in huis. De kwaliteit is goed en de vormen stevig.
  • Deze van Kitchen Princess is goedkoper, ik durf alleen niet te zeggen of de vormen stevig zijn.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

  1. Petra schreef:

    Beetje vreemde vraag misschien. Maar had je de 2 vormen niet op elkaar moeten leggen? Omdat in de beschrijving bij lurch staat dat de 2 vormen voor 3 wafels bedoeld zijn. Dan lijken ze waarschijnlijk ook meer op de wafels uit het wafelijzer.

    1. Tieneke schreef:

      Dat was precies wat ik ook dacht!

    2. Laura Kieft schreef:

      Heb ik gecontroleerd, maar dat is niet het geval. De tekst is een beetje misleidend wat dat betreft, ze bedoelen dat 1 mal voor 3 wafels is. Alle recepten in het bijgeleverde boekje zijn ook voor 6 wafels namelijk.

  2. ellen schreef:

    Bestaan er ook elektrische ijzers zonder anti aanbaklaag?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarom zou je dat willen?

      1. ellen schreef:

        Teflon is niet te best voor je gezondheid

    2. Isabella schreef:

      Wij hebben een wafelijzer van Breville, die is keramisch en heeft afneembare platen. Hij hoeft niet vooraf te worden gesprayed, alleen bij het eerste gebruik. We zijn blij mee.

  3. Pauline schreef:

    Bij de Lidl heb ik mijn wafelijzer gekocht. Uitneembare platen en het is een klein apparaat dus neemt niet zoveel plek in beslag. Ik vind het een aanrader!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed! Thanks voor het delen!

  4. Linda schreef:

    Als ik even een tip mag geven om je wafelijzer te reinigen, gewoon een papje maken van bakpoeder en water , deze in je warm ijzer doen en bakken zoals he wafel bakt , wafelijzer altijd proper zonder moeite , het overige vuil komt in je papier terecht , doe ik al jaren ..😄

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat grappig! Heb je dan niet héél véél bakpoeder nodig?

      1. Linda schreef:

        Nee hoor , 1etl bakpoeder op 1kop water is voldoende en goed liskloppen, en in je ijzer gieten, niet te vol dat het niet overloopt , bakken zoals wafel en met wafelvork uithalen, alle resten zitten dan in deze wafel en gewoon weg smijten, doe ik al jaren grtjs.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Thanks voor deze goede tip!

  5. Kath schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb de wafels vanmorgen gebakken in zo’n Domo (Piet Huysentruyt versie) wafelijzer dat ik al een paar jaar heel veel gebruik.
    https://www.ovenwebshop.be/product/piet-huysentruyt-wafelijzer-do9047w-266-116927
    Dat wafelijzer heb ik gekocht na het lezen van vele reviews en heb er nog geen minuut spijt van.

    Ook nu weer, zonder invetten, perfect resultaat met de blauwe bessen/citroen wafels.
    Als maat neem ik altijd een volle ‘Tefal’ kunststof pollepel voor twee wafels.
    Die pollepel is er zo één die je voor je Tefal pannen gebruikt.

    Schoonmaken?? Er blijft op de platen absoluut niets achter dan een beetje vettigheid!
    Ok, een heel klein beetje beslag dat uit de zijkant was gelopen moest ik met een nat stukje keukenpapier wegvegen 😉

    Misschien komt het in dit geval omdat ik je recept iets heb aangepast aan onze favoriete smaak:
    Ik heb volkoren havermeel en kokosmelk gebruikt en vier eieren.

  6. Elsemiek schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik voor alle wafelrecepten waarbij jullie een wafelijzer gebruiken de siliconen mallen gebruiken?
    Met dan de baktijd die hier wordt beschreven (240 gr boven/onderwarmte en 12 min)?

    Dankjewel alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het verschilt per recept en grootte van de vorm, ik geloof dat ik ongeveer 10 minuten had gedaan.

  7. Wendy schreef:

    Geeft bij jullie het wafelijzer van brevil ook een nare nasmaak?
    Iemand tips?
    Welke mix?

  8. Piet schreef:

    Vandaag voor het eerst wafels gemaakt met sileconen vormen. Goed gelukt maar ondanks de nadelen vind sileconen handig maar ik denk dat ik toch een metalen ijzer ga kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *