Review: Zoet & Shoot

Gepost: 5 november 2015 Laatst bewerkt: 28 juni 2023
0

zoet en shoot 1

Ik ben bij voorbaat al enthousiast over de boeken van Linda Lomelino. Zoet en Shoot is het derde boek van haar dat op mijn plank staat, deze staat naast haar twee andere boeken; IJspret en Trendy Taarten. Toen ik in het voorjaar hoorde van het boek Zoet en Shoot was ik gelijk nieuwsgierig, ik mocht even in de Zweedse versie bladeren. Hoewel ik daar niets van begreep, werd ik gelijk enthousiast van de foto’s. Typisch gevalletje van “een foto zegt meer dan duizend woorden”. Zoals ik toen al hoorde is het een boek voor bakkers en bloggers. Dat maakt mij nieuwsgierig. Voor mij klinkt het ideaal, maar staat er misschien teveel informatie in als je zelf niet blogt? Dat ga ik jullie allemaal vertellen. De Nederlandse editie van het boek is namelijk verschenen en nu snap ik wel wat er allemaal in staat!

zoet en shoot 2

Het eerste dat mij opvalt is dat de pagina’s niet allemaal even breed zijn. Als ik beter kijk kom ik erachter dat de minder brede pagina’s de hoofdstukken bakken, decoreren en stylen en fotograferen zijn. Dit zijn de informatieve hoofdstukken. De andere hoofdstukken heten tuindromen, herfstoogst, citrussmaken, de smaak van chocolade en noten en toffees. Hoofdstukken met recepten en informatie wisselen elkaar af. Sommige namen van de hoofdstukken zijn iets raadselachtiger dan bij andere boeken, ik zal ze daarom stuk voor stuk kort doorlopen.

Het eerste hoofdstuk heet tuindromen. Als je de recepten en bijbehorende foto’s bekijkt snap je de naam beter. Er worden veel vruchten en bloemen gebruikt. Voor de smaak, maar ook ter decoratie. Denk aan een cake met vlierbloesemglazuur, of aan een galette met bosvruchten. Het zijn dus niet allemaal hoge cakes, je vindt ook cupcakes, koeken en ander soorten taarten in dit boek.

Dan het eerste informatieve hoofdstuk; bakken. Je krijgt hier informatie over ingrediënten en de bereiding van recepten. Geen recept dus, maar de bereiding. Er wordt met stap-voor-stap foto’s uitgelegd hoe je zanddeeg, lemon curd en macarons maak. Dat is heel fijn en duidelijk uitgelegd, maar de receptuur staat er niet bij. Niet gelijk bij de uitleg in ieder geval, je vindt ze ergens anders in het boek bij de recepten.

zoet en shoot 3

Het tweede hoofdstuk met recepten heet herfstoogst, hier vind je recepten voor het najaar. Er wordt gebruik gemaakt van kruiden en specerijen, wel staan er maar slechts 4 recepten in dit deel. Daarna gaan we gelijk verder met het volgende hoofdstuk met recepten; citrussmaken. De eerste foto die ik zie is van een prachtige citroen-meringue taart, wat een plaatje! Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de citroen-maanzaadcupcakes met bosbessen topping.

In het tweede informatieve hoofdstuk staat het decoreren centraal. Spuitmondjes worden besproken, net als de spuittechnieken. Het maken van een taart wordt uitgebreid uitgelegd en je leert ook meer over bloemen en planten ter decoratie. Ik vind dit hoofdstuk een erg leuke toevoeging! Heel fijn die extra tips en trucs om je baksels extra mooi te maken.

Dan het recepten hoofdstuk waar chocolade de hoofdrol speelt. Maak zelf chocolade briochebroodjes of allerlei verrukkelijke koekjes. Ze zien er stuk voor stuk watertandend lekker uit. Eigenlijk wil ik alles maken.

zoet en shoot 4

Het volgende theorie hoofdstuk is misschien wel wat meer van toepassing op bloggers, maar eigenlijk is het voor iedereen die graag zijn baksels op foto vastlegt. Linda vertelt meer over de styling, rekwisieten, compositie, instellingen van de camera en meer. Ik vind het heel leuk om te lezen hoe de foto’s van Linda tot stand komen en heb er zelf ook wat dingen uitgehaald die ik wil gaan proberen.

Na hoofdstuk over stylen en fotograferen, volgt het laatste hoofdstuk met recepten. Dit staat in het teken van noten en toffees. Denk hierbij aan een karamel-macademiataart of een prachtige chocoladetaart met karamelpopcorn. Ook al zo’n plaatje. Oh, en die cheesecake donuts met Nutella zien er ook gevaarlijk lekker uit.

De recepten zijn trouwens allemaal duidelijk uitgelegd. De ingrediënten staan per onderdeel van de taart bij elkaar en ook de receptuur is op die manier opgebouwd.

zoet en shoot 5

Wat vind ik ervan?

Linda’s taarten zien er altijd prachtig uit, ze ogen ook groots en spectaculair. Hoewel ze flink ogen, valt dat in werkelijkheid reuze mee. De meeste taarten zijn voor 6-10 personen, dat is een formaatje dat je nog wel eens maakt als er visite komt. Alle baksels zijn adembenemend mooi en allemaal voorzien van een foto. De foto staat niet altijd gelijk naast de receptuur, maar dan vind je hem een bladzijde terug of verder wel. Linda staat vooral bekend om haar prachtige taarten, maar in dit boek vind je meer soorten recepten. Die afwisseling vind ik erg leuk.

Dat de uitleg in het hoofdstuk bakken niet wordt voorzien van receptuur, vind ik op zich niet een hele grote ramp. Dit omdat de recepten wel te vinden zijn in het boek, maar ik had het wel prettig gevonden als er werd doorverwezen naar de pagina waar je het recept kunt vinden. Nu moet je namelijk even zoeken. Maar ook dat lukt met de recepten index prima.

Linda Lomelino stelt niet teleur, dit is haar derde boek en alle drie staan ze op mijn plank met favoriete bakboeken.

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

 1. Joyce schreef:

  Trendy taarten heb ik ook op mijn bakboekenplankje staan. Ik ben benieuwd naar dit nieuwe boek, het ziet er zeker al leuk uit 🙂

 2. Marlotte schreef:

  Wat een mooi boek is dit zeg. Echt prachtige foto’s! Leuk dat er ook een hoofdstuk stylen & fotograferen is!

 3. Margot schreef:

  Alweer zo’n mooi boek! Alleen die prachtige foto’s maken me al enthousiast!

 4. Lise Arickx schreef:

  Heb ze ook allemaal en het zijn zo’n leuke en mooie boeken! Met recepten die altijd lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *