Ik bak heel graag brood de laatste tijd. Zoete broodjes, hartige broodjes, een eenvoudig vloerbrood of een brood dat je zonder te kneden en na heel lang wachten in de oven schuift. Dit brood hoef je ook niet te kneden, maar kun je wel gelijk in de oven schuiven. Dat vind ik echt ideaal aan het bakken van een sodabread. Er gaat geen gist in het deeg, maar baking soda. Het zuurtje van de karnemelk zorgt ervoor dat het brood toch rijst en enigszins luchtig wordt. Het is ook een brood waaraan je heel goed extra ingrediënten toe kunt voegen. Precies zoals ik deed voor dit cheddar-chorizo sodabread. Ik sneed het hele brood in plakjes en verpakte ze per 2 of 3 in een zakje en legde ze in de vriezer, naast mijn bakjes met zelfgemaakte pompoensoep. Ideaal voor avonden waarop ik geen zin of tijd heb om te koken. Dan haal ik een lekker soepje en zelfgemaakt brood uit de vriezer wat ik alleen nog maar hoef op te warmen.
Cheddar-chorizo sodabread
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 1,5 tl baking soda
- 400 ml karnemelk
- 150 gram cheddar (geraspt)
- 120 gram chorizo (in stukjes gesneden en uitgebakken)
- peper
Instructies
- Voeg bloem, zout, peper, baking soda, chorizo en cheddar samen in een kom, roer even door met een spatel.
- Giet de karnemelk erbij en mix tot een samenhangend deeg. Je deeg zal wat plakkerig zijn, dat hoort zo. Stort het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm met je handen tot een ovaal brood. Omdat het zo plakkerig is, werkt het prettig om je handen eerst even in te vetten met wat (olijf)olie.
- Bak het brood in 35-40 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips
- Bewaren: Buiten de koelkast en goed verpakt ongeveer 3-4 dagen te bewaren.
Hoi Laura,
Heel simpel te maken en geweldig lekker!
Groet,
Yvonne
Dit lijkt me een heerlijk recept! Ik houd alleen niet van cheddar (en de meeste andere soorten kaas), in plaats daarvan ga ik het proberen met licht gekaramelliseerde ui.