Oven: bakken op een rooster of bakplaat?

12 november 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
5

bakken op een rooster of bakplaat

Zelf gebruik ik een oven die ouder is dan dat ik ben. Voor het idee, ik ben 25. Een oud beestje dus (die oven dan hè 😉 ). Hij heeft zo zijn gebreken, maar ik ken hem op mijn duimpje. Hij wil ook niet weg denk ik. Zodra er hardop over een vervanger wordt gesproken omdat hij kuren begint te vertonen, doet hij weer zijn uiterste best. Alsof hij het hoort. Maar ik ken hem dus goed en weet precies hoe ik met hem om moet gaan. Gelukkig zijn er ook een hoop standaard regeltjes die het makkelijker maken om met jouw oven om te gaan of hem te leren kennen. Ikzelf zal straks na mijn verhuizing ook een heel nieuwe oven moeten leren kennen. Dan zijn basisregels handig. Het gebruik van een bakplaat of rooster is één van die dingen, net als de plek in de oven waar je bakt. In het midden, of net daaronder. Als je deze basis trucjes kent, hoef je alleen nog maar vrienden te worden met je oven. Ik geef je in ieder geval vast de basis tips voor het bakken op een rooster of bakplaat!

Waar bak je in de oven?

Eigenlijk bak je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat vermeld in het recept. Mijn appeltaarten bak ik bijvoorbeeld altijd iets onder het midden. Bij twijfel kun je voor hoge taarten (zoals een appeltaart), aanhouden dat ze iets onder het midden moeten. Anders is de bovenkant zwart tegen de tijd dat de rest van de taart gaar is.

Op een rooster of bakplaat?

Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar. Dek dus ook niet het rooster af met aluminiumfolie als je een taart bakt waarbij boter uit de vorm kan lekken. Ook dit houdt de luchtcirculatie tegen en je taart wordt niet goed gaar.

Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza’s.

Na het bakken

Alles wat je uit de oven haalt, laat je eerst even afkoelen in de bakvorm of op de plaat. Na een paar minuten leg je ze op een rooster om volledig af te laten koelen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

 1. Emma schreef:

  Hele handige tips! Die ga ik zeker in mijn achterhoofd houden! Dankjewel Laura !

 2. Levine schreef:

  Ik ben dus heel eigenwijs en bak alles op een bakplaat, gebruik nooit een rooster. Gaat altijd goed :-).

 3. Frances schreef:

  Overigens: ik heb een tip… Vrag aan je bakker of hij je Zeeuws bloem kan verkopen ! O.a. Voor het maken van heerlijke brosse koekjes zoals jan hagel en Goudse moppen. Mijn bakker verkoopt het ook voor een zeer schappelijke prijs.

 4. Josien schreef:

  Ik heb een oven met 2 bakplaten: een dikke en een dunne, om het zo maar even te noemen. Weet jij wat het verschil hier tussen is en wat het nut is van een plaat met een dikke ‘bodem’ of een plaat met een dunne bodem?

 5. t.v.d.looy schreef:

  ik heb een oven Proline CT 39

  Het lukt me niet een cake te bakken. Ik kan de oven instellen op convectie of convectie met ventilator.
  Wat betekent dit precies? en waarop moet ik hem instellen?

 6. annie schreef:

  Wauw handige tips ga ze zeker gebruiken hoor bedankt gr annieke

 7. G. Simonse schreef:

  vraag: zijn er recepten voorhanden om afbaktaarten te maken.
  De bedoeling is dat ik ze nu maak en volgende week, op ons verjaardagsfeestje, afbak. Ik vind wel afbakbrood maar ogenschijnlijk ligt het bij taart anders, afgaande op de beschikbaarheid van de gevraagde recepten.

 8. Maris Hoogendijk schreef:

  Ik heb een probleem: mijn Sharp combimagnetron heeft het begeven: (kon er mee lezen en schrijven). Had 1 laag en 1 hoog rond rooster, 1 bakplaat en een vierkant rooster.
  Mijn nieuwe Sharp R-961 (IN)W heeft 2 bakplaten en de beide ronde roosters maar geen vierkant rooster.
  Ik bestelde bij BOL.COM een verstelbaar rooster maar dat is helaas net iets te breed.
  Hoe kan ik nu de oven gebruiken voor ovengerechten: 1 rond rooster is te laag en de andere te hoog (dus niet in het midden)
  Wat nu ?
  Bij voorbaat mijn dank, met vriendelijke groet

 9. Aai schreef:

  Gewoon op de bakplaat van de Sharp oven
  Neem je de onderste gleuf dus net onder de midden

 10. Linda schreef:

  Hoi Laura, je hebt het over het midden van de oven… Nu vroeg ik mij af… staat je rooster dan in het midden van de oven? En daar bovenop je baksel? Of… Zet je het rooster op de onderste (ik heb 3 keuzes) zodat je baksel in het middel staat?
  Groetjes Linda

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het baksel moet in het midden staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *