Uitgelicht: Kleurstoffen

7 juli 2011
4

In levensmiddelen is een beperkt aantal kleurstoffen toegestaan, deze zijn herkenbaar aan het E-nummer in de reeks E100-199 dat meestal op de verpakking vermeld wordt. Er zijn ook veel natuurlijke kleurstoffen, deze is dan afkomstig van planten, dieren of paddenstoelen. Zo weten velen wel dat in bijvoorbeeld roze koeken schildluizen zijn verwerkt voor de kleur, deze vind je ook terug in M&M’s. Dit klinkt waarschijnlijk niet al te smakelijk maar er zijn gelukkig ook natuurlijke kleurstoffen die van bloemen komen zoals viooltjes, boterbloemen en de saffraankrokus. Meer voorbeelden vind je hier.

Wanneer je je fondant of marsepein zelf kleurt kun je niet zonder kleurstoffen. Ze zijn er in vele verschillende kleuren van verschillende merken. De bekendste merken zijn toch wel Americolor, Wilton en Sugarflair. Deze kleurstoffen zijn uitermate geschikt voor het kleuren van fondant en marsepein. Dit komt omdat de kleurstoffen niet vloeibaar zijn maar een soort gel. Met vloeibare kleurstoffen zou je fondant of marsepein namelijk te plakkerig worden.

Bij de meeste kleurstoffen zit op het flesje of potje een sticker met de kleur bovenop en staat de naam ook nog vermeld. Bij Sugarflair is dit niet het geval, daarbij staat de naam van de kleur op de alleen zijkant vermeld. De meeste kleuren die ik zelf heb zijn van Americolor, ik vind deze erg handig omdat je ze eenvoudig kunt doseren met het makkelijke knijpflesje (zie onderste foto). Van Wilton en Sugarflair heb ik ook een aantal potjes, deze kleurstof voeg je toe door met een cocktailprikker wat uit het potje te halen en aan je fondant/marsepein af te smeren.

Je kunt natuurlijk nog veel meer doen met kleurstoffen dan alleen maar fondant en marsepein kleuren. Wat dacht je van gekleurde cakejes of slagroom bijvoorbeeld. Aan veel gerechten kun je met kleurstoffen iets extra’s geven, of het er altijd even smakelijk uitziet is weer een ander verhaal natuurlijk maar je kunt er wel een hoop lol mee beleven.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

39 reacties

  1. Leuk stukje Laura! Is het nog gelukt met het oma-tje met haar wasrek? haha

    Tot maandag 🙂

  2. Laura schreef:

    Dankjewel! Nee, ze heeft hem niet gekocht 🙁 ze zou haar zoon nog wel sturen want die had er meer verstand van, haha!

    Tot maandag!

  3. Anonymous schreef:

    hoi,
    ik gebruik te weinig kleurstof en heb daarom nog bijna een heel flesje staan. nu vroeg ik me af kan ik het nog gebruiken na de houdbaarheidsdatum of is het dan echt niet meer te gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als de kleurstof nog gewoon een mooie gel-structuur heeft kun je hem prima gebruiken hoor. Na verloop van tijd kan het wel zo zijn dat de kleurstof uitdroogt.

  4. Helma schreef:

    Hallo,

    Heb je misschien een tip voor een roze kleurstof (of fondant, marsepein) zonder E120?

    Groeten, Helma

  5. Anke schreef:

    hallo,
    Americolor kleurstof kun je niet kopen bij de leukste taarten shop.
    Waar bestel jij het altijd via online?
    Of waar is het het goedkoopst?

    groetjes anke

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik heb mijn flesjes bij tastyshop.nl gekocht. Volgens mij zijn de prijzen overal wel gelijk van deze flesjes.

  6. Cindy schreef:

    Hallo,

    Ik wilde graag een cake maken voor mijn moeders verjaardag , maar een regenboogcake heb je daar ook die flesjes voor nodig en hoe heetten die flesjes?

    Mvg

    1. Laura's Bakery schreef:

      De knijpflesjes kleurstof zijn van het merk Americolor

  7. Esmee schreef:

    Hoi Laura

    Ik wil graag de kleurstoffen van Americolors proberen om rijst en spaghetti te kleuren voor mijn dochter, om mee te spelen. Ik kan alleen nergens vinden of deze kleurstoffen uitwasbaar zijn, weet jij dat? Mochten de kleurstoffen van Americolors niet wateroplosbaar zijn, heb je dan een tip voor een merk kleurstof die dat wel is?
    Ik hoop dat je me kan helpen, kan er op google niks over vinden 🙁

    Groetjes Esmee

    1. Laura's Bakery schreef:

      Op de flesjes staat hier niks over, ik denk het dus niet. Ik weet dat er kleurstoffen op waterbasis bestaan, misschien heb je daar wat aan?

  8. Carina schreef:

    Hallo!
    Ik wil graag een paar kleuren kopen voor verschillende dingen. Voor o.a eiwit, cakebeslag, fondant etc. Is er een bepaalde kleurstof die voor deze allemaal geschikt is? Of heb je speciale voor eiwit?

    1. Laura schreef:

      Je kunt dan gewoon kleurstoffen op gelbasis kopen. Ik gebruik meestal het merk Wilton of Americolor.

  9. Brenda schreef:

    Beste Laura,

    de site tastyshop.nl bestaat inmiddels niet meer. Waar koopt u tegenwoordig de Americolor kleurstoffen? Ik ben voornamelijk op zoek naar rood, maar kan deze nergens vinden. Welk merk/gel/kleurpasta/vloeibare kleurstof raadt u mij aan voor een dieprode kleur?

    Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Als je even via Google zoekt kom je veel winkels tegen, ik heb zelf al een tijdje geen nieuwe gekocht. Rainbow Dust heeft ook fijne kleurstoffen.

  10. Jacks mom schreef:

    Hallo!

    Ik haal ze altijd bij het TEXACO TANKSTATION IN BRUNSSUM.. Nja, bij de love to bake shop, klein maar zeer uitgebreid bakshopje dat IN t tankstation zit ??
    Ze hebben ook een website.

    http://www.love-to-bake.nl

    Groetjes van Sanne / Jacks.mom !

  11. Ina schreef:

    Zijn deze kleurstoffen van wilton goed afwasbaar van de huid?

    1. Laura schreef:

      Als je direct met afwasmiddel je handen schoonmaakt wel. Sommige donkere kleuren gaan iets lastiger, maar dat heb ik bij alle merken.

  12. Evelyne schreef:

    Dag Laura,

    Waar koop jij die Americolor in Benelux? Ik wou ze op Amazon bestellen, maar dan komt er een verzendkost bij van 95EUR ongeveer :O

    Groetjes,
    Evelyne

    1. Laura schreef:

      Waar ik ze kocht heeft ze niet meer. Ze mogen officieel namelijk niet verkocht worden in Nederland, ik weet niet wie ze nu nog wel verkoopt. Google levert ook niets op?

  13. Marin schreef:

    Hi!
    heb jij dan enig idee waar de THT-datum staat?
    Ik ga er eigenlijk al vanuit dat mijne niet meer goed zijn (meer als een jaar oud).

    Thanks!

    1. Marin schreef:

      Ik zie net dat er 10 vd 12 nog helemaal dicht zitten en 2 dus ooit gebruikt zijn.

    2. Laura schreef:

      In principe kan er eigenlijk niets ‘bederven’ aan kleurstoffen, het is meer dat ze verplicht zijn om er een datum op te zetten. Zolang het er nog goed uit ziet, kun je het gewoon gebruiken. Als de textuur/dikte veranderd zou ik dit niet meer doen.

      1. Marin schreef:

        Ok thanks! Ik moet het gewoon proberen aangezien ik nergens een datum kan vinden!
        het ruikt iig nog niet vreemd.

  14. Jacqueline schreef:

    Hoi, zijn de wilton kleurstoffen ook geschikt om royal icing voor op koekjes te kleuren? Ik hoorde iets dat het niet voldoende uithard als je ze daarmee kleurt. Heb jij daar ervaring mee?

    Groetjes,
    Jacqueline

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat gaat prima hoor, zelf nog nooit meegemaakt dat die minder goed uitharden.

  15. Lotti schreef:

    Hey Laura,
    Heb je voor witte icing ook kleurstof nodig of gwbruik je dan gewoon de icing zoals die is? Wordt deze dan wel sneeuwpop wit of beetje doorzichtig?
    Bedankt voor je antwoord.
    Groetjes Lot

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is dan niet spierwit, maar wel goed wit.

  16. Mariska schreef:

    Hallo Laura,

    Weet jij hoe het kan dat de botercrème die ik heb gekleurd met gelkleurstof na een tijdje veel feller wordt?
    Denk je de goede kleur te hebben op de taart en dan haal je hem uit de koelkast en dan is hij toch anders.

    Groet, mariska

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij sommige kleurstoffen werkt de kleur door, kan ook aan het merk liggen.

  17. Cindy schreef:

    Hallo Laura,
    Ik ben aan het experimenteren met het kleuren van koekjes met eiwitten/Royal Icing. Ik krijg de kleuren niet goed. Rood wordt rose en met geen mogelijkheid rood te krijgen. Met mengen worden de kleuren ook niet de kleur die ik graag wil hebben. Met koningsdag koningskoekjes gebakken met de kids maar de Icing niet oranje te krijgen…. werd een zalm rose kleur…..
    Waar kan dit aan liggen?
    Dankjewel!
    Groet, Cindy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien is het een verkeerd soort kleurstof en werkt deze niet goed met de rest van de ingrediënten. Ik zou het merk dat je gebruikt hebt even mailen!

  18. Alara schreef:

    Hoi Laura zelf kom ik vaak de vloeibare kleurstoffen in de winkel tegen en daarom heb ik ook een rode vloeibare kleurstof van singh. Ik was van plan om vandaag daarmee red velvet koekjes te maken maar is dit handig volgens jou? Alvast bedankt voor je antwoord en ook de mooie en lekkere recepten die je deelt!

    Met vriendelijke groeten,
    Alara.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ken dit merk niet van eigen ervaring! Het hangt van de eigenschappen van de kleurstof en het recept af, dus dat is voor mij zo lastig te bepalen.

    2. Monique schreef:

      Hoi Laura

      Ik ben aan het experimenteren met het kleuren van taart beslag en botercreme. Ik heb een aantal kleurstoffen uitgeprobeerd en merkte dat ik vaak veel kleurstof nodig heb om een mooie kleur te krijgen die ik wil.
      Weet jij bij welke merken kleurstof je niet zo veel kleurstof nodig hebt? Zodat je niet een heel flesje moet gebruiken om een mooie diepe kleur te krijgen?

      Ik hoop dat je me kan helpen! 🙂

      Groetjes Monique

      1. Cindy Nelissen schreef:

        Hoi Monique.

        Die ervaring had ik ook. En ik kreeg ook een chemisch smaakje van de kleurstof. Tevens kreeg de kleuren niet mooi.
        Ik ben naar de bakwinkel gegaan en daar hebben ze me geadviseerd om funcolours of rainbowdust te gebruiken. Daar heb je echt maar een druppel van nodig. Beide merken tot nu toe gebruikt voor merengues voor de verjaardagstaart van mijn zoontje. Gaat heel goed. Deze kun je zelfs gebruiken voor het kleuren van chocolade. Het ene merk heeft wat diepere kleuren dan de ander maar ik weet even niet welke kleuren (diepe/zachte) bij welk merk.
        Groet Cindy

  19. Katharina schreef:

    Hoi Laura!
    Ik ben een hobby bakker en ben al een heel eind op zoek naar de goeie kleurstoffen voor bv. Royal icing of buttercream mee te kleuren. Ik had in een van jou recepten gezien dat je vooral zelf Americolor gebruikt. Kan je mij toevallig vertellen waar je dit kan krijgen/bestellen? Alvast bedankt en al je recepten en tips zijn echt goud waard voor beginnende bakkers!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas is het niet meer te koop in Nederland!

      1. Katharina schreef:

        Oh neen! Heb je al een vervangende kleurstof gevonden dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *